DÜNYA - 09 Eylül 2019 Pazartesi 11:09

ABD’de Çin’in Doğu Türkistan’daki zulmü protesto edildi

A
A
A
ABD’de Çin’in Doğu Türkistan’daki zulmü protesto edildi

ABD’nin Los Angeles kentinde yaşayan Uygur Türkleri ve Amerikalılar, Çin’in Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine yönelik baskılarını protesto etti.

ABD’nin California eyaletindeki Los Angeles kentinde Uygur-LA kuruluşu öncülüğünde, Çin’in Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine yönelik zulmü protesto edildi. Gösteride Uygur Türklerine Yahudi Dünya İzleme organizasyonu (JWW) da destek verirken, Amerikan İslami İlişkiler Konseyi (CAIR) temsilcileri de yürüyüşe katıldı. Protestocular Federal binanın önünden pankartlarla birlikte yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında Doğu Türkistan’da bulunan sözde eğitim kamplarının kapatılması için atılan sloganların yanı sıra “Uygur soykırımını durdurun”, “Ailelerimizi özgür bırakın, çocuklarımızı özgür bırakın”, “Terörist Çin Komünist Partisi” ve “Utan Çin” sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından tekrar Federal binanın önüne gelen protestocular burada da slogan atmaya devam etti.

Protestolara katılan Amy Friedman Cecil, “Uygurlar kültürel bir soykırım yaşıyorlar. Bu ne demek? Çin tüm Uygurları yeryüzünden silmek için hareket ediyor. Bu bir diğer soykırım. Bu sebeple buradayız” dedi.

JWW Savunma Yöneticisi Ann Strimov Durbin da yaptığı açıklamada, “Burada Uygur toplumu adına bulunuyoruz. Doğu Türkistan, Çin’de iki milyon Uygur toplama kamplarında tutsak. Çin hükümeti bunların terör ile mücadele için yeniden eğitim kampları olduğunu söylüyor. Ancak bu gerçekte bir kültür soykırımı. Gerçekleşen başka zulümlere dair raporlar alıyoruz. Biz Yahudiler olarak soykırımı çağrıştıran bir duruma karşı duyarsız kalamayız” diye konuştu.

Ailesi halen Doğu Türkistan’da bulunduğu için ismini vermek istemeyen bir Uygurlu da yaptığı açıklamada, “Üç milyon kardeşimiz Doğu Türkistan’da toplama kampında. Azap içerisinde. Bizim bu gösterilerde amacımız ABD’lileri bu konuda eğitmek bilgilendirmek. Kongrede iki tane kanun tasarısı var. Bu kanunlar geçerse Çin’e karşı yaptırımlar onaylanacak” dedi.

CAIR Toplum Organizasyonu görevlisi Lamba Najib gösteriye gelenlere yönelik yaptığı konuşmada, “Bugün burada Uygur erkek ve kız kardeşlerimle dayanışma içinde duruyorum. Çin hükümeti tarafından Müslüman oldukları için sistematik biçimde hedef gösteriliyorlar. Hepinize burada olduğunuz için teşekkür ediyorum. Amerikalılar olarak Uygurlu kardeşlerimizle dayanışma içinde olmamız önemli. Seçilmiş temsilcilerimize ulaşabiliriz. Temsilcilerimizi, kongre üyelerini H.R.649 ve H.R.1025 gibi yasaların geçmesi için ikna edebiliriz” ifadelerini kulllandı.

