GÜNDEM - 20 Nisan 2024 Cumartesi 10:02

Gümüşhaneli ziraat mühendisi, 100 yıllık tohumlarla ‘Osmanlı domatesi’ fidesi üretiyor

A
A
A

Gümüşhane’de yaşayan 32 yaşındaki Ziraat Mühendisi Ahmet Şişman, yaklaşık 100 yıldır hiç bozulmadan ekimi yapılan tohumlarla yöreye özgü ‘Osmanlı domatesi’ fidesi üretimi yapıyor.

Kente bağlı Akçakale Mahallesi’nde kurduğu 300 metrekarelik serada fide üretimi yapan Ahmet Şişman, 100 yıllık tohumlarla saf ve organik domates fidesi üretimi yapıyor. 22 çeşit ve 250 bin fidenin yetiştirildiği serada yöreye özgü ‘Osmanlı domatesi’ olarak adlandırılan domates çeşidini de yetiştiren Şişman, ürünü tescil ettirmek için ise başvuruda bulundu. Türün tat, koku ve aromasıyla diğer domateslerden farklı olduğunu ve yaklaşık 100 yıl boyunca yapısının değişmeden korunduğunu söyleyen Ahmet Şişman, yetiştirdiği domatesleri yiyenlerin 100 yıl önceki tadı alabileceklerini ifade etti.

“100 yıl önce bu domates nasılsa şu anda da öyle”

Tohumların eski usullerle elde edilmiş tohumlar olduğunu belirten Ziraat Mühendisi Ahmet Şişman (32), “Standart sertifikalı tohumlarımızın yanı sıra kendi yöremizden eski usullerle elde edilmiş olan tohumları da burada fide haline getiriyoruz. Şu an en önemli gördüğümüz ürün tescili için de başvurduğumuz Osmanlı domatesleri, ‘katır kalbi’ ve ‘manda yüreği’ diye de adlandırılan domatesler. Bunlar bizim için çok çok önemli tadı, kokusu ve aroması itibariyle. Bu domates çeşitlerimiz yöre iklimine uygun, soğuğa dayanıklı ve birçok hastalığa karşı dayanıklı. Tohumlarımız yaklaşık 100 yıllık. Bozulmadan, herhangi bir genetik değişikliğe uğramadan bu güne gelmesi de eski usul ile yapılması ve çevresine yapısını bozacak çeşitte domates ekiminin yapılmaması nedeniyle karakterlerini koruyorlar. Bu şekilde bu tohumları orijinal yapısıyla geleceğe taşımak istiyoruz. Biz bu domatesleri Gümüşhane adına tescillemek istiyoruz, coğrafi işaretli ürünü olması için. Gümüşhane domatesi Türkiye çapında meşhur olacak. Bu domateslerin diğer domateslerden farkı daha dayanıklı olması, yöreye uygun olması ve adaptasyon sürecini tamamlamış olması. Müthiş bir koku, tat ve aromaya sahip. Yeşil olarak toplanıp evde olgunlaştırıldığında geç bir olgunlaşma süresine sahip olduğu için Kasım ayında topladığınız domatesleri Ocak ayında taze olarak yiyebilirsiniz. 100 yıl önce bu domates nasılsa şu anda da öyle” dedi.

Gümüşhaneli ziraat mühendisi, 100 yıllık tohumlarla ‘Osmanlı domatesi’ fidesi üretiyorUğur Aydın - Recep Ergin

