TEKNOLOJİ - 08 Ağustos 2017 Salı 20:43

18 Üniversiteli ürettikleri araç ile 450 kilometre gitmeyi hedefliyor

A
A
A
18 Üniversiteli ürettikleri araç ile 450 kilometre gitmeyi hedefliyor

Kocaeli Üniversitesi’nde 18 öğrenciden oluşan ekip, tasarlayarak üretimine geçtikleri elektrikli araç ile bir kez şarj ederek 450 kilometre gitmeyi hedefliyor.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mekatronik Mühendisliği Bölümü çatısı altında kurulan Türk Mekatronik Takımı’ndaki 18 öğrenci, tasarlayarak üretimini yüzde 70 tamamladıkları elektrikli aracı yola çıkarmaya hazırlanıyor. Üniversitenin atölyeleri ve sponsor firmaların tesislerinde üretilen aracın montajı tamamlandığında, bir kez doldurulan batarya ile 450 kilometre yol kat edilmesi hedefleniyor. Aracın üretim aşamasının her alanında olan 18 öğrenci, 21-27 Ağustos’ta düzenlenecek TÜBİTAK Elektrikli Araçlar Yarışlarına tüm kategorilerde şampiyonluk parolasıyla hazırlanıyor. Bazı parçaları 3D yazıcılarda üretilen aracın 1 hafta içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

“Hedeflerimizin montaj kısmına geldik”

Aracı tasarlayarak üretimini gerçekleştiren ekibin lideri olan Mekatronik Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Murat Yıldırım, “Hedefimiz bir araç yapıp Kocaeli Üniversitesi’ni ve ili temsil etmekti. Bu hedef zamanla büyüyerek temsil etmeyi geçti, artık birinciliğe, ödül almaya doğru yükseldi. Çünkü işler yoluna gitti, sponsorlarımızı bulabildik. Zamanla aracımızın tasarımını bitirdik ve üretimine başladık. Şimdi son aşama olan montaj kısmına geldik” dedi.

“Aracın dış kabuğunu arkadaşlarımız tasarladı”

Aracın teknik özelliklerinden bahseden Murat Yıldırım, “Aracımızın gövdesi karbonfiber şase diye geçiyor. Bu şasenin avantajı hafif ve sağlam olması. TÜBİTAK’ın bize verdiği kural kitapçığına uygun bir şekilde aracımızın şasesini karbonfiberden ürettik. Dış kabuğunu takımımızdan arkadaşımız tasarladı. Üretimini de sponsorlarımızın stüdyolarında gerçekleştirdik. Bizden 5 arkadaşımız, oradaki ustalarla beraber aracımızın kabuğunu ürettiler” diye konuştu.

“Aracımızda takılı olan motorlar yerli üretim”

Üretilen araçta yerli motor kullandıklarını belirten Yıldırım, “Aracımızda yerli motor bulunmakta. Motorumuz, bölüm hocalarımız ve bizim tarafımızdan hesaplandı, tasarlandı ve sponsorlarımız tarafından üretildi. Şu an aracımızda takılı olan motorlar yerli üretim motor. Teorik hesaplamalara göre 280 kilo olarak bu aracımızın bir batarya ile 450 kilometre yaklaşık yol alması gerekiyor. Şu anda aracımızın yüzde 70’i tamamlanmış diyebiliriz. Zaten yarışmaya da 15 gün kaldı” şeklinde konuştu.

“Hedefimiz tasarımda birincilik”

Son olarak hedeflerinden bahseden Yıldırım, “Hedefimiz bu sene dediğim gibi verimlilikte de tasarımda da, yaygınlaştırma ve tanıtımda da birincilik. Ama bizim kendimizi en iddialı olarak gördüğümüz dal tasarım olarak görünüyor” ifadelerini kullandı. 

Gürcan Yılmaz
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Şırnak Valisi Atay, selin vurduğu Cizre’de incelemelerde bulundu Selden zarar gören Şırnak’ın Cizre ilçesinde hasar tespit ve temizlik çalışmalarını yerinde inceleyen Şırnak Valisi Cevdet Atay, 1’i ağır hasarlı olmak üzere 70 ev, 7 iş yeri ve 6 aracın zarar gördüğünü söyledi. Şırnak Valisi Cevdet Atay, Cizre’de dün yaşanan sel felaketi sonrası yapılan hasar tespit ve temizlik çalışmalarını yerinde inceleyip, yaraların sarılması, zararların kısa sürede ödenmesi için gerekli talimatları verdi. Vali Cevdet Atay, Cizre Kaymakamı Nazlı Demir ile birlikte selden zarar gören mahallelerde incelemelerde bulunup vatandaşların sorun, talep ve dileklerini dinledi. Cizre’de dün öğleden sonra aniden bastıran sağanak yağış ilçeyi su altında bırakırken çok sayıda ev, iş yeri ve araç su altında kaldı. İlçe genelinde büyük çapta maddi hasar oluştu. Yaşanan sel felaketi sonrası Cizre’deki hasar tespit ve temizlik çalışmalarını yerinde inceleyen Şırnak Valisi Cevdet Atay, gazetecilere yaptığı açıklamada 70 ev, 7 iş yeri ve 6 aracın zarar gördüğünü söyledi. Vali Atay, "Sel nedeni ile mahsur kalan vatandaşlarımız kurtarıldı, evlerden su tahliyesi yapıldı ve kısmen de temizlik çalışmaları yapılıyor. Arkadaşlarımız sahada zarar tespit çalışmalarını yapıyorlar” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Cizre ile yakından ilgilendiğini vatandaşların yaralarının sarılması ve çalışmaların hızlandırılması hususunda gerekli çalışmaların yapılması hususunda gerekli talimatları kendisine verdiğini ifade eden Atay, "Sahadaki arkadaşlarımız ile her türlü gayreti gösteriyoruz. Devletin tüm kurumları ile Cizre’de seferber olmuş durumdayız. Kurumlarımız ve ekiplerimiz bu olayın atlatılması ve vatandaşlarımızın yaşamlarını tekrar rahat bir şekilde sürdürmesi konusunda elinden gelen tüm gayreti gösteriyor. Bugün itibari ile hasar tespit çalışmalarını bitireceğiz ve zararların giderilmesi, yaraların sarılması hususunda ödemelerimizi yapmaya başlayacağız” diye konuştu. "70 ev, 7 iş yeri ve 6 araç zarar gördü" Cizre’de yaşanan sel felaketinde 70 ev, 7 iş yeri ve 6 aracın zarar gördüğünü ifade eden Vali Atay, "1 ağır hasarlı olmak üzere 70 evi su bastı ve eşya zararları oldu. Bazı evlerde sıva boya bazılarında ise bahçe duvarları çöktü. Altyapısal anlamda bazı yerlerde sıkıntılar olduğu tespit edildi. Bununla ilgili planlarımızı yaptık ve hızlı bir şekilde ödemelerimizi alarak insanlarımızın bu yarasını saracağız” şeklinde konuştu.