EKONOMİ - 12 Ocak 2025 Pazar 08:51

Eylül ve Ekim aylarında toplandılar, ocakta şişeye girdiler

A
A
A
Eylül ve Ekim aylarında toplandılar, ocakta şişeye girdiler

Gümüşhane’nin dağlarından Eylül ve Ekim aylarında toplanarak soğuk hava depolarında bekletilen kuşburnu meyveleri işlenerek marmelat ve meyve suyu haline getirilerek şişelenmeye başladı.


Ülke genelindeki 27 kuşburnu türünün 17’sine ev sahipliği yapan ve bu nedenle de Türkiye’nin kuşburnunda gen merkezi kabul edilen Gümüşhane’de üretilen kuşburnu nektarı ve marmelatı Türkiye’nin çeşitli bölgelerine gönderiliyor. Yetiştiği bölgelerdeki yöre halkının kendi el emeğiyle toplayarak işletmelere getirdiği ve değeri karşılığında işletmeler tarafından alınan kuşburnu meyvesi fabrikalarda bir dizi işlemden geçerek tüketime hazır hale getiriliyor.


Kuşburnu meyvesinin özellikle kış aylarında bağışıklık kazanmak isteyen vatandaşlar için birebir olduğunu ve hiçbir katkı maddesi içermediğini söyleyen Gıda Mühendisi Göktuğ Yetimoğlu, “Gümüşhane dağlarında kendiliğinden yetişen kuşburnular vatandaşlar tarafından toplanıp işletmemize getiriliyor. İşletmemize getirildikten sonra bu kuşburnular burada 2 farklı ürüne dönüştürülüyor biri kuşburnu nektarı diğeri ise marmelatı. Gelen ürünler ilk olarak yıkama havuzunda yıkanıyor daha sonra kırma işleminden geçiriliyor. Ürünün yapısını bozmayacak şekilde bir süre haşlandıktan sonra çekirdek ve tüyünden ayrılma işleminden geçiyor. Daha sonra ortaya çıkan ürünü şişeleme hatlarımızda şişeledikten sonra pastörizasyon işlemi yapılıyor. Son olarak etiketlenip satışa sunuluyor" dedi.


"Kuşburnu maliyetsiz üretilen bir ürün sadece toplama zahmeti var toplandıktan sonra ise katma değere dönüştürülüyor" diyen Yetimoğlu "Kuşburnu C vitamini açısından çok zengin. Özellikle kış aylarında tüketilmesi hastalıklara karşı korunmada önemli bir rol taşıdığı için çok önemli bir ürün. Ben bu yönüyle içeceklerin ‘kralı’ olarak değerlendiriyorum kuşburnu suyunu. Birçok ürünün aksine içinde katkı maddesi bulunmayan doğal bir ürün. İnsanlar bunu gönül rahatlığıyla tüketebilir. Doğallığa önem veren insanlar kafalarında hiçbir soru işareti olmadan bu ürünü tüketebilir. İşletmemizde günlük ortalama 1 ton kuşburnu işleme kapasitesine sahibiz. Bu işlemenin ardından 10 bin ila 15 bin şişe ürün elde ediyoruz. Bu ürünler ise Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiliyor” şeklinde konuştu.



Eylül ve Ekim aylarında toplandılar, ocakta şişeye girdiler

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Siverek Belediyesi, Ağrı kadın futbolcularının konaklama masraflarını üstlendi Türkiye Kadınlar 2. Ligi’nde mücadele eden Ağrı Kadın Futbol Takımı, Siverek deplasmanı öncesi yaşadığı maddi sorunlara rağmen ligdeki iddiasını sürdürürken, takıma en büyük destek Siverek Belediyesi’nden geldi. Sezona kısıtlı imkânlarla başlayan ve maç eksiğine rağmen ligde ikinci sırada yer alan Ağrı temsilcisi, Siverek’e Ağrı Şeker Fabrikası Müdürü Kürşat Erdoğan tarafından tahsis edilen midibüsle ulaştı. Takım, ilçeye varışında Siverek Belediye Başkanı Mehmet Ali Bucak tarafından misafir edildi. Başkan Bucak, futbolcuların tüm konaklama masraflarını üstlenerek önemli bir katkı sağladı. Ekonomik sıkıntılara rağmen hedeflerinin 1. Lig olduğunu belirten Teknik Direktör Önder Tunay, son iki sezonda Ağrı Valisi Mustafa Koç ve eşi tarafından verilen destek sayesinde önemli bir yol kat ettiklerini söyledi. Bu yıl iş insanlarından destek alamadıkları için lige başlamama kararı aldıklarını hatırlatan Tunay, "Kızlarımızın kararlılığı ve sahaya çıkma isteği bizi yeniden motive etti. Zorluklarla mücadele ederek yolumuza devam ediyoruz. Siverek Belediye Başkanı Mehmet Ali Bucak ve ekibine ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu zor süreçte güneydoğunun kadirşinaslığını bize hissettirdiler. Çok güzel ağırlandık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.