EKONOMİ - 01 Ocak 2022 Cumartesi 09:52

'2021 yılında gayrimenkulde satış rekoru kırıldı'

A
A
A
'2021 yılında gayrimenkulde satış rekoru kırıldı'

Gayrimenkulde satış rekoru kırıldığını ifade eden Emlak Uzmanı Hakan Özelmacıklı, ''2021 yılı toplam işlem sayıları açıklandı. Buna göre Türkiye genelinde toplamda 3 milyon 20 bin 225 satış işlemi gerçekleşti. Bu satışlardan da 24 milyar 319 milyon 817bin 134 liralık tapu harcı tahsil edildi.

Gayrimenkul, Türkiye’de önemli en önemli yatırım araçlarının başında geliyor. 2021 yılında vatandaşların gayrimenkule ilgisi artarken, satış rekorlarının kırıldığı belirtiliyor. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “2021 yılındaki satış rakamları tüm zamanların rekoru oldu. İlk defa 3 milyon sınırı aşılmış oldu. Tapu dairelerinde yapılan toplam işlem sayısı 14 milyon 623 bin 843 ile bir önceki yıla göre yüzde 31,33 arttı. Elde edilen toplam tapu harcı gelir ise bir önceki yıla göre yüzde 29,44artarak 24 milyar 319milyon 817 bin 134 lira olarak gerçekleşti. Ayrıca gene 2021 yılında toplamda 1 milyon 295 bin 371 ipotek, 478 bin 641 intikal, 28 bin 929 taksim ve 14 bin 239 bağış işlemi yapıldı” dedi.

''Yeni rekor kırılmış oldu''

Tüm gayrimenkul türlerinde yeni bir satış rekorunun 2021 yılında kırılmış olduğunu ifade eden Özelmacıklı, “Şimdiye kadar en çok satış 2 milyon 678 bin 74 ile 2020 yılında yapılmıştı. Şimdi ise 3 milyon 20 bin 225 adet ile yeni bir rekor kırılmış oldu. Rekoru getiren ise konut satışlarından ziyade özellikle arsa ve arazi satışları oldu. Aylara göre baktığımızda da en çok tapu işlemi 1 milyon 745 bin ile Aralık ayında yapıldı” şeklinde konuştu.

''İller bazında ilk sırada İstanbul var''

İl bazında tapu işlem sayıları hakkında da bilgi veren Özelmacıklı, “2021 yılında İstanbul’da 1 milyon 579 bin 440, Ankara’da 1 milyon 17 bin 686, İzmir’de 696 bin 257, Antalya’da 546 bin 230, Bursa’da 509 bin 1, Konya’da 497 bin 408, Adana’da 435 bin 170, Mersin’de 380 bin 7, Gaziantep’te 325 bin 331 ve Kocaeli’nde 324 bin 974 tapu işlemi yapıldı” açıklamasında bulundu.

''Gayrimenkul en güvenilir yatırım aracı''

