DÜNYA - 28 Şubat 2025 Cuma 00:11 | Son Güncelleme : 28 Şubat 2025 Cuma 00:14

ABD Başkanı Trump ile İngiltere Başbakanı Starmer Beyaz Saray'da görüştü

A
A
A
ABD Başkanı Trump ile İngiltere Başbakanı Starmer Beyaz Saray'da görüştü

İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve ABD Başkanı Donald Trump, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri ve Rusya-Ukrayna savaşını ele almak üzere Beyaz Saray'da bir araya geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. Görüşme öncesi konuşan Trump, Rusya-Ukrayna arasındaki barış anlaşması konusunda ilerleme kaydedildiğini belirterek, Rusya ve Ukrayna ile "iyi görüşmeler" yapıldığını belirtti. Muhtemel barış anlaşmasının Rusya tarafından ihlal edilmeyeceğini ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözünü tutacağını düşündüğünü söyleyen Trump, "Bir anlaşma yaparsak, bunun gerçekleşeceğine güvenim var" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'da askeri güç sağlanmasından önce bir anlaşmaya varılması gerektiğini belirten Trump, "Ukrayna'ya güvenlik sağlamak kolay kısım, ancak anlaşma zor" ifadelerini kullandı. Trump, ABD'nin öncelikli hedefinin savaş nedeniyle meydana gelen asker kayıplarının önlenmesi olduğunu belirterek, "NATO'ya harcadığımız parayı bitirmek istiyoruz. NATO'ya en fazla yardımı biz yapıyoruz ve bunu da bitirmek istiyorum" dedi.
Trump, "Ukrayna'nın NATO üyeliği mümkün mü?" sorusuna "Hayır, bu gerçekleşmeyecek" şeklinde cevap verdi.

Trump, daha önce Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i bir "diktatör" olarak tanımlamasıyla ilgili gelen sorulara, "Bunu ben mi söyledim? Bunu söylediğime inanamıyorum" şeklinde yanıt verdi.

Trump'tan eşit ticaret vurgusu

Trump, AB tarafından uygulanan gümrük vergileri nedeniyle AB ile bazı ticari sorunlar yaşadıklarını belirterek, İngiltere ile eşit bir ticaret yapmak istediklerini söyledi. Trump, "Karşılıklı tarifelerimiz olacak. Gümrük vergisi koymayacağız, karşılıklı ne alıyorlarsa biz de onlara aynı miktarda uygulayacağız" ifadelerini kullandı.

Chagos Anlaşması

Trump, ABD ve İngiltere'nin ortak bir askeri üssünün de bulunduğu Chagos Adaları'nın egemenliğini devretmek için İngiltere'nin Mauritius ile yaptığı anlaşmaya ilişkin soru üzerine , "Çok yakında bu konuda bazı görüşmeler yapacağız ve bunun çok iyi sonuçlanacağını hissediyorum" dedi.

"Hiç kimsenin ihlal edemeyeceği tarihi bir anlaşma olmasını istiyoruz"

Starmer ise ABD ve İngiltere'nin Ukrayna'da barış sağlanması konusunda birlikte çalışmasının önemine dikkat çekerek, "Ülkelerimiz çok uzun zamandır birbirine bağlı. Refah ve güvenlik açısından iki ülke arasındaki en yakın ittifak dönemindeyiz. Birlikte, özellikle Ukrayna gibi konularda bunu daha da güçlendireceğimize inanıyorum" dedi.

Starmer, Rusya ve Ukrayna arasında sağlanacak herhangi bir barış anlaşmasının kalıcı olmasını sağlamak istediğini belirterek, "Hiç kimsenin ihlal edemeyeceği tarihi bir anlaşma olmasını istiyoruz ve bunun gerçekleşmesini sağlamak için ABD ile çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Kral Charles'tan Trump'a İngiltere daveti

Starmer ayrıca Trump'a, İngiltere Kralı Charles tarafından gönderilen bir mektup ileterek, Trump'ı İngiltere'ye davet etti. Trump, Kral Charles'ın davetini kabul ettiğini ve bu davet üzerine İngiltere'ye bir ziyaret gerçekleştireceğini belirtti.

ABD Başkanı Trump ile İngiltere Başbakanı Starmer Beyaz Saray'da görüştüAylin Card

