DÜNYA - 09 Aralık 2015 Çarşamba 20:25

ABD’de Gülen’e şok dava!

A
A
A
ABD’de Gülen’e şok dava!

Uluslararası hukuk firması Amsterdam&LL Partners’in avukatları Washington’da düzenledikleri basın toplantısında Pennsylvania’da Fethullah Gülen hakkında insan haklarını ihlal eden suçlar işlediği gerekçesiyle dava açıldığını açıkladı.

ABD’de bulunan Uluslararası Hukuk Firması Amsterdam&LL Partners, Washington’da Fethullah Gülen ve liderliğini yaptığı FETÖ’ya karşı ABD’nin genişlettiği hukuki sürece ilişkin basın açıklaması yaptı. Hukuk firmasının sahibi Robert Amsterdam, Pennsylvania’da Gülen’e karşı açılan davayı yürüten Fox Rothschild firmasının avukatlarından Patrick J. Egan ile birlikte basın toplantısı düzenlendi.

Egan’ın, Fethullah Gülen’e karşı Pennsylvania’daki davada çalıştığını belirten Amsterdam, toplantıda ABD’deki Gülen’e karşı davaya bakacaklarını belirterek, “Çeşitli insan hakları ihlallerinden dolayı açılan bir dava bu. Dini muhaliflerini yasadışı cezaevine koyduğu için ve aynı zamanda polisi ve yargıyı kendi amaçları doğrultusunda kullandığı için. Ardından Gülen örgütünün ABD’deki faaliyetlerinden bahsedeceğiz. Sanıyorum Gülen örgütü, Amerikan siyasetine buradaki en büyük yabancı müdahaleci yabancılardan biri aslında. Gülen örgütünün 130 sözleşmeli okulu var ve vergi ödeyenlerin 100 milyonlarca doları bu okullara gidiyor. Bu okulların nasıl kullanıldığından bahsedeceğiz, Gülen hareketinin hangi amaçlara nasıl hizmet ettiğinden ancak öncelikle Fethullah Gülen kimdir? Bu soruyla başlamak istiyorum” dedi.
Amsterdam, ABD’de hangi yorumlar yapılırsa İslam’a olan saygıya etkisi olmayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Mevcut durumla ilintili değildir. Bugün bahsedeceklerimiz Sayın Trump’ın çok kötü ifadeleriyle bağlantılı değildir. Gülen, bazı kesimler tarafından insan hakları kahramanı olarak adlandırılıyor. Türkiye’de yazılan ifade özgürlüğü ile ilgili bir kitapta böyle bir ifade yer alıyor. Öte yandan Türkiye’ye bakacak olursak, Türkiye’de yolsuzluk yapan birisi olarak biliniyor. Polise ve yargıya sızmış durumda. Yazılan bir makalede bu ifadeler yıllar önce belirtilmişti. ‘Biz İslam’ın geleceği böylece garanti altına alıyoruz. Dolayısıyla sivil hizmette ve diğer hizmet sektörlerinde bulunmamız, bizim arkadaşlarımızın, Gülen’in arkadaşlarının bulunması bireysel gerekliliklerden değil geleceğin teminatı içindir. Anayasal alanlarda güçlü bir taraf oluşturmadan bunu yapamayacağız. Doğru doygunluğuna ulaşana kadar ve dünyayı sırtımızda taşıyana kadar ve gücü temsil eden tam anlamıyla yer alana kadar, güçlü bir cephe oluşturana kadar tüm anayasal mahkemelerde Türkiye devletinde attığınız her adım çok erken bir adım olacaktır’ denilmekte makalede. Dolayısıyla siyasi durumundaki aktif yer almasına bakacak olursak Gülen’in aslında Türkiye’de yaptıklarının ABD’deki faaliyetlerin yalnızca bir örneğini teşkil ettiğini görüyoruz. 100 küsur okul dedik devasa bir siyasi katkı programında yer alıyor. Bu konuya da değineceğiz. Ancak öncelikle Egan’a vermek istiyorum sözü ve Pennsylvania’daki davadan bahsedecek kendisi.”

