GÜNDEM
Erzincan’da üreticiye destek: Dut sıkma ve koyun kırkım makinası dağıtıldı 26 Aralık 2025 Cuma - 17:56:07 Erzincan’da üreticilere yüzde 75 hibeli dut sıkma ve koyun kırkım makinesi desteği sağlandı. Toplam 1 milyon 750 bin TL bütçeli projelerle tarım ve hayvancılıkta verimlilik hedefleniyor. Erzincan’da tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla iki proje daha hayata geçirildi. "Emekle Sıkılan Lezzet Yeniliklerle Buluşuyor" ve "Erzincan Koyun Güzellik Merkezleri" projeleri kapsamında üreticilere yüzde 75 hibe destekli makine desteği sağlandı. Erzincan Valiliği koordinasyonunda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen projelerle hem yöresel ürünlerin katma değerinin artırılması hem de hayvancılıkta verimliliğin yükseltilmesi hedefleniyor. Projeler kapsamında, yüzde 75 hibe desteğiyle toplam 15 adet dut sıkma makinesi ile 55 adet koyun kırkım makinesi üreticilere kazandırıldı. Destek programlarının toplam bütçesinin ise 1 milyon 750 bin TL olduğu bildirildi. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, sağlanan makine desteğiyle üreticilerin iş yükünün azalacağını, üretim süreçlerinin daha modern ve hijyenik hale geleceğini belirterek, bu tür projelerin kırsal kalkınmaya önemli katkılar sunduğunu ifade etti. Erzincan’da tarım ve hayvancılığın sürdürülebilirliğini güçlendirmeyi amaçlayan projelerin, hem üreticinin gelirini artırması hem de bölge ekonomisine canlılık kazandırması bekleniyor.
26 Aralık 2025 Cuma - 17:44 Kastamonu’da vatandaşlar Filistin için ses yükseltti Kastamonu’da cuma namazı çıkışında bir araya gelen vatandaşlar, Gazze’deki insanlık dramı için İsrail’i protesto etti. İnsanlık İttifakı ve Milli İrade Platformu tarafından Kastamonu’da cuma namazı çıkışında basın açıklaması düzenlendi. Nasrullah Meydanı’nda bir araya gelen grup Filistin’de devam eden İsrail saldırılarını kınadıklarını belirterek ’barışçıl şahitlik’ çağrısını yeniledi. Grup adına konuşan TÜGVA Kastamonu İl Temsilcisi Selim Önen, "Gazze’de yaşam, ‘normalleşme’ değil, hayatta kalma mücadelesi üzerinden sürmektedir. Uluslararası hukuk, güçlüye kalkan, zayıfa verilen sus payı olmamalıdır. İnsan hakları söylemi yalnızca rahat coğrafyaların dekoru olarak görülmemelidir. Bugün Gazze’de sivillerin korunması, sağlık sisteminin ayakta tutulması, gıda ve suya erişim gibi en temel başlıklar hala tartışma konusuysa burada yalnızca bir ‘kriz’ değil, aynı zamanda uluslararası düzenin ‘itibar kaybı’ yaşanmaktadır. Bugün yaşadığımız iletişim çağında, bir çocuğun soğukta can verdiği haberini ‘akış’ içinde tüketebiliyorsak, burada bir sorun vardır. Bir toplumun ihtiyaç duyduğu ‘insani yardım’ kavramı bile süslenerek tartışmalı hale getiren ‘prosedürler’ var ise burada bir sorun vardır. Bu çağrımız bir ülkeye, bir halka, bir kuruma karşı önyargı değil; insan hayatını merkeze alan evrensel bir tutarlılık talebi içermektedir. Milli İrade Platformu ve İnsanlık İttifakı çatısı altında 400’ü aşkın paydaş sivil toplum kuruluşuyla birlikte, kamu vicdanını diri tutmak ve insanlık onurunu savunmak amacıyla barışçıl ‘şahitlik’ çağrımızı yineliyoruz" dedi.
