DÜNYA - 01 Aralık 2025 Pazartesi 08:58 | Son Güncelleme : 01 Aralık 2025 Pazartesi 09:16

ABD Başkanı Trump, Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile görüştüğünü doğruladı

A
A
A
ABD Başkanı Trump, Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile görüştüğünü doğruladı

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini doğruladı. Trump, buna rağmen görüşme içeriğine ilişkin detay vermedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Florida'dan başkent Washington’a dönüşte uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bir soru üzerine Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirmeye yönelik müzakerelere değinen Trump, sürecin ilerlediğini ve amaçlarının savaşı sona erdirmek olduğunu vurguladı. Ukrayna ile ilgili bazı küçük sorunların olduğunu ifade eden Trump, "Zor problemler. Ancak bence Rusya savaşın bitmesini ister. Ukrayna’nın ise kesinlikle bunu istediğini biliyorum" dedi. Ukrayna ile ilgili küçük sorunların ne olduğu sorusu üzerine "Hala gündemde olan bir yolsuzluk konusu var, bu da sürece yardımcı olmuyor" diyen Trump, "Bu barış görüşmelerini engelliyor mu?" sorusuna da, "Bunun (savaşın) 3 yıldır sürdüğünü söyledim, değil mi? Bu, takvimin çok ötesinde bir durum. Ama yine de bir anlaşma yapma şansımız olduğunu düşünüyorum" yanıtını verdi.

"Venezuela’yı dost bir ülke olarak görmüyoruz"

Venezuela ile yaşanan krize de değinen Trump, Venezuela hava sahasına yönelik uyarının neden yapıldığı sorusu üzerine "Çünkü Venezuela’yı çok dost bir ülke olarak görmüyoruz. Ülkemize milyonlarca insan gönderdiler; muhtemelen bunun da ötesinde bir sayı. Bu insanların önemli bir kısmı ülkemizde olmamalıydı: Hapishanelerden gelenler, çeteler, uyuşturucu satıcıları. Ülkemize giren bu kişilerin hiçbiri burada olmamalıydı. Pek çok sorun ve uyuşturucu problemine neden oldular" değerlendirmesinde bulundu. "ABD’nin Venezuela hava sahasıyla ilgili uyarısı saldırı sinyali mi?" şeklindeki soruyu da yanıtlayan Trump, "Bundan hiçbir anlam çıkarmayın" ifadelerini kullandı.

Trump, Maduro görüşmesi ile ilgili yorum yapmaktan kaçındı

Trump, ABD basınının gündeme taşıdığı, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile telefonda görüştüğü yönündeki iddiayı da ilk kez doğruladı. "Maduro ile telefon görüşmesi oldu mu?" sorusuna "Cevabım evet, ancak bu konuda yorum yapmak istemiyorum" yanıtını veren Trump, gazetecilerin ısrarına rağmen görüşmenin içeriğine ilişkin detay vermedi. Trump, "Görüşme iyi geçti diyebilir misiniz?" şeklindeki soruya ise, "İyi geçtiğini söyleyebilirim" yanıtını verdi. Trump, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'in uyuşturucu kaçırdığı iddia edilen botlara yapılan saldırılardan yaralı kurtulan kişilerin sağ bırakılmaması talimatı verdiği yönündeki iddialarla ilgili de, "Pete, böyle bir şey olmadığını söyledi, ona güveniyorum. Bu konuda yorum yapacak durumda değilim" ifadelerini kullandı.

"Honduras’taki seçimler çok önemli bir yarış"

ABD'de uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla 45 yıl hapis cezasına mahkum edilen eski Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez için neden af çıkarmayı planladığı şeklindeki bir soruya da yanıt veren Trump, bu konuda Joe Biden yönetimini suçladı. Honduras’taki birçok insanın bunun Biden’ın komplosu olduğunu düşündüğünü savunan Trump, "Hernandez’in komplo kurbanı olduğuna dair kanıtınız var mı?" sorusu üzerine "Şuna bakabilirsiniz: İstediğiniz herhangi bir ülkeyi alın. O ülkede biri uyuşturucu satıyorsa, bu o ülkenin başkanını tutuklamanız gerektiği anlamına gelmez. Aynı şeyi başka bir ülkede de yapamazsınız. Buna bizim ülkemiz de dahil. Birisi bir suç işlediğinde gidip ülkenin başkanını hapse atmazsınız. Onlar bunun Biden’ın bir tezgâhı olduğunu söyledi. Biden yönetiminin kurduğu bir oyun olduğunu savundular. Bu hafta, daha doğrusu gelecek hafta çok büyük bir seçim yarışı var. Çok önemli bir yarış olacağını düşünüyorum. Honduras için nasıl sonuçlanacağını görmek ilginç olacak" değerlendirmesini yaptı.

