DÜNYA - 05 Ekim 2018 Cuma 13:24

Alman askerleri Kosova'dan ayrılıyor

A
A
A
Alman askerleri Kosova'dan ayrılıyor

NATO'nun Kosova’daki Barış Gücü bünyesinde 20 yıl görev almasının ardından Alman askerler, konuşlu olduğu Prizren’den ayrıldı.

1999 yılında Kosova’ya NATO ülkelerinin askerleri ile birlikte intikal eden Alman askerler, Kosova’da barış, istikrar ve güvenliğin tesis edilmesinde görev aldı. Alman askerlerinin 20 yıl aradan sonra Prizren’den ayrılması vesilesiyle şehirde veda töreni düzenlendi. Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj yanı sıra Almanya Savunma Bakanlığı ile Ekonomik İşbirliği Bakanlığı’nın Devlet Sekreterleri de törene katıldı. 

Prizren’in ünlü Şadırvan Meydanı'nda askeri bando eşliğinde düzenlenen askeri geçit ardından konuşan Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, Kosova’nın, Almanya’nın Kosova’da güvenliğin sağlanması için sunduğu katkılarını, Alman askerlerinin de Kosova’nın özgürlüğü, güvenliği, kalkınması ve vatandaşlarının serbest dolaşımı için gösterdiği çabalarını hiçbir zaman unutmayacağını kaydetti. 

Alman askerlerinin kaldığı üs, Almaya Hükümeti tarafından finans edilecek İnovasyon ve Eğitim Merkezi’ne dönüşerek, Kosova’ya teslim edilecek. Priştine’de KFOR Merkez Üssü’ne geçecek olan Alman askerlerinin yıl sonuna kadar Kosova’dan bütünüyle ayrılması bekleniyor. Kosova’da 20 yıl içinde görev başında iken 27 Alman askeri hayatını kaybetti.  

Ercan Kasap
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da gece yarısı korku dolu anlar: Kırsal mahallede iki ev alevlere teslim oldu Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Kızılkese Mahallesi’nde gece saatlerinde çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek iki ahşap evi küle çevirdi. Yangın, mahalle sakinlerinin ve itfaiye ekiplerinin yoğun çabasıyla çevredeki evlere sıçramadan kontrol altına alındı. Vezirköprü’ye yaklaşık 59 kilometre uzaklıktaki Kızılkese Mahallesi’nde, henüz belirlenemeyen nedenle bir evde yangın çıktı. Gece geç saatlerde başlayan yangın, hızla büyüyerek çevresinde bulunan ve kullanılmayan başka bir eve sıçradı. Ahşap evleri saran yangında alevler göğe yükseldi, geceyi aydınlattı. Alevleri fark eden vatandaşlar, tankerlerle yangına müdahale ederek büyümesini önlemeye çalıştı. Yangın vanası yardımıyla yapılan ilk müdahale sayesinde alevlerin diğer evlere yayılması engellendi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek söndürme ve soğutma çalışması gerçekleştirdi. Ekiplerin yoğun çalışması sonucu yangın saat 03.00 sıralarında kontrol altına alındı. Kızılkese Mahallesi Muhtarı Ramazan Karataş, yangının İsmail Ay’a ait evde başladığını, oturulmayan ve Ahmet Öztürk’e ait olan eve sıçradığını belirtti. Karataş, vatandaşların tankerlerle müdahalesinin ardından itfaiye ekiplerinin olay yerine gelerek yangını tamamen söndürdüğünü ve çevredeki evlerin zarar görmesinin önüne geçildiğini ifade etti. Yangın sonucu iki ahşap ev tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.