DÜNYA - 10 Ekim 2023 Salı 22:13 | Son Güncelleme : 10 Ekim 2023 Salı 22:14

ABD’nin İsrail’e destek için Doğu Akdeniz’e ikinci bir uçak gemisi göndereceği iddiası

A
A
A
ABD’nin İsrail’e destek için Doğu Akdeniz’e ikinci bir uçak gemisi göndereceği iddiası

ABD basınında yer alan haberlerde, ABD yönetiminin İsrail’e destek amacıyla Doğu Akdeniz’e ikinci bir uçak gemisi göndermeyi değerlendirdiği iddia edildi.

ABD’ye ait USS Gerald R. Ford uçak gemisi ile beraberindeki görev grubu İsrail'e destek amacıyla Doğu Akdeniz'e doğru yol alırken, ABD yönetiminin İsrail’e destek amacıyla Doğu Akdeniz’e ikinci bir uçak gemisi göndermeyi değerlendirdiği iddia edildi. ABD basınında yer alan haberlerde, söz konusu ikinci geminin gönderilme amacının başka ülkelerin İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalara dahil olmasını engellemek olduğu belirtildi.
ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin 8 Ekim’de yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden ile yapılan görüşmelerin ardından Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarına yanıt olarak USS Gerald R. Ford uçak gemisi ile beraberindeki görev grubunun İsrail'e destek amacıyla Doğu Akdeniz'e gönderildiğini duyurmuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Küçükçekmece’de özel yetenek sınavları hazırlık kurslarında büyük başarı Küçükçekmece Belediyesinin ücretsiz kurslarında eğitim gören eğitim gören öğrencilerin yüzde 80’i istediği okula yerleşerek, hayallerine ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor. Belediye, ihtiyaç duyulan alanlarda öğrencileri istihdam ederek, iş imkanı da sağlıyor. Küçükçekmece Belediyesi eğitimde fırsat eşitliği ilkesiyle ücretsiz sürdürdüğü Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM), Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulları (BESYO) ve Spor Liselerine hazırlık kurslarıyla gençlerin yüzünü güldürüyor. Başarı çıtasının her geçen gün yükseldiği kurslarda, eğitim gören öğrencilerin yüzde 80’i istediği okula yerleşerek, hayallerine ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor. Küçükçekmece Belediyesi mezuniyetleri sonrası, ihtiyaç duyulan alanlarda öğrencileri istihdam ederek, iş imkanı da sağlıyor. Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen özel yetenek sınavları hazırlık kurslarında öğrenciler, alanında tecrübeli eğitmenler eşliğinde haftada 10 saat eğitim alıyor. Parkur desteği ile sürat, çabukluk, güç, denge, koordinasyon ve dikkat gibi alanlarda 9 ay boyunca salon antrenmanı eğitimine tabii tutulan öğrencilere; fitness, diyetisyen hizmeti, koşu antrenmanı, TYT deneme sınavları desteği ve etüt hizmeti de veriliyor. Kurslardan son 5 yılda bin 830 öğrenci yararlandı. ‘Eğitim aldığım kurumda, öğretmen oldum’ Küçükçekmece Belediyesi Spor Eğitmeni Yunus Emre Dinç, eğitim aldığı kurumda öğretmenlik yapmanın mutluluğunu dile getirerek, “2019 yılında belediyemizin özel yetenek sınavları hazırlık kurslarıyla hayal ettiğim bölüme hazırlandım ve kazandım. 2023 yılında BESYO’dan mezun olup, Küçükçekmece Belediyesi’nde işe başladım. Bu gerçekten mükemmel bir duygu. Burada eğitim aldığım dönemde, arkadaşlarımızla mezun olduğumuzu ve burada başka öğrencilere eğitim verdiğimizi düşünürdük. Tam olarak o hayali gerçekleştirdim. Hayallere bir adım daha yaklaşmayı sağlayan, zorlu süreci kolaylaştıran ve yardımcı olan Küçükçekmece Belediyesi’ne ve Başkanımız Kemal Çebi’ye teşekkür ederim” diye konuştu. ‘Yüzde yüz başarı hedefiyle teorik ve pratik eğitim veriyoruz’ Bu zorlu süreçte tüm öğrencilere disiplinli çalışmayı tavsiye eden Küçükçekmece Belediyesi Spor Eğitmeni Doğukan Yücekaya ise “BESYO, Spor Lisesi ve POMEM hedefleyen tüm gençlere zayıf yönlerini güçlendirmeyi, fiziksel hazırlık yapmayı, motivasyonu yüksek tutmayı, test çözme alışkanlığı kazanmalarını öneririm. Burada yüzde yüz başarı hedefiyle öğrencilere teorik ve pratik eğitim vererek, öğrencilere çok yönlü bir eğitim desteği sunuyoruz. Bu kursun Küçükçekmeceli öğrenciler için fırsat olduğunu düşünüyorum. Ben de bu kurslar sayesinde hayalime ulaştım ve bir eğitmen olarak bu kurumda yoluma devam ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Kurslara başvuru yapmak isteyen öğrenciler, 444 4 360/7996 numaralı telefonu arayarak ayrıntılı bilgi edinebilirler.
