GÜNDEM - 18 Mayıs 2024 Cumartesi 09:24

Gümüşhane genç nüfus ortalamasında Doğu Karadeniz illerini geride bıraktı

A
A
A
Gümüşhane genç nüfus ortalamasında Doğu Karadeniz illerini geride bıraktı

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde genç nüfusu 2023 yılında Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne (ADNKS) göre Türkiye ortalamasının üzerinde olan tek il Gümüşhane oldu.


Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre 2023 yılında Türkiye’nin toplam nüfusu 85 milyon 372 bin 377 kişi olarak açıklanırken, 15-24 yaş grubundaki genç nüfus 12 milyon 872 bin 39 kişiden oluştu. Toplam nüfusun yüzde 15,1’ini oluşturan genç nüfusun yüzde 51,3’ü genç erkek nüfus, yüzde 48,7’si ise genç kadınlardan oluşurken Türkiye’nin toplam genç nüfusu yüzde 15,1 oldu.


TÜİK’in 2023 verilerine göre Doğu Karadeniz’in en kalabalık ili olan Trabzon’da toplam nüfus 824 bin 352 olarak kayıtlara geçerken, bu rakamın 113 bin 931’i gençlerden oluştu. Genç nüfus nüfusun yüzde 13,8’ini oluşturduğu Trabzon’un 57 bin 780’i genç erkek, 56 bin 151’i ise genç kadın nüfusundan oluştu.


Rize’de ise 2023 ADNKS sonuçlarına göre, ortalama olarak Trabzon’un gerisinde kaldı. 23 bin 678’i erkek, 23 bin 155’i kadın olmak üzere 350 bin 506 nüfusu olan Rize’nin genç nüfusu 46 bin 833 olarak belirlendi. Bu rakamlara güre Rize’de genç nüfus yüzde 13,4’te kaldı.


2023 yılında Artvin’de bulunan 172 bin 356’lık toplam nüfusun 22 bin 958’i gençlerden oluştu. 11 bin 166 erkek nüfusu olan Artvin’de genç kadın nüfusu erkek nüfusunu geçerek 11 bin 792 oldu. İstatistiklere göre Artvin’de nüfus rakamlarının yüzde 13,3’lük kısmı gençlerden oluştu.



Giresun’da genç nüfus oranı geride kaldı


Doğu Karadeniz Bölgesi illerinden Giresun’da ise genç nüfus yüzde olarak diğer Doğu Karadeniz illerden geride kaldı. Toplam nüfusu 461 bin 712 olan Giresun’un 29 bin 903’ü genç erkek, 29 bin 80’i ise genç kadınlardan oluştu. Toplamda 58 bin 983 genç nüfus belirlenen Giresun’un genç nüfusu kentin yüzde 12,8’ini oluşturdu.



Gümüşhane Türkiye ortalamasının da üzerinde


Toplam nüfusu 148 bin 539 olan Gümüşhane yüzde 18,3’lük genç nüfusu ile yüzde 15.1 olan Türkiye ortalamasının yüzde 3,2 puan üzerine çıktı. Toplam genç nüfusu 27 bin 210 olan Gümüşhane’de 12 bin 923 genç erkek yaşarken 14 bin 287 genç kadın yaşıyor.



Gümüşhane genç nüfus ortalamasında Doğu Karadeniz illerini geride bıraktı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Burak Yılmaz: "Çok üzücü bir gece oldu bizim için" Gaziantep Futbol Kulübü Teknik Direktörü Burak Yılmaz, 4-0 kaybederek Türkiye Kupası’ndan elendikleri Fenerbahçe maçının ardından, "Çok üzücü bir gece oldu bizim için" dedi. Gaziantep Futbol Kulübü, Ziraat Türkiye Kupası C Grubu son maçında sahasında konuk ettiği Fenerbahçe’ye 4-0 mağlup oldu. Bu sonuçla Fenerbahçe puanını 9’a yükselterek çeyrek finale yükselirken Gaziantep FK ise 6 puanda kalarak kupaya veda etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Gaziantep FK Teknik Direktörü Burak Yılmaz, mağlubiyet için üzgün olduklarını söyledi. Yılmaz, "Çok üzücü bir gece oldu bizim için. Beraberlik yetiyordu, çok iyi başladık, çok iyi oynadık ama bireysel hatadan gol yedik. Böyle maçlarca performansın üstüne çıkmak gerekiyor. Karşımızda çok yetenekli bir oyuncu grubu vardı. İkinci gol yüzde yüz ofsayttı. 3-4 dakika inceleyip golü verdik. Ondan sonra da toparlamak mümkün olmuyor. Çok üzgünüm ama bir şeyleri değiştiremiyoruz. Sonuçtan dolayı çok üzgünüm. Attığımız golde Fenerbahçeli futbolcuya çarpan top Sorescu’nun önünde kalıyor ve gol oluyor ama ofsayt kararı veriliyor. Benzer pozisyonlara bize karşı gol verildi. Bir şey diyemiyorum, deyince de ceza yiyorum. Oyuncularıma çok teşekkür ediyorum. Benim için çok değerliler, onlardan bugünkü sonuç için özür diliyorum. Onları iyi hazırlayamamışım. Bugün taraftarlar bizi iyi destekledi ama sonuç kötü oldu. Tepki olacak, bunları normal ama Mustafa Burak Bozan’a olan tepki beni çok üzdü. Çünkü o çok iyi bir insan. Biz bu takıma geldiğimiz son sırada ve sıfır puandaydı. Ligde kötü durumda değiliz. Onlardan tek isteğim pazar günü 13.30’daki lig maçında bizi yalnız bırakmamaları, bütün Gaziantep’i maça bekliyoruz. Bizi 90 dakika desteklesinler, sonra da istediğimiz gibi olmazsa biz gereğini yaparız. Ama şunu unutmasınlar, biz geldiğimiz takım son sıradaydı. Bütün Gaziantep’i maça bekliyoruz, pazar günü tam destek bekliyoruz. Sonra da sonuç istediğimiz gibi olmazsa helalleşir yolumuza bakarız. Bana tepki göstersinler ama oyuncularıma göstermesinler" ifadelerini kullandı.