GÜNDEM - 16 Mayıs 2023 Salı 15:08

20 yıl önce minibüs satın aldı, klasik araç koleksiyoncusu oldu

A
A
A
20 yıl önce minibüs satın aldı, klasik araç koleksiyoncusu oldu

Ordu'nun Altınordu ilçesinde ticaretle ilgilenen Osman Çelebi’nin 20 yıl önce satın aldığı minibüs, klasik araç sevgisini uyandırdı. O günden bu yana toplamda 11 araç satın alan ve hiçbirini satmayı düşünmeyen Çelebi, araçlarına gözü gibi bakıyor.

3 çocuk babası Osman Çelebi, 20 yıl önce ’52 AF 934’ plakalı mavi renkli bir minibüs satın aldı. Sonrasında kendisine klasik araçlara karşı merak uyanan Çelebi, gün geçtikçe araç sayısını arttırdı. 20 yıllık süre içerisinde farklı markalardan ve renklerden oluşan 11 araçlık koleksiyonu tamamlayan Çelebi, her satın aldığı aracın plakasının son rakam gurubunu da ilk aracındaki gibi 934 olarak ayarladı. Çelebi, normal zamanda işyerinin kapalı deposunda muhafaza ettiği araçları, yılın belirli günüde muayene ve bakım için dışarıya çıkartıyor.

20 yıl önce minibüs satın aldı, klasik araç koleksiyoncusu oldu

“Araçların hiçbirinde kullanıma engel durum yok”

Osman Çelebi (50), “Bu çocukluktan gelen bir merak ama bu birikim 20 yıllık. Şuan 11 tane klasik aracım var. İlk olarak bir mavi minibüs ile başladım, sonrasında da gerisi geldi. Bu araçların yıllık bakım ve muayeneleri var. Hepsinin bakım ve muayenelerini aynı zamana denk getirdik, o bahane ile getirdim ve burada sergilemeye başladım. İnsanlar burada durup fotoğraf ve video çekiyorlar. Onun dışında açıkta bırakmıyorum, kapalı garajda duruyor. Araçları istesem kullanıyorum ama genel manada gündelik kullanılacak araçlar değil. Hepsi bakımlı ve evraklı, en ufak eksiklikleri yok” dedi.

Araçların benim için maddi bir karşılığı yok, satmayı düşünmüyorum”

Araçları kesinlikle satmayı düşünmediğini kaydeden Çelebi, “Bu araçların değeri kişiye göre değişiyor. Bana göre kıymetli ama bazı insanların hiç ilgi alanına girmez, çöp gözüyle bakabilirler. Bizim için ise maddi bir değeri yok. Plakalın sonunun hep 934 olmasının çok özel bir sebebi yok, ilk aracın sonu o şekildeydi, sonrası da öyle oldu” şeklinde konuştu.

“Araçların bir kısmı biz dünyaya gelmeden vardı, bu sevgi bize de aşılandı”

Babasının klasik araçlara olan merakını sürdürmeyi düşündüklerini belirten oğlu Hüsnü Çelebi ise “Biz de bu koleksiyonunun devamını sürdürmek için adım atıyoruz. Babadan oğula inşallah imkanlar dahilinde devam edecek. Biz küçüklüğümüzden bu yana bu araçların içerisinde büyüdük, birçoğu doğduğumuzda da vardı. Gün geçtikçe eklendi ve bu sevgi bize de aşılandı. Her görenin ilgisini çekiyor, özellikle renkli ve klasik olmaları insanları hayran bırakıyor” ifadelerine yer verdi.

Selim Kuşcu
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Zeytin Çiçeği Festivali, renkli görüntülerle başladı Muğla’nın Bodrum ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Zeytin Çiçeği Festivali, üreticilerin yöresel yiyecekler ve el işi ürünlerini sergilediği stantlar ile renkli görüntülere sahne oldu. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Çiftlik ve Kızılağaç Mahalle Muhtarlığı iş birliği ve Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen festivale, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Bodrum İlçe Tarım Müdürü Durmuş Çakır, Kızılağaç Mahallesi Muhtarı Mehmet Karaca, Çiftlik Mahalle Muhtarı Hasan Kocaman, Bodrumlu vatandaşlar, yerli ve yabancı turistler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmalarında, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, zeytinin tarihine ve önemine dikkat çekerek, “Zeytin ağacı daimidir, devamlı yaşayacaktır. Bizler hep gelip geçiciyiz ama zeytin ağacı hep var olacaktır” dedi. “Zeytinlerimizin kıymetini bileceğiz” Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise Bodrum’un, kültürün, turizmin, doğanın ve tarihin iç içe harmanlandığı çok şanslı bir coğrafya olduğunu ifade ederek konuşmasında"Bu bölgede bize öğretilen kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için her türlü festivali, organizasyonu ve etkinliği yapmaya devam ediyoruz. Bölgemizde zeytinin sosyokültürel bir önemi olmasının yanı sıra ekonomik değeri de var. Bu ekonomik değerin kıymetini bilerek zeytinlerimizi, zeytin bahçelerimizi ve tarlalarımızı yaşatacağız. Üreticimize verdiğimiz değeri katbekat artırarak devam edeceğiz. Yerel üreticilerle tüketicileri doğrudan buluşturup onları bu güzel festivallerde bir araya getireceğiz" ifadelerine yer verdi. Açılış konuşmalarının ardından öğrencilerin halk oyunu gösterisi ve çeşitli yarışmalarla devam eden festivalde, protokol üyeleri stantları tek tek gezerek ürünleri incelediler ve alışveriş yaptılar. Zeytin Çiçeği Festivali, 19 Mayıs Pazar akşamına kadar Bodrum Belediyesi Yalı Kafe’de devam edecek.
Muğla Öğrencilerden Tarım Okulu ziyareti Bodrum Belediyesi tarafından 2019 yılında projelendirilerek hayata geçirilen Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park, öğrencilerden yoğun talep görüyor. Bodrum’da yapılan doğal üretim faaliyetlerini incelemek üzere öğrencilere kapılarını açan Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park’ı, bir haftada Bodrum Yarımadasında eğitim gören 540 öğrenci ziyaret etti. 13-17 Mayıs tarihleri arasında ilçedeki 5 okulun öğrencileri, Etrim Garaova Tarım Park’ı gezdi. Merkezde öğrenciler, İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesini de gezerek tarım malzemeleri hakkında bilgiler aldı. Öğrencileri misafir eden Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, öğrencilere lavanta yetiştiriciliği, arıcılık, bölgenin geçmiş yıllarda tarımdaki yeri ve önemi, köylülerin tarım okuluna bağışlamış oldukları tarımsal malzemeler ve müzedeki faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Tarım Okulu ve Müzesini gezerek bilgi alan öğrenciler, doğal üretim faaliyetlerini de inceleme fırsatı buldu. Ziyaretler, lavanta bahçesi ve yörük çadırı gezisi ile son buldu. Bodrum’un tarımsal tarihine tanıklık edilebilecek olan Tarım Okulu ve Müzesi, vatandaşların ve gezi gruplarının ziyaretine açık. Okul ziyaretlerinin güvenli ve sistemli yürütülmesi için Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne resmi yazı ile talep bildirimi yapılması gerekiyor. Garaova Tarım Park’ta gerçekleştirilen faaliyetler sosyal medya hesaplarından takip edilebilir. İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesi hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.