GÜNDEM - 11 Kasım 2018 Pazar 11:49

2001 krizini fırsata dönüştürdü, şimdi siparişlere yetişemiyor

A
A
A
2001 krizini fırsata dönüştürdü, şimdi siparişlere yetişemiyor

Kastamonu’da 2001 yılında yaşanan ekonomik krizden dolayı çalıştığı fabrikadan çıkarılan Abidin Dilek, 1997 yılında eşinin canının sıkılmaması için aldığı örgü makinesi sayesinde iş yeri sahibi oldu.

Abidin Dilek ile eşi Mahiye Dilek, birlikte çalışarak hem geleneksel el sanatını yaşatıyor hem de ev hanımlarına iş imkanı sağlıyorlar. 

Kastamonu’da ikamet eden Abidin Dilek, özel sektörde çalıştığı dönemde eşinin de isteği üzerine 1997 yılında eve örgü makinesi aldı. Abidin Dilek’in eşi Mahiye Dilek, 4 sene boyunca eşine ve aile bütçesine destek amaçlı fanila dikti. 2001 krizinde işsiz kalan Abidin Dilek, eşiyle birlikte çalışmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığının geleneksel el sanatlarının yeniden yaşatılmasına yönelik Avrupa Birliğine sunduğu projeden de yararlanan Dilek çifti, bir dönem Türk Silahlı Kuvvetlerinin iç giyimi de olan Kastamonu fanilasını Avrupa’ya tanıttı. Dilek çifti, kurdukları iş yeri sayesinde 40 kişiye de istihdam sağlıyor. 

2001 krizinde işsiz kaldıktan sonra eşi için evine aldığı örgü makinesi sayesinde iş yeri sahibi olan Abidin Dilek, “Kastamonu’ya 1990’da geldim İhsangazi’den. Özel sektörde çalıştım 2000 yılına kadar. 1997 yılından beri bu işi yapıyoruz. Kastamonu fanilası yaygın olduğundan dolayı 2001 yılında işten çıkarıldım, özel sektörde çalışıyordum. 2006 yılında kız meslek lisesi hocalarını Türkiye’ye yaydı Kültür Bakanlığı, kaybolmaya yüz tutmuş eserlerle ilgili 2009 yılında el sanatlarından yararlanılsın diye. Kastamonu’da da bizi tercih ettiler. 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığından sanatçı kartlarımızı aldık eşimle beraber. 2012 yılında devlet vergi muafiyeti çıkardı. Biz burada Kastamonu fanilası yapıyoruz. Bu yüzde yüz pamuk soğukta sıcak tutar. Bunun en büyük özelliğinin ham maddesinin yüzde yüz pamuk olması lazım” dedi.

“Biz sanatımızı seviyoruz” 

Eşi ile birlikte yapmış oldukları el sanatını özellikle Avrupa’ya sevdirdiklerini söyleyen Abidin Dilek, “El sanatından overlok ve makas kullanılmadan çalışmamız gerekir. Dikişleri, dantelleri. Biz sanatımızı seviyoruz, eşim ile beraber devam ediyoruz bu işe. Sanatla ayakta durulmaz diyorlarsa biz bunun bir örneğiyiz. Yaptığın işe sevmen başarılı olmanın en büyük özelliğinden bir tanesi. Sanat insana çok şey katar, çok şey öğretir. Biz bunu elimizden geldiği kadar hem Kastamonu, hem kendi açımızdan hem de sanatımızda en iyi noktalarda kendimizi geliştirdik. Bütün sanat yapan insanlar sanatkar, kanaatkar olan bir insandır. Kanaatkar olmak lazım” diye konuştu.

“Renkli ipliklerimizde kök boya kullanıyoruz” 

Fanila iplik renklerinde kök boya kullandıklarını söyleyen Dilek, “Eğer hammaddesi pamuk değilse yüzde yüz katkı maddesi olursa olmaz. Hem teri çekmez hem ısıtmaz bu o yüzden hammaddesinin yüzde yüz pamuk olması gerekiyor. Dikiş ve işçiliğinde yapmak lazım bu uzun süre eskimeyen bir ürün. 10 sene kullanılabilir rahatça. Sıcak ortama girildiği zaman teri çektiğinden serin tutar vücudu, soğuk ortama girdiğin zamanda sıcak tutar. Şu anda bunlara dantel yapıyoruz. Hem iç giyim hem dış giyim olarak kullanılıyor. Renkli ipliklerimizde kök boya kullanıyoruz kimyasal değil naylon karışımı kesinlikle kullanmıyoruz. Şeker hastası gibi romatizma ağrılarına iyi geliyor. El sanatı kaplumbağa gibi ağır ilerler. Bizim yaptığımız meslek zor bir iş. Kolay bir iş değil. Biz zoru başarıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Hem geleneksel el sanatımızı yaşatıyoruz hem de aile bütçesine katkıda bulunuyoruz” 

