DÜNYA - 01 Eylül 2023 Cuma 15:00 | Son Güncelleme : 01 Eylül 2023 Cuma 15:03

Tenerife Adası’ndaki orman yangının yol açtığı ekonomik kayıp 80.4 milyon euro

A
A
A

İspanya'nın Tenerife Adası’nda 15 Ağustos’ta başlayan orman yangının 80,4 milyon euro ekonomik kayba neden olduğu açıklandı.

İspanya'nın Kanarya Adalarına bağlı Tenerife Adası’ndaki son 40 yılın en şiddetli orman yangının bilançosu belli oldu. Tenerife yönetiminden yapılan açıklamada, yangının yol açtığı ekonomik kaybın 80,4 milyon euro (87 milyon dolar) olduğu ifade edildi.

Bu tutarın yalnızca tarım arazileri, yollar, altyapı, Teide Milli Parkı ve adanın korunan doğal alanlarının yeniden inşasını kapsadığı belirtildi. Tenerife Adasının “felaket bölgesi” ilan edileceği aktarılırken, yangında 14 bin 751 hektarlık alanın küle döndüğü kaydedildi.

Kanarya Adaları'nın kalıcı bir "deniz uçağı üssüne" sahip olmasının gerekli olduğu belirtiliyor. Öte yandan, yerel yetkililer geçtiğimiz hafta, 15 Ağustos'tan bu yana toplam 12 bin kişinin tahliye edildiğini açıklamıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Belediye ekiplerinden kaçak yapı ve beyaz kum denetimi Bodrum Belediyesi, doğal yapının korunması, kaçak ve ruhsatsız yapılaşmanın önüne geçmek için ilgili tüm ekiplerle çalışmalarını sürdürüyor. Bodrum Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, Nisan ayında 94 yapı mühürlenirken 42 yapı için yıkım kararı alındı. 8 kaçak yapının ise yıkımı gerçekleştirildi. Tüm ihbar ve şikayetleri yerinde inceleyen Bodrum Belediyesi ekipleri, söz konusu yapıların ruhsat ve proje uygunluk durumlarını denetleyerek gerekli hukuki işlemleri uyguluyor. Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri son olarak Yalıkavak Mahallesi Gökçebel mevkiinde, deniz kıyısında kamu arazisine yapılan kaçak yapıyı tespit etti. 200 metrekare kapalı alanda işletme olarak faaliyet gerçekleştirmek amacıyla yapıldığı anlaşılan kaçak yapı ve iskele, resmi ekiplerin gözetiminde, ilgili firma tarafından yıkılıyor. Yine Kumbahçe Mahallesi’nde kaçak ve ruhsatsız yapının yıkımı belediye ekiplerince gerçekleştiriliyor. Beyaz kum dökümüne sıkı takip Turizmin önde gelen destinasyonları arasında yerini koruyan Bodrum’da sahil düzenlemeleri adı altında kum serimi yapan işletmelere Zabıta Müdürlüğü ekipleri müdahale ediyor. Bodrum kıyılarının doğal görünümünü bozan ve insan sağlığına zararlı maddeler içeren “beyaz kum” adı altındaki kum serimlerine Kabahatler Kanunu kapsamında para cezası uygulayan zabıta ekipleri, serilen kumu da kaldırtıyor. Ekipler, son olarak Bitez ve Bahçelievler mahallelerinde iki işletmeye yaptırım uyguladı. Bodrum’un doğal yapısının korunması, çevreye aykırı çalışmaların önüne geçilmesi ve kamu alanları işgaline karşı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Bodrum Kaymakamlığı, Milli Emlak Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği ve uyum içinde hareket ettiklerini belirten Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci; "Bodrum Belediyesi olarak kentimizin doğal ve mimari yapısını korumak öncelikli hedefimizdir. Bodrum hepimizin. İlçemizin dokusuna zarar veren, kamu alanlarını işgal eden kaçak yapılaşmaya karşı belediyemizin ilgili birimleri çalışmalarını aralıksız devam edecek. Bu süreçte Bodrum için ilgili tüm kurumlarla iş birliğimizi sürdüreceğiz" dedi.