"İlticaları askıya alma uygulaması uzun sürebilir"

Trump, Beyaz Saray yakınlarındaki 2 Ulusal Muhafıza silahlı saldırı gerçekleştiren kişinin Afgan uyruklu olduğunun ortaya çıkmasının ardından atılan göçmenlik politikası adımları ile ilgili soruları da yanıtladı. ABD’nin iltica başvurularını askıya aldığı hatırlatılan Trump, bu durumun ne kadar süreceği şeklindeki soruya, "Bence uzun bir süre. Bu insanları istemiyoruz. Yeterince sorun var; bu insanları istemiyoruz. Bir süre sınırı yok ama uzun bir süre olabilir" yanıtını verdi. "Bu insanlar" derken kimi kastettiği soruların Trump, "Dostça olmayan ülkelerden gelen insanları kastediyorum. Kendilerini bile kontrol edemeyen ülkelerden. Örneğin Somali gibi. Neredeyse hükümeti olmayan, ordusu olmayan, polisi olmayan ülkeler. Tek yaptıkları birbirlerini öldürmek. Sonra ülkemize gelip bize ülkemizi nasıl yöneteceğimizi anlatıyorlar. Onları istemiyoruz" şeklinde konuştu. Trump, göçmenlik sınırlamaları uygulanacak 19 ülkenin tamamının "üçüncü dünya ülkesi" mi olduğu yönündeki soruya ise, "Hayır. Hepsi üçüncü dünya değil ama çoğu öyle. İyi durumda olmayan ülkeler bunlar. Suç oranı çok yüksek ülkeler. Başarılı bir devlet yapısı olmayan ülkeler. Ve açık konuşayım, onların insanlarının buraya gelip bize ne yapacağımızı anlatmasına ihtiyacımız yok" yanıtını verdi.

Trump’tan vatandaşlıktan çıkarma yorumu: "Yetkim varsa yaparım"

Trump, bazı Amerikalıların vatandaşlıktan çıkarılabileceği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine de, "Burada olup da burada olmaması gereken insanlardan mı bahsediyorsunuz? Bakacağız. Ülkemize giren suçlular var ve belki de ehliyetsiz ya da ne yaptığını bilmeyen biri tarafından vatandaşlığa geçirilmiş olabilirler. Böyle bir yetkim varsa; ki emin değilim; ama eğer varsa, vatandaşlığı geri alırım. Kesinlikle alırım" açıklamasında bulundu. Daha önce gerekli olduğunu vurguladığı "tersine göç" ile neyi kastettiği sorulan Trump, "Şunu kastediyorum: Ülkemizde olup burada olmaması gereken insanları çıkarmak. Onları buradan göndermek istiyorum. Ülkemizde bulunmaması gereken çok fazla insan var. Hepsi Biden döneminde geldi. Kendisi ülkemizin tarihindeki en kötü başkandı. Ama yaptığı en büyük hata, milyonlarca insanı, ülkemizde olmaması gereken insanları içeri almak oldu. Uyuşturucu satıcıları vardı. Hapishaneler boşaltıldı ve insanlar ülkemize yönlendirildi. Ülkemize kimlerin alındığına bakın. Bunun bedelini ağır ödüyoruz ve yıllar boyunca ödemeye devam edeceğiz. Buna yakın zamanda iki ulusal muhafızı öldüren katil de dahil. O canavarın ülkemize girmesine asla izin verilmemeliydi" diye konuştu.

"Saldırıya uğrayan Ulusal Muhafızların aileleri ile görüştüm"