26 Aralık 2025 Cuma - 17:40 Vali Aydoğdu başkanlığında 29. Birim Amirleri Toplantısı yapıldı Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu başkanlığında gerçekleştirilen 29. Birim Amirleri Toplantısı’nda, kış tedbirlerinden asayişe, bürokrasinin hızlandırılmasından devam eden projelere kadar pek çok kritik konu masaya yatırıldı. Valilik Toplantı Salonu’nda düzenlenen oturumda; vali yardımcıları ve birim amirleri, yürütülen projelerin güncel durumu hakkında kapsamlı sunumlar yaptı. Sunumları dikkatle takip eden Vali Aydoğdu, özellikle eğitim, sağlık ve sosyal yardım projelerinin takvime uygun şekilde, aksatılmadan tamamlanması gerektiğini vurguladı. Kurumlar arası koordinasyonun önemine değinen Vali Aydoğdu, kamu hizmetlerinde temel ölçütün vatandaş memnuniyeti olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: "Bürokratik işlemleri hızlandırarak vatandaşlarımızın taleplerine en kısa sürede çözüm üretmeliyiz. Devletimizin güler yüzünü hizmetlerimize yansıtmak önceliğimizdir." Kış şartları ve yeni yıl için "Tam Hazırlık" emri Toplantının ana gündem maddelerinden biri de kış mevsimi ve yeni yıl hazırlıklarıydı. Vali Aydoğdu, yaklaşan kış şartlarının günlük hayatı olumsuz etkilememesi için şu talimatları verdi: Karla Mücadele: Ulaşım, enerji ve altyapı ekiplerinin 7/24 hazır bekletilmesi. Güvenlik ve asayiş: Yeni yıl öncesi vatandaşların huzur ve güvenliği için denetimlerin artırılması. Teyakkuz hali: Olası aksaklıklara karşı tüm birimlerin titizlikle hareket etmesi. Vali Aydoğdu, toplantı sonunda birim amirlerine özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ederek başarılar diledi.
Erciyes; dünyanın en iyi 25 kayak merkezi arasında
11 Kasım 2025 Salı - 10:58 Erciyes; dünyanın en iyi 25 kayak merkezi arasında Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren turizmin lokomotifi konumundaki Erciyes Kayak Merkezi, dünyanın en iyi kayak merkezleri arasında gösterilme başarısı elde etti. Dünyaca ünlü magazin dergisinin her yıl düzenli olarak yayımladığı ’Dünyanın En İyi Kayak Merkezleri’ listesi açıklandı. Derginin bu yılki değerlendirmesinde, Türkiye’yi temsilen yalnızca Erciyes Kayak Merkezi, dünyanın en iyi 25 kayak merkezi arasında yer aldı. Fransa, İsviçre, İtalya, ABD ve Japonya gibi kayak turizminin lider ülkelerinden birçok merkezin yer aldığı listede, Türkiye’den yalnızca Erciyes kendine yer buldu. Dergi editörleri 100’den fazla kayak merkezini; pist kalitesi, şehir imkanları, ulaşım kolaylığı, fiyat dengesi ve modern tesisler gibi kriterler üzerinden değerlendirerek listeyi oluşturdu. Erciyes’in bu önemli başarıya tesadüfen ulaşmadığını söyleyen Kayseri Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Elcuman; "Erciyes, artık sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en seçkin kayak destinasyonlarından biri haline gelmiştir. Bu başarı, Kayseri’nin vizyonunu, yatırım gücünü ve turizmdeki iddiasını tüm dünyaya göstermektedir. Yıllardır planlı, sürdürülebilir ve uluslararası standartlarda bir vizyonla geliştirilen Erciyes projesi, bugün Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Erciyes Master Planı ile hedeflediği noktaya tam anlamıyla ulaşmıştır. Dünya çapında kabul gören bu listede Türkiye’den tek kayak merkezi olarak yer almak, hem Kayseri hem de ülkemiz adına büyük bir gurur kaynağıdır" dedi. Değerlendirmede yetkililer, Erciyes’in modern lift sistemleri, 100 kilometreyi aşan pist uzunluğu, kar kalitesi, pist çeşitliliği ve çevre dostu uygulamalarıyla dünyanın önde gelen merkezleriyle yarışır durumda olduğunu vurguladı. Bu başarı; Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin yıllar önce başlattığı ’Erciyes Master Planı’ ile hedeflediği noktaya ulaştığını açıkça ortaya koyuyor. Bu master proje ile Erciyes, vizyonunun uluslararası ölçekte karşılık bulduğunu gösteriyor.