Kalabalık, Federal binanın önünde gerçekleşen konuşmalardan sonra olaysız dağıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol Süper Lig: Fenerbahçe: 3 - Konyaspor: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 16. haftasında Fenerbahçe, sahasında Konyaspor’la karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı sarı-lacivertlilerin 3-0’lık üstünlüğüyle sonuçlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 7. dakikada Kerem Aktürkoğlu’nun pasında ceza sahası girişinde topla buluşan Talisca’nın içeri girdikten sonra karşı karşıya pozisyonda vuruşunda kaleci Bahadır gole izin vermedi. 12. dakikada Kerem’in sol taraftan ortasında top ceza sahasında savunmadan sekerek sağ çaprazdaki Asensio’nun önünde kaldı. Bu oyuncunun sol ayağıyla plase vuruşunda kaleci Bahadır, uzak köşeye yönelen meşin yuvarlağı çeldi. 24. dakikada Jhon Duran, ceza sahası içi sol çaprazdan Uğurcan Yazğılı’nın müdahalesiyle yerde kaldı. Hakem Ozan Ergün, VAR’dan gelen uyarı sonrası pozsiyonu izledi ve penaltı kararı verdi. 28. dakikada penaltı vuruşunu kullanmak üzere topun başına geçen Talisca, meşin yuvarlağı sağ alt köşeden filelerle buluşturdu. 1-0 30. dakikada Archie Brown’un sol taraftan ortasında herkesi aşan topu Asensio, sağ taraftan tekrardan içeriye ortaladı. Alverez’in dokunduğu meşin yuvarlak, Mert Müldür’ün vuruşunda savunmada Calusic’e de çarparak ağlara gitti. 2-0 37. dakikada Asensio’nun pasında topla buluşan Talisca’nın ceza sahası dışı sağ çaprazdan sol ayağıyla set vuruşunda meşin yuvarlak uzak köşeden filelerle buluştu. 3-0 44. dakikada Ederson’un uzun degajında topa yönelen Kerem Aktürkoğlu’nun kaleci Bahadır’ı çalımladıktan sonra sağ çaprazdan vuruşunda savunmada Uğurcan son anda meşin yuvarlağın ağlara gitmesini engelledi. 45+3. dakikada Asansio’nun sağ çaprazdan kullandığı serbest vuruşta meşin yuvarlak uzak direğe çarptıktan sonra Konyaspor savunması tarafından uzaklaştırıldı. Hakemler: Ozan Ergün, Ceyhun Sesigüzel, Anıl Usta Fenerbahçe: Ederson, Mert Müldür, Milan Skriniar, Jayden Oosterwolde, Archie Brown, Edson Alvarez, Fred, Marco Asensio, Anderson Talisca, Kerem Aktürkoğlu, Jhon Duran Yedekler: İrfan Can Eğribayat, Tarık Çetin, Yiğit Efe Demir, Levent Mercan, Kamil Efe Üregen, İsmail Yüksek, Bartuğ Elmaz, Sebastian Szymanski, Oğuz Aydın, Haydar Karataş Teknik Direktör: Domenico Tedesco Konyaspor: Bahadır Güngördü, Yhoan Andzouana, Uğurcan Yazğılı, Josip Calusic, Guilherme, Jin-Ho Jo, Enis Bardhi, Melih İbrahimoğlu, Morten Bjorlo, Jackson Muleka, Umut Nayir Yedekler: Deniz Ertaş, Yasir Subaşı, Tunahan Taşçı, Pedrinho, Marius Stefanescu, Marko Jevtovic, Melih Bostan, İsmail Esat Buğa, Utku Eriş, Kaan Akyazı Teknik Direktör: Çağdaş Atan Goller: Anderson Talisca (dk. 28 pen. ve dk. 37), Mert Müldür (dk. 30) (Fenerbahçe) Sarı kartlar: Fred, Kerem Aktürkoğlu (Fenerbahçe), Jin-Ho Jo (Konyaspor)
Ankara Yargılanan eski DHMİ Daire Başkanı Acar: "Hiç kimse benim DHMİ ile olan bağımı kopartamayacak" Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) eski daire başkanı Mehmet Cemil Acar, ‘rüşvet’ ve ‘yolsuzluk’ suçlaması ile yargılandığı davada, "Alt düzeydeki birkaç bürokratın adeta intikam alırcasına hareket etmesi sonucu bu dava açıldı. Hiç kimse benim DHMİ ile olan bağımı kopartamayacak" dedi. Ankara 89. Asliye Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya tutuklu sanık Mehmet Cemil Acar bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlanırken, taraf avukatları salonda hazır bulundu. Sanık Acar’ın eski eşi tutuksuz sanık Çağla Acar ise duruşmaya katılmadı. Mahkeme hakimi, dava dosyasına gelen evrakı okumasının ardından sanık Acar’a söz verdi. Sanık Acar, "Hiçbir çekincem olmadan 20 yıllık banka hesaplarımın incelemesini istedim. 28 yıl boyunca onur ve şerefimle devlete hizmet ettim, birçok projede görev aldım. Hakkımda en ufak bir soruşturma olmadı. Ben emekli olduktan sonra bu soruşturma yapıldı. Alt düzeydeki birkaç bürokratın adeta intikam alırcasına hareket etmesi sonucu bu dava açıldı. Hiç kimse benim DHMİ ile olan bağımı kopartamayacak. Babamın fabrikası yüzünden bana bir linç yürütülüyor. Şerefim, haysiyetim zan altında bırakıldı" dedi. Avukat ve sanık beyanlarının ardından ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Mehmet Cemil Acar’ın tutukluluk halinin devamına, Acar’ın eski eşi Çağla Acar hakkındaki mevcut adli kontrolün ise devamına hükmetti. Mahkeme, bir sonraki duruşmayı 12 Ocak 2026 tarihine erteledi. Olayın geçmişi Eski DHMİ Daire Başkanı Mehmet Cemil Acar’ın evinde yapılan aramada Acar’a ait kasada 26 kilogram külçe altın, 1 milyon 320 bin dolar ve 121 bin euro bulunmuştu. Soruşturma sürecinde Acar’ın bürokratken çok sayıda gayrimenkul edindiği de Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından tespit edilmişti.