GÜNDEM - 19 Mayıs 2018 Cumartesi 11:24

11 yıldır PKK kurşunuyla yaşayan vatandaş gazilik onuru istiyor

A
A
A
11 yıldır PKK kurşunuyla yaşayan vatandaş gazilik onuru istiyor

Kayseri’de Terörle Mücadele Sırasında Yaralanıp Gazi Sayılmayanlar Derneği üyeleri, gazilik unvanlarının verilmesini istiyor.

11 yıldır PKK kurşunuyla yaşadığını söyleyen Yasin Yakut ile 11 şarapnel parçasıyla hayatını devam ettiren Kayhan Seyyar, vücutlarındaki parçalar nedeniyle her geçen gün zehirlendiklerini ve yetkililerin kendileriyle ilgilenmesini istedi.

1997 yılında Muş’ta askerlik görevini yaparken aracının PKK’lı teröristler tarafından tarandığını ve vücuduna isabet eden kurşunla yaralandığını söyleyen Yasin Yakut, doktorların kurşunu çıkarmayı uygun görmemesi nedeniyle 11 yıldır vücudunda PKK kurşunu ile yaşadığını söyledi. Vücudundaki parça nedeniyle kandaki bazı değerlerin yüksek çıktığını ve günden güne zehirlendiklerini dile getiren Yakut, uzuv zaafiyeti olmadığı için kendisine ‘gazilik’ unvanı verilmediğini ifade etti. Yakut, “1997 yılında Muş’ta askerlik görevimi yaparken verilen görev sırasında kullandığım araca, PKK’lı teröristler tarafından açılan taciz ateşi sonrası yaralandım. Şu anda sağ leğen kemiğimde PKK kurşunu durmaktadır. Yaralandıktan sonra 15 gün Muş Devlet Hastanesi’nde yattım, daha sonra Ankara GATA Askeri Hastanesi’nde tedavi oldum. Tedavinin ardından bir buçuk ay hava değişiminden sonra geri dönerek kalan 72 gün askerlik görevime devam ettim. Uzuv zafiyeti yeterli görülmediği için beni gazi yapmadılar. Şuanda Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesdi’nde yapılan tetkiklerde bazı değerlerimiz yüksek çıktı, kanımızda arsenik ve antimon var. Yavaş yavaş zehirleniyoruz” diye konuştu.

“Günden güne zehirleniyoruz” 

1994 yılında askerlik görevini yaparken Tunceli’de teröristlerin kurduğu bubi tuzağına yakalandığını, vücudunda bulunan 11 şarapnel parçasıyla hayatını devam ettirdiğini belirten Kayhan Seyyar ise, devlet yetkililerinden kendilerine yardım etmelerini istedi. Yasin Yakut gibi kendisinin de şarapnel parçaları nedeniyle günden güne zehirlendiğini söyleyen Seyyar, “1994 yılında askerliğimi Elazığ’da yapıyordum. Tunceli’de görev yaparken Ali Boğazı’nda 15 gün süreyle dağda kaldık, 16. günde bubi tuzağına basmamız sonucunda yaralandık. Şuanda sol kolumda 6 tane, kafamda 5 tane, 13 tane de çıkarılmış şarapnel parçası var. Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesinde tedavi olurken antimon değeri yüksek, kanda zehirlenme olduğunu gördük. Günden güne zehirleniyoruz. Gazilik hakkımızı alamadık, hakkımızı istiyoruz. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere devlet yetkililerine sesleniyorum; biz niye alamıyoruz, bizi neden görmüyorlar? Bizim de gazi olmamızı sağlasınlar, yardımcı olsunlar" ifadelerini kullandı.  