Yaptıkları fanilalar ile hem el sanatını yaşattıklarını hem de aile bütçelerine katkı sağladıklarını belirten Mahiye Dilek ise, “Fanilalarımız yüzde yüz pamuk ipliğinden üretilmiş olup, vücuda herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Tamamen pamuk olduğu için teri alır, kışın sıcak tutar. Renklerimiz kök boya ipten yapıldığı için herhangi bir alerjik etkeni yoktur. Burada hem geleneksel el sanatımızı yaşatıyoruz hem de ailelerin aile bütçesine katkıda bulunuyoruz. Çünkü bizim ördüğümüz her fanila dikiş işlemleri için dantel işlemleri için evlere gidip ev hanımlarının aile bütçelerine ek katkı sağlamaktayız” diye konuştu.

“O bana destek oldu, ben de ona destek oldum” 

Eşi ile birlikte birbirlerine destek olduklarını anlatan Mahiye Dilek, şöyle konuştu:
“Biz her işi eşimle beraber yaptık. Zaten evlilikte öyledir. Yani evliliği bir elma olarak düşünün, bir tarafı zarar gördü mü bir tarafı fa yıpranır. O yüzden biz birbirimize destek olduk. O bana destek oldu, ben ona destek oldum. Bu şekilde birbirimize destek olarak hem sanatımızı yaşattık hem birbirimize destek olarak hayat mücadelemizi devam ettirdik.”  