“AMACIMIZ AMERİKAN MAHKEMELERİNDE DE SONUCA GİTMEK”

Patrick J. Egan ise konuşmasına Pennsylvania’da açılan davanın dini bir grubun üyesi olan 3 davacının bulunduğunu ifade ederek, “Bu 3 davacı Gülen’in öğretilerine yönelik dava açmış durumunda. Dolayısıyla burada Mehmet Doğan’ın öğretilerinin söz konusu olduğu söylenmekte. Gülen okullarına giden öğrenciler mevcut ve Pennsylvania eyaletinde açılan bir dava Gülen’in de Pennsylvania’da oturduğunu biliyoruz. Öncelikle bireylerin Doğan’ın takipçilerinin yanlış biçimde cezaevinde yer aldıkları belirtilmekte. Aynı zamanda Gülen hareketinin, Gülen’in bunu gerçekleştirdiği belirtilmekte ve ABD’de bir tüzük var. Bu tüzükte ABD’de hareket eden bireyler başka ülkelerde Uluslararası İnsan Hakları Normlarını ihlal eden kişiler bu tüzük altında yargılanabilmekte. Bu 3 birey aslında herhangi bir kanıt olmaksızın cezaevine konuldu. Bunlar doğrultusunda özgürlükleri 24 aya kadar ellerinden alındı. Böylece bu dini inançlarından dolayı yapıldığı belirtilmekte. Yani bu kişilere komplo kuruldu. Sonuç olarak, bu 3 birey Gülen’e karşı ve bazı örgütlere karşı dava açtılar. Şimdi Doğan isminin yer almasına bakacak olursak, diğer bireylerin hepsinin ismini henüz bilmiyoruz. Yeterli bilgimiz olduğunu söyleyemeyeceğiz bu şikayette yer alması için. Ancak elimizdeki kanıtlara bakacak olursak, yapılan mülakatlar sonucu elde ettiğimiz sonuçlara bakacak olursak ve soruşturmayla ilgili olarak dış kanıtlara bakacak olursak. Bu Pennsylvania’da açılan bir dava şu an ve umuyorum bu eyalette açılan davanın sonucunda Amerikan devleti davlarında da bir sonuç alınabilecek. Amacımız Amerikan mahkemelerinde de sonuca gitmek” açıklamasını yaptı.

Robert Amsterdam, bu davanın Türkiye’de önemsenmesi gerektiğini bildirerek, “Bu dava aslında Türkiye’deki davalarla da bağlantılı. Gülen ve takipçileri Türkiye’de pek çok kişinin cezaevinde bulunmasına neden oldular ve burada El Kaide ile kıyaslanıyor. Bir şekilde şiddet aktivitelerde yer aldığına dair videolar var. ABD’ye bakacak olursak ilk basın toplantımızdan bu yana pek çok gelişme yaşandı. Öncelikle Gülen’in takipçileri tarafından sitemli yasadışı, siyasi katkı söz konusu ve ardından ABD’de çeşitli muhbirlerden önemli sayıda kanıt elde ettik. Bunlar da Gülen okullarındaki Türk öğretmenlerin durumuyla ilgiliydi. Hükümetimiz bize belli başlı faaliyetleri takip edebilmek için telefonlarımızı dinlemeleri gerektiğini söylediğinde Gülen okullarıyla ilgili file getirilen tüm bu şikayetlerin nasıl olduğuna bakmak gerekiyor. Umuyorum örgütün neler yaptığını gösterebileceğiz ve ABD’de vergi mükelleflerinin paralarının bu okullarda nasıl kullanıldığını gösterebilmeyi umuyorum. Çünkü 2005’in başına dönecek olursak Ağustos tarihinde Wikileaks dokümanına bakacak olursak, Ankara’daki bir doküman şunu iletmekte. ‘buradaki Amerikan yetkilisi şunu söylüyor: ABD’deki okullar dahil olmak üzere Gülen hareketinin okullarını kullanmasıyla ilgili çoklu güvenilir raporlar var. Hassa öğrencileri alıyorlar, kendileri yetiştiriyorlar, şekil veriyorlar. Aynı zamanda istikrarlı olarak bu okulların öğrencileri nasıl endokrin ettikleriyle ilgili bilgi bulunmakta elimizde’” ifadelerini kullandı.