Mehmet Amca yeni yönetmeliğe göre hazırlanıp tarlasını sürdü
11 Kasım 2025 Salı - 10:46 Mehmet Amca yeni yönetmeliğe göre hazırlanıp tarlasını sürdü Eskişehir’de yaşayan 67 yaşındaki çiftçi yeni yönetmeliğe uygun şekilde kask, koruyucu gözlük ve eldiveni takıp, traktörü ile tarlasını sürdü. Çiftçi Mehmet Son, "Bütün bu işleri kafamızda kask varken yapacağız. Herhangi bir zarara karşı kask bizi koruyacak" dedi. İçişleri Bakanlığı tarafından Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yapıldı. Yapılan değişikliğe göre T3 kategorisindeki traktörlerde koruyucu başlık, koruyucu gözlük ve eldiven takma zorunluluğu getirildi. Can güvenliği açısından zaruri olan ekipmanları kullanmayanlara 993 TL cezai işlem uygulanacağı duyuruldu. Tepebaşı ilçesinde Yeşiltepe Mahallesi’nde bulanan tarım arazisini traktörü ile işleyen 67 yaşındaki Mehmet Son, yeni yönetmeliğe uymaya başladı. Kaskını, koruyucu gözlüğünü ve eldivenini takan Son, tarlasını yeni yönetmeliğe uygun şekilde işledi. "İşleri kafamızda kask varken yapacağız" Konuyla alakalı konuşan 67 yaşındaki Mehmet Son, "Bu işi bizlerden başka yapacak adam yok, genç nesiller usandı. İşte burası bahçe, tarlayı sürdük. Traktör hazır, kaskımızı taktık, gözlüğümüzü geçirdik, eldivenler elimizde. Önce iş güvenliğini sağladık. Bundan sonra hep böyle kullanmak lazım. En ufak hasarda garantisi var. Kaskla kafayı koruyorsun. Sonuçta traktörün arkasında çapa var, kafana taş gelebilir. Gözlükle, gözlere duman ve sis gelmesini engelleyip daha rahat oluyorsun. Ben şimdi buraya ıspanak, maydanoz, tere ve roka ekeceğim. Nasip olursa bahara doğru marul dikeceğiz. İşte bu şekilde fasulye ve biber derken yavaş yavaş hepsinden ekeceğiz. Bütün bu işleri kafamızda kask varken yapacağız. Herhangi bir zarara karşı kask bizi koruyacak" dedi. "İnsan sağlığı her şeyden önemli" Tedbirlerin önemli olduğuna değinen Eskişehir Yeşil Sakarya Üreticiler Birliği Başkanı Süleyman Buluşan, "Tabii ki insan sağlığı her şeyden önemli. Bu zamana kadar yaşanan kazalar sebebiyle alınmış bir tedbir. Belki ilk etapta üreticilerimize biraz zor gelebilir, ama olması gereken şey. Açık havada olduğumuz için bir sinek dahi gelse göze kaçabilir, o anda bir kazaya sebebiyet verebilir. Ondan dolayı alınması gereken güzel bir tedbir. İçişleri Bakanlığının yapmış olduğu bu anlamlı hizmete biz üreticilerin de uyması gerekiyor" ifadesine yer verdi.
Besicilerin su faturasının yüzde 50’si Kayseri Büyükşehir’den
11 Kasım 2025 Salı - 10:39 Besicilerin su faturasının yüzde 50’si Kayseri Büyükşehir’den Kayseri Büyükşehir Belediyesi, hayvancılıkla uğraşan şahıs ve işletmelere tahakkuk ettirilecek su faturalarının yüzde 50’sini ödeme uygulamasına 2026 yılında da devam edecek. Büyükşehir Belediye Meclisi, hayvancılıkla uğraşan üreticilerin su faturalarının yarısının Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanması ile ilgili karar meclis üyelerince oy birliği ile kabul etti. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın başkanlığında başlayan Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Meclis Toplantısı’nda 96 madde görüşülerek karara bağlandı. Büyükşehir Belediyesi 2025 Yılı Kasım ayı Meclis Toplantısı Büyükşehir Belediyesi Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç başkanlığında Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda 59 asıl ve 37 ek olmak üzere toplam 96 gündem maddesi görüşülerek karara bağladı. ‘Kayseri’de hayvancılığı desteklemek amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın TÜRKVET sisteminde hayvancılık yaptığına dair aktif işletme kaydı olan, T.C. kimlik veya işletme numarası ile uyumlu su aboneliği bulunan şahısların yıllık 3 bin ton su tüketim bedeline kadar yansıtılacak su faturalarının yüzde 50’sinin 31 Aralık 2026 tarihine kadar Kayseri Büyükşehir Belediyesi bütçesinden karşılanması talebi’ meclis üyelerince görüşüldü. Hayvancılıkla uğraşan üreticilere sunulan su faturasına yüzde 50 destek projesi