SAĞLIK - 08 Kasım 2010 Pazartesi 12:47

Alerjik Rinit'e dikkat

A
A
A
Alerjik Rinit'e dikkat

Özel Antalya Yaşam Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Süleyman Yılmaz, ilkbahar ve sonbahar aylarında en çok görülen alerjik riniti (saman nezlesi) olanların tozlu, polenli, küflü ortamdan uzak durması, kuru hava için nemlendirici kullanılması, evde hayvan ve bitki beslenmesinden kaçınılmalısı, tozlu halı-kilimden uzak durulması önerilerinde bulundu.

Özel Antalya Yaşam Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Süleyman Yılmaz ilkbahar ve sonbahar aylarında en çok görülen alerjik rinit (saman nezlesi) hastalığını tetikleyen nedenler ve korunma yolları hakkında bilgi verdi. 

Yılmaz, yaptığı açıklamada, alerjik rinitin vücudun yabancı madde ile karşılaştığında geliştirdiği yanıt ile oluştuğunu, bu yabancı maddelerin ise en sık havadaki polenler, tozlar, küfler, hayvanlar olduğunu ve bu yabancı maddelerin hava yoluna yapışınca allerjik olayların başladığını kaydetti. En çok 40 yaş öncesi sık görüldüğüne ve yaş ilerledikçe bu oranın azaldığına değinen Dr. Yılmaz, ''Alerjik rinit, burun mukozasının alerjik nedenli iltihabıdır. Ailesinde alerjik hastalığı olanlarda aynı zamanda alerjiye yatkın olan kişilerde sık görülür ve ömür boyu devam edebilir. Ayrıca egzama, cilt kızarıklığı, astım hastalıkları ile birlikte görülebilir'' dedi. 

Dr. Yılmaz, alerjik rinit belirtilerinin, ağız, burun, boğaz, göz ve deride kaşıntı; burun akıntısı ve gözlerde sulanma ile burun tıkanıklığı, koku almada azalma, öksürük, hapşırık, baş ağrısı ve solunum sıkıntısı ortaya çıkardığını ifade etti. Alerjik rinit teşhisinin, hastanın öyküsüyle konulabileceğine işaret eden Yılmaz, "Tedavide etken maddeden uzak durulması. Tozlu, polenli, küflü ortamdan uzak durulmalı, oda havalandırılmalı, kuru hava için nemlendirici kullanılmalı, evde hayvan ve bitki beslenmesinden kaçınılmalı, tüylü-yünlü battaniyeler kullanılmamalı ve tozlu halı-kilimden uzak durulmalıdır'' diye konuştu. 

Bunların haricinde ilaç tedavisi de gerekebileceğini belirten Dr. Yılmaz, antihistaminik haplar ve burun spreyleri gibi ilaçlarla tedavinin yanı sıra aşı tedavisi de olabileceğini fakat aşı tedavisinin uzun, zor ve pahalı olmasına rağmen tedavide önemli bir yer tuttuğunu sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.