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Çınarcık Projesi’nde sona doğru Bursa’nın içme suyu geleceğini uzun yıllar güvence altına alacak olan Çınarcık Barajı İçme Suyu Temini Projesi’nde sona yaklaşıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü heyeti, günlük 300 bin metreküp kapasiteli arıtma tesisinin son parçalarının test ve tedarik işlemleri için Almanya ve Slovakya’daki üretici fabrikalarda incelemelerde bulundu. Arıtma tesisi tamamlanıyor Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nisan 2024’te yüzde sıfır ile devraldığı Çınarcık Barajı İçme Suyu Temini Projesi’nde sona yaklaştı. BUSKİ eliyle yürüttüğü projede daha önce Çınarcık-Dobruca ve Görükle-Ürünlü by-pass hatlarını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, projenin en önemli ayaklarından Çınarcık İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni de tamamlama aşamasına getirdi. Almanya ve Slovakya’ya önemli ziyaretler Çınarcık Barajı’ndan sağlanacak içme suyu ile desteklenecek günlük 300 bin metreküp kapasiteli modern arıtma tesisi için BUSKİ Genel Müdürlüğü heyetinden Almanya ve Slovakya’ya önemli ziyaretler gerçekleştirildi. Heyet, arıtma tesisinin son ekipmanları olan mono pompalar ve filtre presin test ve tedarik süreçleri için üretici fabrikalarda incelemelerde bulunuldu. Söz konusu ekipmanların temini ile tesisin tamamlanma aşamasına geleceği belirtildi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey liderliğinde, BUSKİ ekiplerinin gece gündüz çalışması ile yakın zamanda tamamlanacak Çınarcık İçme Suyu Projesi sayesinde, kentin 2060 yılına kadar içme suyu ihtiyacının sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde karşılanması hedefleniyor.
Antalya Başkan Uysal’dan yaşlı dostu kent vurgusu Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte, "Kimsenin yalnız olmadığı bir kent" hedefini yineleyerek, yaşlı dostu kent vizyonuna dikkat çekti. Muratpaşa Belediyesinin Aydın Kanza Sanat Galerisi’nde Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında düzenlediği sergi ve panayır, çok sayıda sivil toplum kuruluşunu aynı çatı altında buluşturdu. Etkinlikte Türkiye Alzheimer Derneği, ANSAN Antalya Sanatçılar Derneği, Ubuntu Gönüllüleri, Falezya Bonsai Penjing Atölyesi Üretken ve Bilge Yaşlılar Bonsai Çalışma Grubu, Üretken Bilge Yaşlılar Derneği, 07 Engel Tanımayanlar Spor Kulübü ve Türkiye Emekliler Derneği Antalya Şubesi stant açtı. Serginin en dikkat çeken çalışmaları arasında bonsai eserleri yer aldı. Çalışmalar, doğayı galeri ortamına taşıyarak sergiye yeşil bir atmosfer kattı. Antalya’nın özgün bitki örtüsünü yansıtan "Antalya’nın Doğal Yüzü" isimli çalışma ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Başkan Uysal, burada yaptığı konuşmada özellikle Turunç Masa hizmeti sayesinde yaşlıların günün her saatinde belediyeye ulaşıp taleplerini iletebildiklerini ifade ederek, "Hayatın her alanında onların yanında olmaya çalışıyoruz. Farklı platformlarda bir araya geliyor, bağlarımızı canlı tutuyoruz" dedi. Muratpaşa’nın "yaşlı dostu kent" ilan edildiğinin altını çizen Başkan Uysal, yaşlanmanın getirdiği sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunların farkında olduklarını ve bu alanda çalışmaları ekonomik şartlar elverdiği sürece her daim sürdüreceklerini dile getirdi. Başkan Uysal’ın konuşmasının ardından müzik konseri gerçekleştirildi. Etkinliğe katılan dernekler, Başkan Uysal’a teşekkür belgeleri ve hediyeler takdim etti. Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında Aydın Kanza Sanat Galerisi’nde düzenlenen sergi ve panayır 27 Mart Cuma gününe dek 11.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak. Program kapsamında her gün saat 13.00’te canlı müzik konseri, 14.00’te ise konferans düzenlenecek. Ayrıca, Muratpaşa Belediyesi Yaşlıevleri üyelerinin hazırladığı "Anadolu’dan Toroslara" isimli Türk Halk Müziği Konseri, 30 Mart Pazartesi günü saat 20.00’de Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak.
İstanbul Bakan Uraloğlu patlama meydana gelen gemiyle alakalı konuştu: "İnsansız deniz aracıyla yapılmış olabilir, bir dron saldırısı değil" Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, dün gece saatlerinde Karadeniz açıklarında patlama meydana gelen gemiyle alakalı olarak, "Şua n için net söyleyebileceğimiz şey dış kaynaklı bir patlama, özellikle gemiyi devre dışı bırakmak için makine dairesine bilerek yapılmış bir saldırı" ifadelerini kullandı. Eski ismi Beşiktaş Dardanelles yeni ismi Altura olan yabancı bayraklı ve Türk işletenli petrol gemisine, Rusya’dan Liverpool’a gittiği esnada dün gece saat 00.30 sıralarında İstanbul Boğazı’na 14 mil mesafede saldırı gerçekleştirildi. Geminin makine dairesinde yaşanan patlamanın ardından olay yerine Kıyı Emniyet Müdürlüğü’ne ait Kurtarma-11 ve Kurtarma-12 gemileri ile hızlı bot ve Kıyı Emniyeti-5 ekipleri yönlendirildi. Gemide bulunan 27 Türk mürettebat yara almadan kurtarıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, katıldığı bir televizyon programında dün gece saatlerinde Karadeniz açıklarında patlama meydana gelen gemiyle alakalı açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, yaşanan patlamanın dış kaynaklı ve bilerek yapılmış bir saldırı olduğunun altını çizerek, şu ifadelere yer verdi: "Rusya’dan ham petrol yüklemiş olan yabancı bayraklı ve Türk işletenli bir geminin makine dairesinde gece yarısından sonra bir patlama meydana geldi. Bizim acil ana arama kurtarma merkezine bildirim yapılmasının ardından oraya kıyı emniyeti ile sahil güvenlik unsurları sevk edildi. Patlamada özellikle makine dairesinin hedef alındığını düşünüyoruz; bu da insansız deniz aracıyla yapılmış olabilir. Bir dron saldırısı değil. Teknik ekiplerimiz şu an oraya yönelmiş durumdalar, önümüzdeki saatlerde detaylı olarak tespit edecekler. Şu an için net söyleyebileceğimiz şey dış kaynaklı bir patlama olduğu. Özellikle gemiyi devre dışı bırakmak için makine dairesine bilerek yapılmış bir saldırı. Petrol taşıyan bir gemi olduğu için saldırının da Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yapıldığı ihtimali yüksek. Mürettebatın tamamı Türk ve herhangi bir yaralanma ya da sağlık problemi yok. Olay yerine gerekli tüm unsurları yönlendirdik; takibini gerçekleştiriyoruz."