“SOMUT KANITLAR GELİŞTİRME AŞAMASINDAYIZ

Amsterdam suçlamaların halen mevcut olduğunu belirterek, “Aslında şunu söyleyebilirim. Aslında biz son derece somut kanıtlar geliştirme aşamasındayız bunu kanıtlayabilmek için. Şimdi burada tahta göreceksiniz. Bu muhbirlerden biri tarafından bize verildi ve gelen bilgilere bakacak olarak aylık faaliyetlere işaret etmekte. Bu faaliyetlerde de aslında öğretmenler var ve öğretmenler 3-4 temel öğrenciyi hedef alıyorlar. Öğretmenler tarafından bu öğrenciler ve aileleri için temel olarak ek programlar oluşturuluyor. Öğrencilerle ilgili bir puanlama sistemi yapıyorlar. Burada okulda dışı faaliyetlerde değerlendirilmekte. Yani bunu doldurursanız muhtemelen ayda 100-150 ekstra saat demek bu. Bu aslında 2 konuyu gündeme getiriyor. Öncelikle neden bu durum gizli yapılıyor. Çünkü bize aslında şu söyleniyor. Gülen okullarında Türk öğretmenlerin aslında belli grup oluşturuyorlar. Haftalık olarak bir araya geliyorlar ve burada başarılarını tartışıyorlar. Bu hareket konusu ile ilgili olarak. Aslında burada aldıkları ödül ziyaret oluyor. Burada aldıkları ödül Pennsylvania’daki lidere yapılan bir ziyaret oluyor. Burada soru şu. Eğer bu faaliyet masumsa neden gizli?” dedi.

“MÜLTECİLİK İÇİN 200 BİN DOLAR ÖDEME YAPILMIŞ”

En büyük sorulardan birinin bu olduğunu sözlerine ekleyen Amsterdam, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Burada mutlak iki durum var aslında, her durumda geçerli olan. Hem bunu sizi Amerikalı öğretmenler söyleyecektir hem de Türk öğretmenler söyleyecekler. İkili durum şu şekilde. Türk öğretmenler aslında hizmetli olarak görülüyor, hizmetli muamelesi yapılıyor. Deneyim olmadan öğretmenler işe alınıyor buralarda. Çünkü, akademik gelişme ile çok ilgilenmiyorlar. Daha öğrencileri endoktrine etmeyle ilgilenmekteler. Bana bir Amerikalı öğretmen şunu söyledi: ‘Gülen okulunda yıllarca çalıştıktan sonra Türkiye’de tek bir öğretmen yok Türkiye’de. Şunu sormanız gerekiyor kendinize bu kişiler H-1B vizesi sahibi ve genç erkekler özellikle Türkiye’den öğretmen olarak çalışmak için bu vizeyle Kuzey Amerika’ya geliyorlar. Gülen hareketi Google’dan daha fazla kişiyi i ABD’ye sokuyor. Bu nasıl mümkündür ABD’de? Bu olguyla mücadele edebilmek için çok az şey yapıldı. Çünkü, net olarak konuşacak olursak ABD’nin bu kadar çok öğretmene, bu kadar öğretme seviyesine ihtiyacı yok. Aynı zamanda belli başlı denetmelerde hem Georgia hem de Los Angeles’ta yaptığımız denetimlerde şununla karşılaştık. Bu Los Angeles’tan geliyor. Geçtiğimiz 4 yılda ödenen miktar son derece fazla. Mültecilik için 200 bin dolar ödeme yapılmış. Dolaysıyla vergilerden bu ödemeler yapılıyor. ABD’deki vergi mükelleflerinin paraları işte bu okullara gidiyor. Mültecilik için gidiyor. Daha da kötü aslında çünkü siyasi katkısına bakacak olursak iki taraftardaki adaylara bakacak olursak, bazı vakıflar mevcut tabi ki. Tüm bu para, aslında bu paranın hepsi bile değil. Öğretmenlerden gelirlerinden harekete ödemeleri isteniyor. Yani bu öğretmenler gelirlerinden harekete ödeme yapıyor. Yani gelirlerinin yüzde 102u ya da yüzde 40’ı bir şekilde harekete geri dönüyor.”

“TÜRK ÖĞRETMENİ BU ÜLKEDE KALIRKEN ASLINDA KORKU İÇİNDE YAŞIYOR”

