GÜNDEM - 05 Kasım 2016 Cumartesi 08:11

15 Temmuz Kahramanları Konya’da yaşadıklarını anlattı

A
A
A
15 Temmuz Kahramanları Konya’da yaşadıklarını anlattı

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)’nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminin etkisiz hale gelmesinde büyük pay sahibi olan vatandaşlar o geceye ilişkin anılarını Konya’da anlattı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın "Tecrübe Konuşuyor İçimizdeki Kahramanlar Projesi" kapsamında, Mevlana Kültür Merkezi’nde yapılan program, Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Konya Milletvekili Hüsniye Erdoğan, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek ile çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi. Program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Oyuncu İsmail Hakkı’nın sunuculuğunu yaptığı programa darbe girişimi gecesinde üstün gayretler gösteren, Metin Doğan, Yaşar Yıldız, İsmet Doğan, Mehmet Tahir İkiler, Şerife Boz, Merve Şebnem Oruç, Adviye Gül İsmailoğlu, Barış Dedebağı ve Abdullah İrgin konuşmacı olarak katıldı.

15 Temmuz gecesinde gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişimini engellemek amacıyla Atatürk Havalimanı’nda tankın önüne yatan Metin Doğan, spor salonundan çıkıp eve gitmek için otobüs durağına geldiği sırada durakta olan insanlardan darbe girişimi olduğunu öğrendiğini söyledi. Doğan, “Allah’tan o insanları gördüm ve o insanları görmem benim biraz daha hızlı olmamı sağladı. Çünkü o tanklar orada kaldığı sürece gezi olaylarında sahte resimlerle sokaklara dökülmüş insanların sokağa çıkmasından korktum. Eğer bunlar sokağa dökülürse bu gezi olaylarında sessiz kalan çoğunluk bu defa sessiz kalmayacaktı. Onlar da çıkacaktı ve yüzbinlerce insan ölecekti” dedi.

“Benim ölümüm sadece yüzbinlerce insanın kurtulması içindi”
Her şeyi hesapladığını ve galeyana gelerek hiç bir şey yapmadığını anlatan Doğan, “İnsanlar o kadar çok korkmuşlardı ki o tank hareket ederken ‘sen ne yapıyorsun?’ diyecek kimse yoktu. Ben onları yüreklendirdim. Sayıları, on oniki oldu, bir anda kırk elli oldu. Ondan sonra ben eylemelere katılmadım. Amacım o gece o insanları yüreklendirmekti. İnsanlar artınca ve Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla bir buçuk saatte oraya 2 milyon insan geldi. Buna oyun demelerinin nedenini ne vicdanları ne zekaları alır. Bir buçuk iki saatte 2 milyon insanın ölmek için geleceğini bunlar anlayamazlar, o kalbe sahip değiller. Böyle bir sevgiyi hayal bile edemezler. Onlar o yüzden oyun diyorlar” ifadelerini kullandı.

FETÖ’nün darbe girişimini engellemek için kullandığı kamyonla Taksim’e çıkan Şerife Boz da, 15 Temmuz’un kendisi için çok zor, anlamlı ve kötü bir gece olduğunu söyleyerek, vatanın kendisi için bir ana bir baba ve bir namus olduğunu anlattı. Kendilerini Osmanlı torunları olduklarını ve kalkışmanın zorlarına gittiğine değinen Boz, “Eğer ben de o gece evde kalsaydım, vatanıma hainlik etmiş olurdum. Namazı kıldık oturduk. Eşime dedim ki, ‘Şenol yarın senin kamyonla gidelim mi?’ dedim. Bana kızdı çok kalabalık olur dedi. O uyumadı akşam oldu kalktı gitti. Telefonla aradım bir iki defa cevap vermedi, üçüncü defa aradığımda ise telefonunu kapattı. Yani ben kamyonla gideceğim diye telefonunu kapattı. Biliyordu zaten. Çocuklarımı torunlarımı alarak Ya Allah bismillah diyerek sokağa indim. Zaten kamyonumuz kapının önünde. Komşulara seslendim, apartmandan herkese seslendim. Onları kamyonun üzerine alarak, yavaş yavaş gittim. Bizim bir ara sokak var inşallah buradan çıkabilirsem Taksim’e çıkabilirim dedim. Levent’ten Taksim’e gittim. Allah beni korudu iman gücümle rabbimin verdiği güçle yavaş yavaş gittim. Vatan sevgisi imandandır derler ya isteyerek, korkmadan hamd ederek şükür ederek herkesi götürdüm” şeklinde konuştu.
Program konuşmacılara verilen hediyelerle sona erdi.