kapsamında 2025 yılında sunulan katkıya dair bilgiler veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Türkmen, yaklaşık bir yılda 9 bin 554 aboneye 16 milyon 529 bin TL’lik su faturası desteği sağladıklarını kaydetti. KASKİ Genel Müdürü Yavuz Çağan da projenin hayata geçtiği günden bu yana üreticilere sağlanan desteğin 38 milyon 500 bin lirayı bulduğunu söyledi. "Üretene minnettarız ve hizmetkârız" Başkan Büyükkılıç; Büyükşehir Belediyesi CHP Akkışla Meclis Üyesi Kasım Aydoğan, Şap hastalığı ile ilgili yaşanan soruna çözüm üretme noktasında destek talebi üzerine, Şap hastalığı ve benzeri hayvan hastalıkları konusunda da üreticilere ilaç desteği verebileceklerini belirterek, "İlaç konusunda yardımcı olalım. Yeter ki üreten olsun. Üretene minnettarız ve hizmetkârız. Meclisimizden bu konuda bir tereddüt oluşmaz, destek çıkar" dedi. Büyükkılıç; Kayseri’de 400 binin üzerinde büyükbaş, 1 milyonun üzerinde de küçükbaş bulunduğunu ifade ederek, üreticileri desteklediklerini söyledi. Açıklama ve konuşmaların ardından Başkan Büyükkılıç, talebi oylamaya sunarken talep, oy birliği ile kabul edildi. ‘Mülkiyeti Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ait, Melikgazi İlçesi, Altınoluk Mahallesi, 7193 ada, 6 parselde bulunan sosyal tesisin Kayseri Spor Etkinlikleri Turizm İnş. San. ve Tic. A.Ş. (Spor A.Ş.)’ye tahsis edilmesi talebi’ de meclis üyelerince görüşülerek karara bağlandı. İlgili gündem maddesine dair açıklamalarda bulunan Büyükkılıç; "Altınoluk bölgemize tesisimiz hayırlı, uğurlu olsun. İnşallah o bölgede sosyal, kültürel anlamda 6 bin metrekare büyüklüğünde güzel bir tesis ortaya çıktı, tamamlandı. Biz tahsis edelim, arkadaşlarımız da orada hizmetleriyle bölge insanlarını buluştursun" dedi. Talep, meclis üyelerince oy birliği ile kabul edildi. Başkan Büyükkılıç, mecliste alınan kararların hayırlı olması temennisinde bulundu.
Ata’ya Özlem Şiir Okuma Yarışması’nda duygulu anlar yaşandı
11 Kasım 2025 Salı - 10:34 Ata’ya Özlem Şiir Okuma Yarışması’nda duygulu anlar yaşandı Küçükçekmece’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hatırasını yaşatmak ve öğrenci ve öğretmenlere şiir sanatına olan ilgiyi artırmak amacıyla düzenlenen"Ata’ya Özlem Şiir Okuma Yarışması"nın ödül töreni yapıldı. Küçükçekmece Belediyesi tarafından Cumhuriyetimizim kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hatırasını yaşatmak ve öğrenci ve öğretmenlere şiir sanatına olan ilgiyi artırmak amacıyla düzenlenen, "Ata’ya Özlem Şiir Okuma Yarışması"nın ödül töreni Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Küçükçekmece Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa gerçekleştirilen yarışmanın ödül törenine, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ve beraberindeki ilçe protokolünün yanı sıra öğrenciler, öğretmenler, veliler ve okul yöneticileri yoğun ilgi gösterdi. Küçükçekmece genelindeki ilkokul, ortaokul, lise öğrencileri ile ilçede görev yapan öğretmenlerin katıldığı yarışmada, katılımcılar Atatürk’e duydukları sevgi, saygı ve özlemi yansıtan şiirleri etkileyici bir biçimde seslendirdi. Törende duygusal anlar da yaşandı. Dereceye girenlere ödülleri, protokol tarafından takdim edildi. Dereceye girenler şöyle: "İlkokul Kategorisi 1. Hiranur Çankaya – Nasrettin Hoca İlkokulu 2. Yade Tüfekçibaşı – Dr. İsmet Birgül İlkokulu 3. Arya İncesu – Sultan Alparslan İlkokulu 3. Aras İncesu – Sultan Alparslan İlkokulu Ortaokul Kategorisi 1. Miray Merve Uygun – Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu 2. Beril Şabadak – Sultan Murat Ortaokulu 3. Elif Taşkın – Hayriye Gök Ortaokulu Lise Kategorisi 1. Arda Yiğit Uzun – Şehit Mehmet Güder Anadolu İmam Hatip Lisesi 2. Elif Emiroğlu – Doğan Cüceloğlu Fen Lisesi 3. İdil Baykan – Fahreddin Kerim Gökay Anadolu Lisesi Öğretmen Kategorisi 1. Serap Durur – Fahreddin Kerim Gökay Anadolu Lisesi 2. Aslıhan Mutlu İncesu – Doğan Cüceloğlu Fen Lisesi 3. İsmail Yaylı – Küçükçekmece Anadolu Lisesi".
