GÜNDEM - 10 Ekim 2021 Pazar 10:42

4 metrekare atölyede 33 yıldır Büyükadalıların ayakkabılarını tamir ediyor

A
A
A
4 metrekare atölyede 33 yıldır Büyükadalıların ayakkabılarını tamir ediyor

Büyükada’da kundura tamirciliği yapan Ali Tepe, kahvede arkadaşının ayakkabısını tamir etmesiyle başladığı mesleğini şevkle sürdürüyor. 4 metrekare atölyesinde 33 senedir Büyükada halkına hizmet vermeye devam eden Ali usta, Sultanbeyli’deki evinden çıkıp her gün Büyükada’ya giderek dükkanını açıyor.

Çorum’da, annesinin yorgan iğnelerini kullanarak arkadaşının ayakkabısını tamir eden ve ardından bu işten para kazanabileceğini düşünerek ayakkabı ustası olmaya karar veren 64 yaşındaki Ali Tepe, Büyükada’da 4 metrekarelik atölyesinde mesleğini sürdürmeye devam ediyor. Ali usta 33 senedir mesleğini hevesle icra ediyor. Ali usta aynı zamanda yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan kundura tamirciliğinin Büyükada’da son temsilcisi. Her gün Sultanbeyli’den Büyükada’ya giden Ali Tepe, kundura tamiri ile başladığı mesleğine günümüzde her çeşit ayakkabı tamiri ile Büyükadalılara hizmet vermeye devam ediyor. Ali usta ayakkabı tamiri mesleğinin son ustalar ile biteceği görüşünde.

"Arkadaşımın ayakkabısını dikerek başladım"

Ayakkabı tamirciliği mesleğine başlama hikayesini anlatan Ali Tepe, “Bir gün kahvede otururken arkadaştan bir sigara istedim. Arkadaşım da 'benim ayakkabımı dikersen sana sigara vereceğim' dedi. Ve ben ayakkabıyı aldım götürdüm. Evde nasıl dikebilirim ne yapabilirim diye düşündüm. Annemin yorgan iğnesi vardı. Birinciyle başladım iğne kırıldı. ikinciyle devam ettim. İğne yine kırıldı. Ve üçüncüyle ben bu ayakkabıyı diktim. Geri getirip teslim ettim. Sigaramı aldım. Ama tek yerine paket sigara aldım. Baktım ki bu işte az veya çok para var. Ben artık ayakkabı dikiyorum diyerek başladım. O sırada ayakkabıların derilerini ve altındaki topuklarını alacağım yer yoktu. Köyde daha önceden yapılmış, giyilmiş, kullanılmış, tavan arasına atılmış ayakkabıları toplayarak o ayakkabıların derilerini ve topuklarını değerlendirdim. 1986 yılında Büyükada'ya bulaşıkçı olarak geldim. Ama yerime insan alındığından dolayı, ayakkabı tamirat ve boya yapmak için yoluma devam ettim. Nihayetinde 1988’de dükkan açarak işlerime devam ettim. O gün bugündür devam ediyorum” dedi.

“Çırak yetiştiği müddetçe mesleğin ölmeyeceğine inanıyorum”

Mesleğin geleceği hakkında konuşan Tepe, “Bizim yaşadığımız yer malum yazlık sezonluk yer. Yazın hayli kalabalık. Ama kışın tabiri caizse çorbayı zor kaynatıyoruz. Gençlerimiz kesinlikle ilgi göstermiyor. Ustalar yok olduğu müddetçe meslek yok olmaya mahkumdur. Ama çırak olursa insanlar ayakkabı giydiği müddetçe bütün ayakkabılar tamir edilmeye mecburdur. Onun için, çırak yetiştiği müddetçe ben mesleğin ölmeyeceğine inanıyorum” diye konuştu.

