KÜLTÜR SANAT - 21 Şubat 2019 Perşembe 13:40

2600 yıllık Apollon tüm heybetiyle yıllara meydan okuyor

A
A
A
2600 yıllık Apollon tüm heybetiyle yıllara meydan okuyor

Dünyanın ilk kehanet merkezi olarak bilinen ve yaklaşık 2600 yıldır ayakta kalan Didim’deki Apollon Tapınağı ile felsefe okulunun merkezi Milet antik kenti aradan geçen 26 asra rağmen halen dimdik ayakta. Her yaz dünyanın çeşitli bölgelerinden binlerce insanın akın ettiği tarihi yapılar, havaların soğuması ile birlikte en sakin günlerini yaşamaya başladı.

Güneşi, kumu ve iklimi ile önemli bir turizm kenti olan Didim, sahip olduğu tarihi değerlerle de dünyanın en önemli merkezlerinden biri durumunda. Milet’ten gelen 'kutsal yol' ile bir kehanet merkezi olarak bilinen Didim Apollon, dünyanın kehanet merkezi olarak bilinirken, Milet de felsefenin merkezi olarak biliniyor. Miken ve Aka’dan sonra Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Menteşe beyliği ve Osmanlı dönemini yaşayan Milet ve Apollon ardan geçen 26 asra rağmen tüm ihtişamı ile ayakta duruyor.

2600 yıllık Apollon tüm heybetiyle yıllara meydan okuyor

"Dijital ortamda tanıtım için çalışma başlatıldı"
Aydın’ın medeniyetler beşiği bir bölge olduğunu ve ildeki tarihi dijital ortamda da tanıtmak için çalışmalar başlattıklarını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, "Medeniyetler beşiği bir bölgede yaşamaktayız. Kadim topluluklardan itibaren insanların yaşadığı bu bölgede medeniyetler katman katman bizi beklemekte. Bu katmanlardan bir tanesi de Didim’deki Apollon Tapınağı. Apollon Tapınağı ve çevresinde çok eski gelenekten itibaren insanların inanış tarzını görebiliyorsunuz. Ardından felsefe ekolünün ve felsefe şehrinin merkezi Milet ile karşılaşıyorsunuz. Milet felsefenin doğuşu ve yayılışında önemli bir şehir. Hemen yanında Menteşe Beyliği’nin önemli camisi İlyas Bey Camisi ve Medresesi sizi bekliyor. Milet ve çevresinin tanıtımı ile ilgili hazırlıklarımız devam ediyor. Dijital ortamda ve uluslararası alanda tanıtım için hazırlıklarımız devam ediyor" dedi. 

Hüseyin Çalışkan

2600 yıllık Apollon tüm heybetiyle yıllara meydan okuyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Eski Bulgaristan Başbakanı Denkov: “Vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız” Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, Bursa’daki Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği’ni (BAL-GÖÇ) ziyaret etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı toplantıda vatandaşlık başvuru süreci ve geçmişte yaşanan asimilasyon politikaları sorunu konuşuldu. Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, bir dizi ziyaret için Bursa’ya geldi. Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği yönetimini ziyaret eden Denkov ve Petkov, yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldı. BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, Bulgaristan göçmeni Türklerin sıkıntılarını dile getirirken en çok şikayetlerden birinin Bulgaristan vatandaşlığı başvurusunda yaşanılan zorlu süreç olduğunu söyledi. Bu konu hakkında çalışma yapılmasını dilediklerini belirten Balkan, geçmişte Türklere asimilasyon uygulayanların yıllardır ceza almadığını da ifade etti. "Başvuru sürecinin zorluğu dijitalleşmemekten kaynaklanıyor" Bulgaristan vatandaşlığındaki başvuru sürecinin sadece Türklere yönelik bir sorun olmadığını, tüm dünyadan benzer şikayetler aldıklarını aktaran eski Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov, “İnsanların yapmış olduğu vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız. Fakat bunun sadece Türkiye’ye yönelik bir durum olduğunu düşünmeyin. Biz aslında Bulgaristan’ın bütün dünyadaki konsolosluklarında benzer şikâyetleri alıyoruz. Bütün dünyadaki Bulgar vatandaşları, özellikle vatandaşlık şikayetlerini bizlere iletmekteler. Bu problemin dijitalleşme sıkıntısından kaynaklı olduğunu düşünüyoruz ve bu hizmetleri gerçekleştirme sürecinin gereksiz bazı konularla uzatıldığı gibi bir inanış oluşuyor. Bu konuda çalışıp bir an evvel dijitalleşme ve süreçlerle ilgili belirli bir süre içerisine alınarak halledilmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. “Benim ailem de bu sıkıntıları yaşadı” 80’lerde Türklerin yaşadığı sıkıntıları kendi ailesinin de yaşadığını belirten Kiril Petkov ise, “Yaşanan olaylardan sonra neden hala ceza alan yok diye sordunuz. Bu insanlar benim aileme de bu sıkıntıları yaşattığı için beni de kişisel olarak incitmekte ve hala ben de bunu sorguluyorum. Bu süreçte aslında yapmak istediğimiz şey insanların belirli bir siyasi oluşum tarafından kullanılmasını engellemek. Çünkü onlar siyasi faaliyetlerini insanlara yardım için kullanmaktan ziyade kendi çıkarları için kullanıyorlar. Biz buradaki kurumlarla beraber, siyasi oluşumlarla beraber yolsuzluk zincirinin sona erdirilmesi için mücadele ediyoruz. Bunun değiştirilmesini istiyoruz. Bu şekilde kapsamlı bir demokratikleşme süreci sağlayabiliriz. Bunlar geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilebilecek bir şey değil. Biz bunları yenilikçi bir yolla yapmak istiyoruz” dedi.