Köpeklerin saldırdığı yavru dağ keçisini 3 kilometre sırtında taşıdılar
11 Kasım 2025 Salı - 10:33 Köpeklerin saldırdığı yavru dağ keçisini 3 kilometre sırtında taşıdılar Tunceli’de 2 kuzen, sokak köpeklerinin saldırıp yaraladığı yavru dağ keçisini 3 kilometre sırtında taşıdı. Keçi, ekiplere yetiştirilmeye çalışırken yolda telef oldu. Olay, Tunceli’nin Çemişgezek ilçesi Tağar Vadisi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, bir köpek 2 yavru dağ keçisine saldırdı. Panikle kaçmak isteyen yavru keçilerden biri Tağar Çayı’na atladı ve akıntıya kapılarak kayalık bir bölgede sıkıştı. Olayı gören iki kuzen vakit kaybetmeden dereye girerek yavru keçiyi bulunduğu yerden çıkarıp sırtlarında taşımaya başladı. Yaralı keçi tedavi edilebilmesi için Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerine bildirilse de ekipler gelene kadar hayvan hayatını kaybetti. Tağar Çayı Vadisi’nde yürüyüş yaparken bir köpeğin iki tane yavru dağ keçisine saldırdığını gördüklerini dile getiren Mehmet Furkan Aladağ, "Bunun üzerine dağ keçilerinden bir tanesi hareket edemeyeceği bir yerde mahsur kaldı. Kuzenimle birlikte orada mahsur kaldığını görünce biz de yardım edip doğa koruma görevlerini teslim etmek istedik. Daha sonra kuzenimle birlikte kendisini mahsur kaldığı yerden kurtardık. Fakat yolda gelirken hayvanın ağzından sular akıyordu. Bir sıkıntı olduğunu anladık. Doğa koruma görevleri gelene kadar ne yazık ki hayvan can vermişti" dedi. Abdulkadir Aladağ ise "Kuzenimle beraber doğa gezisine çıkmıştık. Gezerken bir hareketlilik fark ettik. Bir köpek iki tane yavru keçiyi kovalıyordu ikisi de köpekten kaçmak için suya atladı. Fakat bir tanesi gitti, bir tanesi suyun içine mahsur kaldı. Biz de ne yapalım dedik. Paçaları sıvadık, suyun içine girdik. Onu oradan kurtardık. Fakat çok korkmuştu. Sürekli bağırıyordu. Biz de ekiplere haber verdik. Gelsinler, götürsünler, bakımını yapsınlar diye. Yaklaşık 3 kilometre sırtımıza taşıyarak getirdik. Ekiplere göstermek için. Fakat yetiştiremedik" şeklinde konuştu.
İki ayağını kaybetti, güvercinlerle hayata bağlandı
11 Kasım 2025 Salı - 10:33 İki ayağını kaybetti, güvercinlerle hayata bağlandı Kahramanmaraş’ta iki ayağını terörle mücadelede kaybeden gazi, hayata güvercin sevgisiyle tutunuyor. Kahramanmaraş’ta yaşayan 49 yaşındaki Gazi Mehmet Orçan, 1996 yılında Batman’ın Sason ilçesinde görev yaptığı 7. Jandarma Komando Tabur’unda operasyona giderken girdiği çatışmada iki ayağını kaybetti. Daha Orçan’a iki protez ayak takıldı. Aynı operasyonda 27 terörist etkisiz hale getirilirken, Orçan mayına basarak yaralandı. Aradan geçen yıllara rağmen yaşama sevincini kaybetmeyen Orçan, bugün güvercin sevgisiyle hayata tutunuyor. "Onlar bizim evladımız gibi" Gazi Orçan, kuş beslemenin gönül işi, merak işi olduğunu belirterek, "Biz kuşlarımızın sağlığıyla, aşısıyla bire bir ilgileniriz. Onlar bizim evladımız gibidir. Uçması ayrı bir zevk, yavrulatması ayrı bir zevk. Eski kuşçular der ki; ‘Ben mezara, kuşlar pazara.’ Bizim için de öyle, bu merak ölene kadar devam eder. Kuşlarımızın gübreleri tamamen doğal. Biz bu gübreleri bağ ve bahçesi olan arkadaşlara veriyoruz. Onlar da doğal gübreyle meyve, sebze yetiştiriyor. Yani kuşçuluk aslında doğa dostu bir uğraş" diye konuştu. "Kuşlar bana yeniden güç verdi" Terörle mücadelede yaralanmasının ardından güvercinlerin kendisi için adeta bir terapi olduğunu dile getiren Orçan, "Yaralandıktan sonra Ankara’dan Kahramanmaraş’a geldim. O süreçte bu kuşlar bana moral ve motivasyon verdi. Beni ayakta tuttu, güçlü tuttu. Onlar sayesinde o zor günleri daha sakin, daha güçlü geçirdim. Kuşçuluk güzel bir terapi. Ben bir işe başladığımda dört dörtlük yapmayı severim. Antrenmanlarımızı yaptık, emek verdik, başarı da geldi. Milli takıma seçildim, Avrupa Şampiyonası ve Milletler Ligi gibi turnuvalarda dereceler elde ettik. Aynı disiplini şimdi güvercinlerimde sürdürüyorum. Bu merak çocukluktan geliyor. On yaşından beri içimde. Kuşçuluk insanı dinlendiriyor, huzur veriyor, hayata bağlayan bir sevgi" dedi.