Rize Rizeli balıkçılar ağlarının ve teknelerinin bakımlarını yapmayı sürdürüyor Denizlerde av yasağının 15 Nisan’da başlamasıyla birlikte Rizeli balıkçılar karaya çıkardıkları tekne ve ağlarını gelecek sezon için onarım yapıyor. 1 Eylül 2023 tarihinde ‘vira bismillah’ diyerek denizlere açılan balıkçılar, 15 Nisan 2024 tarihinde denizlerde, endüstriyel avcılık yapan gırgır ve trol tekneleri için av yasağının başlamasıyla gemilerini limanlara yanaştırdı. Balıkçılar, teknelerini karaya çıkartarak bakım onarım işlemlerine başladı. Gelecek sezon için hazırlık yapan balıkçılar, şimdiden ağlarını ve teknelerini tamir etmeye başladı. Yeni av sezonu 1 Eylül 2024 tarihinde başlayacak. Sezonun bitmesiyle birlikte gemi ve ağlarda bakım yaparak yeni sezona yetiştirmeye çalıştıklarını belirten Emrullah Turan, “Yeni sezona hazırlık yapıyoruz. Ağlardan başladık. Sonrasında tekneleri karaya çekeceğiz. Sezon başlayana kadar yetiştirmeye çalışacağız. Yetişmesi için gecede çalışıyoruz. Yetiştirmek zorundayız. Bu sezon iyi geçti. Hamsi açısından iyi geçti. İstavrit biraz küçük kaldı. Fakat hamsi çok şükür iyiydi. Aynı zamanda masraflar çok yükseldi. Keşke biz çok iyi kazanabilsek de tayfaya 100 bin verebilsek. Balıklar satışa gönderildiğinde yüzde 10-12 komisyon kesiliyor. Bunun vergisi var. Her şeyin fiyatı çok yukarı çıktı. Çok şükür ki bu sezon iyi geçti. Ayakta kalabildik ama bir dahaki sezona bakacağız. Haziran-Temmuz aylarında palamutun olabileceğini görürüz” şeklinde konuştu.
Manisa Manisa Büyükşehir’in spor tesisleri artık Manisalıların Manisa Büyükşehir Belediye Meclisinin Mayıs Ayı Olağan Toplantısı’nda, aylık 500 TL gibi düşük bir ücretle Manisa Futbol Kulübü’ne tahsis edilen spor tesislerinin işletme devrinin iptaline karar verildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek’in “Burası, Manisa Futbol Kulübü adlı şirketin belediyemizden kullandığı tesisler. Aylık 500 TL gibi komik bir rakama yıllardan beri tesislerimizi kullan bir şirket” şeklinde tanımladığı işletme devri, oybirliğiyle iptal edildi. Manisa Büyükşehir Belediye Meclisinin Mayıs ayı olağan toplantısında, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığının “Büyükşehir Belediye Meclisinin 10.11.2020 tarih ve 495 sayılı meclis kararı ile 01.01.2021 tarihinden itibaren BESOT AŞ’ye işletme devri yapılan spor tesislerinin işletme devrinin iptal edilmesi konusunun değerlendirilmesi” teklifi oylandı. Maddenin oylaması öncesi kısa bir açıklama yapan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, “Burası, Manisa Futbol Kulübü adlı şirketin belediyemizden kullandığı tesisler. Aylık 500 TL gibi komik bir rakama yıllardan beri tesislerimizi kullan bir şirket. Bu şirketle Besot A.Ş. arasındaki yapılan sözleşmenin iptali söz konusu” dedi. Açıklamanın ardından sözleşmenin iptal edilmesi teklifi oybirliğiyle kabul edildi ve Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan spor tesisleri, Manisalıların oldu.
