GÜNDEM - 30 Kasım 2015 Pazartesi 13:44

112 çağrı hattına yapılan ihbarların yüzde 95'i asılsız

A
A
A
112 çağrı hattına yapılan ihbarların yüzde 95'i asılsız

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, 1 yıl içerisinde 112 çağrı hattına gelen ihbarların yüzde 95'inin asılsız olduğunu belirtti.

 Eskişehir’de, Sağlık Bakanlığı tarafından planlanan ve Bursa’da faaliyete geçen 'Yaşama Yol Ver' medya kampanyasının lansman toplantısı düzenlendi. Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, 1 yılda 112 Acil Servis Çağrı Hattı'na yapılan ihbarların yüzde 95'inin asılsız ihbarlar olduğuna dikkat çekti. Vali Tuna, 1 yıl içerisinde 112 çağrı hattına gelen ihbarların yüzde 95'inin asılsız olduğuna da dikkat çekerek, “12 komuta merkezine 1 yılda gelen 120 milyon çağrının sadece 4 milyonunun gerçek vakalardan oluştuğu belirtilmekte. Yüzde olarak bakıldığı zaman sadece yüzde 5’i gerçek vakalar. Bu çok kötü bir durum aslında, ülke olarak ayıbımız. Geriye kalan yüzde 95, gereksiz aramalar ve asılsız ihbarlardan oluşmaktadır. Bu durum 112 Acil Servis ekiplerinin acil vakalara yetişmesini geciktirmektedir” şeklinde konuştu.

Valilik binası Yunus Emre Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Vali Güngör Azim Tuna, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu, İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Halil Yıldırım ve 112 Acil Servis personelleri katıldı. Lansmanda ilk olarak 112 Acil tanıtım konulu film gösterisi izleyicilere sunuldu.
Burada konuşma yapan Vali Güngör Azim Tuna, 112 Acil Servis ekiplerinin gece gündüz demeden vatandaşların yardımına koştuklarını, fakat trafikte engellere takıldığına değindi. Tuna, “Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Yaşama Yol Ver' kampanyasının Eskişehir tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Yaşama yol ver sloganı cana can katan bir ifadedir. 112 Acil Servis ekipleri milyonlarca vatandaşın duasını alarak gecesi, gündüzü ve tatili olmadan saniyelerle yarışırken her zaman soğukkanlı ve metanetli olarak hizmet vermektedir. Ancak asıl zorluklar asıl 112 hattının gereksiz yere meşgul edilmesi ve trafikte ambulanslara yol verilmemesidir. Toplum olarak hepimize düşen bir görev ve sorumluluklar var. Şehir içinde 10 dakikada olay yerine ulaşma süresini 7-8 dakikaya indirmeyi amaçlayan 112 Acil Sağlık ekiplerin önündeki en büyük engel şehir planlamaları ve trafikteki ihmalsizliktir” dedi.


“112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ, GENEL SAĞLIK HİZMETLERİNİN EN ÖNEMLİ BASAMAĞIDIR”

Ardından konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu ise, 112 sağlık hizmetlerinin, genel sağlıkta en önemli basamak olduğuna değindi. Mumcu, “Hepimizin bildiği gibi 112 Acil Sağlık hizmetleri, genel sağlık hizmetlerinin ilk ve en önemli basamağıdır. Burada olacak en ufak bir aksama tüm hizmete yansımakta, hastanın geleceğini sağlık hizmetleri kalitesini etkilemektedir. Bu kapsamda bir farkındalık oluşturmak amacıyla bakanlığımız tarafından bu sene böyle bir kampanya başlatıldı. Bu kampanya dahilinde minik öğrencilere 112’nin öneminin tanıtımı yapıyoruz. Halka açık yerlerde afiş ve pankartlarda yaklaşık 1-1,5 aydır tanıtımını yapıyoruz. Büyük alışveriş merkezleri ve toplu taşıma araçlarında da tanıtım programlarımızı sergiliyoruz” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından 112 personellerinin çektiği zorluklarını anlatan video sunumunun izlettirilmesi ile lansman sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Ağır hasarlı binanın altında bulunan ve tarihi olduğu düşünülen devasa sütun merak uyandırdı Depremin vurduğu Hatay’da 2 katlı ağır hasarlı binanın altında bulunan ve tarihi olduğu düşünülen 2 buçuk metre uzunluğundaki sütun vatandaşlarda merak uyandırdı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Hatay’ın yüzlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı biliniyor. Depremle birlikte binaların altında gizlenen tarihi eserler ve yapılar da ortaya çıkmaya devam ediyor. Antakya ilçesi Sofular Mahallesi’nde 2 katlı ağır hasarlı binanın altında bulunan 2 buçuk metre uzunluğunda, 70 santimetre çapındaki devasa sütun vatandaşların dikkatini çekti. Vatandaşlar tarafından yapılan araştırmalarda 2 bin yıllık bir yapı olduğu düşünülen sütun için resmi kurumlara gerekli başvurular yapıldı. Merak uyandıran sütunun geçmişinin ortaya çıkmasını isteyen bölge halkı, devasa yapının koruma altına alınmasını talep ediyor. “Depremden sonra mahallemizde dikkatimizi çeken tarihi bir sütun oldu” Ağır hasarlı bina altında bulunan sütunun araştırılmasını istediklerini dile getiren Yahya Kırkıcı, “Depremden sonra mahallemizde dikkatimizi çeken tarihi bir sütun oldu. Bu sütunu biz çocukluğumuzdan beri biliyoruz. Hatta; babalarımız ve dedelerimiz de biliyor. Bina da ağır hasarlı olduğu için bu sütunun araştırılmasını istiyoruz. Gerekirse koruma altına alınmasını talep ettik yetkililerden. Hatay Müze Müdürlüğü’ne de bildirdik. Boyutu; 2 buçuk metrelik bir taş, çapı da tahminimce 70 santimetre gelir. Gayet büyük duruyor” dedi. “Biz çocukluğumuzdan beri bu taşın üzerinde oyun oynuyorduk” Çocukluğundan beridir taşın üzerinde oyun oynadıklarını dile getiren Kırkıcı, “Biz çocukluğumuzdan beri bu taşın üzerinde oyun oynuyorduk. Şimdi bina da ağır hasarlı olduğundan sütun koruma altına alınsın dedik. Birkaç arkeolog arkadaşa da gösterdik. Baktıklarında mazisinin bayağı eski olduğunu söylediler. Tahminimce 2 bin yıllık varmış, ben çok anlamıyorum. Umarım yetkililer araştırırlar ve önlem alırlar. Bu taşın bulunduğu yapının altında kuyu da var. Mahallemizde tarihi eserler var, bu eserlerin üzerine binalar yapıldı derken hepsi kayboldu” ifadelerini kullandı.