TÜRGEV’den mesleki eğitime güçlü destek: "Mesleğinle Yüksel" çağrısıyla dönüşüm başladı
11 Kasım 2025 Salı - 10:28 TÜRGEV’den mesleki eğitime güçlü destek: "Mesleğinle Yüksel" çağrısıyla dönüşüm başladı Türkiye Gençliğe ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), yerelden ulusala taşıyacağı Mesleki Eğitimde Farkındalık Çalıştayları Serisi’nin ilkini İstanbul’da gerçekleştirdi. Eğitim kurumları, kamu otoriteleri ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren proje hakkında TÜRGEV Başkanı Av. Hatice Akıncı Yılmaz, "Mesleki eğitim yalnızca bir istihdam alanı değil, toplumsal kalkınmanın, kültürel sürekliliğin ve bireysel gelişimin anahtarıdır" dedi. TÜRGEV tarafından yürütülen "Mesleki Farkındalık ve Bilinçlendirme Projesi" kapsamında hayata geçirdiği ‘Mesleki Eğitimde Farkındalık Çalıştayları Serisi’nin ilki dün İstanbul’da düzenlendi. TÜRGEV, proje kapsamında eğitim kurumları, kamu otoriteleri ve özel sektör temsilcileri arasında kalıcı iş birlikleri kurarak, mesleki eğitimi yerelden ulusala taşıyacak uygulanabilir modeller geliştirmeyi hedefliyor. ‘Stajdan kariyere uzanan bir öğrenme zinciri’ kurmayı hedefleyen TÜRGEV, bu proje ile mesleki eğitimi yalnızca bir okul süreci olmaktan çıkararak saha deneyimiyle bütünleşmiş, üretim kültürünü ve toplumsal dayanışmayı güçlendiren "farkındalıktan iş birliğine, iş birliğinden dönüşüme" uzanan bir etki zinciri oluşturmayı amaçlıyor. "Gençlerimize kutup yıldızı olmayı sürdürüyoruz" TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Av. Hatice Akıncı Yılmaz, açılış konuşmasında mesleki eğitimin bir ülkenin üretim gücünün temel taşı olduğunu vurgulayarak, "Bir ülkenin gerçek kalkınması, bilgiyle emeğin buluştuğu yerde başlar. Biz bu projeyle mesleki eğitimi yeniden hak ettiği saygın konuma taşımayı, gençlerimizin meslekleriyle güçlenen bir özgüven inşa etmelerini hedefliyoruz" dedi. Av. Hatice Akıncı Yılmaz, eğitimi bir ‘yaşam rehberliği’ olarak gördüklerini belirterek şu ifadeleri kullandı: "Mesleki eğitim yalnızca bir istihdam alanı değil, toplumsal kalkınmanın, kültürel sürekliliğin ve bireysel gelişimin anahtarıdır. Her gencin mesleğiyle yükselmesi, kendi potansiyelini keşfetmesi ve topluma katkı sunması demektir. Bu yüzden çağrımız net, ‘Mesleğinle Yüksel’. Bu projeyle, mesleki eğitim alanında burs, mentorluk ve atölye programlarıyla gençlerimizin her adımda yanlarında yer alıyoruz. Çünkü biz eğitimi yalnızca bilgi aktarımı olarak değil, bir yaşam rehberliği olarak görüyor, gençlerimize kutup yıldızı olmayı sürdürüyoruz." "TÜRGEV’in öncülük ettiği bu süreç farkındalıktan dönüşüme güçlü bir yürüyüşe dönüşecek" İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür, mesleki eğitimin yeniden güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "İstanbul, yaklaşık 3 milyon öğrencisi ve 170 bin öğretmeniyle büyük bir eğitim evreni. Bizim için her öğrenci ayrı bir ‘evren’, potansiyelini doğru yönlendirdiğimizde, toprağın altındaki cevheri değere dönüştürebiliriz. Bu süreç bütüncül bir süreçtir. Okul-öğrenci-öğretmen üçgeninin yanına mutlaka aileyi ve sektörü koymak zorundayız. Aileyi yanımıza almadığımızda başarı üçte bir oranında eksik kalır" dedi. Türkiye genelinde atılan yeni adımların önemine