DÜNYA - 14 Temmuz 2025 Pazartesi 16:01 | Son Güncelleme : 14 Temmuz 2025 Pazartesi 16:03

AB bakanlarından "ABD vergisi" zirvesi: "Ticaretin fiilen yasaklanması olur"

A
A
A
AB bakanlarından "ABD vergisi" zirvesi: "Ticaretin fiilen yasaklanması olur"

 AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic, Brükel’de düzenlenen Dış İlişkiler Konseyi toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin Avrupa’dan gelen ürünlere uygulama tehdidinde bulunduğu yüzde 30’luk vergiye değinerek, "Yüzde 30 veya yüzde 30 üzerindeki herhangi bir oran, ticaretin fiilen yasaklanması olur" dedi.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri ve dış ticaretten sorumlu bakanları, AB ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin mevcut durumu ve birliğin ABD’nin vergi politikasına ilişkin tutumunu görüşmek üzere Brüksel’de düzenlenen Dış İlişkiler Konseyi toplantısında bir araya geldi. AB üyesi ülkelerin bakanlarının bugünkü toplantıda, ABD’den yapılan 72 milyar euroluk ithalat kalemlerini hedef alan misilleme tedbirlerini de masaya yatırmaları bekleniyor.

"Anlaşmaya yakın olduğumuzu sanıyorduk"
AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic, toplantı öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ABD’li muhatapları ile son iki görüşmelerinde neredeyse tüm gün konuştuklarını ve Trump’ın AB’ye gönderdiği mektubun kendilerinde hayal kırıklığına neden olduğunu söyledi. Trump’ın AB’ye gönderdiği vergi mektubunun kendilerinde oluşturduğu hayal kırıklığına değinen Sefcovic, "Bizim, bir anlaşmaya çok yakın olduğumuzu sanıyorduk. Haftalardır, prensipte bir anlaşma müzakere ediyoruz ve bence neredeyse varmış durumdaydık. Tabii bazı sektörlere özgü meseleler vardı, onlar üzerinde de müzakereler yürüttük. Benim kanaatim, iki taraf için de iyi bir sonuca yaklaştığımız yönündeydi. O mektup gelmeden hemen önce bana bilgi verilmesini takdir ettim ve elbette, bu adımla ilgili hayal kırıklığımı açık bir şekilde dile getirdim, çünkü bu, bizi tamamen farklı bir dinamiğe sokuyor" dedi.

"Müzakereler yoluyla bulunacak çözüm, 1 Ağustos’tan sonra ortaya çıkabilecek gerilimden çok daha iyidir"
ABD’li muhataplarının, bu mektuba rağmen müzakerelere devam etmeye hazır olduklarını düşündüğünü belirten Sefcovic, "Elbette bu fırsatı değerlendireceğiz çünkü müzakereler yoluyla bulunacak bir çözüm, 1 Ağustos’tan sonra ortaya çıkabilecek gerilimden çok daha iyidir" diye konuştu.

"Yüzde 30 veya üzerindeki herhangi bir oran, ticaretin fiilen yasaklanması olur"
AB’nin 1 Ağustos itibarıyla ABD’nin yüzde 30 vergi uygulamasıyla karşı karşıya kalabileceğinin kabul edilebilir olup olmadığına ilişkin bir soru alan Sefcovic, "Yüzde 30 veya üzerindeki herhangi bir oran, ticaretin fiilen yasaklanması olur. ABD’den gelecek ilave karşı tedbirler de aşağı yukarı aynı etkiyi yapar. Eğer yüzde 30 veya daha fazlası söz konusu olursa, bu ticaret üzerinde muazzam bir etki oluşturur ve transatlantik ilişkilerde ticareti, alıştığımız şekilde sürdürmek neredeyse imkansız hale gelir. Bunun yol açacağı etkilere bakacak olursak, transatlantik tedarik zinciri, Atlantik’in her iki yakasında da ağır bir şekilde etkilenecektir. Kimse bunu istemiyor. Bana, bu vergi politikasından memnun olan tek bir sektör lideri gösteremezsiniz" ifadelerini kullandı.

