EĞİTİM - 11 Ağustos 2021 Çarşamba 11:10

Açıköğretim sistemi yeni açılan programlarına ilk öğrencilerini bekliyor

A
A
A
Açıköğretim sistemi yeni açılan programlarına ilk öğrencilerini bekliyor

Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi (AÖF), yeni açılan programlarına ilk öğrencilerini bekliyor.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren adaylar için 2021 Tercih İşlemleri 5 Ağustos itibarıyla başladı. Öğrenci adayları öğrenim görmek istedikleri üniversite ve programları belirlemeyi sürdürürken, pandemi döneminde yıldızı parlayan açık ve uzaktan öğrenme programları da adayların gözünde önemli bir seçenek olarak görülüyor.

Türkiye’nin açık ve uzaktan öğrenmede öncü kurumu olan Açıköğretim Sistemi de bu tercih döneminde yeni açılan programlarına ilk öğrencilerini alacak olmanın heyecanını yaşıyor. Bu yıl ilk kez öğrenci alınacak lisans programları Açıköğretim Fakültesi’ne bağlı Görsel İletişim Tasarımı, İktisat Fakültesi’ne bağlı İngilizce İktisat ve İngilizce Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi olarak yer alıyor. Açılan yeni önlisans programları ise Bilgisayar Programcılığı ve Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği oldu.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayımlanan 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda verilen bilgiye göre AÖF Görsel İletişim Tasarımı lisans programına 400 genel ve 10 okul birincisi kontenjanı, İktisat Fakültesi İngilizce İktisat, İngilizce Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi lisans programlarına da 150’şer genel, 4’er okul birincisi kontenjanı verildi. AÖF Bilgisayar Programcılığı ve Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği önlisans programlarına ise 600’er genel 15’er de okul birincisi kontenjanı verildi.

Açıköğretim sistemi yeni açılan programlarına ilk öğrencilerini bekliyor

Adaylar bu yıl düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavında aldıkları Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanları ile önlisans programlarına tercih yapabilirken Görsel İletişim Tasarımı lisans programı için sözel, İngilizce İktisat ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi lisans programları için ise eşit ağırlık puanlarını kullanabilecek. Söz konusu yeni programlara İkinci Üniversite kayıt türü kapsamında da kontenjan sınırı olmaksızın öğrenci alımı yapılacak.

AÖF Adalet önlisans programına son kez öğrenci alınacak

Açıköğretim Sisteminde öğrencilerin en çok tercih ettiği programlardan biri olan Açıköğretim Fakültesine bağlı Adalet önlisans programına ise bu yıl son kez öğrenci alımı yapılacak. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının (YÖK) 18 Haziran 2021 tarihli yazısında geçen “26 Mayıs 2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında 2547 sayılı Kanunun 2880 sayılı Kanunla değişik 7/d-2 maddesi ile İnsan Hakları Eylem Planı uyarınca, mevcut öğrencilerin statülerinin korunması şartı ile 2022 YKS'den itibaren yükseköğretim kurumları bünyesinde yer alan Adalet Açıköğretim ile uzaktan öğretim ön lisans programlarının kapatılmasına karar verilmiştir" ifadeleri uyarınca açık ve uzaktan öğretim yöntemiyle faaliyet gösteren tüm Adalet önlisans programlarına gelecek yıldan itibaren öğrenci alımı yapılamayacak.

Yetkililer bu nedenle bu başvuru ve kayıt döneminin AÖF Adalet önlisans programında öğrenim görmek isteyenler için son bir fırsat olduğunun altını çizdi.