Ömer Sayın 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Menengiç kahvesi her mevsim beğeni topluyor Gaziantep’teki Tarihi Tahmis Kahvesi’nde hazırlanan Gaziantep’in tescilli içeceği menengiç kahvesi her mevsim yerli ve yabancı turistlerin beğenisini topluyor. Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan ve tarihi dokusuyla ön plana çıkan Gaziantep’te, yaklaşık 400 yıllık bir geçmişe sahip olan tarihi tahmis kahvesi, her mevsim yaptığı menengiç kahvesiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Menengiç kahvesi kendine has aroması, lezzeti, rengi ve kokusuyla dikkat çekiyor. Diğer yandan içerisinde kafein bulunmaması kahve tiryakilerinin yanı sıra kafeinsiz içecek tercih edenlerin de ilgisini çekiyor. Gaziantep’e farklı bölgelerden ve dünyanın çeşitli şehirlerinden gelen turistler, şehrin tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetmenin yanı sıra bu eşsiz kahve lezzetini tatma fırsatını buluyorlar. Gaziantep’in turizm potansiyelini artıran bu tarihi içecek, şehrin gastronomi ve kültür turizmine olan katkısını da gözler önüne seriyor. “Menengiç kahvesinin 400 yıllık hatırası var” Tarihi Tahmis Kahvesinin geçmişini anlatan, Gaziantep’te tarihi ve lezzet yönünden en uğrak noktalarından biri olduğunu belirten işletme sahibi Mehmet Hilmi Bağcı, “Tarihi Tahmis kahvesi yaklaşık 400 yıllık geçmişe sahip bir mekan ve Osmanlı’nın ilk kahvelerinden biri diyebiliriz. Tahmis kahvesi, vazgeçilmez lezzetlerden olan menengiç kahvesi ile insanların dinlenme noktası. İnsanların gelip kahvelerini içtiği, sohbet ettiği tarihi bir yer. Menengiç kahvesi ise özel bir kahve, Gaziantep’e gelen misafirler muhakkak buraya gelerek kentimizin kültürel ve vazgeçilmez olan menengiç kahvesini içerler. Bir kahvenin 40 yıllık hatırı varsa burada yaptığımız menengiç kahvesinin 400 yıllık hatırası var” dedi. “Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi var” Turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Bağcı, menengiç kahvesinin sağlıklı olduğunu ifade etti. Bağcı, “Gaziantep’e gelen yerli ve yabancı turistler kentin çeşitli turistik yerlerini gezdikten sonra muhakkak buraya gelirler. Bizlerde onlara elimizden geldiğince güzel bir şekilde hizmet etmeye çalışıyoruz. Bizim hem fiyatımız uygun hem de sağlıklı bir ürün. Çocukların ve hanımların içmesinde hiçbir problem yok. Doğal bir malzemelerle ve yerli üretim kahvemizi yerli sunumlarla müşterilerimize sunuyoruz” ifadelerini kullandı. “Ben buraya ön yargılı bir şekilde gelmiştim” İstanbul’dan Gaziantep’e gezmeye gelen ve menengiç kahvesine ön yargılı bir şekilde yaklaştığını söyleyen Elif Borluk kahveyi içtikten sonra çok beğendiğini ve fikrinin değiştiğini söyledi. Borluk, “Bence menengiç kahvesi çok güzel. Ben buraya ön yargılı bir şekilde gelmiştim. Sade Türk kahvesi sevdiğim için içemem diye düşündüm ama bayağı güzeldi. Sütlü Türk kahvesine benziyor. İnternetten, sosyal medyalardan duyarak görerek geldik. Kuzenimle birlikte İstanbul’dan günübirlik bu lezzeti tatmak için geldik. Herkesin bu lezzeti tatması gerekiyor. herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.