"Olumsuz senaryoyu önlemek için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiğine inanıyorum"
Çözüm bulabilmek adına muazzam bir sabır ortaya koyduklarını kaydeden Sefcovic, "Fakat bu oran yüzde 30’un üzerinde kalırsa, ticaret bildiğimiz şekliyle devam etmeyecek ve bu durum, Atlantik’in her iki yakasında olumsuz sonuçlar doğuracak. Bu nedenle, bu son derece olumsuz senaryoyu önlemek için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

"ABD ile ticaret savaşı istemiyoruz"
Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, AB’nin ABD ile ticaret savaşı istemediğini ve bunun her iki taraf için de yıkıcı olacağını söyledi. Rasmussen, "Durumu tırmandırmak istemiyoruz. Öte yandan kendi gücümüzü de göstermek zorundayız" dedi.

Macar temsilci, AB Komisyonunu suçladı
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakan Yardımcısı Levente Magyar ise AB komisyonunun, ABD ile son 7 ayda yapamadığını, son 2 haftada yapmaya çalıştığını ve gelinen nokta nedeniyle derin üzüntü ve rahatsızlık duyduklarını söyledi. Toplantı öncesindeki açıklamasında Magyar, "Bu anlaşmanın şimdiye kadar gerçekleşmemiş olması, komisyonun ABD’nin agresif müzakere taktikleriyle başa çıkarmıyor ve bu taktiklere karşılık veremiyor oluşunun sonucu" diye konuştu.

Macaristan’ın ABD Başkanı Trump ile iyi anlaşmalar yaptığını ve sorunun ABD’de olmadığını söyleyen Magyar, "Komisyonun da aynı şeyi yapabilmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Fransa ve Litvanya’dan açıklamalar
Fransa Dış Ticaretten Sorumlu Bakan Temsilcisi Laurent Saint-Martin ise ABD’ye yönelik misilleme tedbirleri için hazırlıkların hızlandırılması çağrısında bulunurken, Litvanya Dışişleri Bakanı Ketutis Budrys, toplantı öncesindeki açıklamasında AB’nin ABD ile gerilimi tırmandırmaktan kaçınması gerektiğini belirtti.

Avrupa Birliği, Trump’ın vergiler için son tarihi 1 Ağustos’a kadar uzatmasının ardından ABD’ye yönelik olarak hazırlanan ve bugün yürürlüğe girmesi planlanan misilleme tedbirlerini 1 Ağustos’a kadar ertelemişti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Mircea Lucescu: "İki takım da Dünya Kupası’na gitmeyi hak ediyor" Romanya Milli Takımı Teknik Direktörü Mircea Lucescu, hem Türkiye’nin hem de Romanya’nın Dünya Kupası’na gitmeyi hak ettiğini söyledi. 2026 FIFA Dünya Kupası play-off yarı finalinde Romanya, yarın saat 20.00’de Beşiktaş Park’ta Türkiye’ye konuk olacak. Bu müsabaka öncesi Romanya Milli Takımı Teknik Direktörü Mircea Lucescu ve başarılı savunmacı Radu Draguşin karşılaşmanın oynanacağı statta düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. "Türkiye’yi çok seviyorum" Her iki takım için de çok zor bir maç olacağını dile getirerek sözlerine başlayan Lucescu, "Biz çok iyi hazırlandık. Elimizden geleni yapacağız. Türkiye’yi çok seviyorum. Burada çok büyük başarılarım oldu. Türkiye için de başarılar kazandırdım. Türk mili takımı için bir sürü futbolcular buldum. Beşiktaş’tan ayrıldığımda 2 sene daha mukavelem vardı ve kalan paramı almadım. Stadın büyütülmesi için feda ettim. Çok güzel bir stat oldu. Avrupa’nın