DÜNYA - 13 Temmuz 2025 Pazar 21:00 | Son Güncelleme : 13 Temmuz 2025 Pazar 21:05

AB, ABD’nin gümrük vergilerine misilleme tedbirlerini 1 Ağustos’a erteledi

A
A
A
AB, ABD’nin gümrük vergilerine misilleme tedbirlerini 1 Ağustos’a erteledi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD’nin AB’ye uygulayacağı gümrük vergilerine ilişkin, "Misilleme tedbirlerinin askıda kalma süresini ağustos ayı başına kadar uzatacağız. Aynı zamanda yeni misilleme tedbirleri hazırlamaya da devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’de Endonezya Devlet Başkanı Prabowo Subianto ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularına cevap verdi. AB’nin yarın uygulamaya girmesi beklenen misilleme tedbirlerine ilişkin bir soru alan von der Leyen, "ABD, tarafımıza müzakereler yoluyla çözüm bulunmaması halinde yürürlüğe girecek tedbirlerin yer aldığı bir mektup gönderdi. Bu nedenle, biz de misilleme tedbirlerinin askıda kalma süresini ağustos ayı başına kadar uzatacağız. Aynı zamanda, yeni misilleme tedbirleri hazırlamaya da devam edeceğiz ve bu şekilde tam anlamıyla hazırlıklı olacağız. Bu süreçte ikinci ve üçüncü unsurlar çok önemli. Bunların biri ticaret ilişkilerini çeşitlendirmek ve diğeri ise tek pazara odaklanmaktır. Tek Pazar programını derinleştirmek
önemli çünkü bu bizim güvenli limanımız" dedi.

"Başından beri misilleme tedbirleri ile cevap vermek için çalışıyoruz"

Von der Leyen, ABD ile diyaloğun yararlı olmadığının görüldüğü ve ABD’nin mektubundaki sert üsluba karşı nasıl bir tavır takınılacağı sorusuna, "Bildiğiniz üzere iki aşamalı bir yaklaşımımız bulunuyor ve bu çok önemli. Her zaman çok net bir şekilde ifade ettik; biz müzakere edilmiş bir çözümü tercih ediyoruz. Bu tutumumuz değişmedi. Şimdi elimizde olan zamanı 1 Ağustos tarihine kadar bu doğrultuda kullanacağız. İkinci aşamada ise bunlara en başından beri misilleme tedbirleri ile cevap vermek için çalışıyoruz ve buna hazır durumdayız. Gerekirse bu tedbirleri devreye sokabiliriz. İki aşamalı yaklaşım işe yarıyor çünkü biz hazırlıklıyız" şeklinde cevap verdi.

"Tüm muhtemel senaryolara karşı hazırlıklıyız"

AB’nin ABD’ye karşı ticaret ve yatırım kısıtlamaları dahil sert ekonomik tedbirler içeren Zorlama Önleyici Araç’ı (ACI) devreye alma ihtimaline ilişkin soru üzerine von der Leyen, "Bildiğiniz üzere tedbir listemizi hazırladık ve bunun üzerinde mutabakata vardık. İkinci, potansiyel bir misilleme tedbiri listesini de hazırladık ve şu anda buna da onay verilmiş durumda. Zorlama Önleyici Araç (ACI) ise olağanüstü durumlar için oluşturuldu, henüz o noktada değiliz. Bu çok önemli. Şu an müzakere zamanı. Ancak bu aynı zamanda, tüm muhtemel senaryolara karşı hazırlıklı olduğumuzu da gösteriyor" dedi.

"Anlaşma sağlamak için 1 Ağustos’a kadar çalışacağız"

Von der Leyen, sosyal medya üzerinden yayınladığı bir açıklamada ise, "AB ihracatına uygulanacak yüzde 30 oranında gümrük vergisi, Atlantik’in her iki yakasındaki işletmelere, tüketicilere ve hastalara zarar verecektir. Bir anlaşma sağlamak için 1 Ağustos’a kadar çalışmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda orantılı misilleme tedbirleri temelinde AB’nin menfaatlerini korumaya da hazırız" ifadelerini kullandı.

İbrahim Aydoğan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Sumud yeniden yolda: İlkbaharda Gazze’ye ikinci sefer Muğla’nın Bodrum ilçesinde panele katılan Sumud hareketinin önde gelen ismlerinden aktivist Ayçin Kantoğlu, Gazze’ye yönelik insani yardım ve ablukanın kırılması amacıyla yürütülen Sumud hareketinin, ilkbahar aylarında yeniden yola çıkacağını açıklandı. Aktivistler, yeniden Gazze’ye ulaşmak için sivil insiyatifle hazırlıkların başladığını duyurdu. Bodrum’da Herodot Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Yeniden Sumud ve Gazze Gerçeği" başlıklı panelde, aktivist Ayçin Kantoğlu, sanatçı Fethullah Badem ve yazar Mehmet Ercan, Gazze’de yaşanan insani drama ve Sumud hareketine ilişkin deneyimlerini paylaştı. Programa çok sayıda vatandaş katıldı. Program, İstiklal Marsı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu. Etkinlikte, Gazze’de yaşananlara ilişkin hazırlanan video katılımcılara izletildi. Açılış konuşmasının ardından panele geçildi. Panelde konuşan aktivist Ayçin Kantoğlu, hem geçmişteki Sumud sürecinin değerlendirileceğini hem de yeni yolculuğun müjdesinin paylaşıldığını belirterek, "Yeniden Sumud ilkbaharda yola çıkacak. İsrail, ateşkese rağmen agresif ve saldırgan tutumuna ara vermedi. Ölümlerin önüne geçilemedi, beklenen insani yardım koridoru hala açılamadı. Sivil insiyatif bir kez daha Gazze’ye ulaşmanın, ablukayı kırmanın yollarını arayacak" dedi. Gazze’de yaşananların, yaşadıkları zorlukların çok ötesinde olduğunu vurgulayan Kantoğlu, "Zorlu bir yolculuktu. Akdeniz’i fındık kabuğundan teknelerle geçmenin getirdiği ciddi bir mücadele vardı. Güçlü bir düşman var ama yenilmez değiller. Halkların iradesi Birleşmiş Milletleri ve devletleri görevlerini yapma noktasında baskılayacaktır. Bizim için as olan Filistin’in özgürlüğü ve selametidir. Daha kalabalık gitmeyi planlıyoruz. İlkinde yaklaşık 1 milyon başvuru vardı, ikincisinde bu ilginin daha da artacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.