Vedat Yunus İkizoğlu - Davut Has
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Yozgat’ta sağlıklı yaşam için bisiklet turu düzenlendi 11. Yeşilay Bisiklet Turu, “Sağlıklı yaşamın keyfini birlikte sürelim” sloganıyla ülke genelinde olduğu gibi Yozgat’ta da yağışlı havada düzenlendi. Yeşilay gönüllüleri hem sağlıklı yaşama dikkat çekti hem de bisiklet sürmenin keyfini çıkardı. Yeşilay’ın 2011 yılından bu yana organize ettiği Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu’nun 11.’si, “Sağlıklı yaşamın keyfini birlikte sürelim” sloganıyla düzenlendi. Gençlik ve Spor Bakanlığı öncülğünde Türkiye’nin tüm şehirlerinde eş zamanlı düzenlenen Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu, Yozgat’ta da birçok bisiklet severi bir araya getirerek bağımlılıkların zararlarına dikkat çekmekle birlikte sağlıklı yaşam bilincinin artmasına katkıda bulundu. Etkinlik, Yozgat Spor Vadisi Gençlik Spor Merkezi’nden başlayıp Cumhuriyet Meydanı’nda sona erdi. Yeşilay Gönüllülerinin sağlıklı yaşama dikkat çektiği organizasyonda yol güvenliğini sağlayan trafik ekipleri de organizasyonda bir pankartla destek vererek emniyet kemerinin önemini vurguladı. Yeşilay Gönüllüleri soğuk havaya ve yağan yağmura aldırış etmeden Spor Vadisi’nden Cumhuriyet Meydanı’na kadar pedal çevirdi. Organizasyon sonrasında katılımcılara çiğ köfte ikramı yapıldı. Yeşilay Yozgat Şube Başkanı Alp Sinan Ertürk, her yaştan profesyonel ve amatör bisiklet severin katılımına açık olan etkinlikle ilgili şunları söyledi: “Hareketli yaşamı desteklemek ve bağımlılıkla mücadele amacıyla bu yıl 11.’sini gerçekleştirdiğimiz Yeşilay Bisiklet Turu’nda hep birlikte pedal çevirerek bağımlılıklara karşı bir farkındalık oluşturduk. Soğuk ve yağışlı havaya rağmen Yeşilay Gönüllüleri yine üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Ankara Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde “Zafer Günü” programı Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde 9 Mayıs Zafer Günü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen ’Ölümsüz Alay’ yürüyüşünde 2. Dünya Savaşı’nda yer alan aile büyüklerinin fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşındı ve marşlar söylendi. Sovyetler Birliği’nin Büyük Vatan Savaşı olarak isimlendirdiği 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nı mağlup etmesinin 79. yıl dönümü düzenlenen Zafer Günü kutlamaları çerçevesinde, Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçiliği’nde Ölümsüz Alay yürüyüşü gerçekleştirildi. Büyükelçilik bahçesi içinde gerçekleşen yürüyüşte Türkiye’de yaşayan Ruslar, 2. Dünya Savaşı’nda yer alan, yaralanan veya hayatını kaybeden aile büyüklerinin fotoğraflarını taşıdı ve marşlar söyleyerek onları andı. Ölümsüz Alay yürüyüşünün ardından konuşma gerçekleştiren Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksei Erkhov, Büyükelçilikte düzenlenen Ölümsüz Alay yürüyüşü ile hem Zafer Günü programını hem de Paskalya Bayramı’nı kutladıklarını belirterek, “Ülkemizin Büyükelçilik topraklarında ’Ölümsüz Alay’ yürüyüşü yapmak üzere burada toplanmış bulunuyoruz. Bu anlamlı bayramların denk gelmesi ve birbirlerine bu kadar yakın olmaları sembolik bir anlam da taşımaktadır. Örneğin, Paskalya ve Zafer Bayramları arasında sadece 3-4 gün vardır ve bu kadar yakın olması çok nadir karşılaşılan bir durumdur. Böyle bir tesadüfün en son ne zaman olduğunu biliyor musunuz? 1945 yılında. Bugün ’Ölümsüz Alay’ ile büyükelçilikte yürüyüş geleneğimizi gerçekleştirmemiz çok güzel” diye konuştu. Anma etkinliğinin zaferi kazanan aile büyüklerinin anısını tekrar hatırladıkları için önemli olduğunu belirten Büyükelçi Erkhov, “Tüm bunları hatırlayacak ve atalarının ölümsüz başarılarını bilecek olan çocuklarımızın burada olması çok önemlidir. Bu yılki etkinliğimiz, sadece anma anlamında değil, aynı zamanda mühim bir etkinliktir çünkü günümüzdeki yaşananlar ile 80 yıl önceki olaylar benzer bir gerginliktedir. O vakit olduğu gibi şimdi de Herson bölgesinde, Avdeevka çevresinde ve başka yerlerde zafer kazanılmaktadır. Biz bugün burada, büyük bir ısrarla sürdürülen, hayatlarımızı ortaya koyarak verdiğimiz bu mücadelenin ön cephesindeyiz. İşte bu yüzden burada hazır bulunmamız, bir arada olmamız, birliğimizin ve gelecekteki zaferlerimizin teminatıdır. Sevgili dostlarım, sevgili kardeşlerim, sizleri yaklaşmakta olan Büyük Zafer Bayramı dolayısıyla tebrik ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Malatya