Gayrimenkulün bu yıl da en güvenilir yatırım aracı olduğunu ifade eden Özelmacıklı, “Para ve sermaye piyasaları ile kıyasladığımızda en çok artış sağlayan yatırım aracı gayrimenkul oldu. Birçok ilde gayrimenkul fiyatlarındaki artış yüzde 60’ı geçti. 2022 yılında da yeni gayrimenkul üretiminin artacağı bir yıl bizleri bekliyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Boğazı kesilerek öldürülen kadının katili akrabası çıktı: 3 adet altın bilezik için öldürmüş Samsun’da boğazı kesilerek öldürülen 2 çocuk annesi kadının katili aynı binada oturan akrabası çıktı. Katil, kadını kolundaki 3 adet bilezik için öldürmüş. Olay, Samsun’un Atakum ilçesi Balaç Mahallesi’ndeki 17 katlı sitenin 13.katında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Fatih Yıldırım (41) eşinden haber alamayınca evine gitti ve komşusunun da yardımıyla tornavida ile yangın merdiveninin kapısını açıp eve girdiler. Fatih Yıldırım, 2 çocuk annesi eşi Kader Yıldırım’ı (39) boğazı kesilmiş halde hareketsiz olarak buldu. Olay 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber verildi. Eve giden polis ve sağlık ekipleri, Kader Yıldırım’ın hayatını kaybettiğini tespit etti. Kadının cansız bedeni polisin olay yerindeki incelemesinin ardından otopsi için Adli Tıp Kurumu Samsun Grup Başkanlığı’na gönderildi. Koca Fatih Yıldırım ifadesine başvurulmak üzere Samsun Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Yıldırım, eşinin kolundaki altın bileziklerin çalınmış olduğunu söyledi. Polis olayla ilgili yaptığı araştırma sonucu cinayet olayını gerçekleştiren şahsın aynı binanın 3’üncü katında oturan ölen kadının eşinin halasının oğlu M.I. (32) olduğu tespit etti. Yakalanarak gözaltına alınan M.I.’nın 300 bin TL borcu olduğunu, kadının bilezikleri almak için cinayeti gerçekleştirdiğini itiraf etti. Polis M.İ.’nin cinayet sonrası kadının kolundan aldığı 3 adet altın bileziği ele geçirdi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
Muğla Muğlalı arıcılara damızlık ana arı dağıtımı Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, Hayvancılık Genel Müdürlüğü desteğiyle başlattığı ‘Muğla Arısının Seleksiyon ve Islahının Sürdürülebilirliği Projesi’ kapsamında 20 arıcıya 5’er adet olmak üzere toplam 100 adet damızlık ana arı teslim edildi. Hastalığa karşı dirençli hatlar oluşturuldu Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 2011 yılından bu yana Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü destekleriyle çeşitli ıslah projeleri uyguladıklarını anlatarak, Muğla’da yerel arı ırkının ıslahı konusunda titizlikle çalıştıklarını söyledi. Saylak, “İlimizde ve ülkemizde arıcılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliği için bölgeye uyumlu, yüksek verimli, hastalıklara ve zararlılara karşı dirençli ana arıların elde edilmesi ve bu arıların bölge üreticileri tarafından kullanımının sağlanması büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün ‘Muğla Bal Arısında Amerikan Yavru Çürüklüğü Hastalığına Karşı Direnç Geliştirilmesi’ projesi ile ‘Muğla Bal Arısında Varroaya Karşı Islah Kolonilerinin Geliştirilmesi ve Yetiştirilmesi’ projeleri başarıyla yürütülmüş ve gelinen nokta itibariyle; Amerikan Yavru Çürüklüğüne ve Varroaya dirençli hatlar oluşturulmuştur” dedi. Saylak, her iki proje kapsamında 2018-2021 yılları arasında toplam 80 üreticiye; 160 yapay döllenme damızlık ana arı, 240 doğal döllenme damızlık ana arı olmak üzere toplam 400 ıslah edilmiş ana arı dağıtımı yapıldığını sözlerine ekledi. Barış Saylak, İl Müdürlüğü’nün proje iştirakçisi olduğu ‘Apiterapik Arıcılık Ürünleri Ar-Ge İnovasyon ve İşleme Merkezi Projesi’ ile de 2022-2023 yıllarında 61 genç arıcıya ana arı üretim eğitimleri verilerek, üreticilerin sertifikalandırıldığını söyledi. Toplam 530 bin TL bütçeli proje ile Muğla arıcılığında yeni dönem Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle hazırlanan toplam 530 bin TL bütçeli, ‘Muğla Arısının Seleksiyon ve Islahının Sürdürülebilirliği Projesi’ kapsamında arıcılara dağıtılan 100 adet damızlık ana arının 80 tanesinin doğal döllenme yoluyla, 20 tanesinin ise yapay tohumlanmadan elde edildiği belirtildi. Proje ile Muğla arısının ıslah çalışmalarında önemli aşama kaydedilmesi ve ıslah merkezinin sürdürülebilirliğinin sağlanması hedefleniyor. Bu çerçevede, ilimizdeki arıcılık faaliyetlerinde üretimin çeşitlendirilmesi, kaliteli ve sağlıklı ana arı kullanımının teşvik edilmesi ve bölgemizin damızlık ana arı ihtiyacının sertifikalı üretim şekliyle karşılanması gibi önemli hedefler adım adım hayata geçirilecek. Fethiye İncirköy’deki Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Islah Merkezi’nde düzenlenen dağıtım törenine, AK Parti Muğla Milletvekili Yakup Otgöz, HAYGEM Müdürü Salih Çelik, Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, TAB Başkanı Ziya Şahin ve MAYBİR Başkanı Veli Türk ile arıcılar katıldı.