sayılı statlarından biri oldu. Herkes kazanmak için oynayacak. Her iki takımın da çok değerli futbolcuları var. Herkes kazanmak için elinden geleni yapacak" ifadelerini kullandı. "Türkiye’nin değerlerini biliyorum" 80 yaşındaki teknik adam, Arda Güler’in yıldız bir futbolcu olduğunu ancak Türkiye’de Arda gibi birçok oyuncunun bulunduğunu dile getirerek, "Kenan, Zeki, Merih gibi.. Futbol 11’e 11 oynanıyor. Onlar Arda’ya destek verirse Arda da güzel işler yapar. Türk milli takımına saygı duyuyorum. Montella’yı da tanıyorum. Türkiye’de saygı duyduğum başka bir hoca da Fatih Terim. Türk futbolu için büyük işler yaptı. Rumen futbolcular getirdi buraya. Türkiye’nin değerlerini biliyorum ama bizim de değerli bir takımız var. Sakatlıklar yaşadık ama iyi bir maç çıkaracağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu. "Maç bu stada alındığında çok sevindim" Dolmabahçe’ye her zaman sevinçle geldiğini ve maçın bu stada alındığını duyduğunda çok sevindiğini aktaran Mircea Lucescu, "Türkiye’de her maçta güzel atmosfer yaşadım. İki takım da Dünya Kupası’na gitmeyi hak ediyor. Maalesef ikimiz gidemiyoruz ama kim giderse hak ediyor" diye konuştu. Radu Draguşin: "Bunu bir final maçı gibi görüyoruz" Beşiktaş Park’ta büyük bir taraftar baskısı olacağından bahseden Radu Draguşin ise, "Bunu bir final maçı gibi görüyoruz. Bunu da yarın göstereceğiz. Çok büyük bir taraftar baskısı olacak. Burada kulüp takımıyla da oynadım. Türk taraftarları büyük baskı oluşturuyor. Ama biz alışığız bu duruma. Önemli olan grup olarak çok iyiyiz. Grup olarak başarıları elde ettik" dedi.
İstanbul ‘Ekrem İmamoğlu Suç Örgütü’ davasında Mehmet Murat Çalık savunma yaptı ‘Ekrem İmamoğlu Çıkar Amaçlı Suç Örgütü’ davasında, görevinden uzaklaştırılan dönemin Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık savunma yaptı. ‘Ekrem İmamoğlu Çıkar Amaçlı Suç Örgütü’ davasının ilk duruşmasının 10. oturumu, Marmara Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde bulunan duruşma salonunda görülmeye devam edildi. İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada görevinden uzaklaştırılan dönemin Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık savunma yaptı. Mehmet Murat Çalık, "suç örgütünün kuruluşundan itibaren içerisinde yer aldığı, Beylikdüzü Belediyesi yapılanmasında örgüt lideri Ekrem İmamoğlu adına rüşvet görüşmeleri yaptığı ve temin edilmesinde rol oynadığı" belirtilmişti. İddianamede Çalık’ın, "Beylikdüzü Belediyesi üzerinden temin edilecek rüşvetlerde etkin rol oynadığı, doğrudan örgüt lideri Ekrem İmamoğlu’na bağlı olduğu, örgüt liderinin emir ve talimatlarıyla hareket ettiği" de kaydedilmişti. "Rüşvet sadece kamu görevlisinin işleyeceği bir suç türüdür, iddia edilen dönemde belediye başkan danışmanıydım" Çalık savunmasında, "Beylikdüzü Belediye Başkanı olmadan önceki faaliyetlerim iddianameye eklenmiş ve birden fazla kez suçlanmışım. Rüşvet suçuna ilişkin 7 ayrı vaka tarafıma isnat edilmiş. Kanun ile kurulmuş, meşru belediyelerimizin suç örgütü olarak gösterilmesi çok ağır. Ortada herhangi bir suç örgütü yoktur. 