Amsterdam, paranın geri dönüşüne ek olarak siyasi etkileri arttırmak için bunu yaptıklarını bildirerek, “Bu duruma ek olarak Türk öğretmenlerinin koşullarına da bakacak olursak. Şunu söylüyorlar. Türk öğretmenlerinin ABD’deki çalışmaları açısından çoğunun çok az kontrolü var. İnanılmaz bir iş yükü var üstlerinde. Her hafta, her ay inanılmaz derecece fazla çalışıyorlar. Bunu kontrol edemiyor öğretmenler. Bu sorgulanabilir H-1B vizesi ile gelirlerin harekete geri gönderilmesini bir araya getirecek olursanız burada kesinlikle bir ihlal söz konusu. Bunu insan kaçakçılığı olarak ifade edebiliriz. Son derece ciddi bir suçlama aslında. Ama tanımları ile okuduğunuzda tam da bununla karşılaşıyorsunuz. Yani zorlama ile gelen iş gücü anlamına geliyor. Aslında belli başlı plan var ve buna göre insanlar şuna inandırılıyorlar. İnsanlar hizmet ya da iş gücü temin etmezlerse bu kişiler, bir başka kişi ciddi bir kısıtlama ile karşılaşacak ya da herhangi bir zarar gelecek. Fiziksel ya da psikolojik bir zarar olabilir. Bu kesinlikle şunu gösteriyor. Son derece önemli bir finansal kaynak öğretmenlerden alınıyor ve ya siyasi güçlerini daha da arttırmak ya da faaliyetlerini arttırabilmek için hareketin eline veriliyor. Size söyleyebileceğim şeylerde biri şu. Hareket bir korku atmosferinde çalışıyor ve bu aslında en fazla aldatan örgüt. Rusya’da, Afrika’da 35 yıldır faaliyetteyken bu kadar çok aldatan bir örgüt görmedim. Kişiler bazen Amerikalı sahte isimler alıyor. Bu okullarda Türk olan kişiler isimlerini değiştirmeye çalışıyorlar ki böylece sitelerinde Amerikalı görünebilsinler. Okulların kendileri Gülen okulları olduklarını kabul etmiyorlar. Gülen’den biz ilham aldık diyorlar. Halbuki aslında temel olarak her bölge için bu okulları kontrol eden imamlar da olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Aslında tüm bu okullar arasında geçişkenlik olduğunu bildiren Amsterdam, “Önemli olan şey şu. Bu aldatma, bu hareket tam da bir cezai örgütüne uyuyor. Gülen zaten davranışının doğru olmadığının farkında. Çünkü kendi çalışanları var, arkasından temizleyen kişiler var. Okullara geliyorlar, bilgisayarlardan bir şeyler indiriyorlar, Türk öğretmenlerinin telefonlarına giriyorlar. Ki böylece hiçbir bağlantı anlaşılmasın. Amerikalı düzenleyiciler ve polis onlar hakkında soruşturma yapamasın. Pek çok Türk öğretmeni bu ülkede kalırken aslında korku içinde yaşıyor” dedi. 

İnternet hesabı üzerinden bir rapor sunacaklarını sözlerine ekleyen Amsterdam, “Türk öğretmenleri bize ulaşabilirler. Bu okullardaki öğretmenler bize soruşturmayla ilgili bilgi sağlamak isterse onları memnuniyetle karşılayacağız. Bu okulların yönetimi hakkında söylediklerimiz aslında kamu dokümanlarıyla ayrı ayrı teyit edilebilir. Burada Georgia’daki ve Los Angeles’taki okulları görüyorsunuz. Finansal disiplini olmadığını görüyorsunuz. Endoktrine etme durumunu görüyorsunuz. Bu okullarda yaşananları zaten muhbirlerimizden ediniyoruz. Bilgi kaynaklarımız ABD’de soruşturma genişledikçe bize daha fazla kaynak temin ediyorlar. Bugün avukatlarımızdan biri California’da bulunuyor. Bu ağın daha fazla genişlemesi ile ilgili olarak kamu davasına katılıyor. Tüm bu FBI çalışmalarına ve denetlemelere bakacak olacak olursak, Ohio’da ve diğer eyaletlerde yapılanlara bakacak olursak bu okullar standartları karşılamamaktadır, geri kalmaktadır. Ancak bir şekilde hale çalışmalarını sürdürüyorlar” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE MÜRİTLERİNİN YAPTIKLARIYLA İLGİLİ OLARAK DA DAVALAR AÇILABİLİYOR”