Turan Bulut
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiçle İnşa Etmek" konulu sempozyum yapıldı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Depreme dirençli Adana ve Türkiye için yaşananları unutmadan, bilimin ışığında çalışmalıyız" dedi. Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Mersin Toros Üniversitesi ve Adana Ticaret Odası desteğiyle "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiç İle İnşa Etmek Sempozyumu" düzenlendi. Adana Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan Sempozyuma katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ülkenin en önemli gündeminin depreme dirençli kentler oluşturmak olması gerektiğini belirtti ve bunun için yapılması gereken her şeyin acilen hayata geçirilmesinin önemine işaret etti. Karalar şunları söyledi: “Toplum olarak afet yaşandığında o noktaya odaklanıyoruz ama bir müddet sonra bunu unutuyoruz. Türkiye’nin dünyadaki en riskli deprem bölgelerinden biri olduğu gerçeğiyle hareket edip tedbirlerimizi almalıyız.” Sempozyumun; Türkiye’nin en önemli gereksinimlerinden olan enerji kullanımını azaltan kerpiçle ilgili olmasını da önemsediğini kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “TMMOB’ne bağlı odalar, bir karşılık beklemeden, ülkenin problemleriyle ilgili proje üreten ve bunları anlatan kuruluşlar. Onların eleştirel yaklaşımına bakıp engellemeye çalışmak, ükemizde bilimin gelişmesinin önüne geçmek anlamına gelir” dedi. Türkiye’yi depreme dayanıklı hale getirmenin şart olduğunu vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, ancak böylece hem insan kayıplarının, yaşanan acıların ve ekonomik yıkımın önlenebileceğini söyledi. 6 Şubat depremlerinin ardından gerçekleşen hasar sonucu Adana’da 7 binin üzerinde binanın, yıkılmasını gerektirecek denli hasar aldığını hatırlatan Başkan Zeydan Karalar; Adana’nın depreme dirençli bir şehir olması için Afet Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçireceklerini, mikro bölgeleme çalışmaları yaptıklarını, tüm bunları ikinci dönemde uygulayarak, kentin depreme daha dirençli hale gelmesi için katkı sağlamaya devam edeceklerini bildirdi. Karalar, konuşmasını; sempozyumu gerçekleştirenlere ve katılımcılara teşekkür ederek tamamladı. Sempozyumda; kerpiç, yığma ve karma tekniklerle inşa edilmiş yapılar ile deprem ilişkisinin disiplinlerarası bir perspektiften ve çok yönlü olarak ele alınması ve toprağın yapı malzemesi olarak irdelenmesi konuları üzerinde duruldu. Sempozyumun ana başlıkları, Kültürel Miras ve Kerpiç, Modern Toprak Yapılar ve Yapısal Davranışlar oldu.
Mersin Mersin’de belediye ekipleri yağış dolayısıyla teyakkuza geçti Mersin Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Müdürlüğü tarafından yapılan şiddetli rüzgar ve fırtına uyarısı sonrası şehir hayatının normal seyretmesi için alarma geçti. Kent genelinde yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı MESKİ, İtfaiye, Park ve Bahçeler, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesindeki ekipler, gerekli uygun araç ve ekipmanla sahaya inerek olaylara anında müdahale etti. Mersin genelinde birçok noktada görev yapan ekipler, fırtına ve rüzgarın etkili olduğu lokasyonlarda mazgalların tıkanmaması için süpürge araçları ile çevre temizliği yaparken, olası bir ağaç devrilmesi ve çatıların uçma riskine karşılık teyakkuzda bekledi. ‘Alo 185’ veya ‘Teksin’ uygulaması üzerinden gelen ihbarları da değerlendiren ekipler, hava koşullarının neden olduğu zor durumlara karşı önlem alırken, sorunların büyümesine de engel oldu. “Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzdayız” Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Temizlik Şefi Danyal Güngör, Meteoroloji Müdürlüğünün hafta sonu için kent genelinde yapmış olduğu uyarıları dikkate alarak harekete geçtiklerini belirtti. Güngör, “Büyükşehir Belediyesi olarak Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli bölgelerimizde 110 personelimiz ve 11 adet 8 metreküp vakumlu yol süpürme araçlarımızla olası bir yağmur durumunda mazgalların tıkanmaması için ana caddelerde yer alan tüm mazgalları süpürge araçlarımızla temizleyerek mücadele ediyoruz. Ekiplerimiz de sahada süprüntü atıklarının tamamını topluyor. Vatandaşlarımız, olası bir kirlilik veya olumsuzluk gördüklerinde ’Teksin’ üzerinden bizlere ihbar bırakıyor. Biz de en kısa sürede olaylara müdahale ediyoruz” dedi. Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzda olduklarını ifade eden Güngör, “Vatandaşlarımız, herhangi bir olumsuz durumla karşılaştıklarında ‘Alo 185’ ve ‘Teksin’ uygulaması üzerinden bize ulaşmaları halinde en kısa sürede gerekli müdahalelerde bulunuyoruz” diye konuştu.