Beyaz Saray yakınlarındaki saldırı sonrasında hayatını kaybeden ve ağır yaralı olarak yaşam mücadelesi veren 2 Ulusal Muhafızın aileleri ile görüştüğünü aktaran Trump, "Her iki aileyle de konuştum. Güncel durumu size anlatayım. Paramparçalar. Bunu anlıyor musunuz? Tam anlamıyla yıkılmış durumdalar" değerlendirmesinde bulundu. Saldırıya uğrayan Ulusal Muhafızların ailelerini Beyaz Saray’a davet etmeyi düşündüğünü söyleyen Trump, "Hatta önerdim bile. Hazır olduklarında, ki bu çok zor bir süreç, Beyaz Saray’a gelmelerini söyledim. Sarah’yı onurlandıracağız. Andrew için de aynı şekilde. İyileşsin ya da iyileşmesin, onu da onurlandıracağız" dedi. Trump, bir soru üzerine Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştireceği görüşmenin önümüzdeki hafta yapılacağını da sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çankırı Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Alpaslan: "Türkiye turizmde dünyada 4’üncü ülke" Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Türkiye’nin turizmde önemli bir başarı yakaladığını belirterek 2024 yılında dünyada en fazla turist ağırlayan ülkeler arasında 4’üncü sıraya yükseldiğini ve turizm gelirinin 65 milyar doları aştığını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çerkeş Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında yapımı tamamlanan "Kemer Köprü Halk Kütüphanesi" düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılış törenine katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, ilçenin tarihi, doğal güzellikleri ve gastronomisiyle önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. İlçeye kazandırılan kütüphanenin kültür hayatına katkı sağlayacağını ifade eden Alpaslan, eserin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmasında Türkiye’nin kültür ve turizm alanındaki gelişimine de değinen Bakan Yardımcısı Alpaslan, son yıllarda turizm, tarih ve kültür alanında önemli ilerlemeler kaydedildiğini söyledi. Alpaslan, "Türkiye son yıllarda turizm, tarih ve kültür alanında çok büyük mesafeler kat etti. Türkiye, 2024 yılında dünyada en fazla turist ağırlayan 4’üncü ülke konumuna geldi ve 65 milyar doların üzerinde turizm geliri elde etmeye başladı. Etrafımızda çok büyük savaşlar ve acılar yaşanmasına rağmen Türkiye’nin bu gelişmişliği sağlaması çok önemlidir" dedi. Dünyada kültür, inanç, gastronomi ve doğal güzelliklere yönelik ilginin her geçen yıl arttığını dile getiren Bakan Yardımcısı Alpaslan, Batı Karadeniz Bölgesi’nin de bu potansiyelle turizmin önemli merkezlerinden biri haline geleceğini kaydetti. Konuşmaların ardından kütüphanenin açılış kurdelesi kesildi, ardından kütüphanede kitap okuyan öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.
Bitlis Ahlat’taki Ahıska Türkleri iftar sofrasında bir araya geldi Bitlis’in Ahlat ilçesinde yaşayan Ahıska Türkleri, düzenlenen iftar programında bir araya geldi. Ramazan ayının birlik ve beraberlik ruhunu yansıtan programa çok sayıda davetli katıldı. Ahlat Belediyesi’ne ait bir alışveriş merkezinde düzenlenen program öncesinde Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Ahıska Türkleri ile kısa bir toplantı yaparak sorun ve taleplerini dinledi. Daha sonra iftar programına geçildi. Kadir Koçak tarafından yapılan duanın ardından oruçlar açıldı. İftar sonrası konuşan Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Ahıska Türklerinin tarih boyunca büyük zorluklar yaşadığını belirterek şu ifadeleri kullandı; "Siz kıymetli Ahıskalı Türkler vatan kavramının ne demek olduğunu en iyi bilenlersiniz. 1944 sürgününden beri bir sürü sıkıntılar çektiniz, bir sürü zulümler gördünüz, zorluklar yaşadınız. Ama hiçbir zaman ümidinizi kaybetmediniz. Öz yurdunuza, öz vatanınıza bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle gelerek burayı kendinize vatan edindiniz. Hoş geldiniz, şeref verdiniz diyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın iskan kararnamesi ile yaklaşık 300’e yakın, 280 civarında hanemiz şu an Kubbet-ül İslam, şehitler diyarı Ahlat’tasınız. Siz de artık birer Ahlatlısınız. Siz de artık birer Bitlislisiniz ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşısınız, Türk vatandaşısınız. Elbette daha önceden ayrıldığınız topraklarınızı özlediğiniz konular olacaktır. Bu insani bir şey. Ama şunu bilin ki bu topraklar da sizin öz vatanınız. Ve biz Ahlatlı hemşerilerimizle sizleri hiçbir zaman ayrı görmüyoruz. Onlar da çok güzel