Aslında ilk dili İngilizce olmayan Türk öğretmenlerin buraya geldiğini belirten Robert Amsterdam, “Kötü kalitedeki öğretmenler buraya geliyorlar. Amerika’daki siyasetçiler neden sürekli Gülen örgütünün sponsor ettiği okullara yol açtı. Ya da para nasıl gülen hareketine geri dönüyor. Bunu sormanız lazım. Yerel ve federal seviyede bu iddialarla açılan davalar, iddialar var. Neden Amerikalı öğrenciler böyle endoktrine olabiliyorlar. Bir dini kuruluş Amerikan topraklarında, Amerikan mükellefi parasıyla nasıl çalışabiliyor, nasıl faaliyetlerini sürdürebiliyor? ABD hükümeti 2005’ten bu yana neden bu kadar az ilgilendi bu konuyla? Bunları sormak gerekiyor. ‘Biz fark etmedik’ diyen siyasetçilere artık şunu söyleyebiliriz. Parayla ilgili iddiasından beri bu durum önemlidir. Türkiye önemli bir müttefik. Türkiye ABD ile birlikte alışmakta ve belli başlı dosyaları ABD ile paylaştı. Bu faaliyetler soruşturulana kadar biz çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Soruları yanıtlayan Amsterdam, Mehmet Doğan ile ilgili soruya, “Aslında tartışmalı ve tam da Gülen’in söylediği şu. Biz şunu gördük. Gülen’in yayını gördük ve oraya yerleştirilen silahları gördük” yanıtını verdi.
Amsterdam Pennsylvania’da açılan dava ile ilgili olarak Türkiye’de ne yapılabileceğine dair soru üzerine, “ABD’nin dışında yapılan faaliyetler içinde ABD’de dava açılabiliyor. Bu hareket altında iddialar Türkiye’de müritlerinin yaptıklarıyla ilgili olarak da davalar açılabiliyor. Aynı zamanda Türkiye’de polis ve yargıya sızdığını biliyoruz. Davalar bununla ilgili” dedi. 

