GÜNDEM - 12 Mart 2021 Cuma 10:47

5 yaşına kadar tutamadığı kalemler artık dostu oldu

A
A
A
5 yaşına kadar tutamadığı kalemler artık dostu oldu

İzmir’de yaşayan 14 yaşındaki otizmli Ali Kerem Cemaloğlu, 2,5 yaşında okumayı öğrendi. 5 yaşına kadar tutamadığı kalemler ise onun dostu oldu. Özellikle üç boyutlu çizdiği mimari çizimlerle dikkat çeken Ali Kerem’in hayali, güzel sanatlar lisesinde okuyup başarılı bir mimar olmak.

İzmir Dikili’de yaşayan 14 yaşındaki Ali Kerem Cemaloğlu, 2,5 yaşındayken okumayı öğrendi. Televizyondaki alt yazıları okumaya başladığında durumu fark edip onu doktora götüren Cemaloğlu ailesi, çocuklarının otizmli özel bir çocuk olduğunu öğrendi. Böylelikle Ali Kerem için özel eğitim süreci başladı. Önce kalem tutmayı ve düz çizgi çekmeyi öğrenen Ali Kerem, daha sonra kaynaştırma öğrencisi olarak ilkokula başladı. Kalem tutmayı 5 yaşından sonra öğrenen Ali Kerem, o kalemleri bir daha bırakmadı. Günün büyük bir bölümünü özellikle üç boyutlu mimari yapılar çizerek geçiren Ali Kerem Cemaloğlu, aynı zamanda karikatür ve kara kalem çalışmaları da yapıyor. Ali Kerem, en büyük hayalinin güzel sanatlar lisesinde okuyup başarılı bir mimar olmak olduğunu söyledi.

5 yaşına kadar tutamadığı kalemler artık dostu oldu

“Başarılı olmak istiyorum”

Alışveriş merkezi çizmeyi çok sevdiğini belirten Cumhuriyet Ortaokulu 8. sınıf tam zamanlı kaynaştırma öğrencisi Ali Kerem, “Ayrıca karikatür çizmeyi de çok seviyorum. Daha çok perspektif çalışıyorum. Ben gezdiğim zaman hep etrafıma bakıyorum. Oraları aklımda tutuyorum, düşünüyorum, internetten araştırma yapıp sonra da çiziyorum. Ben güzel sanatlar lisesinde okumak istiyorum. Başarılı olmak istiyorum. İleride mimar olabilirim” dedi.

“5 yaşında kadar kalem tutmadı”

Ali Kerem’in annesi Derya Cemaloğlu ise, “Bizim sürecimiz, Kerem’in 2,5 yaşındayken televizyondaki alt yazıları okumasıyla başladı. Onun farklı bir çocuk olduğunu bu şekilde anlamıştık. 2,5 yaşında otizm tanısı aldıktan sonra özel eğitime başladık. Kerem 5 yaşında kadar kalem tutmadı. Kas gelişimini sağlamak amacıyla 5 yaşındayken özel eğitimle kalem tutmasını ve düz çizgi çekmesini sağladık. Sonrasında tam zamanlı kaynaştırma öğrencisi olarak ilkokula başladı. Aynı zamanda rehabilitasyon merkezlerinde özel eğitimler aldı. Kerem için ayrıca resim dersi aldırmadık ama oğlumuz okula giderken de bir yandan resim çiziyordu. İlk başlarda sadece binaları çiziyordu. Sosyalleşmeye başladıkça çizimlerine insanları da kattı. Karikatürler çizmeye, onlara diyaloglar eklemeye başladı” diye konuştu.

