SPOR - 23 Mayıs 2024 Perşembe 09:23

Gümüşhane’de sokak oyunları salonlara taşındı

A
A
A
Gümüşhane’de sokak oyunları salonlara taşındı

Gümüşhane’de çocuklar unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sokak oyunlarını salonlarda öğrenerek lisanslı sporcu oluyor.


Gümüşhane’de İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından ‘Gelenekten Geleceğe Çocuk Oyunlarıyla Büyüyorum’ projesi kapsamında yaklaşık bin 500 öğrenci yakan top, seksek, mendil kapmaca gibi unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sokak oyunlarını oynayarak hem eğleniyor, hem de lisanslı sporcular oluyor. Eğlenceli anlara sahne olan mücadelelerde minik öğrenciler arkadaşlarına oyunlarla ilgili taktikler de verirken spor yapmanın yanında sokak oyunlarının da unutulmamasını sağlıyorlar.



Bekir Taş: “Oyun oynamak çocukların zekalarını geliştiriyor”


Sokak oyunlarıyla ilgili Gümüşhane’nin merkez ve ilçelerinde müsabakalar düzenlediklerini ve bu müsabakalarda derece elde eden öğrencilerin il finalinde yarışacağını söyleyen Gazipaşa Ortaokulu Beden Eğitimi Öğretmeni Bekir Taş, “2011 yılında Çocuk Oyunları Federasyonu Kulüpleri Derneği olarak kurmuş olduğumuz dernekle unutulmuş olan sokak oyunlarımızı güncel kurallı hale getirerek çocuklarımıza spor salonlarında müsabakalar yaptırmak istedik. Bunun sonucunda da Türkiye’nin bütün illerinde şu anda Çocuk Oyunları Ligi olarak müsabakalar düzenlemekteyiz. Gümüşhane’de de ‘Gelenekten Geleceğe Çocuk Oyunlarıyla Büyüyorum” kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü birlikteliğiyle de bu sene liglerimizi başlatmış olduk. Yeni nesil maalesef tablet, bilgisayar, televizyon gibi teknolojik aletlerden dolayı bu tür oyunları unutmuştular. Biz bu oyunları ilk olarak öğretmenlerimize eğitim vererek onlara öğrettik daha sonra da öğretmenlerimiz okullarında müsabakalar yaptırıp okul takımları kurarak müsabakalar haline getirerek salonlara taşıdık. Biz zeka gelişiminin ders ve ödev yapmaktan geçtiğini düşünüyoruz bu önyargının yıkılması gerekiyor. Biz çocukların oyun oynayarak zekalarının gelişmesi konusunda adım atmamız gerekiyor. Oyun oynayan çocuk çevresel faktörleri de değerlendirerek hem algılarını geliştiriyor hem de zekâlarını geliştiriyor” ifadelerini kullandı.



“Çocukların sokakta oynaması daha iyi”


Oynadıkları oyunlarda çok eğlendiklerini söyleyen 10 yaşındaki Ravzanur Bayrak, “Ben çocukların telefon ve tabletle oynamalarını doğru bulmuyorum, sokakta oynamak daha güzel. Okulda artık aralarında seksek oynuyoruz, yakan top oynuyoruz, mendil kapmaca oynuyoruz. Bence çocukların sokakta oynaması daha iyi” dedi.


10 yaşındaki Eyüp Efe Özdemir de, “Burada bugün kaleli yakan top oynadık. Biz iyi oynadık ama karşı takım iyi oynadı ve yenildik, tebrik ederim. Bence burada geçirdiğimiz zaman daha önemli, telefon ve tablet karşısında geçen zaman faydalı değil. Bu tür oyunları oynayarak kendimize bir gelişim sağlıyoruz hem de daha çok eğlenmiş oluyoruz” diye konuştu.