bir kaynaşma içerisindesiniz. Bundan dolayı da çok büyük memnuniyet duyuyoruz. Çünkü sizlerin çalışkanlığını, sizlerin vatan sevgisini ben çok iyi biliyorum. Sizler, Ahıskalı Türkler bulundukları coğrafyaya her daim sadakatle bağlanmıştır. Her daim hizmet etmeyi prensip edinmiştir ve her zaman oraya en güzel şekilde uyum sağlamıştır." Programda konuşan Yavuz Gülmez ise bölgedeki gelişmelere dikkat çekerek Ahıska Türklerinin yaşadığı zorluklara değindi. Gülmez, "Etrafımız ateş çemberi. Dün Suriye’de olanları gördük. Ondan önceki günlerde Afganistan’da olanları gördük. Şimdi de İran’da olanları görmekteyiz. Bu acıları en fazla yaşayan halk da aslında sizlersiniz. Ben bazen bazı ortamlarda Ahıskalı kardeşlerimizi eleştiren bazı kesimlere şu cevabı veriyorum: Bunlar sınır boylarında bizim namus bekçiliğimizi yaptılar. Ve bu vatanı hakkıyla müdafaa eden çok kıymetli değerlerimizdir diyorum. Biz de Ahlatlılar ve Türkiye vatandaşları olarak ensar vazifemizi yerine getirip bu muhacir kardeşlerimize gönül soframızı, yüreğimizi, kalbimizi açmak mecburiyetindeyiz" diye konuştu. Son olarak konuşan Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Sekreteri Fuat Uçar ise Ramazan ayının huzur ortamında geçirilmesinin önemine değindi. Uçar sözlerini şöyle sürdürdü; "Değerli halkımız Allah’a şükürler olsun ki yine böyle mübarek bir ayda dünyanın gözbebeği huzurlu bir ülkede vatanımızda bir Ramazan ayını daha idrak ediyoruz. Bu hakikaten de şükredilmesi, her zaman akıldan çıkarılmaması gereken bir durumdur. Bayrağın altında huzurla yaşamak, dünyadaki en lüks yerlerden daha güzeldir. Çünkü vatansızlığın ne kadar acı bir şey olduğunu en iyi bilen Ahıskalı Türklerdir. Bu sebeple böyle güzel bir yerde, hele hele Ahlat gibi kutlu şehirde yaşamak ayrı bir gurur vesilesidir. Aslında bizim Ahıskalı Türklerin buraya yerleşenleri şanslı. Ahlat gibi Türk’ün, dedelerimizin ilk birinci vatanı olan yerde yaşamak bir ayrıcalık. Hakikaten de bunun farkındalığını anlamak lazım. Bu sebeple her zaman bizimle beraber olan, bize gerçekten gönülden her türlü çalışmamıza destek veren devletimizdir. Allah bu devlete zeval vermesin. Ve bunun da arkasında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gibi bir liderin olmasıyla bu işler olmuştur. Allah razı olsun." Yapılan konuşmaların ardından toplu hatıra fotoğrafıyla birlikte program sona erdi. İftar programına; Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, Türk Akraba Toplulukları Daire Başkanı Anıl Gündüç, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Barış Soyal, İl Emniyet Müdürü Koray Şensoy, Ahlat Belediye Başkanı Yavuz Gülmez, İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Aydoğdu, Dünya Ahıskalı Türkler Birliği (DATÜB) Genel Sekreteri Fuat Uçar, Göç İdaresi Başkanlığı Basın Müşaviri Ömer Çetin, İl Göç İdaresi Müdürü Cihan Cavli ve ilgili kurum amirleri yer aldı.
İstanbul Virgil van Dijk: "Kaybettik ama tur daha bitmedi" Liverpool’un Kaptanı Virgil van Dijk, Galatasaray mağlubiyeti sonrası yaptığı açıklamada, "Burada olmak güzeldi. Ne yazık ki kaybettik ama tur daha bitmedi. Haftaya çarşamba günü oynanacak maça hazır olmalıyız" dedi. UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turu ilk maçında Liverpool, deplasmanda karşılaştığı Galatasaray’a 1-0 mağlup oldu. Müsabakanın ardından İngiliz ekibinin Hollandalı savunmacısı Virgil Van Dijk, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Van Dijk, "İyi başladık. Gol atmamız gerekiyordu. Gol atabilirdik ve atmalıydık. Sonuçta duran toptan gol yedik. Bu, sahada fark oluşturdu. Yine de Anfield’da oynanacak bir maç daha var. Önümüzdeki bu maçı heyecanla bekliyoruz" şeklinde konuştu. "Kaybettik ama tur daha bitmedi" Stadyumdaki atmosferi de değerlendiren tecrübeli futbolcu, "Taraftarlar, takımını çok iyi destekledi. Özellikle başlangıçta buna ihtiyaçları vardı. Burada olmak güzeldi. Ne yazık ki kaybettik ama tur daha bitmedi. Haftaya çarşamba günü oynanacak maça hazır olmalıyız" açıklamasında bulundu. "Turda 1-0 gerideyiz ve bunu tersine çevirmemiz lazım" Rövanşta daha iyisini yapmaları gerektiğini aktaran Virgil van Dijk, "Bu maçta pozisyonlara girdik ama golü atamadık. Turda 1-0 gerideyiz ve bunu tersine çevirmemiz lazım" ifadelerini kullandı. Son olarak "Ömer Bayram ile son zamanlarda konuştun mu?" sorusunu yanıtlayan Van Dijk, "Bu iyi bir soru değil" cevabını vererek sözlerini tamamladı.