Adalet Programına YKS Yeni Kayıt türünün yanı sıra kontenjan sınırı olmaksızın ikinci üniversite kapsamında da kayıt olunabilecek. 2021 yılı YKS Tercih Süreci 20 Ağustos Cuma günü saat 23.59’da sona erecek. Adaylar tercih işlemlerini ÖSYM web sitesi (https://ais.osym.gov.tr) üzerinden yapabilecek.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara İstanbul’da FETÖ’ye yönelik “Kıskaç-13” operasyonu: 13 gözaltı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da FETÖ’ye yönelik düzenlenen “Kıskaç-13” operasyonunda 13 eski askeri öğrencinin gözaltına alındığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İstanbul’da FETÖ’ye yönelik eş zamanlı olarak gerçekleştirilen ’Kıskaç-13’ operasyonunda örgüt mensuplarının mülakat sınavlarında aday numaralarında kodlama yaparak askeri okullara yerleştirdiği tespit edilen 13 eski askeri öğrencinin yakalandığını belirtti. Bakan Yerlikaya paylaşımında, "FETÖ’cülere göz açtırmayacağız. Aziz milletimizin duası ve destekleriyle terör örgütleri ve onların iş birlikçilerinin nefeslerini keseceğiz. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Emniyet Genel Müdürlüğü TEM Daire Başkanlığı ve İstihbarat Başkanlığı koordinesinde İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğünce İstanbul’da FETÖ’ye yönelik 15 farklı adrese eş zamanlı olarak düzenlenen ’Kıskaç-13’ operasyonunda şüpheli eski askeri öğrencilerin örgütün askeri yapılanmasına yönelik ankesörlü hatlardan iletişim kurdukları, haklarındaki beyanlar ve askeri okullara girişte mülakat sınavlarında aday numaraları üzerinden kodlama yapılarak askeri okullara girişte öncelik sağlandığı tespit edildi. Operasyonları gerçekleştiren kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle" dedi.
Zonguldak Karadeniz Ereğli’de ilk çilek hasadı yapıldı Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde ilk çilek hasadı yapıldı. Tarladan pazara inen çileğin üretiminin az olması nedeniyle kilogramı 150 TL’den satılmaya başladı. Kdz. Ereğli ilçesinde demir-çelik fabrikasından emekli olan İsmet Koç eşi Ayşe Koç ile tarlasında bu yılın ilk çilek hasadını yaptı. Geçtiğimiz yıl aşırı yağışlar nedeniyle az üretilen çileğin bu yıl da kuraklık nedeniyle veriminin düşük olduğunu anlatan İsmet Koç, Osmanlı Çileğinin de çok azaldığını söyledi. Koç, "2024 çilek sezonu Kdz. Ereğlimize hayırlı olsun. Bu gün ilk hasadımızı topladık gördüğünüz gibi. Burası Kışla Mahallesi İnallı Sokak. Bu çilek Osmanlı Çileğinin kardeşi alo çileği. Allah nasip ederse 15-20 gün içinde de Osmanlı Çileği çıkar. Geçtiğimiz sene havalar hep yağmurlu gitti, böcekler yedi. Bu senede havalar kurak gidiyor. Hava yağarsa çilek bollaşır" dedi. “Bir baba çalışıp 5 kişi yiyorsa olmaz” Kendilerinin maddi olarak hiçbir ihtiyaçları olmadığı halde üretmeye devam ettiklerini ve insanlara örnek olmaya çalıştıklarını belirten Koç, “Benim maddi olarak bir şeye ihtiyacım yok. Kendim demir-çelik fabrikalarından emekliyim. İnsanları teşvik etmek için üretim yapıyoruz. Şu anda biber, patlıcan, domates dikme zamanı. İnsanlar diksin ki herkes kazansın. Devlet nereye kadar verecek. Bir baba çalışıp 5 kişi yiyorsa olmaz. Sonra çıkıp ‘o pahalı, bu pahalı’ diye bağırıyoruz. Köyde kokuyor diye ineğe bakmazsın, elinde burada köpek gezdiriyorsun. Bu nasıl olacak? Tarlanız yoksa evde mantı yapın, makarna kesin, el işi yapın" dedi. “Asıl terapi tarlada çalışıp, üretmek” İsmet Koç’un eşi Ayşe Koç da 15 yaşından beri üretim yaptığını belirtti. Ayşe Koç, üreterek elde ettiği gelirlerle iki çocuğunu da üniversitede okutup iş ve meslek sahibi olmalarını sağladığını söyledi. Koç konuşmasında şu sözlere yer verdi: "Ben bunu ihtiyacım olduğu için yapmıyorum. Eşim emekli, evim var, kira vermiyorum. Çocuklarımın ikisi de evli ve çalışıyorlar. Bu ürettiklerim sayesinde iki çocuğumu da okuttum, mühendis oldular, kendi işlerini ellerine aldılar. Evde akşama kadar televizyona bakıp bir şey öğrenmiyorum. Akşama kadar ‘O onu demiş, bu bunu demiş.’ Aslında bu bana bir terapi gibi geliyor. Geçenlerde bir düğüne gittim, ara verildi; 7’den 70’e herkesin elinde telefon. Kimse bir biriyle konuşmuyor, telefona bakıyorlar. Asıl terapi gerçekten bu. Ben bu çileği her sene ekiyorum. Gençler bunu her sene ekmez. Çünkü yağmur yağmadığında bu her sene kuruyor. Kuruduğu için Ekim aylarında biz bunu tekrar ekiyoruz. Kdz. Ereğli’de benim çocukluğumdan bu yana yetişen tek çilek Osmanlı Çileğiydi. Sonradan sepetler çabuk doluyor diye alo çileği ortaya çıktı. Osmanlı Çileği üretmeyi çok istiyorum. Fidesi kaç TL’de olsa alacağım ama kimse vermiyor yada bulamıyorum."