Gümüşhane’de sokak oyunları salonlara taşındı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kariye Camii’nde 79 yıl aradan sonra ilk bayram namazı kılındı Fatih’te bulunan ve İstanbul’un fethinin ardından camiye çevrilen Kariye Camii 79 yıl aradan sonra ibadete açıldı. 79 yıl sonra ibadete açılan Kariye Camii’nde bugün ilk bayram namazı vatandaşların katılımıyla kılındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan ve 21 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile cami statüsüne çevrilen ve 79 yıl aradan sonra ibadete açılan Fatih’te bulunan Kariye Camiinde bugün ilk bayram namazı kılındı. Çevre ilçelerden 79 yıl sonra Kariye Camii’nde ilk bayram namazını kılmak isteyen vatandaşlar erken saatlerde camiye geldi. Vatandaşlar camiyi doldururken bayram namazı için gelen ve dışarıda kalan kalabalık hasır üstünde namazını kıldı. “Böyle bir ilke şahitlik etmek için geldim” Böyle bir ilke şahit olmak için Yenibosna’dan geldiğini söyleyen Yasir Emir Gümüş, “Kariye Camii’nde ilk kez bayram namazı kılınacak. Bayram namazı olmasından dolayı hoş bir atmosfer var burada. Camii de çok hoş. Herkese hayırlı bayramlar diliyorum. Tadilattan sonra ilk kez hem Kariye Camii’ni görmek hem de böyle bir ilke şahitlik etmek için Yenibosna’dan geldim” diye konuştu. Yine bayram namazı için Kariye Camii’ne gelen Yaşar Çukurlu ise, “79 yıl sonra ilk defa hayırlısıyla bayram namazı kılacağız. Allah hepimizin namazını kabul etsin. Bütün Müslümanların bayramını kutluyorum” dedi. “Osmanlı Dönemin’den bu yana en kalabalık namaz olacak” Osmanlı Dönemi’nden bu yana en kalabalık bayram namazı olacağını söyleyen Kader Ali Çayır, “79 yıl sonra ilk defa burada bayram namazı kılınacak. Hem Kariye Camii’nin İstanbul için önemi hem de bayramın önemini de göz önüne aldığımızda bugün iyi olacağını düşünüyorum. Burada büyük ihtimalle Osmanlı Dönemi’nden bu yana en kalabalık bayram namazı olacak. İnşallah camiyi doldururuz” şeklinde konuştu.
Batman Her Babalar Günü’nde şehit edilen ailesini ziyaret ediyor Batman’ın Gercüş ilçesi Seki köyünde 32 yıl önce teröristlerce düzenlenen, 8’i çocuk 10 kişinin katledildiği saldırıda şehit olanlar, Babalar Günü’nde unutulmadı. PKK’lı teröristlerce 22 Haziran 1992’de gerçekleştirilen katliamda hayatını kaybeden iki aylık Ayşe ve Haşim Gök, 3 yaşındaki Emrullah Gök, 9 yaşındaki Gülbahar Tunç, 7 yaşındaki Sultan ve Erdal Gök, 11 yaşındaki Abdurrahman Gök, Hamdiye Gök, Behçet Tunç ve Latife Oğuz, her Babalar Günün’de ziyaret ediliyor. Her Babalar Günü’nde şehit ailesini ziyaret ettiğini dile getiren Baba Ahmet Gök, “’Burası Seki köyüdür Gercüş ilçesine bağlıdır. Bu olaydan sonra Batman’a yerleştim çünkü burada tamamen ailem şehit oldu. Her Babalar Günü ailemin şehitliğini ziyaret ediyorum. Bugünde Babalar Günü şehitlerimin mezarı başına geldim, onları ziyaret ettim. Her Babalar Günü’nde Allah kısmet ederse geliyoruz, şehit olan çocuklarımı ziyaret ediyoruz. Onlarla vedalaşıyorum, dua ediyorum böyle bir duygu yaşıyorum”dedi. “Kızım, 40 günlük bebekti, daha tırnakları bile çıkmamıştı” “Herkesin çocukları babalarına hediye getiriyor ama ben ise her Babalar Günü’nde şehitlerimi ziyaret ediyorum sanki şehitlerim bana dünyaları hediye olarak veriyorlar, bu duyguyu hissediyorum” diyen Gök, “Ama acıları kalbimden çıkmıyor bu acıyı sürekli kalbimde taşıyorum. Olay 1992 yılında meydana geldi. Benim çocuklarımın hiçbir suçu yoktu. Hepsi de küçük ve günahsızdı. Kızım 40 günlük bebekti daha tırnakları bile çıkmamıştı. Annem 85 yaşındaydı rahmetli eşim 35 yaşındaydı.8 benim ailemden ve akrabalarım olmak üzere bu köyden 10 şehit verdik. PKK terör örgütü 60 yıldır hiçbir şey yapamadılar ve yapmazlar çünkü bir insan Allah ve Peygamber yolunda yürümezse Allah o insanların işini rast getirmez ve iflah olmazlar. PKK terör örgütü, dış güçlerin emri altında çalışıyor. Hiçbir zaman Kürt halkını savunmadılar. Bende Kürdüm, bu şehit olanlar Kürt değil miydi, Kürt çocukları değil miydi? Ne yaptılar? Hepsini şehit ettiler. Daha 40 günlük bebek tırnakları bile çıkmamıştı. Bu insanların ne hakkı vardı bu masum çocuklara ne hakkı vardı” diye konuştu. Şehitliğin yerini eski Batman Valisi Hulisi Şahin tarafından yapıldığını hatırlatan Gök, “Allah razı olsun, çok minnettarım. Çok teşekkür eder ve kurban bayramınızda canı gönülden kutluyorum. İlçe komutanlarımız ve ilçe Kaymakamız Muhammed Öztaş’a ve emeği geçen herkesten Allah razı olsun” ifadelerinde bulundu. Şehit ziyaretine gelen anneler ise Kürtçe ağıtlar yakıldı.