Ömer Karaoğlu - Halit Arslan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Elektrik dağıtım şirketinden bayram tedbirleri Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.(YEDAŞ), Ramazan Bayramı boyunca kesintisiz hizmet için 7/24 görev başında olacak. Samsun, Ordu, Sinop, Amasya ve Çorum illerinde 3,2 milyonluk nüfusa elektrik dağıtım hizmeti sunan YEDAŞ, Ramazan Bayramı için tüm hazırlıklarını tamamladı. Kaliteli ve sürdürülebilir enerji sağlamak adına bayram süresince 7/24 görev başında olacak ekipler, muhtemel arızalara hızlı müdahale edebilmek için sahada aktif olarak çalışacak. Bu kapsamda, 663 arıza onarım personeli, 264 araç ve 71 nöbetçi amir, kaliteli ve sürdürülebilir enerji sağlamak amacıyla bayram boyunca 7/24 hazır olacak, oluşabilecek her türlü arızaya hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edilerek enerji hizmetlerinin aksamadan devam etmesi sağlanacak. Ana kontrol merkezleri ve SCADA sistemi, enerji tüketimindeki değişiklikleri anlık olarak takip edecek. Muhtemel arızaların önüne geçebilmek için Operasyon Merkezi’nde oluşturulan 45 kişilik ekip ile sistem üzerinden uzaktan müdahale gerçekleştirilecek; yerinde çözüm gerektiren durumlarda ise en yakın bakım onarım ekibi, ilgili bölgeye hızla yönlendirilecek. Ayrıca, 129 adet jeneratör, dağıtım şebekesinde yaşanacak herhangi bir kesinti durumunda devreye alınabilecek şekilde kritik lokasyonlarda konumlandırılacak. Bayram süresince planlı kesintilere ara verilerek, vatandaşlara kesintisiz hizmet sunulması sağlanacak. "Müşterilerimizin memnuniyeti her zaman önceliğimizdir" YEDAŞ Genel Müdürü Yunus Emre Bilgi, bayram süresince kesintisiz hizmet sağlanmasına yönelik alınan önlemlerle ilgili bilgi vererek, "Öncelikle herkesin Ramazan Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum. Bayram boyunca müşterilerimizin enerji ihtiyacını en iyi şekilde karşılamak için tüm enerjimizle sahadayız. Muhtemel arızalara karşı jeneratörlerimiz, saha ekiplerimiz ve uzaktan müdahale sistemlerimizle her an hizmete hazırız. Müşterilerimizin memnuniyeti her zaman önceliğimizdir. Müşteri memnuniyetini ön planda tutan şirket, bayram süresince çağrı merkezindeki temsilci sayısını artırarak taleplere daha hızlı yanıt verecek. Müşteriler, 186 Çağrı Merkezi, 0530 10 60 186 numaralı WhatsApp hattı ve X (Twitter) destek hesabı üzerinden talep ve şikayetlerini iletebilecek. Ramazan Bayramı boyunca kesintisiz enerji arzı sağlamak için tüm önlemlerini alan ekipler, kaliteli ve sürdürülebilir hizmet anlayışıyla çalışmalarına devam edecek" dedi.
Gaziantep Bayramda sağlıklı beslenmeye dikkat Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Bilgen, Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme için uyarılarda bulundu. Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Bilgen, Ramazan ayında oruç tutulması nedeniyle metabolizma hızının yavaşladığını belirterek, bayramda bir anda yüksek kalorili ürünler tüketilmesinin sindirim sistemi başta olmak üzere diğer organlarda da çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceği konusunda uyardı. Dengeli beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Ali Bilgen, "Ramazan ayı süresince, öğün sayısının azalması ve aç kalınan sürenin uzun olması nedeniyle, oruç tutan kişilerin metabolizmasında bir takım değişiklikler meydana geliyor. Ramazan sonrasında birden normal beslenme düzenine geçildiğinde ise besin çeşitliliği ile birlikte tatlı tüketiminin de artması, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Özellikle diyabet, kalp, hipertansiyon, böbrek ve karaciğer hastalarının beslenme düzenine daha fazla dikkat etmesi gerek. Kahvaltı ile öğüne başlanmalı ve az az sık sık beslenilmelidir. Yemekler çok hızlı değil, iyice çiğneyerek tüketilmeli. Akşam yemeklerinin hafif olmasına özen gösterilmeli. Ana öğünlerde, yağlı ve ağır yiyecekler tercih edilmemeli, hamur işleri, kızartmalar ve yağlı besinlerden uzak durulmalı. Geleneksel bayram ikramları olan şekerleme, çikolata, tuzlu hamur işleri, gazlı içecek, tatlının birdenbire ve çok sık tüketilmesi sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra, kan şekerinin hızlı artmasına ve hipertansiyon hastalarının da tansiyonlarının yükselmesine neden olabiliyor. Bayramda kalorisi yüksek besinlerin çok miktarda tüketilmesi karın ağrısı, mide bulantısı, reflü, karın şişkinliği, ishal, kabızlık ve hazımsızlık gibi mide ve bağırsak problemlerine neden olabilir" dedi. Sıvı alımına da önem verilmesi gerektiğini belirten Dr. Bilgen, "Günde ortalama 2-2,5 litre su içilmesi sağlık açısından önemlidir. Bayramda, gazlı, asitli ve şeker içeriği yüksek içeceklerin tüketimi arttığı gibi çay ve kahve de bol miktarda tüketilmektedir. Ancak, bu içeceklerin fazla tüketimi, yüksek tansiyon, kalp-damar rahatsızlığı olan hastalarla, diyabet, kronik böbrek yetmezliği yaşayanların sağlığı açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle fazla tüketimden kaçınılmalıdır. Diğer yandan bayram boyunca hareketsiz kalınmamalı. En az yarım saat yürüyüş yapmak, bayramın daha rahat geçirilmesini sağlayacaktır. Herkese sağlıklı günler ve iyi bayramlar dilerim "diye konuştu.