Ankara Bakan Yerlikaya: "FETÖ taktikleriyle Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize yönelik kurdukları tuzakları da yerle bir edeceğiz" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Kimler, terör örgütleri ve onların uzantılarıyla, organize suç örgütleriyle bir olup, FETÖ taktikleriyle Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize sosyal medya destekli ’oyun kurmaya’ çalışıyorsa; onların oyunlarını da, kurdukları tuzakları da yerle bir edeceğiz" dedi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Kimler, terör örgütleri ve onların uzantılarıyla, organize suç örgütleriyle bir olup, FETÖ taktikleriyle Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize sosyal medya destekli ’oyun kurmaya’ çalışıyorsa; onların oyunlarını da, kurdukları tuzakları da yerle bir edeceğiz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dün olduğu gibi bugün de organize suç örgütlerine, şehir eşkıyalarına, uluslararası kartel haline gelmiş zehir tacirlerine, uluslararası örgütlenmiş göçmen kaçakçılarına, yabancı istihbarat servisleriyle irtibatlı illegal yapılara ve suç odaklarına göz açtırmadık, açtırmıyoruz ve açtırmayacağız" dedi. "Kimler FETÖ’vari gizli tanık taktikleriyle kendi karanlık düzenlerinin hakim olmasını istiyorsa onların o düzenlerini de başlarına yıkıyoruz, yıkmaya da devam edeceğiz" ifadelerini kullanan Yerlikaya, şöyle devam etti: "Hangi kurum içinde Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize yönelik bir yapılanma varsa, sonuna kadar gidip, o yapıları tespit edip adalete teslim edeceğiz. Mülkiye müfettişlerinin ilgili raporu kısa süre içinde tamamlanacak. Atılan her adımı, telefon kayıtlarını tek tek inceliyorlar. Hazırlanan bu raporu en ince ayrıntısına kadar kamuoyu ile de paylaşacağız. Ve gereğini yapacağız. Aziz milletimiz müsterih olsun; nasıl bölücü terör örgütü (BTÖ) ve FETÖ ile mücadelede hainlerin inlerine kadar girdiysek; bu suç odaklarını da saklandıkları her delikten bulup çıkartacağız."
Hatay Mevsimsel olarak deprem psikolojisine kapılan vatandaşlara bilim adamından rahatlatacak açıklama İskenderun Teknik Üniversitesi’nde görevli Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Semir Över, depremlerin tektonik olaylar olduğunu, belirli bir mevsimle veya zaman dilimiyle ilgisi olmadığını söyledi. Ülkemizde son 25 yılda yaşanan depremlerden en büyükleri olan 1999 Gölcük depremi Ağustos ayında, 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler ise Şubat’ta meydana gelmişti. Yaz mevsiminde aşırı sıcaklar olduğunda bazı vatandaşlar Marmara depremini hatırlayarak tedirgin olurken, bazı vatandaşlar ise kışın aşırı soğuklarda Kahramanmaraş depremlerini hatırlayarak endişeleniyor. İskenderun Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Semir Över, depremlerin oluşumuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, mevsim veya hava şartlarının depremle ilgisi olmadığını anlattı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin kış ayında ve Gölcük depreminin yaz ayında yaşandığına dikkat çeken Över, “Hava koşullarının depremle bağlantısı olmadığını söyleyebilirim ama bunu nedenlerini açıklayarak söylemekte fayda var. Şunu söyleyeyim; ülkemizde son iki büyük depremin biri Ağustos ayında Marmara depremi 1999 yılında yaşandı. Biri de geçen yıl Şubat ayında Pazarcık depremi 2023’te meydana gelmişti. Biri yaz aylarında biri kış aylarında yaşandı, dolayısıyla aşırı sıcaklar olduğunda insanlar Marmara depremini hatırlayarak tedirgin oluyor. Aşırı soğuk ve yağışlı olduğunda, gök gürültülü yağışlar olduğunda insanlar yine tedirgin oluyor ve Pazarcık depremini hatırlıyorlar. O yüzden insanlarda bir endişeye neden oluyor bu durum, ’acaba tekrar deprem