GÜNDEM - 24 Ekim 2014 Cuma 12:00

110 yangın hattı asılsız ihbarla boğuşuyor

A
A
A
110 yangın hattı asılsız ihbarla boğuşuyor

Olası yangın ve trafik kazalarında insanların yardımına koşan Kocaeli Büyükşehir Belediye İtfaiyesi 110 Haber Merkezi yetkilileri, hatta gelen asılsız ihbarlar ve küfürlerden şikayetçi.

Yangına müdahalede zamanla yarışan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ekipleri, asılsız ihbarlarla 110 yangın ihbar hattını meşgul edenlerden şikayetçi oldu. 110 yetkilileri, ihbarlarda doğru adres verilmesinin ve 110 yangın ihbar hattının gereksiz yere meşgul edilmemesi hususunda uyarıda bulundu.

Hatta gelen asılsız ihbarların çoğunu ortaöğretim ve lise öğrencilerinden gelen ihbarların oluşturduğunu dile getiren Kocaeli İtfaiyesi 110 İhbar Hattı Sorumlusu Erkan Çınar, öğretmenlerden yardım istedi. Asılsız ihbar yapan öğrencileri sürekli uyardıklarını dile getiren Çınar, “Asılsız ihbar yapanlar genelde öğrenciler bize 110 hattının küfür hattı olduğunu bildiklerini söyleyip özür diliyorlar” dedi.

İtfaiye Daire Başkanlığı Haber Merkezinde vardiyalı olarak 24 saat 2 personel 3 hattan ihbarları alıyor. 1 dakika içerisinde hazırlanarak İtfaiye Merkezinden çıkış yapan ekipler, şehir merkezindeki yangın vakalarında 5 dakikaya olay yerine vararak müdahale ediyor. Ancak ihbar hattına gelen asılsız telefonlar ve gereksiz aramalar ekiplerin sağlıklı çalışmasını engelliyor. Gereksiz yere arayarak küfür ve hakaret eden vatandaşları uyaran yetkililer, 1 saniyenin bile işlerinde hayat kurtarabileceğini kaydetti.

Yangın hattına gelen asılsız ihbarların kendilerine zorluk çıkardığını dile getiren 110 Haber Merkezi Sorumlusu Erkan Çınar, “Çalışma süremiz içerisinde en çok sıkıntıya düştüğümüz konulardan birisi, genellikle vatandaşlarımızın arayıp asılsız ihbar vermesi. 3 ana hattımız var, kırmızı hatlar. Vatandaşlar gereksiz yere hattı meşgul ettiklerinde bize ihbarlar geç düşüyor. Geç düştüğü zamanda biz olaya müdahale etmekte sıkıntı yaşıyoruz” dedi.

Asılsız ihbar yapanların genelde öğrenciler olduğunu dile getiren Çınar, sözlerini şöyle tamamladı: “Özellikle ortaokul ve lise öğrencilerinin bizi çok zorladığını görmekteyiz. Asılsız ihbarların yanında hakarette çok oluyor telefonda. Yine aynı şekilde ortaokul ve lise öğrencilerinden çok şikayetçiyiz. Burada vatandaşların numaraları gözüküyor. Biz arayıp uyardığımızda ‘abi biz burayı küfür hattı olarak biliyoruz’ diyorlar. Bu konuda öğretmenlere ve velilere özellikle rica ediyoruz. Bu konuda öğrencilerine bilgi vermelerini gerekirse itfaiyeye getirerek buradaki arkadaşlardan da bilgi almalarını söylüyoruz.”  

GÜRCAN YILMAZ
KOCAELİ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Yenilebilir yabani otları bu eğitimde tanıdılar Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği “Yenilebilir yabani otlar” eğitimine katılanlar, bilmedikleri bir çok otu tanıdı ve nasıl tüketebileceklerini öğrendi. Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği “Yenilebilir Yabani Otlar Eğitimi” büyük ilgi gördü. Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde gerçekleşen eğitimi ziraat mühendisi Kemal Özdemir verdi. Katılımın yoğun olduğu eğitimde Özdemir, katılımcılara hem yenilebilir yabani otlar grubundaki bitkileri tanıttı, hem de tüketilebilirliği hakkında bilgiler verdi. Yabani otların yüzyıllardır insan beslenmesinde önemli rol oynadığını kaydeden Özdemir, “Baharın gelişiyle doğada çıkmaya başlayan yabani otlar gastronomik ve bitkisel zenginlik açısından ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde yaklaşık 12 bin bitki türü bulunmakta ve bunların 4 bine yakını endemiktir. Yenilebilir yabani otlar grubunda yer alan bitkiler aynı zamanda düşük bütçeli gıdalar arasında yer almaktadır. Tatlarının nasıl olduğunu ya da ne yemekler yapıldığını göstermek için Hasanağa Gıda Merkezi’nde uzman ekiple 6 farklı tarif uyguladık. Hem düşük bütçeli hem de sağlık açısında faydalı yabani otları iyi tanıyıp tüketebilirsiniz” diye konuştu. Eğitim sonunda yabani otlardan yapılan yiyecekler de tanıtıldı. Katılımcılar gelincik şerbeti, çiriş otu böreği, semiz otu-sebzeli arpa şehriye salatası, balık otu turşusu, balık otu kavurması, ısırganlı kiş ve gelincik köftesi yiyeceklerin tadına bakarak yabani otlarla neler yapabileceklerini de öğrendi.