SAĞLIK - 24 Şubat 2022 Perşembe 09:26

'75 yaşın yüzde 20’sinde görülüyor, görme kaybına sebep olabilir'

A
A
A
'75 yaşın yüzde 20’sinde görülüyor, görme kaybına sebep olabilir'

Halk arasında ‘sarı nokta hastalığı’ olarak bilinen makula dejenerasyonu yaş ilerlemesi ile ortaya çıkıyor. Birden fazla çeşidi olan hastalıkla ilgili konuşan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nurcan Sonat, “75 yaş üstünün yüzde 20’sinde görülüyor. Hastalık ilerlediğinde görme kaybına sebep olabilir” ifadelerini kullandı.

75 yaş üstü nüfusun yüzde 20’sinde görülen, kuru ve yaş olmak üzere iki tipi olan sarı nokta hastalığı ile ilgili Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nurcan Sonat açıklamalarda bulundu.

“Görmeyi hızla düşürür”
Yaş tip sarı nokta hastalığının hızla ilerlediğini belirten Dr. Sonat, “Görmeyi hızlı düşüren tipidir. Gözün koroid yapısında neovaskülarizasyon dediğimiz yeni damar oluşumuyla gelişir ve bruch membranın delinmesine sebep olur. İleri boyutlarda kanama gerçekleşir. Teşhis için göz anjiyosu dediğimiz FFA ve OCT tetkikleri yapılır. Tedavisinde ilaç ve fotodinamik uygulanır” dedi.

“Tedavisi yok”
Kuru tip sarı nokta hastalığının ise belirli bir tedavisi olmadığına vurgu yapan Beykent Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nurcan Sonat, “Hastalık ilerlediğinde görme kaybına sebep olabilir. Genellikle hastaya vitamin takviyesi yapılır. Tüm olguların yüzde 90’ıdır. Retina tabakasında drusen dediğimiz birikimlerle ilerler” şeklinde konuştu.

“Erken teşhis önemli”
65 - 70 yaş üzerinde göz kontrollerinin önemine değinen Dr. Sonat, “Görme alanının ortasında giderek büyüyen lekeler oluşur, cisimler küçük görülmeye başlanır. Bu şikâyetleri bulunan hastaların vakit kaybetmeden doktora gitmesi gerekiyor. Erken teşhis çok önemli” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Gençlik Konserleri Denizli’nin 4 bir tarafında Denizli Büyükşehir Belediyesinin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın kentte coşku içinde kutlanması için düzenlediği Gençlik Konserleri Fatih Mahallesi ile devam etti. Denizli Büyükşehir Belediyesinin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında kentin 5 farklı noktasında gerçekleştireceği Gençlik Konserleri Fatih Mahallesi ile devam etti. Fatih Mahallesi Adil Demireren Mustafa Musoğlu İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen programa, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Pamukkale Belediye Başkanı Ali Rıza Ertemur ve çok sayıda vatandaş katıldı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Konservatuar sanatçısı Ahmet Algün’ün birbirinden güzel söylediği şarkı ve türkülerle bayram coşkusunu doyasıya yaşayan vatandaşlar unutulmaz bir akşam yaşadı. Başkan Çavuşoğlu ve beraberindekilerin Türk bayrakları sallayarak 100. Yıl Marşı Parla ve İzmir Marşı’nı söylemesi coşkuyu doruğa çıkardı. Pamukkale Belediye Başkanı Ertemur burada yaptığı konuşmada, tüm halkın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlayarak bu güzel geceyi hazırlayan Başkan Çavuşoğlu’na teşekkür etti. “Onlar, ‘biz’ dediler” Başkan Çavuşoğlu ise, katılım sağlayan tüm vatandaşlara teşekkür ederek bu anlamlı haftanın güzelliğini tüm Denizli’ye yaymak ve tüm kentin bayramı en güzel şekilde yaşamasını istediklerini söyledi. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının Samsun’a yola çıkarken “ben” demediklerini vurgulayan Başkan Çavuşoğlu, “Onlar, ‘biz’ dediler. Ve biz de onları evlatları olarak bundan sonraki hayatımızda, kendimizi, şahsi ikballerimizi değil bu memlekette yaşayan herkesin mutluluğu için ‘biz’ diyecek o kocaman yürekle yolculuğa çıktık” dedi. Tüm hemşehrilerinin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlayan Başkan Çavuşoğlu, “Önce ben değil biz diyebilen bir Denizli oluşturacağız. Hep beraber çok daha güzel günlerde buluşacağız” ifadelerini kullandı.