DÜNYA - 23 Nisan 2025 Çarşamba 08:11 | Son Güncelleme : 23 Nisan 2025 Çarşamba 08:12

ABD, yeni gümrük vergileri sonrası 18 ülkeden yazılı teklif aldı

A
A
A
ABD, yeni gümrük vergileri sonrası 18 ülkeden yazılı teklif aldı

 Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı yeni gümrük vergilerinin ardından 18 ülkeden vergilerle ilgili yazılı teklif alındığını açıklayarak, ABD ve Hindistan'ın ticaret anlaşmasının şartları üzerinde mutabakata vardığını belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump 2 Nisan'da ticaret ortaklarına uygulanacak yeni gümrük vergilerini duyurmasının ardından konuyla ilgili son gelişmeleri açıkladı. Leavitt, Trump yönetiminin ticaret müzakereleri kapsamında şu ana kadar 18 ülkeden vergilerle ilgili yazılı teklif aldığını ifade etti.

Leavitt, ticaret müzakerelerini yürüten ekibin sadece bu hafta boyunca 34 ülke ile doğrudan görüşmeler gerçekleştireceğini vurgulayarak, bu temasların ekonomik işbirliği ve vergiler üzerinde somut ilerlemelere zemin hazırlayacağını ifade etti.

Hindistan ile uzlaşma sağlandı

Basının yeterince dikkat göstermediğini belirttiği önemli bir gelişmeye de dikkat çeken Leavitt, Hindistan'ı ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı James David Vance'in 21 Nisan itibarıyla Hindistan ile ticaret anlaşmasının şartları üzerinde mutabakata varıldığını açıkladığını hatırlattı. Leavitt, bu gelişmenin ABD dış ticaret stratejisi açısından "önemli bir adım" olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan'da yaptığı açıklamada ticaret ortaklarına uygulanacak yeni gümrük vergilerini duyurmuştu. Temel tarife oranının yüzde 10 olacağını belirten Trump, ayrıca birçok ülkeye farklı oranlarda karşılıklı ek tarifeler uygulanacağını ifade etmişti. Tepkiler üzerine karşılıklı ek gümrük vergilerini 90 gün süreyle askıya alan Trump, Çin'e uygulanan tarife oranını ise yüzde 145'e çıkarmıştı. Pekin yönetimi de Trump'ın hamlesine ABD mallarına yüzde 125 oranında vergi uygulayarak karşılık vermişti. Gümrük vergilerinin Çin hariç askıya alınmasının ardından ABD ve diğer ülkeler arasında ticaret müzakereleri başlamıştı. Trump, Hindistan'dan yapılan ithalatlara yüzde 26 gümrük vergisi uygulayacağını açıklamıştı.

Dilek Kaya

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da gece yarısı korku dolu anlar: Kırsal mahallede iki ev alevlere teslim oldu Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Kızılkese Mahallesi’nde gece saatlerinde çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek iki ahşap evi küle çevirdi. Yangın, mahalle sakinlerinin ve itfaiye ekiplerinin yoğun çabasıyla çevredeki evlere sıçramadan kontrol altına alındı. Vezirköprü’ye yaklaşık 59 kilometre uzaklıktaki Kızılkese Mahallesi’nde, henüz belirlenemeyen nedenle bir evde yangın çıktı. Gece geç saatlerde başlayan yangın, hızla büyüyerek çevresinde bulunan ve kullanılmayan başka bir eve sıçradı. Ahşap evleri saran yangında alevler göğe yükseldi, geceyi aydınlattı. Alevleri fark eden vatandaşlar, tankerlerle yangına müdahale ederek büyümesini önlemeye çalıştı. Yangın vanası yardımıyla yapılan ilk müdahale sayesinde alevlerin diğer evlere yayılması engellendi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek söndürme ve soğutma çalışması gerçekleştirdi. Ekiplerin yoğun çalışması sonucu yangın saat 03.00 sıralarında kontrol altına alındı. Kızılkese Mahallesi Muhtarı Ramazan Karataş, yangının İsmail Ay’a ait evde başladığını, oturulmayan ve Ahmet Öztürk’e ait olan eve sıçradığını belirtti. Karataş, vatandaşların tankerlerle müdahalesinin ardından itfaiye ekiplerinin olay yerine gelerek yangını tamamen söndürdüğünü ve çevredeki evlerin zarar görmesinin önüne geçildiğini ifade etti. Yangın sonucu iki ahşap ev tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.