EKONOMİ - 20 Ocak 2017 Cuma 16:34

2017 yılında AVM ciro hedefi 110 milyar lira

A
A
A
2017 yılında AVM ciro hedefi 110 milyar lira

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, 2017 yılında 110 milyar lira ciro hedeflediklerini açıkladı.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, 7 yıllık karşılaştırmalıverileri içeren AVM Endeksi'ni düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. AYD Başkanı Hulusi Belgü'nün ev sahipliğinde ve Prof. Dr. Emre Alkin'in moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıyaAkademetre Research Company Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Zeytin, Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz katıldı. Belgü, burada yaptığı açıklamada "2017 yılında bizim beklentimiz cironun 110 milyar liraya yükselmesi 2023 için de 200 milyar lira hedefimiz var" dedi.

Türkiye'de ciroların artışlarının genelde enflasyonun üzerinde geliştiğini bu sene biraz enflasyona yakın geliştiğini belirten Belgü, "Bir sıkıntı var. Bu kadar sıkıntıya rağmen enflasyonun altında kalmadık. 450 bin nitelikli istihdamı temsil ediyoruz. 53,5 milyar dolarlık yatırımı temsil ediyoruz. Bir AVM bir yerde yapıldığı zaman çevresindeki emlak fiyatlarında dahi artış oluyor. Bazı yerlerde şahit oldum yüzde 300 artış yaşanıyor. Parekende dinamik bir şey. Bundan 10 sene evvel hipermarketlerden bahsediyorduk. 15 bin metrekarelik 20 bin metrekarelik marketler vardı. Şimdi bunlar 3 bin metrekarelere düştü. Öbür taraftan LCW ve Koton gibi mağazalar daha evvel 400- 500 metrekare yerlerdeydi. Şimdi 3 bin metrekarenin üzerinde daha büyük mağazalara ihtiyaçları var. Biz bunları onların önüne olanak olarak sunabiliyoruz" dedi.

"Denizli, Bursa, Ankara buralarda AVM sayısı yeterli sayıda"
Türkiye'de 377 tane AVM bulunduğunu söyleyen Belgü, "Yaklaşık olarak sadece 20 ilde AVM'miz yok. Hala gidilecek iller var. AVM'lerin yaklaşık yüzde 30'u yabancı yatırımcılar tarafından yapılmış. 3 milyon metrekareye denk gelen 80 tane AVM. Denizli, Bursa, Ankara buralarda AVM sayısı yeterli sayıda. İstanbul çok büyük bir metropol, İstanbul'da daha gidilecek yer var gibi gözüyor" şeklinde konuştu.
2016 yılında toplam cironun 100 milyar liraya çıkacağını dile getiren Belgü, "2010'da 27,5 milyar lira olan ciro oransal olarak son dönemde artış hızında düştü. Türkiye'deki yabancı yatırımcı yüzde 30 oranında kiralanabilir alan 11 milyon metrekareye kadar ulaşmış. Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakedenciler Federasyonu'nun verilerine göre 2016 yılında organize perakendenin istihdama etkisi 800 binin üzerindeyken bunun 450 bini AVM'lerde. Kiralanabilir alanlarda 141 metrekaredeyiz. 100 milyar lira ciroya ulaşacağız gibi gözüküyor. 2017 yılında bizim beklentimiz cironun 110 milyar liraya yükselmesi 2023 için de 200 milyar lira hedefimiz var" ifadelerini kullandı. 

Ali Canberk Özbuğutu
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Eski Bulgaristan Başbakanı Denkov: “Vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız” Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, Bursa’daki Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği’ni (BAL-GÖÇ) ziyaret etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı toplantıda vatandaşlık başvuru süreci ve geçmişte yaşanan asimilasyon politikaları sorunu konuşuldu. Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, bir dizi ziyaret için Bursa’ya geldi. Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği yönetimini ziyaret eden Denkov ve Petkov, yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldı. BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, Bulgaristan göçmeni Türklerin sıkıntılarını dile getirirken en çok şikayetlerden birinin Bulgaristan vatandaşlığı başvurusunda yaşanılan zorlu süreç olduğunu söyledi. Bu konu hakkında çalışma yapılmasını dilediklerini belirten Balkan, geçmişte Türklere asimilasyon uygulayanların yıllardır ceza almadığını da ifade etti. "Başvuru sürecinin zorluğu dijitalleşmemekten kaynaklanıyor" Bulgaristan vatandaşlığındaki başvuru sürecinin sadece Türklere yönelik bir sorun olmadığını, tüm dünyadan benzer şikayetler aldıklarını aktaran eski Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov, “İnsanların yapmış olduğu vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız. Fakat bunun sadece Türkiye’ye yönelik bir durum olduğunu düşünmeyin. Biz aslında Bulgaristan’ın bütün dünyadaki konsolosluklarında benzer şikâyetleri alıyoruz. Bütün dünyadaki Bulgar vatandaşları, özellikle vatandaşlık şikayetlerini bizlere iletmekteler. Bu problemin dijitalleşme sıkıntısından kaynaklı olduğunu düşünüyoruz ve bu hizmetleri gerçekleştirme sürecinin gereksiz bazı konularla uzatıldığı gibi bir inanış oluşuyor. Bu konuda çalışıp bir an evvel dijitalleşme ve süreçlerle ilgili belirli bir süre içerisine alınarak halledilmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. “Benim ailem de bu sıkıntıları yaşadı” 80’lerde Türklerin yaşadığı sıkıntıları kendi ailesinin de yaşadığını belirten Kiril Petkov ise, “Yaşanan olaylardan sonra neden hala ceza alan yok diye sordunuz. Bu insanlar benim aileme de bu sıkıntıları yaşattığı için beni de kişisel olarak incitmekte ve hala ben de bunu sorguluyorum. Bu süreçte aslında yapmak istediğimiz şey insanların belirli bir siyasi oluşum tarafından kullanılmasını engellemek. Çünkü onlar siyasi faaliyetlerini insanlara yardım için kullanmaktan ziyade kendi çıkarları için kullanıyorlar. Biz buradaki kurumlarla beraber, siyasi oluşumlarla beraber yolsuzluk zincirinin sona erdirilmesi için mücadele ediyoruz. Bunun değiştirilmesini istiyoruz. Bu şekilde kapsamlı bir demokratikleşme süreci sağlayabiliriz. Bunlar geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilebilecek bir şey değil. Biz bunları yenilikçi bir yolla yapmak istiyoruz” dedi.