ÇEVRE - 11 Şubat 2025 Salı 09:56

Gümüşhane’de 20 doğaseverden 1,5 metrelik karda 7 saatlik doğa yürüyüşü

A
A
A
Gümüşhane’de 20 doğaseverden 1,5 metrelik karda 7 saatlik doğa yürüyüşü

Gümüşhane’de 20 kişilik dağcı grubu kalınlığı yer yer 1,5 metreyi bulan kar kütlelerini adeta tünel gibi yararak doğa yürüyüşü gerçekleştirdi. Sibirya’yı andıran manzaralar eşliğinde 9 kilometrelik parkuru 7 saatte tamamlayan sporcular adeta kar üzerinde yüzdü.


Gümüşhane Dağcılık, Doğa Sporları ve Gençlik Kulübü Derneği (GÜDAK) üyesi sporcular geçtiğimiz hafta içi gerçekleşen yoğun kar yağışının ardından yer yer 1,5 metreyi bulan kar kalınlığı içerisinde Tersun Dağından Karamustafa Köyüne doğa yürüyüşü gerçekleştirdi.


Tersun Dağı geçidinden başlayan ve karla kaplı orman içinde ilerleyen ekip, zorlu koşullara rağmen dayanışma örneği sergiledi. Özellikle erkek sporcular diğer katılımcılar için adeta kar tünelleri açarak ilerlemeyi kolaylaştırırken, bele kadar yükselen kar kütleleri arasında ilerleyen ekip eşsiz kış manzaralarına tanıklık etti. Zirvelerden görünen karlı tepeler ve çam ağaçlarının üzerini kaplayan kar ve buz görüntüsü adete Sibirya’yı, kutupları andırırken, kar örtüsü bölgede görülmeye değer görüntüler oluşturdu. Yürüyüş sırasında Hatunoluğu Yaylasında mola veren ekip, kar üzerinde yapılan sucuk ekmek ikramıyla enerji topladı.



"Bana karda yürüyeceklerini söylediler ama yüzeceğimizi söylememişlerdi"


Çam ormanlarının kış mevsiminde karla buluştuğu görsel şölene tanıklık ederek gerçekleştirilen yürüyüşe katılan ve birkaç gün önce Diyarbakır’dan geldiğini kaydeden İlknur Çoban, "Ben 3-5 gün önce Diyarbakır’dan geldim. Orada yarım kol giyerken burada karın içerisine düştüm. Bana karda yürüyeceklerini söylediler sağ olsunlar. Ama yüzeceğimizi söylememişlerdi. Bayağı yüzdük, donduk, battık çıktık ama sonunda parkuru tamamladık. Bitmeyecek gibi geldi. Yazmışlardaki orta derece zorlukta. Asla orta değil, zorun da zoru. En çok beni etkileyen manzara karların sim dökülmüş gibi olması, doğadaki o beyaz, o temizlik, sessizlik, kuş sesleri beni çok etkiledi. Kışın o dinginliği doğaya yansımıştı. Yolda gelirken bir daha gelmeyeceğim çok zordu diyordum ama şimdi diyorum ki yok ya gelirim" dedi.


Etkinliğe katılan emekli kimya öğretmeni Zehra Aygün ise "Daha çok doğa yürüyüşü yaptım ama bugünkü durum çok farklıydı. İlk defa böyle bir yürüyüşe katıldım. Yani ayağım battı ve çıkmadı. Zor kurtuldum. Yani çekemedim ayaklarımı yukarıya. Çünkü yumuşak bir kar vardı. Böyle de beklemiyordum orta zorlukta diye düşünmüştüm. Benim için sürpriz oldu. Sonu çok güzel, sonunda mutluyum. Çektiğim videolar, fotoğraflar çok güzel oldu. Beni en çok etkileyen ağacın üzerindeki donmuş karlar sanki yapma çiçek gibiydi. Sanki özel koymuşlar gibiydi. Herkesi dağlara bekliyorum" diye konuştu.



"Doğa yürüyüşleri insanı psikolojik olarak çok rahatlatıyor"


Edanur Canlı da "Yürüyüşümüz genel olarak zorlu bir parkurdu. Daha önce katıldıklarımın en zoru diyebilirim. Ama ekip arkadaşlarının yönetimi çok iyiydi. Hepsi birlikte birbirleriyle koordine bir şekilde, sıralı bir şekilde yolu açtılar sağ olsunlar. O şekilde sorunsuz geldik. En sıra dışı şey şuydu; Bir yerde çok battık bel seviyesine kadar ama yine de ekibin morali hiç düşmedi, hiç bozulmadı. Birbirlerini hep motive ettiler. O şekilde açtılar yolları ve geldik" ifadelerini kullandı.


Etkinlik sorumlusu ve fotoğraf sanatçısı Metin Aydın ise "Bugünkü yürüyüşümüz Tersun Dağından Karamustafa köyüneydi. Bayağı kar vardı. Bu yüzden çok zor bir yürüyüş diyebiliriz. Ekibimize yeni katılan arkadaşlar vardı. Ona rağmen gayet keyifli bir yürüyüştü. Rahat bitirdik. Kazasız belasız bitti. Orman içinde çok güzel kış manzaraları vardı. Ağaçlar donmuştu. Kutupları andıran bir şekilde. Çok güzeldi yani. Çok keyifli bir rotaydı. Ama kar biraz daha az olsaydı daha çok eğlenecektik. Biraz zorladı bu bizi. Önden giden arkadaşlara da teşekkür ediyoruz. Yolu açtılar bize, sağ olsunlar. 20 kişi yaptık etkinliğimizi. Yaklaşık 10 kilometrelik bir parkurdu. Bazı yerlerde kar belimizi geçiyordu. Yani kımıldayamıyorduk. Bayağı zorlandığımız yerler oldu. Ama genel olarak başardık. Bazı arkadaşlar çıkamayınca karın içinde yüzmeye başladılar. Öyle daha rahat çıktılar" dedi.