5 yaşına kadar tutamadığı kalemler artık dostu oldu

Günün büyük bir bölümünü resim çizerek geçiriyor

Oğlunun günün büyük bir bölümünü resim çizerek geçirdiğini ifade eden Derya Cemaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ali Kerem online dersler bittikten sonra masa başına oturup internetten görsel araştırıyor. İlgi duyduğu görseli seçip neredeyse akşam yatana kadar resim çiziyor. Üç boyutlu resim çizmeyi seviyor. Zaten insanları da şekilsel olarak algılıyor. Karşılaştığı insanlara ‘sen yuvarlaksın’, ‘kafa şeklin dikdörtgen’ diyor. Ali Kerem’in güzel sanatlar lisesini kazanmasını çok istiyoruz. Okuldaki öğretmenlerin yönlendirmesiyle ve Ali Kerem de istiyorsa hayatını öyle şekillendirmesine destek olacağız. Anne olarak hayatını bağımsız şekilde sürdüren bir yetişkin olmasını diliyorum.”

5 yaşına kadar tutamadığı kalemler artık dostu oldu

“Otizmin en büyük ilacı eğitim”

Özel eğitimin otizmli bireylerde çok önemli olduğunu vurgulayan Derya Cemaloğlu, “Aileler genelde rapor almaya çekiniyor. Çocukların üzerinde yafta kalacak diye çekinmeleri belki normal ama zaman içerisinde o raporun sağlayacağı faydaları görebiliyorsunuz. Özel eğitimin bize çok faydası oldu. Ben bir anne olarak belli bir noktaya kadar çocuğuma etki edebilirim. Bilemediğim konularda eğitimcilerin büyük faydasını gördüm. Otizmin en büyük ilacı eğitim” ifadelerini kullandı.

5 yaşına kadar tutamadığı kalemler artık dostu oldu

“Özel eğitim öğrencilerini yalnız bırakmadık”

Öte yandan İzmir Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi de Ali Kerem ve annesini makamında ağırladı. Ali Kerem’e, içinde resim çizmesi için gerekli materyallerin bulunduğu çantayı hediye eden Yahşi, “Ali Kerem, online eğitim sürecinde de çok güzel resimler çizmeye devam ediyor. Bu süreçte özel eğitim öğrencilerini yalnız bırakmadık. Sırada bekleyen bir öğrencimiz dahi yok. Hepsini okulla buluşturduk. Özel eğitim okullarımızı açmamız, öğrencilerimizi öğretmenleri ve okulları ile buluşturmamız, veliler açısından da mutluluk verici bir sonuç. Ali Kerem’in sanata olan eğilimi, çizdiği resimler gerçekten takdire şayan ve karşılığı olan eserler. Bir annenin verdiği emeklerin sonucu olarak Ali Kerem’in güzel sanatlar lisesine girebilecek eserler ürettiğini gördük. Bu bizim için de çok mutluluk verici bir durum. Biz özel eğitim öğrencilerini önemsiyoruz. Onlardan da ciddi anlamda sanata yönelik ürünlerin çıkması bizi çok mutlu ediyor” dedi.