Amsterdam, Harvard’lı bir profesörün blog üzerinde Ergenekon davasında Gülen’in rolü ile ilgili yazısı olduğunu belirterek, bu profesörün güçlü iddialarda bulunduğunu, benzer eylemlerin yer aldığı, polisin mobilize edilmesinin, mahkemelerin Ergenekon’da mobilize edilmesinin yer aldığını ifade etti. Basın toplantısından birkaç hafta sonra birinin emir verdiğini bildiren Amsterdam, bu tehditlerin son derece aşağılayıcı olduğunu ve basın toplantısından sonra bu tehditlerin azaldığını bildirdi. 35 yıldır oldukça siyasi davalarla ilgilendiğini ve hiçbir zaman bu davada gördüğü kadar korkutma görmediğini ve tehdit almadığını bildiren Amsterdam, bize bilgi temin eden kişiler hiçbir zaman isimlerinin verilmemesini istediklerini hatırlattı. Soruşturmanın başlatılmasının ardından neler olduğu sorusunu yanıtlayan Amsterdam, “Fonları geriye veren bir kişinin olduğunu biliyoruz. Umuyorum ki, daha fazla olur. Özellikle bu fonlar geliri çok fazla olmayan öğretmenler olabilir. Bu parayı bağışlayan kişilerin bazıları Amerika’da yaşamıyorlar. Koşulların neler olduğunu bile bilmiyorlar. Dolaysıyla bu paraları veren kişiler daha fazla Amerikan soruşturmalarına maruz kalacaklar. Çünkü bu Amerikan yasalarının ihlal edilmesi anlamına geliyor” dedi.
Amaçlarının gizliliği sonlandırabilmek, okullarda neler olduğunu anlayabilmek olduğunu belirten Amsterdam, inanların korkmalarının kendisini endişelendirdiğini ve bu korku döngüsünü kırmaları gerektiğini bildirdi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Başkan Bingöl: “Tuzlalı komşularımız yeniden denizle buluşacak” 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri sonuçlarıyla, AK Parti’den CHP’ye geçen Tuzla Belediyesi, plajlarını yurttaşların kullanımına açmak için çalışmalara başladı. Göreve geldiği ilk günden itibaren, Tuzlalı yurttaşların kent hakkı temelinde hizmetlerden yararlanmasına yönelik söylem ve projeleriyle dikkatleri üzerine çeken Tuzla Belediye Başkanı Av. Eren Ali Bingöl, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla Tuzlalıları yeniden denizle buluşturmak için ilk adımı attıklarını bildirdi. Tuzla Belediye Başkanı Av. Eren Bingöl, seçim öncesi saha ziyaretlerinde ve proje lansmanında Tuzla Halk Plajı’nı komşularıyla buluşturmaya yönelik vaatlerde bulunmuş ve seçmen tarafından olumlu dönüşler almıştı. Göreve gelişinin üzerinden neredeyse bir ay geçmesinin akabinde, bu vaadin hayata geçmesine yönelik ilk somut adımı atan Bingöl, sürecin devamında hızlı ve planlı bir işleyişin söz konusu olacağının altını çizdi. Başkan Bingöl, Tuzla’ya kazandıracakları plaj alanını ziyaret etti Tuzla’ya kazandırmayı planladıkları plaj alanını ziyaret ederek incelemelerde bulunan Bingöl’e, yardımcıları ve müdürleri eşlik etti. Heyetiyle birlikte, projeye yönelik çalışmaları ve hazırlıkları yerinde denetleyen Bingöl, halk plajının Tuzlalılarca kullanımının önemini vurguladı. “Tuzlalılar yeniden denizle buluşacak” mottosu ile hareket ettiklerini ifade eden Bingöl, bu projeyle yurttaşların güzel hatralar biriktireceği bir kamusal alan inşa etme hedefinin altını çizdi. “Tuzla’nın mutlu geleceği için çalışmalarımıza devam edeceğiz” Göreve geldiği günden itibaren, çalışmaları halk nezdinde büyük ilgi uyandıran Başkan Bingöl, “Tuzla’nın Mutlu Geleceği için yapılacak şeyler belli. Tuzlalının ihtiyacını, komşularımızla doğrudan iletişim kurarak saptıyor ve hızla çözüm önerisi üzerine çalışmalara başlıyoruz. Görevimiz, Tuzlalı yurttaşların yaşamında iz bırakacak projelere imza atmak. Halk Plajı, sadece bir başlangıç. Hız kesmeden, talep ve ihtiyaçları planlı bir şekilde hayata geçirmeye devam edeceğiz” ifadeleri kullandı.
İstanbul LGS’ye girecek öğrencilere son 30 gün önerileri Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) bir ay kala aday öğrencilerin stres ve heyecanı arttı. Bahçeşehir Koleji PDR Direktörü Sibel Durak, öğrencilere son bir ayda başarı şanslarını attırmaları için “5 dakika daha”, “5 soru daha” taktiğini uygulamalarını önerdi. 2 Haziran’da yapılacak olan Liselere Geçiş Sınavı için zaman azaldıkça öğrenci ve velilerdeki stres artıyor. Sınava giren her 100 öğrenciden sadece 20’sinin bir okula yerleşecek olmasının bu stresin nedeni olarak açıklayan Bahçeşehir Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Direktörü Sibel Durak, eğer kazanılmak istenen okul Anadolu, Fen ya da Sosyal Bilimler Lisesi ise yerleşme oranının yüzde 12’ye düştüğüne dikkat çekti. Durak, soru çözme düzeni, konu tekrarı, eksik veya anlaşılmayan derslerin sistemli çalışılmasıyla başarı oranının artırılabileceğini belirtti. Sınavda belirleyici olacak ders matematik Son bir ayda eksiklikleri doğrultusunda yoğun, planlı ve verimli şekilde çalışarak