4 bin sayfalık iddianamede tarafımla ilgili tek bir telefon kaydı yok, teknik takip yok, gizli tanık yok. Hayatımın hiçbir döneminde suç teşkil edecek hiçbir yapının parçası olmadım" dedi. Aleyhime yöneltilen beyanları iftira niteliğinde gördüğünü söyleyen Çalık, "Rüşvet sadece kamu görevlisinin işleyeceği bir suç türüdür. İddia edilen dönemde kamu görevlisi değildim. Belediye başkan danışmanıydım. Bu sürecin içerisinden çıkacağıma yürekten inanıyorum" ifadelerini kullandı. "Kamu gücünü kişisel çıkar için kullanmadım" Çalık, savunmasının devamında "Ekrem İmamoğlu ile nasıl tanıştığımı anlatmak istiyorum. Sayın İmamoğlu’nun bir arsasına planlama hizmeti verdik. 4 ortaktılar. O dönemde bu hizmetimin karşılığı olarak sadece İmamoğlu İnşaattan ödememi alabilmiştim. O dönemden sonra Beylikdüzü’ne geliş gidişlerimde görüşmemiz olmuştur. Halkın oyu ile gelmiş bir belediye başkanının tutuklu yargılanması şahsıma değil, milletin de iradesine vurulmuş bir prangadır. Tutuksuz yargılanarak görevime devam etmek, Beylikdüzü halkına hizmet etmek istiyorum. İddianamede 143 eylemden 7’sinden sorumlu tutuluyorum ama sadece 2 tanesinden savunmam alındı. Ama savunma yapacağım tek tek. Bütün eylemleri teknik bilirkişi gibi inceledim. İddia makamı hakkında bir şey söylemek istemiyorum ama yanıltıcı beyanları ortaya koyacağım. Kamu gücünü kişisel çıkar için kullanmadım. Halkın lehine olmayacak hiçbir kararın parçası olmadım, hukuka aykırı bir karar vermedim. Savunmamı polemik yapmak için değil gerçeğin ortaya çıkması için yapacağım" ifadelerini kullandı. Savunmasına devam eden Çalık, "2015-2016 yıllarına ilişkin olayda ihbarcı Uğur Güngör’den konut olan yerlerin dükkana çevrilmesi için belediyenin rüşvet talep ettiği ifade edilmektedir. İlk aşamada bu teklifi kabul etmediğini ancak daha sonra benimle görüştüğünü, benim 15 milyon talep ettiğimi ve benim ‘buradan çıkarsan bir daha giremezsin dediğimi’ Ekrem İmamoğlu’nun o esnada karşı odadan çıktığını ve ‘ne oluyor burada’ dediğini söylemiştir. Uğur Güngör’ün çelişkili beyanlarını biraz daha detaylandırmak istiyorum. Uğur Güngör ilk ifadesinde ‘13 daireyi rüşvet olarak verdim’ diyor. 2 ay sonra diyor ki ‘2 daire parası, artı 13 daire verdim’ diyor. 19 Mart 2024’te bir ifade daha veriyor. 43 ay sonra. Bu sefer diyor ki ‘15 daire’. 50 ay sonra ise ‘rüşvet tutarı 15 milyondu’ diyor. Aynı zaman diliminde gerçekleştiği iddia edilen bir vakanın aynı kişi tarafından bu kadar bambaşka anlatılması ve iddia makamının dikkate almadığı bu çelişkileri mahkeme heyetinize sunuyorum. Resmi evraklar incelendiğinde anlattıklarımın doğruluğu ortaya çıkacaktır. Asıl mesele iddia edilen fiilden önce, iddiayı ortaya koyan kişinin güvenilir olup olmadığıdır. Benim UYAP kaydıma baksanız sadece bu dosyayı göreceksiniz. Uğur Güngör’ün kaydına bakıldığında 200’den aşağı kayıt varsa ben bütün iddiaları kabul edeceğim. Bu şahıs dosyaya tanık sıfatı ile ifade vermiş ancak daha sonra önceki beyanları ile çelişen anlatımlarından ötürü sanık durumuna gelmiştir" şeklinde konuştu. Duruşma Mehmet Murat Çalık’ın savunması ile sürüyor.