Ceren Atmaca - Sinan Yeniçeri
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Tezgah başına geçen Başkan Yetişkin, gençlere patlamış mısır dağıttı Efeler Belediyesi tarafından düzenlenen Gençlik Şenliği’nde gençlerle bir araya gelen Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, tezgah başına geçerek gençlere patlamış dağıttı. Efeler Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Umurlu Mahallesi’nde Gençlik Şenliği düzenledi. Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin’in de katıldığı şenlik, 7’den 70’e her yaştan vatandaşın yoğun ilgisiyle adeta bir halk buluşmasına döndü. Gençler, çocuklar ve aileleri birbirinden renkli etkinliklerle doyasıya eğlendi. Çocuklar ve gençler için oyun parkurları, yüz boyama etkinlikleri, palyaço gösterilerinin yer aldığı programda Efeler Belediyesi Kent Orkestrası da şarkı ve marşlarla katılımcılara coşku dolu bir gün yaşattı. Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, Gençlik Şenliği’nde bir araya geldiği vatandaşlarla samimi sohbetler gerçekleştirip bol bol fotoğraf çektirdi. Şenlikte yer alan patlamış mısır tezgahının da başına geçen Başkan Yetişkin, gençlere patlamış mısır dağıttı. Umurlu mahalle halkı ile etkinliğe katılan vatandaşlar, kendilerini böyle bir organizasyonla buluşturan Başkan Yetişkin’e ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti. "Atatürk’ün ışığından asla ayrılmayacağız" Tüm vatandaşların 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlayan Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin; “Umurlu’da ilk kez böyle bir program düzenliyoruz. Bundan sonra da bu tür etkinliklerimize sıklıkla devam edeceğiz. Hem çocuklarımızın kaynaşması hem de gençlerimizin önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek sınavlardan önce biraz olsun moral bulabilmesi için böyle bir etkinlik gerçekleştirdik. 19 Mayıs’tan bir gün önce yani Gençlik Haftası’nda bu organizasyonu yapmak benim için ayrı bir onur. Emeği geçen meclis üyelerimize, mesai arkadaşlarıma ve katılan herkese çok teşekkür ederim. Biz 1881’de Selanik’te doğan mavi gözlü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ışığından asla ayrılmayacağız. Hepimizin bayramı kutlu olsun” dedi.
İstanbul Sultangazi’de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu Sultangazi’de daha önceden aralarında husumet oldukları öğrenilen 2 grup trafikte birbirleriyle karşılaştı. Sözlü tartışma sonrası birbirleriyle silahlı kavgaya tutuşan gruptan 3 kişi yaralandı. Kavga esnasında bir kişinin silahla vurulduğu o anlar cep telefonu kamerası ile kaydedildi. Olay, saat 14.00 sıralarında Sultangazi İsmetpaşa Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre daha önce aralarında husumet oldukları öğrenilen 2 grup Mahmutbey yolu üzerinde karşılaştı. Sözlü tartışma yaşayan grup arasında daha sonra silahlı kavga çıktı. Silahların kullanıldığı kavgada İ.S., M.S., M.K., yaralandı. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından yaralanan 3 kişi ambulans ile çevredeki hastanelere kaldırıldı. Olay yerine gelen polis ekipleri trafiği durdurarak bölgede geniş güvenlik önlemi aldı. Olaya karışan 2 kişi A.A., ve O.T., kişi ise polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Silahlı vurulduğu anlar kamerada Öğlen saatlerinde meydana gelen olayda, aralarında husumet bulunan 2 grup trafikte birbirleriyle karşılaştı. Kısa sürede sözlü tartışmanın silahlı kavgaya dönüştüğü o anlar bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerası ile kaydedildi. Görüntülerde tartışan 2 kişiden birinin silahla vurulduğu ve sonrasında yere düştüğü görülüyor. Olay yerinde yapılan incelemelerin ardından yol yeniden araç trafiğine açıldı. Olayla ilgili inceleme sürüyor.
Aydın Kuşadası’ndaki sağlık kompleksinde çalışmalar hız kesmiyor Aydın İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde Kuşadası’nda yapımı devam eden sağlık kompleksi inşaatında çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Her geçen yıl artan sağlık altyapısı ile sevk alan bir il olma yolunda ilerleyen Aydın’da, İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde yürütülen çalışmalar da aralıksız devam ediyor. Bu çerçevede Kuşadası ilçesinde yapımı devam eden ve İlçe Sağlık Müdürlüğü, Aile Sağlığı Merkezi, Sağlıklı Hayat Merkezi ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu’nun da içinde bulunduğu sağlık kompleksinin inşaatı hız kesmiyor. Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul ise Kuşadası’na giderek inşaatı devam eden sağlık yatırımlarını yerinde inceledi. İlçe Sağlık Müdürü ve yüklenici firma yetkililerinden inşaat alanında gerçekleştirilen çalışmalar, son durum ve planlamalar hakkında bilgi alan Müdür Şenkul, İlçe Sağlık Müdürlüğü, Aile Sağlığı Merkezi, Sağlıklı Hayat Merkezi ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonunun tefrişat işlemlerinin devam ettiğini ifade ederek ivedilikle hizmete açılması için tüm çalışmaların yakından takip edildiğini belirtti. İl Sağlık Müdürü Şenkul’a sağlık kompleksi inşaatı ziyaretinde Kamu Hastaneleri Hizmetleri, Sağlık Hizmetleri, Destek Hizmetleri Başkanları, Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı ve Kuşadası İlçe Sağlık Müdürü ile Hastane Başhekimi eşlik etti.