zamanını değerlendiren öğrencilerin sonuca ulaşmaya yakın olacağını belirten Durak, aksi bir durumda ise emeğin boşa gidebileceği söyledi. Durak, “Koşucular, maratonun sonuna yaklaşırken fiziksel yorgunluğun yanında psikolojik olarak da yorulur. O ana kadar iyi giden tempoları yavaşladığı için bu durum, ‘hayali bir duvara tosladıkları’ şeklinde sembolize edilir. Bu süreci iyi yönetemeyenler maalesef ki o ana kadarki çabalarının karşılığı olmayan bir sonuç alır. Benzer durum LGS hazırlığı sürecindeki öğrencilerde de görülmektedir. Sınava birkaç ay kala yorulan, umudunu yitiren, çalışsa da olmayacağını düşünen ve bu nedenle temposunu azaltan öğrencilere sık rastlarız. Öncelikli önerimiz, vazgeçmeden çalışmaya devam edilmesi. Sınav sorularını görmeden öngörüde bulunmak mümkün değil. Sorular her alanın uzmanları tarafından hazırlanıyor. Burada üst sıralarda yer alacak öğrencileri belirleyecek ders matematik olacaktır. Ancak temel olarak öğrencilerin hepsinin hedefi tüm derslerden, tüm sorulardan yapabilecekleri en iyi neti çıkarmak olmalıdır” açıklaması yaptı. LGS öncesi başarılı bir çalışma için beş öneri Sınavda başarıyı etkileyen faktörler arasında, sınav heyecanının yönetilebilmesi, motivasyon ve test tekniklerinin bilinip uygulanması olduğunun altını çizen Sibel Durak, bilgi eksiği nedeniyle sınava hazır olmamanın endişe oluşturabileceğini, bu nedenle düzenli çalışma sisteminin son güne dek sürdürülmesinin önemli olduğunu vurguladı. Durak, öğrencilere beş önemli öneride bulundu: Sınav Kuralları ve Hazırlık “Vücut saatini hazırlamak için test sınavlarına LGS’de uygulanacağı gibi sözel için 09.30, sayısal için 11.30’da başlamalı. Masa dağınık olmamalı, gerekli kırtasiye malzemeleri hazır bulunmalıdır.” Zaman Yönetimi ve Deneme Sınavları “Alarm kurularak zözel için 75 dakika, Sayısal için 80 dakika. süre belirlenmeli ve masadan kalkılmamalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan örnek sorular çözülmeli ve hatalar öğretmenle paylaşılmalıdır. Zorlanılan konularda notlar alınmalı. Bu sistem düzenli olarak tekrarlanmalıdır.” Sağlık ve Zindelik “Egzersiz yapmak önemlidir; günlük 30 dakikalık yürüyüş, bisiklet sürme, dans etme veya açma-germe egzersizleri önerilir. Düzenli uyku ve kahvaltı yapma alışkanlığı kazanılmalıdır. Beyin fonksiyonlarını desteklemek için bol su içilmelidir.” Olumsuz Düşüncelerle Başa Çıkma “Olumsuz düşünceler yerine kuvvet dili kullanılmalıdır. Geçmişte yaşanan başarısızlıkların veya eleştirilerin etkisiyle oluşan öğrenilmiş çaresizlik düşünceleri yerine, hedefe odaklanılmalı ve başarının nasıl sağlanabileceği düşünülmelidir.” 5 Tane Daha Tekniğini Kullan “Ders çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra canınız sıkılıp masa başından kalkmak istediğinizde kendinizi zorlayıp “5 dakika daha” ya da “5 tane daha soru çözmeliyim” demelisiniz. Daha sonra zaman içerisinde bu süreyi uzatmalısınız.”
Manisa Turgutlu’da kiraz üreticisine önemli destek Kiraz yetiştiriciliğinde görülen en önemli tehlikelerinden biri olan kanadı noktalı sirke sineğine karşı Manisa Büyükşehir Belediyesi, Turgutlu’da 8 mahallede elma sirkeli pet şişe dağıttı. Başkan Çetin Akın, “Bundan sonraki 5 yıllık süreç içerisinde de çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Tüm üreticilerimize bol ve bereketli hasat diliyorum” dedi. Kirazda verimin ve kalitenin düşmesine neden olan ve üreticilerin korkulu rüyası haline gelen kanadı noktalı sirke sineğe karşı, Manisa Büyükşehir Belediyesi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, sirke ile biyoteknik mücadele başlattı. Yürütülen çalışma kapsamında Turgutlu’da kiraz üretimi yapan Karaköy, Ören, Kabaçınar, Hacıisalar, Kuşlar, Yunusdere, Kayrak ve Gögedik Mahallelerinde kiraz üreticilerine 6 bin 480 şişe elma sirkesi dağıtımı yapıldı. Haciiasalar Mahallesinde yapılan dağıtım törenine Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Turgutlu Belediyesi Daire Müdürleri, Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı, Turgutlu Belediyesi Meclis Üyeleri, CHP Turgutlu İlçe Başkanı, İlçe Tarım Müdürü, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, “Manisa Büyükşehir Belediyemiz tarafından kiraz üreticilerimize hibe edilen elma sirkeli pet şişelerin dağıtımını gerçekleştirdik. Üreticilerimizin mahsullerini daha sağlıklı ve verimli bir şekilde hasat edebilmeleri için bizler de elimizin taşın altına koyduk. Bu proje sayesinde üreticilerimiz kimyasal kullanmadan meyve bahçelerinde bulunan kanadı noktalı sirke sineğiyle mücadele edebilecekler. Bundan sonraki 5 yıllık süreç içerisinde de çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Tüm üreticilerimize bol ve bereketli hasat diliyorum” dedi.