Malatya’da imar ve ihya çalışmaları sürüyor Malatya’da, 6 Şubat depremleri sonrası kentin yeniden imarı ve ihyası için başlatılan çalışmalardaki son durumu paylaşan AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, her yönü ile ayağa kalkmış bir Malatya için çalışmaların durmaksızın süreceğine söyledi. Kent genelinde yaklaşık 50 mahalle rezerv alanı çalışmalarının sürdüğünü belirten AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, 6 Şubat depremleri sonrası kentin yeniden imarı ve ihyası için başlatılan çalışmalarda ki son durumu paylaştı. Malatya’nın eski günlerine kavuşana kadara durmaksızın çalışmaların süreceğine vurgu yapan Milletvekili Ölmeztoprak, kentteki toplamda hak sahipliği sayısının 72 bin 513 olduğunu ifade ederek, ihalesi tamamlanmış ve inşası devam eden konut sayısının 30 bin 620, ihale aşamasındaki konut sayısı toplamının ise 27 bin 40 olduğunu belirtti. Ölmeztoprak, ihale edilmiş ve inşa edilecek konut sayısının ise 57 bin 660 olduğunu kaydederek, 12 bin köy konutunun ihale sürecinin de tamamlandığı ifade etti. “Mağduriyet oluşumuna izin vermeden çalışmalar devam edecek” 2024 yılının sonuna kadar 6 binin üstünde köy evinin tesliminin planlandığını kaydeden Milletvekili Ölmeztoprak, merkez çarşı projesi kapsamında yaklaşık 6 bin bağımsız bölüm için ihale sürecinin de tamamlandığını aktardı. Ölmeztoprak, inşaat faaliyetlerinin sürdüğü projede zemin iyileştirme çalışmalarının da devam ettiğini kaydederek, "Bölgede üst yapı çalışmaları da ayrıca sürmekte olup çalışmalar tamamlandıkça çarşılar kısım kısım Bakırcılar, Kuyumcular, Şire Pazarı’nın teslimleri yapılacaktır. Ayrıca, Bakırcılar Çarşısı, Şire Pazarı, Kuyumcular Çarşısı gibi birçok ticari alanı içeren Malatya merkezimizdeki çarşı projesi ve iş yerlerimizle ilgili devam eden inşa faaliyetlerimiz ile birlikte tüm sosyal donatı alanlarımızı da detaylarıyla inceledik. Malatya’mızın hafızasını teşkil eden ve Malatya’mızın maneviyatına hizmet eden mekanlarımızın yerleşim alanlarına ve detaylarına odaklanırken, Söğütlü Camimizin kent hafızasını koruyan yerleşim yeri imar ve inşası konusundaki netlikleri tekrar hep birlikte müşahede ettik. Tarihsel doku ve mekânsal planlama açısından tek çözümün ortak akıl olduğu konusunda hemfikirdik. Yerleşim alanlarımız, konutlarımız, ticarethanelerimiz, çarşılarımız ve şehrimizin ihtiyaç duyduğu yol genişletme ile otopark çalışmaları gibi tüm konular tekrar gözden geçirildi. Özellikle depremzede hemşerilerimizin mülkiyet hakları hiçbir şekilde zarar görmeden tekrar inşa faaliyetleri devam edebilsin diye tüm genel müdürlüklerimiz ve belediyelerimizin teknik ekipleriyle bütüncül bir bakış açısıyla ele alındı. Bu konuda şehrimizin hafızasını korumak adına en ufak bir taviz vermeden ve mülkiyet haklarında mağduriyet oluşumuna izin vermeden çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi. “Rezerv alan çalışmaları sürüyor” Rezerv alanları ile ilgili de son duruma ilişkin bilgiler paylaşan Milletvekili Ölmeztoprak, “Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi (AYDES) hak sahipliği rezerv alan kentsel dönüşüm raporumuzun son durumuna göre rezerv alanda yer alan mahallelerimizi de bilgilendirme bazında hemşerilerimizle paylaşmak isterim. Bu arada rezerv alanı ilan edilme süreci ve bu sürecin içerisindeki teknik hususların incelenmesiyle Malatya’mız ölçeğinde halen rezerv alan ilan süreci devam etmektedir. Belirteceğimiz mahallelerimizin teknik incelemeler sonucu bazen bir kısmı bazen de daha geniş alanları ve bölümleri rezerv alan içerisine ilgili bakanlığımızın ve belediyelerimizin ilgili teknik ekipleri incelemeleri sonucunda dahil edilmiştir. An itibariyle incelemesi yapılanlar ve karar verilen rezerv alanları ‘Akçadağ, Başpınar, Doğu mahalleri. Darende, Hacı Derviş Mahallesi. Doğanşehir Yeni ve Doğu Mahalleri. Doğanyol, Çolak, Gökçek ve İsak Mahalleri. Pütürge, Ağalar ve Hatip Mahalleleri. Yeşilyurt, Bentbaşı, Bostanbaşı, Çavuşoğlu, Hoca Ahmet Yesevi, İlyas, Kaynarca, Kiltepe, Melekbaba, Salköprü, Şeyh Bayram, Yakınca, Zaviye mahalleleri. Battalgazi ilçemiz ise Akpınar, Halfeti, Kırçuval, Taştepe, Alacakapı, Hamidiye, Niyazi, Yenihamam, Aslanbey, Hamımınçiftliği, Nuriye, Yıldıztepe, Nuriye, Sancaktar, Cevherizade, Çöşnük, İsmetiye, Saray, Kernek, Dabakhane, İstiklal, Şehitfevzi, Ferhadiye, İzzetiye, Şıkşık, Zafer, Göztepe, Kavaklıbağ, Tandoğan Mahalleleri” diye konuştu