olacak mı’ şeklinde. Bu endişeyi sona erdirmek de çok kolay değil, bu biraz daha toplumsal psikolojiyi de içine alan bir geniş kapsamlı bir olay. Ama uzmanlık alanım içerisine giren deprem konusunda şunu söyleyebilirim, atmosferik olayların yani hava olaylarının depremlerle hiçbir ilişkisi yoktur” dedi. “Depremler tektonik olaylardır, hava koşullarıyla veya atmosferik olaylarla hiçbir ilgisi yoktur” Depremin yer altında meydana gelen bir olay olduğuna dikkat çeken bilim adamı Över, “Depremlerin oluşumlarına baktığımızda bir istatistiksel çizelge yaparsak her koşulda her hava koşulunda depremin olduğunu, olabileceğini, yani depremlerin hava koşulunu seçmediğini söyleyebiliriz. Yılda belki 6 ve daha büyük 50’den fazla deprem oluyor. Dünyada bazı yerlerde soğuk havaların etkinliği sürüyor, bazı yerlerde sıcak havalar etkinliğini sürdürüyor. Dolayısıyla depremlerin hava koşulunu seçmediğini söyleyebiliriz. Ayrıca depremler için bir ek bilgi vermek istiyorum; biliyorsunuz dünyamız manto, çekirdek ve yer kabuğundan oluşuyor. Manto içerisindeki konveksiyon akımlarının yer kabuğunu farklı yönlere kaymasına neden olmaktadır. Hem kaymasını hem de zorlamasına neden olmaktadır. Zorlanan ve kırılan yerlerde deprem meydana geliyor ve deprem enerjisini taşıyan dalgalar yeryüzüne yayılarak yeryüzünü sarsması olayına biz deprem diyoruz. Baktığımız zaman deprem yerin içinde meydana gelen bir olaydır. Yerin derinliklerinde bu 5 kilometreden 60-70 km bizim ülkemiz için hatta 600 kilometreye varan derinliklerde de meydana gelen depremler de kaydedilmiştir. Yüzeyde meydana gelen atmosferik olayların, yani hava koşullarının yerin derinliklerinde bu kadar derinliklerinde meydana gelen olayları etkilemesi söz konusu değildir. Dolayısıyla depremler tektonik olaylardır, hava koşullarıyla veya atmosferik olaylarla hiçbir ilgisi yoktur” ifadelerini kullandı.
İstanbul Okan Buruk ile İsmail Kartal 8. randevuda Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk ile Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal bugüne kadar 7 resmi maçta rakip oldu. Bu karşılaşmalarda Buruk 3, Kartal da 2 kez sahadan galip ayrıldı. Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında Galatasaray ile Fenerbahçe, pazar günü saat 19.00’da RAMS Park’ta kozlarını paylaşacak. Süper Lig’de şampiyonluğu yakından ilgilendiren derbide iki takımın teknik direktörleri de bir kez daha rakip olacak. Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk ile Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal bugüne kadar 7 resmi maçta karşı karşıya geldi. Geride kalan müsabakalarda Okan Buruk; Gaziantepspor, Çaykur Rizespor, Başakşehir ve Galatasaray’ı çalıştırırken, İsmail Kartal ise Fenerbahçe, MKE Ankaragücü, Çaykur Rizespor ve Konyaspor’un başındaydı. Geride kalan karşılaşmalarda Buruk’un takımları 3, Kartal’ın ekipleri de 2 kez sahadan 3 puanla ayrıldı. 2 maç ise berabere sona erdi. Söz konusu müsabakalarda Okan Buruk’un çalıştırdığı takımlar 10, İsmail Kartal’ın yönettiği ekipler ise 9 gol sevinci yaşadı. Okan Buruk ile İsmail Kartal arasında oynanan müsabakalar şöyle: Süper Lig - 24.12.2023 (İsmail Kartal) Fenerbahçe: 0 - Galatasaray: 0 (Okan Buruk) Süper Lig - 01.11.2020 (İsmail Kartal) Konyaspor: 1 - Başakşehir: 2 (Okan Buruk) Süper Lig - 24.02.2020 (İsmail Kartal) Çaykur Rizespor : 1 - Başakşehir: 2 (Okan Buruk) Süper Lig - 27.09.2019 (Okan Buruk) Başakşehir: 5 - Çaykur Rizespor: 0 (İsmail Kartal) Süper Lig - 30.11.2018 (Okan Buruk) Çaykur Rizespor: 1 - MKE Ankaragücü: 1 (İsmail Kartal) Süper Lig - 14.02.2015 (Okan Buruk) Gaziantepspor: 0 - Fenerbahçe: 5 (İsmail Kartal) Süper Lig - 21.09.2014 (İsmail Kartal) Fenerbahçe: 1 - Gaziantepspor: 0 (Okan Buruk)