MAGAZİN - 25 Eylül 2016 Pazar 08:32

‘Adana Film Festivali’nde muhteşem final.. Hangi film ödül kazandı?

A
A
A
‘Adana Film Festivali’nde muhteşem final.. Hangi film ödül kazandı?

Bu yıl 23.’sü düzenlenen ‘Uluslararası Adana Film Festivali’nde ‘En İyi Film Ödülü’nü yönetmenliğini Reha Erdem’in yaptığı ‘Koca Dünya’ filmi aldı. Bu yıl yaşamını yitiren Tarık Akan'a adanan Tarık Akan En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü Menderes Samancılar, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ise Gizem Erdem aldı.

Adana Film Festivali’nin ‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın ödülleri, Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödül töreni, ünlü sanatçıların kırmızı halıdan geçerek tören alanına gelmesiyle başladı. Kırmızı halı seremonisi ile başlayan ödül törende, ünlü sanatçıların şıklıkları ile göz kamaştırdı.

Sunuculuğunu Cem Davran ve Ceyda Düvenci’nin yaptığı gecede, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, sözlerine 15 temmuz darbe girişimini hatırlatarak başladı. Türkiye'ye rahat vermek istemeyen güçlerin her zaman olacağını kaydeden Başkan Sözlü, Uluslararası Adana Film Festivali'nin her ne olursa olsun kesintisiz olarak devam edeceğini ifade etti. Sözlü, “Sanat, ara vermemeli. Gazi Mustafa Kemal'in, aziz şehitlerimizin büyük bir milli mücadele ile kurduğu bu ülke, bu cumhuriyet, kültürle, sanatla beslenerek, desteklenerek yüceltilmeli. Ülkemiz, milletimiz, Türk Sanatı, dünya milletleri arasında hak ettiği yeri almalıdır. Ülkemizin güvenliği için hem içeride hem dışarıda can veren şehitlerimizi ve o talihsiz kalkışmada can veren şehitlerimizi rahmetle anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Amaçlarının Türk Sineması'na katkı koymak olduğunu ifade eden Başkan Hüseyin Sözlü, şöyle devam etti:
“Sinemanın, Türk sanatının esas emekçileri olan değerli sanatçılarımıza destek verebiliyorsak, sanatımıza katkı koyabiliyorsak ne mutlu bize ve bu, Adana'nın değil, Türkiye sanatının festivali. Bu festivale ev sahipliği yapmak şehrim, bereketli topraklar Adana'ya yakışıyor. Başladığından bu zamana kadar koyduğu ölçülerle hep objektif değerlendirmeler yapılmıştır, kesinlikle siyasi bakışımız olmamıştır. Türk sinemasının genel ortalamasında festivalimizin yönetim kurulu üyesi olan değerli sinemacılar ve kültür adamları var. Biz sadece heyecan ve desteğimizi katabiliyoruz. Bugün burada ne duyacaksak sizlerle birlikte duracağız. Bu festivale filmleriyle, emekleriyle katılarak şeref veren, destek veren yapımcılarımızı, yönetmenlerimizi, oyuncularımızı da canı gönülden tebrik ediyorum. Onlar olmasa bu festivalin değeri olmaz.”
Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise Adana'yı marka kent yapmak için yola koyulduklarını belirterek, “Adanamız 1969 yılından beri önemli bir festivale ev sahipliği yaparken, bereketli topraklarında sadece pamuk değil, sanat fışkırmış ve sanat dünyasına burada sayamayacağımız kadar kıymetli isimleri katmıştır” diyerek, festivalde emeği geçenlere teşekkür etti.

Festivali tanıtan kısa filmlerin gösterilmesinin ardından ‘Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’ ve ‘Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’ ile ‘Adana’ konulu senaryo yarışmasından dereceye giren filmlere jüri üyeleri tarafından Altın Koza ödülü verildi.

Nefesleri kesen Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda verilen ödüller ise şöyle:

En İyi Film: Koca Dünya
Yılmaz Günel Ödülü: Babamın Kanatları
Adana İzleyici Ödülü: İftarlık Gazoz
Jüri Özel Ödülü: Tarla
En İyi Yönetmen: Mehmet Can Mertoğlu (Albüm)
En İyi Senaryo: Mehmet Can Mertoğlu (Albüm)
En İyi Kadın Oyuncu: Gizem Erdem (Rüya)
Tarık Akan En İyi Erkek Oyuncu: Menderes Samancılar (Babamın Kanatları)
En İyi Müzik: Bajar (Babamın Kanatları)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Florent Herry (Koca Dünya)
En İyi Sanat Yönetmeni: Meral Efe-Yunus Emre Yurtseven (Albüm)
En İyi Kurgu: Umut Sakallıoğlu (Babamın Kanatları)
Yardımcı Rolde En İyi Kadın: Kübra Kip (Babamın Kanatları)
Yardımcı Rolde En İyi Erkek: Musa Ekici (Babamın Kanatları)
Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu: Ecem Uzun (Koca Dünya)
Umut Veren Genç Erkek Oyuncu: Ilgaz Kocatürk (Tarla)
Film - Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Reha Erdem (Koca Dünya)
Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Film: Babamın Kanatları 

Eren Bozkurt - Nuri Pir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da düzenlenen “Mahzen-34” operasyonunda elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütü çökertildi İstanbul’da düzenlenen “Mahzen-34” operasyonunda elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 9 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul’da düzenlenen “Mahzen-34” operasyonunda elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütünün çökertildiğini belirterek operasyonda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 9 şüphelinin yakalandığını kaydetti. "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki; hangi büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerini çökertip, adalete teslim edeceğiz. Şafak sökerken de gün batarken de operasyonlarımız devam edecek" diyen Bakan Yerlikaya şunları kaydetti: "Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kasten adam öldürmeye teşebbüs, iş yerlerine yönelik çok sayıda molotofkokteyli ve silahlı saldırı, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, 6136 sayılı kanuna muhalefet, tehdit ve mala zarar verme suçlarını işledikleri tespit edildi. Operasyon sonucu 3 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda şarjör ve fişeğe el konuldu. Operasyonları gerçekleştiren kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.