Gümüşhane’de 20 doğaseverden 1,5 metrelik karda 7 saatlik doğa yürüyüşü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya Tavşanlı’da 36 kız hafız için görkemli icazet töreni Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde bulunan Kavaklı Kız Kur’an Kursu’nda hafızlık eğitimlerini tamamlayan 36 hafız için görkemli bir icazet töreni düzenlendi. Kursun 29. Hafızlık İcazet Merasimi, Tavşanlı Proje Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Vatandaşların yoğun katılım gösterdiği törende, salon hıncahınç dolarken, merasimde büyük bir manevi coşku yaşandı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Tavşanlı İlçe Müftüsü açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Programa katılan önemli isimler arasında; daha önce Kütahya İl Müftülüğü görevini yürütmüş olan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Hazırlar, AK Parti Kütahya milletvekilleri Adil Biçer, Mehmet Demir ve İsmail Çağlar Bayırcı, Kaymakam Ömer Faruk Özdemir, AK Parti İl Başkanı Ceyda Çetin Erenler, AK Parti İlçe Başkanları, İlçe Milli Eğitim Müdürü Refik Raşit Küçükkağnıcı, İl Müftüsü Dr. İrfan Açık, İl Müftü Yardımcıları Tahsin Ekim ve Gülay Demirci, çevre ilçelerin müftüleri (Hisarcık, Domaniç, Emet, Çavdarhisar, Simav, Gediz) ile birlikte çok sayıda vatandaş yer aldı. Merasim boyunca manevi atmosfer üst düzeydeydi. Ayasofya-i Kebir Camii Baş İmam Hatibi Kurra Hafız Ferruh Muştuer’in etkileyici Kur’an tilaveti, katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. Yeni hafızlar da okudukları ilahilerle programa ayrı bir güzellik kattı. Törende en çok alkış alan ve duygusal anların yaşandığı bölüm ise, 36 kız hafızın babalarının sahneye çıkarak evlatlarını tek tek tebrik etmesi oldu. Bu anlar, salonda büyük bir takdirle karşılandı. Programın sonunda, protokol üyeleri ve milletvekilleri birer konuşma yaparak hafızlıklarını tamamlayan öğrencileri ve ailelerini tebrik etti, genç hafızlara hayat boyu başarılar diledi.
Konya Trendyol Süper Lig: Konyaspor: 1 - Çaykur Rizespor: 1 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 15. haftasında Konyaspor, sahasında karşılaştığı Çaykur Rizespor ile 1-1 berabere kaldı. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 60. dakikada Andzouana’nın sağ kanattan ortasında ceza sahasu içinde Umut Nayir, Alikulov’un mücadelesinde yerde kaldı. VAR’dan gelen uyarıyla pozisyonu izleyen hakem Ümit Öztürk, Alikulov’un Umut Nayir’i çektiği gerekçesiyle beyaz noktayı gösterdi. 66. dakikada penaltıda topun başına geçen Umut Nayir, meşin yuvarlağı sol alt köşeden ağlara gönderdi. 1-1 90+3. dakikada Laci’nin pasında sol kanatta topla buluşan Zeqiri topla birlikte ceza sahasına girdi. Zeqiri’nin vuruşunda meşin yuvarlak az farkla dışarı çıktı. Hakemler: Ümit Öztürk, Murat Temel, Suat Güz Konyaspor: Bahadır Güngördü, Andzouana, Uğurcan Yazğılı, Yasir Subaşı (Calusic dk. 82), Guilherme, Jo Jin-Ho, Melih İbrahimoğlu (İsmail Esat Buğa dk. 90+2), Bjorlo, Pedrinho, Enis Bardhi (Tunahan Taşçı dk. 69), Umut Nayir Yedekler: Deniz Ertaş, Stefanescu, Mücahit İbrahimoğlu, Melih Bostan, Utku Eriş, Kaan Akyazı Teknik Direktör: Çağdaş Atan Çaykur Rizespor: Fofana, Taha Şahin, Samet Akaydin, Alikulov, Hojer, Laçi, Papanikolaou (Muhamed Buljubasic dk. 73), Sakyi (Zeqiri dk. 73), Olawoyin (Taylan Antalyalı dk. 80), Augosto (Emrecan Bulut dk. 89), Sowe (Jurecka dk. 89) Yedekler: Erdem Canpolat, Mocsi, Mithat Pala, Halil Dervişoğlu, Sagnan Teknik Direktör: Recep Uçar Goller: Samet Akaydin (dk. 45+1) (Çaykur Rizespor), Umut Nayir (dk. 66) (Konyaspor) Sarı kartlar: Çağdaş Atan (Konyaspor), Erdem Canpolat, Alikulov, Taha Şahin (Çaykur Rizespor)