DÜNYA - 25 Şubat 2023 Cumartesi 09:28

ABD'li model Bella Hadid'den depremzedelere yardım

A
A
A
ABD'li model Bella Hadid'den depremzedelere yardım

Ünlü model Bella Hadid, Türkiye'de meydana gelen depremlerin ardından ABD'nin New York şehrindeki Türkevi'ni ziyaret ederek Türk depremzedeler için yardım kolileri getirdi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye'ye yardımlar gelmeye devam ediyor. Filistin kökenli dünyaca ünlü ABD'li model Bella Hadid, ABD'nin New York şehrindeki Türkevi'ni ziyaret etti. Yetkililerden bilgi alan Hadid, Türkevi'ne yardım kolileri teslim etti. Sosyal medya hesabından ziyaretine ilişkin fotoğraf paylaşan ünlü model, "Battaniyeler, bebek bezleri ve uyku tulumları" yazdığı paylaşımına Türkiye ve Suriye bayrağı da ekledi.

ABD'li model Bella Hadid'den depremzedelere yardım

ABD'li model Bella Hadid'den depremzedelere yardım

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de coşkulu 19 Mayıs kutlaması Gümüşhane’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Yeni Şehir Stadyumunda düzenlenen coşkulu programla kutlandı. Millî Mücadele meşalesinin yakılışının 105.yılında hafta boyunca devam eden kutlama programı sabah saatlerinde Atatürk Anıtına çelenk sunulması ve Yeni Şehir Stadyumundaki etkinlikle sona erdi. Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın okunması ve Vali Alper Tanrısever’e bayrak takdimi yapılmasıyla başlayan programda günün anlam ve önemine dair konuşmayı Gençlik ve Spor İl Müdürü Mücahit Atalay yaptı. 19 Mayıs’ın Atatürk’ün önderliğinde Türk milletinin vatanı, milleti ve değerleri için verdiği onurlu mücadelenin adı olduğunu kaydeden Atalay, “Atatürk’ün Samsun’da attığı ilk adım, yakılan istiklal meşalesi dalga dalga Anadolu’ya yayılarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla nihayete ermiştir. Bu tarih düşman işgaline karşı Anadolu’nun her köşesinde yükselen istiklal ruhunun kıvılcım aldığı gündür. Bu tarih bugün üzerinde barış, huzur ve güven içerisinde yaşadığımız Türkiye’nin inşasında ilk tuğlanın konulduğu gündür. Milletimizin esarete karşı direnişini ortaya koyduğu, özünden aldığı güçle topyekun bir varoluş mücadelesi başlattığı gündür. Asla pes etmeyen bir milletin yeniden diriliş mücadelesi başlattığı gündür. 19 Mayıs’ın 105.yılına ulaşmanın mutluluk ve heyecanını yürekten hissetmekteyiz” dedi. “Mustafa Kemal’in Kağnısı” adlı şiiri Erhan Altuncu’nun okuması ve bu sırada şiirde anlatıların canlandırılmasıyla devam eden programda Lise öğrencileri tarafından Türkiye haritası ve vatan temalı koreografi gösterisi yapıldı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Gümüşhane Üniversitesi öğrencilerinin Jimnastik, karate, aikido, güreş, judo gösteriyle devam eden programda Jandarma Bomba Arama köpeği gösterisini gerçekleştirdi. Kürtün Jandarma Asayiş Komando Bölük Komutanlığı’nın gösterisi ve Polis Özel Harekat Tören Yürüyüşü stadyumu dolduran vatandaşlardan izleyenlerden büyük alkış ve beğeni aldı. Programın sonunda protokol üyeleri sahada açılan Gençlik Merkezi Kültür Sanat Atölyeleri, Deneyap Atölyesi, ahşap boyama, keçe aksesuar yapımı ve resim sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Yeni Şehir Stadyumunda gün boyunca voleybol, badminton, ayak temisin, geleneksel türk okçuluğu ve bilek güreşi spor gösterileri yapılacak.
Kayseri Horlayanlara müjdeli haber Kayseri’de lise öğrencileri tarafından geliştirilen yastıkla horlama problemi çözülerek, uykunun daha verimli geçmesi sağlanıyor. Kayseri Arif Molu Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi Biyomedikal Bölümü öğrencileri tarafından geliştirilen yastıkla horlama problemi çözülüyor. Geliştirilen projeyle uyku sırasında horlayan insanlar yastığın yavaş ve sessiz bir şekilde şişmesiyle uyandırılmadan uyarılıyor. Uyarı sayesinde horlayan kişi horlamayı sonlandırıyor. Horlamanın devam etmesi durumunda ise yastık titreşime geçerek, horlayan kişiyi daha belirgin bir şekilde uyarıyor. Hem teşhis hem de tedavi olarak kullanılabilen yastık sayesinde horlama problemi cerrahi işlem uygulanmadan ortadan kalkıyor. “Cerrahi işlem olmadan horlamayı çözmeyi hedefledik” Projeyle ilgili bilgiler veren Biyomedikal Bölümü 11’inci sınıf öğrencisi Ömür Efe Baydert, “Projemiz uyku pozisyonlarından kaynaklanan horlama probleminin çözülmesini hedefliyor. Horlamanın pek çok nedeni ve tedavi yöntemi var. Bizim projemizde tedavi yöntemi olarak cerrahi müdahale yapmadan tedaviyi amaçlıyoruz. Projemiz horlama sesini algılayıp, bir kompresör yardımıyla yastığın şişirilmesi sonucu uyku problemi çözülüyor. Eğer kişi yastık şiştiği halde hala horlamaya devam ediyorsa da içerisindeki titreşim motoruyla hastaya uyarı vererek, horlamayı sonlandırıyor. Kişi hala horlamaya devam ediyorsa da kişiye cerrahi müdahale yapılması gerektiği anlamına geliyor. Teşhis için de kullanılabilir. Ancak horlama kesilirse de basit bir çözüm yolu olmuş oluyor. Ses sensörümüz sesi algılayarak, arduinoya gönderiyor. Arduino burada komut veriyor. Komut olarak motorumuzu çalıştırıyor. Motorumuz yastığın içerisine yavaş yavaş hava basmaya başlıyor. Yavaş ve sessiz bir şekilde hava basılıyor. Eğer ses kesilirse belirli bir süre sonra içerideki havayı tahliye ediyor. Ancak ses kesilmezse titreşim motorunu aktif hale getirerek, hastayı uyarıyor” ifadelerini kullandı. Horlamayı toplumsal bir mesele olarak düşünüp, bu konuyu çözmek için böyle bir proje geliştirdiklerini dile getiren Baydert, “Horlayan insanın uyku sağlığı da bozuluyor. Etrafındaki insanların uyku sağlığı da bozuluyor. Biraz da toplumsal bir mesele. Horlamayı çözersek, 8 saatlik uykuyu daha verimli geçirebiliriz. Hem günümüz daha iyi geçecek hem de odaklanma süresi artacak. O yüzden horlamayı toplumsal bir mesele olarak düşünüp, bunu çözmeyi hedefledik” dedi.