değinen Yentür, "10 Ağustos 2024’te Sayın Cumhurbaşkanımızın onayladığı Mesleki ve Teknik Eğitim Strateji Belgesi önümüzde sağlam bir yol haritası koydu. Ortaokul seviyesinde devletin rehberliğinde yapılan yönlendirme, sağlıklı bir kariyer inşası için kritik önemdedir. İstanbul’da yürütülen Yapay Zeka ve Siber Güvenlik Lisesi, İGA Yerleşkesi içindeki meslek lisemiz, Demirören Medya ve Savunma Sanayii iş birlikleriyle hayata geçirdiğimiz yeni modeller ‘okuldan sektöre, stajdan kariyere’ uzanan zincirin güçlü halkalarını oluşturuyor" ifadelerini kullandı. Konuşmasının sonunda Yentür, mesleki eğitimin geleceğine dair umut dolu şu mesajları verdi: "Kız çocuklarımızın mesleki eğitimde daha fazla yer aldığı, yeteneklerin uygulamayla birleştiği bir sistem inşa ediyoruz. TÜRGEV’in öncülük ettiği bu süreç, farkındalıktan dönüşüme güçlü bir yürüyüşe dönüşecek" ifadelerine yer verdi. TÜRGEV, stajdan kariyere uzanan bir öğrenme zincirini hedefliyor TÜRGEV, "Mesleki Eğitimde Farkındalık Çalıştayları" serisiyle stajdan kariyere uzanan bir öğrenme zinciri kurmayı, mesleki eğitimi sektör ihtiyaçlarıyla buluşturmayı ve yerelden ulusala uygulanabilir modeller geliştirmeyi amaçlıyor. Çalıştaya, mesleki eğitim alanında önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Aykut Akca ve Talha Bektaş da sunumlarıyla katkı sundu. Katılımcılar, gün boyunca ‘Mesleki Eğitimin Algısı ve Toplumsal Farkındalık’, ‘Okul Kültürü ve Öğrenci Farkındalığı’ ve ‘Aile, Sektör ve Kamu Farkındalığı’ başlıkları altında masa çalışmaları gerçekleştirdi. Bu oturumlarda, mesleki eğitimin toplumsal algısı, iletişim stratejileri, rehberlik hizmetleri ile aile ve sektör iş birlikleri gibi konularda somut çözüm önerileri geliştirildi. İstanbul’daki açılış oturumunun ardından, proje kapsamında Türkiye’nin farklı bölgelerinde yeni çalıştaylar düzenlenecek.
Önyargıları yıktı, Avrupa şampiyonu oldu
11 Kasım 2025 Salı - 10:22 Önyargıları yıktı, Avrupa şampiyonu oldu Halter sporuna ilk başladığında "halter erkek sporu" diyenlere inat 6 yıl boyunca birçok başarı elde eden ve şu ana kadar 25 madalya kazanan milli halterci Büşra Çan, Arnavutluk’ta düzenlenen Gençler ve U23 Avrupa Halter Şampiyonasında 86 kiloda Avrupa rekoru kırdı. Ortaokul öğrencisi iken antrenörü Sıtkı Doğan’ın tavsiyesi ve ısrarı üzerine 13 yaşında halter sporu ile tanışan 19 yaşındaki Büşra Çan, uluslararası turnuvalarda kazandığı 25 madalyanın ardından, şimdi de Avrupa Şampiyonu oldu. 8 Şubat Ortaokulu’nda başladığı halter sporunda başarılar sergilemeye devam eden ve milli halterci olan Büşra Çan, son olarak Arnavutluk’un Durres kentinde düzenlenen Gençler ve U23 Avrupa Halter Şampiyonası’nda önemli bir başarıya imza attı. Avrupa Halter Federasyonu’nun organizasyonuyla gerçekleştirilen şampiyonada Türkiye’yi başarıyla temsil eden Çan, elde ettiği derecelerle kariyerine önemli bir uluslararası başarı daha ekledi. Genç Kadınlar 86 kilo koparma kategorisinde 107 kilo kaldırarak Avrupa rekoru kıran Çan, altın madalyanın sahibi oldu. Aynı zamanda silkmede 132 kilo ve toplamda 239 kiloluk derecesiyle 2 gümüş madalya kazanan milli sporcu Çan, Avrupa ikincisi olarak organizasyonu çifte madalyayla tamamladı. 