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir derbisinde Karşıyaka’nın konuğu Tire 2021 FK Karşıyaka, TFF 3. Lig 4. Grup 15. haftasında yarın oynanacak İzmir derbisinde Tire 2021 FK’yı konuk edecek. TFF 3. Lig 4. Grup’ta mücadele eden Karşıyaka, ligin ilk yarısının son karşılaşması olan 15. haftada yarın bir diğer İzmir temsilcisi Tire 2021 FK’yı konuk edecek. Alsancak Mustafa Denizli Stadyumu’nda oynanacak müsabaka saat 19.00’da başlayacak. Ligde geride kalan 14 haftada 10 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 mağlubiyetle 33 puan toplayan yeşil-kırmızılılar 2. sırada yer alıyor. Kırmızı-sarılılar ise 8 galibiyet, 1 beraberlik ve 5 mağlubiyet sonucunda topladığı 25 puanla play-off hattının bir sıra altı olan 6. basamakta bulunuyor. Karşıyaka, taraftarının önünde oynayacağı bu karşılaşmada hata yapmayarak liderlik mücadelesini sürdürmeyi hedefliyor. Konuk ekip Tire 2021 FK ise zorlu rakibini mağlup ederek ilk 5 sıranın içine girmek istiyor. İç sahada yenilgisiz devam ediyor Şampiyonluk mücadelesi veren Karşıyaka, bu sezon iç sahada sergilediği başarılı performansla taraftarını mutlu etmeye devam ediyor. Şu ana kadar taraftarının önünde oynadığı 7 karşılaşmada 6 galibiyet ve 1 beraberlik alan Burhanettin Basatemür ve öğrencileri, toplayabilecekleri 21 puanın 19’unu elde etmeyi başardı. Yeşil-kırmızılılar, bu süreçte oynadığı maçlarda Afyonspor, Balıkesirspor, Nazillispor, Uşakspor, Denizli İdman Yurdu ve Bornova 1877’yi mağlup ederken, Eskişehir Anadolu ile berabere kaldı. Karşıyaka, yarın konuk edeceği Tire 2021 FK’yı yenerek iç saha başarısını sürdürmeyi hedefliyor. Karşılaşmayı Burak Filik yönetecek Karşıyaka ile Tire 2021 FK arasında oynanacak müsabakayı hakem Burak Filik yönetecek. Filik’in yardımcılıklarını Ali Gün ve Fatih Etirli yapacak. Karşılaşmanın 4. hakemi Ege Doruk olacak.
Ankara Keçiören Belediyesi personeline ISO 50001 enerji yönetimi eğitimi Ankara Keçiören Belediyesi teknik personeline yönelik ’ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Bilgilendirme ve Farkındalık Eğitimi’ verildi. Keçiören Belediyesi, enerji verimliliğini artırmak ve sürdürülebilir bir yönetim anlayışını kurum genelinde yaygınlaştırmak amacıyla birim müdürleri, birim sorumluları ve teknik personele yönelik Belediye Meclis Salonu’nda "ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Bilgilendirme ve Farkındalık Eğitimi" düzenledi. Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik Eğitimde, fosil enerji kaynaklarının azalması, artan enerji maliyetleri ve çevresel etkiler doğrultusunda enerji yönetiminin neden gerekli olduğu detaylı şekilde ele alındı. Yapılan sunumlarda belediyelerin şehir enerji tüketimindeki payı ve enerji giderlerinin bütçeler üzerindeki etkisine dikkat çekildi. Uzmanlar, ISO 50001 standardının, enerji verimliliğini artırmaya yönelik uluslararası bir yönetim sistemi olduğunu aktarırken, Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al (PUKÖ) döngüsüyle sürekli iyileştirmenin önemine de değinildi. ISO 50001 ile kurumsal yapılanma Eğitim kapsamında katılımcılara enerji politikası oluşturulması, enerji gözden geçirme toplantıları, enerji performans göstergelerinin takibi ile dokümantasyon ve yasal uyum süreçleri hakkında bilgi verildi. Bina ısıtma-soğutma, aydınlatma, ulaşım ve hizmet alanlarında yapılacak planlı çalışmaların enerji tasarrufuna sağlayacağı katkılar ise örneklerle anlatıldı. Ortak sorumluluk, ortak kazanım Yapılan sunumlarda enerji verimliliği çalışmalarının belediyeye kurumsal tasarruf, vatandaşlara daha güvenli ve kaliteli hizmet, çevresel sürdürülebilirlik ve ’Yeşil Belediye’ vizyonu açısından önemli kazanımlar sunduğu ifade edildi. Eğitimin sonunda, küçük davranış değişikliklerinin büyük tasarruflara yol açabileceği vurgulanarak, her çalışanın enerji yönetim sisteminin aktif bir parçası olduğu mesajı verildi.
Sakarya Hamsi zirvedeki yerini istavrite bıraktı Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve hamsinin rotasını Gürcistan sularına çevirmesiyle Sakarya’da tezgahlarda istavrit bolluğu yaşanıyor. Uygun fiyatı ve tazeliğiyle dikkati çeken istavrit ilgi görüyor. Tezgahlarda hamsinin kilogramı 200-250 lira bandında satışa sunulurken, istavrit 100-150 lira arasındaki fiyatıyla sezonun en çok tercih edilen balığı oldu. "Hamsi boldu, Gürcistan’a geçti" Balıkçı Ramazan İbiş, 1 Eylül’de başlayan sezonda hamsinin başlangıçta bol olduğunu ancak iklim şartları nedeniyle durumun değiştiğini söyledi. İbiş, "Sezonda Hamsi boldu ancak palamut az miktarda oldu. 2 aydan beri iklim şartlarının değişmesinden kaynaklı havaların sıcak gitmesine bağlıyoruz işi. Hamsi boldu, Gürcistan’a geçti. Azaldı ve şu an az miktarda geliyor. Bir kısım dondurulmuş hamsi var, bir kısım taze hamsi var. Hamsi şu an tezgahlarda az bulunuyor, iki ay önceki bolluk yok" dedi. "Hamsinin azalması fiyatı etkilemedi" İbiş, hamsinin yokluğunun fiyatını etkilemediğini de belirterek, "Hamsinin azalması fiyatını etkilemedi. Az olmasına rağmen fiyatı 200-250 lira bandında seyrediyor. Dondurulmuş balıklar 100 liraya kadar düşüyor. İstavrit bol ve ucuz olduğu için daha çok rağbet görüyor" diye konuştu. Tezgahların şu anki hakimi olan istavrit ve uskumrunun yanında hamsinin ilerleyen aylarda tekrar artacağını ifade eden İbiş, "Ocak ve şubat aylarında havaların soğumasıyla sular da soğuyacak. Hamsinin tekrar bollaşmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. Hamsiyi çok sevdiğini ancak yokluğunda yerini istavrite bıraktığını dile getiren Celaleddin Avcı ise "İstavriti tercih ediyorum, taze ve günlük çıktığı için. 15 gün önce hamsiye epey alışmıştık ve yiyorduk. Hamsiyi de çok seviyoruz ancak şuanda istavrit gündemde, istavriti tercih ediyoruz" ifadelerini kullandı.