Yozgat Yozgat’ın geleceği için dev imzalar atıldı: Altyapıda modernizasyon dönemi başlıyor Yozgat Belediyesi, şehrin çehresini değiştirecek ve gelecek on yılların altyapı ihtiyacını karşılayacak olan ’Altyapı Tadilat Projesi’ için düğmeye bastı. İller Bankası ve yüklenici firma iş birliğiyle hayata geçirilecek projenin protokol imza töreni gerçekleştirildi. Yozgat’ta geçmiş dönemde planlanan fakat yarıda kalan ve kentin altyapısını daha modern, güçlü ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmayı hedefleyen proje, şehrin uzun süredir beklediği yatırım hamlelerinden biri olarak nitelendiriliyor. İmzalanan protokol kapsamında, kanalizasyon hatlarından içme suyu şebekelerine kadar geniş kapsamlı bir yenileme ve güçlendirme çalışması yürütülecek. İmza töreninde konuşan Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, yatırımın şehir için stratejik önemine dikkat çekti. Başkan Arslan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Şehrimizin altyapısını daha modern, daha güçlü ve daha sürdürülebilir hale getirecek bu önemli yatırımın Yozgat’ımıza hayırlı olmasını diliyorum. Bu proje sadece bugünü değil, Yozgat’ın geleceğini inşa etme noktasında kritik bir adımdır. Emeği geçen tüm kurumlarımıza ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum." Projenin tamamlanmasıyla birlikte, su kayıp-kaçak oranlarının minimize edilmesi ve yağmur suyu tahliye sistemlerinin modernize edilerek muhtemel taşkınların önüne geçilmesi hedefleniyor. Yüklenici firmanın kısa süre içerisinde saha çalışmalarına başlaması bekleniyor.
Manisa Manisa kendi enerjisini üretecek Manisa Büyükşehir Belediyesi, enerji sektöründe önemli bir adım attı. "Yeşil Dönüşüm" hareketinin öncüsü olması hedeflenen Manisa Enerji AŞ’nin lansmanı, geniş bir katılımla yapıldı. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, "Manisa’nın geleceğini aydınlatacak, doğayla barışık ve teknolojiyle örülmüş yeni bir dönemin meşalesini yakıyoruz. Manisalı hemşehrilerimize etiket fiyatlarından 1 yıl boyunca yüzde 10 indirim yapıyoruz" dedi. Manisa Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir enerji yatırımlarına bir yenisini ekleyerek Manisa Enerji AŞ’yi kamuoyuna tanıttı. Lansman öncesi CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in tebrik mesajı okundu; ardından Manisa Enerji’nin vizyonunu anlatan tanıtım videosu gösterildi. Manisa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Atınç Aksoy, şirketin vizyonunu ve hedeflerini yaptığı sunumla anlattı. İstanbul Enerji AŞ Genel Müdürü Yüksel Yalçın da İstanbul’da hayata geçirdikleri enerji projeleri ile ilgili bir konuşma yaptı. Manisa Enerji AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Atınç Aksoy, yaptığı sunumda şirketin kuruluş felsefesini anlattı. Merhum Ferdi Zeyrek’in vizyonuyla temelleri atılan bu hayali gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Aksoy, "Bu hayalin gerçeğe dönüşmesinde Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Besim Dutlulu’nun ortaya koyduğu vizyon ve güçlü destek bizlere yol gösterdi. Manisa artık yalnızca enerjisini tüketen değil, enerjisini üreten bir şehir olma yolunda kararlı adımlar atıyor. Doğanın gücünü geleceğin vizyonuyla buluştururken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emanet ettiği değerlere sahip çıkarak ilerliyoruz" dedi. "Küresel vizyon 2050’de net-sıfır emisyon" Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, konuşmasında Manisa