2022 yılında Meksika’da düzenlenen Dünya Yıldızlar Halter Şampiyonasında 81 kiloda şampiyon olan Çan, geçen yıl İspanya’nın Leon kentinde düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonasında Kadınlar 87 kiloda 2 gümüş ve bir bronz madalya kazanarak dünya ikincisi oldu. Aynı zamanda Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi olan Çan, yeni başarılar elde etmek için çalışmalarına aralıksız devam ediyor. 6 yıllık spor kariyerinde önemli başarılara imza atan ve katıldığı her turnuvada çeşitli kategorilerde toplam 25 madalya kazanarak Türk bayrağını gururla dalgalandıran Çan, ilk başladığı dönemde çevresindeki herkesin halterin erkek sporu olduğunu söyleyerek "Yapamazsın" demelerine aldırmayarak yeni başarılar ve şampiyonlukları hedefliyor. Haltere ilk başladığında ailesi dahil, çevresindeki herkesin kendisine karşı çıktığını belirten milli sporcu Büşra Çan, 6 yılda başarılı çalışmalara imza attığını söyledi. Halter sporuna başlama hikayesini anlatan Büşra Çan, "19 yaşındayım. 6 yıldır halter yapıyorum. İlk önce ben dart atıyordum ve herkes ön yargılı baktığı için normalde bu spora gelmek istemiyordum. Sonra bir gün hocam geldi, beni çok beğendi. Halterde daha başarılı olacağımı söyledi. Ben de tekrar haltere başladım. Herkes ön yargılı baktığı için ailem halterci olmamı istemiyordu. Fakat ben hocamın sayesinde haltere başladım. Ondan sonra başarılar geldi" dedi. Şu ana kadar katıldığı turnuvalarda toplam 25 madalya kazandığını belirten Çan, "Son müsabakamda Avrupa rekoru kırdım. 2019 yılından bu yana her yıl madalya alıyorum. 13 yaşındaydım, 2019 yılında yapılan Avrupa Şampiyonası’nda ilk madalyamı aldım. O benim için biraz daha önemli bir madalyaydı. Üçüncü oldum. Sonra tekrar ardından 2021’de yarışma Polonya’da yapıldı. Polonya’da ikinci oldum ve ardından 2022’de Meksika Dünya Şampiyonası’nda dünya şampiyonu oldum. 2022’de tekrar Avrupa Şampiyonu oldum. 2023’de Avrupa ikincisi oldum. 2024’te büyükler kategorisinde ilk defa yarıştım ve mili sporcu oldum. Orada da tekrar üçüncü oldum. 2024’te yapılan Dünya Şampiyonası’nda da ikinci oldum. Ardından tekrar Avrupa Şampiyonası yapıldı. Yine ikinci oldum. Bu yıl yapılan yarışmada da şampiyon olup rekor kırdım" şeklinde konuştu. Katıldığı her turnuvada madalyalar kazanarak Türk bayrağını gururla dalgalandırdığı için çok mutlu ve gururlu olduğunu belirten Çan, "Avrupa şampiyonu olduğum o an benim içi gerçekten tarif edilemez bir duygu oldu. Zaten kaç yıldır rekorları, şampiyonlukları kaçırdığım için gerçekten kendi adıma çok mutlu oldum. Özellikle ülkeme böyle bir başarı kazandırdığım için çok mutluyum ve gururluyum. Biz normalde 3 veya 6 madalya bekliyorduk. Ben geçen yıl ameliyat olunca bütün planlar altüst oldu ve sonra tekrar başladım. 3 aylık bir antrenmanla çıktığım yarışmada şampiyon olup rekor kırdım. Tarif edilemez bir duygu ve nasıl tarif edeceğimi bilmiyorum ama çok gurur verici. İnsanın tüyleri diken diken oluyor" ifadelerini kullandı. Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zarfie Pancar, "Bizler öğrencilerimizin başarılarıyla gurur duyuyoruz. Onlar sadece ulusal düzeyde değil, uluslararası başarılarıyla da adını duyurdular. Her zaman sporcularımızın yanındayız. Önümüzdeki müsabakalarda onlara başarılar diliyoruz" diye konuştu.