Enerji AŞ’nin stratejik önemine vurgu yaptı. Şubat ayında imzalanan "Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi (GCoM)" ile Manisa’nın dünyanın en büyük kentsel iklim koalisyonuna dahil olduğunu hatırlatan Başkan Dutlulu, şu ifadeleri kullandı: "Bugün burada sadece bir şirketin tanıtımını yapmıyoruz; Manisa’nın geleceğini aydınlatacak, doğayla barışık ve teknolojiyle örülmüş yeni bir dönemin meşalesini yakıyoruz. Attığımız bu imza, evlatlarımıza iklim krizine karşı dirençli, havası temiz ve doğası canlı bir Manisa bırakacağımıza dair verdiğimiz bir sözdür. 2050 yılındaki ‘Net-Sıfır Emisyon’ hedefimiz doğrultusunda Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planımızı (SECAP) şehrimizin anayasası olarak güncelliyoruz. Valiliğimizden üniversitemize, sanayi odalarımızdan sivil toplum kuruluşlarımıza kadar tüm paydaşlarımızın katılımıyla Manisa’nın iklim kırılganlıklarını ve risk haritalarını ortak akılla belirliyoruz" "Dirençli bir şehir inşa ediyoruz" Dirençli bir şehir modeli inşa etmeyi hedeflediklerini belirten Başkan Dutlulu, "Belediyemiz bünyesinde kurduğumuz İklim Değişikliği Komitesi ile çalışmalarımızı kurumsal bir yapıya kavuşturduk. Bilimsel veriler ışığında; tarımdan sanayiye, enerji verimliliğinden yeşil bina uygulamalarına kadar her alanda dirençli bir şehir modeli inşa etmeyi hedefliyoruz. İklim krizinin en somut etkisi olan su stresiyle mücadele kapsamında MASKİ Genel Müdürlüğümüz organizasyonunda DSİ ile stratejik iş birliğimizi güçlendiriyoruz. Şehrimizde yağmur suyu hasadı ve gri su kullanımını yaygınlaştırıyor, su kaynaklarımızı korumak adına geçirgen yüzey malzemeleri ve modern sulama tekniklerini hayata geçiriyoruz. Şehrimizin dört bir yanına kazandırdığımız ve sayısını her geçen gün artırdığımız su göletleri ile tarımsal sulamada can suyu oluyoruz. Yalnızca su depolamakla yetinmiyor; suyun her damlasını kıymetli kılan modern sulama tekniklerini ve yağmur suyu hasadı uygulamalarını hayata geçiriyoruz. Belediyemize ait tüm taşınmazlarda enerji verimliliği taraması başlatarak kamu binalarımızı "Yeşil Bina" sertifikasyon sürecine hazırlıyoruz. Sokak aydınlatmalarımızı modern ve tasarruflu sistemlerle yenilerken, projelerimizi uluslararası fon ve hibe programlarıyla destekleyerek şehrimize artı değer katıyoruz" dedi. "Manisa’nın parası Manisa’da kalsın istiyoruz" Manisa Enerji’nin kuruluş amacını ve vizyonuna değinen Başkan Dutlulu, "Dünya değişiyor, iklim krizi artık kapımızda değil, hayatımızın tam merkezinde. Bizler bu değişim karşısında sadece bugünü kurtaran değil, evlatlarımızın geleceğini teminat altına alan bir belediyecilik anlayışını savunuyoruz. İşte Manisa Enerji, tam da bu sorumluluk bilinciyle güvenin, sürdürülebilirliğin ve hizmetin adı olarak doğdu! Peki, neden Manisa Enerji? Çünkü Manisa Enerji, sadece bir enerji tedarikçisi değil, şehrimizin enerji ekosistemini dönüştüren teknolojik bir merkezdir. Dünyanın en gelişmiş şehirlerinde hangi teknoloji varsa, Manisa Enerji ile bizim sokaklarımızda da o olacak. 48,4 milyon kilowatt-saat seviyelerine ulaşan tedarik hacmimizle kamu kurumlarından işletmelere kadar devasa bir ağa kesintisiz güç sağlıyoruz. Çünkü biz istiyoruz ki; Manisa’nın parası Manisa’da kalsın! İstiyoruz ki; bu şehrin sanayicisi, esnafı ve kamu kurumları enerjisini Manisa’nın öz kaynaklarından, Manisa’nın güneşinden alsın. Biz sadece elektrik tedarik etmiyoruz; biz Manisa’nın ekonomik gücünü tahkim ediyor, şehrimizin çevresel geleceğine doğrudan imzamızı atıyoruz" dedi. "Güneşin gücünü her eve her işletmeye taşımaya kararlıyız" Başkan Dutlulu, "Manisa Enerji, sadece bir tabela değil, topyekün bir ‘Yeşil Dönüşüm’ hareketidir. ‘Elektrik faturanı güneş ödesin’ diyerek yola çıktık. Çatılardan büyük ölçekli projelere kadar güneşin gücünü her haneye, her işletmeye taşımaya kararlıyız. Ücretsiz keşif ve fizibilite çalışmalarımızla süreci başlatıyor; projelendirmeden resmi onay takibine kadar her adımı uçtan uca yönetiyoruz. Buradan tüm hemşerilerimize sesleniyorum: Evinizin çatısına kuracağınız her panelde Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin imzası ve güveni var. Sadece kurulum değil, hibrit depolama çözümlerimizle de kesintisiz enerjiyi kapınıza getiriyoruz. Ancak bizim vizyonumuz sadece çatılarla sınırlı değil; biz bu enerjiyi toprağın bereketiyle birleştiriyoruz" dedi. Manisalı üreticilere yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Dutlulu, "Çiftçimizin en büyük maliyet kalemi olan enerji ve su kullanımını optimize etmek adına, damlama sulama sistemlerine yönelik çok güçlü bir destek süreci başlattık. Modern sulama sistemlerine geçişi teşvik ederek hem su tasarrufu sağlıyor hem de enerji verimliliğini tarlalarımıza taşıyoruz. Manisa’nın üreticisi artık daha az maliyetle daha modern yöntemlerle toprağını işleyecek" dedi. Manisa’nın sürdürülebilir enerji stratejileriyle artık küresel ölçekte takip edilen bir ‘dünya şehri’ kimliği kazandığını vurgulayan Başkan Besim Dutlulu, şehrin dijital ve çevreci dönüşümünü şu sözlerle özetledi: "Şehrimizin dört bir yanını çevre dostu şarj istasyonlarıyla donatıyor, Manisa’yı elektrikli araç çağına hazırlıyoruz. Yapay zeka destekli izleme platformlarımızla operasyonel süreçlerde yüksek verimlilik sağlıyor; reaktif güç takibi ve akıllı alarm mekanizmalarıyla işletmelerimizin maliyet risklerini en aza indiriyoruz. Manisa Enerji AŞ, sanayi kuruluşlarımıza ISO 14064 standartlarıyla uyumlu dijital altyapı çözümleri sunarak karbon ayak izi yönetiminde rehberlik ediyor. Biz burada sadece enerji üretmiyoruz; Manisa’nın yarınlarını küresel standartlarla mühürlüyoruz" Başkan Dutlulu’dan indirim müjdesi Şeffaf ve izlenebilir bir yönetim modelini şehirde kurumsallaştırdıklarını ifade eden Başkan Dutlulu, büyük vizyonda emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür ederek konuşmasını şu müjdeyle tamamladı: "Manisa artık sadece tarımı ve sanayisiyle değil, sürdürülebilir enerji stratejileriyle de parlayan bir yıldızdır. Bu devasa vizyonun en güçlü kalesi olan Manisa Enerji AŞ’nin tüm hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu büyük adımın sevincini paylaşmak adına, Manisalı hemşerilerimize enerji etiket fiyatları üzerinden bir yıl boyunca yüzde 10 indirim uygulanacağının müjdesini veriyorum." Lansman programı, protokol üyeleri ve katılımcıların günün anısına çektirdiği hatıra fotoğrafı ile sona erdi. Törenin ardından Manisa Enerji AŞ yetkilileri, şirketin faaliyet alanları ve hedefleri hakkında konuklara bilgiler verdi. Lansman toplantısına Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu’nun yanı sıra, CHP Manisa Milletvekili Selma Aliye Kavaf, CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper Kırkağaç Belediye Başkanı Üstün Dönmez, MASKİ Genel Müdürü Ali Kılıç, CHP ilçe başkanları, Türkiye Enerji Platformu temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.