DÜNYA - 11 Eylül 2025 Perşembe 19:05 | Son Güncelleme : 11 Eylül 2025 Perşembe 19:06

Almanya, Polonya hava sahasını koruyan filonun görevini yıl sonuna kadar uzattı

A
A
A
Almanya, Polonya hava sahasını koruyan filonun görevini yıl sonuna kadar uzattı

Rusya'ya ait insansız hava araçlarının (İHA) Polonya hava sahasını ihlal etmesine sert tepki gösteren Almanya, Polonya hava sahasının korunmasında görevli uçak filosunun görevini yıl sonuna kadar uzattı, acil durumda havalanacak olan Eurofighter uçak sayısını da 4'e yükseltti.

Almanya, Rus insansız hava araçlarının Polonya hava sahasını ihlal etmesinin ardından harekete geçti. Almanya, Polonya hava sahasının korunmasında görev yapan uçak filosunun görev süresini uzattı. Almanya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "NATO hava sahasının ihlal edilmesinin ardından Alman hükümeti, Almanya'nın Polonya hava sahasının korunması (Polonya Hava Polisi) görevinin genişletilmesine karar verdi. Bu yeni önlemler müttefikler ve NATO ile yakın koordinasyon içinde yürütülecektir" denildi.

Açıklamada, Polonya hava sahasının korunması için Almanya'nın Rostock/Laage Üssünde acil müdahale filosunun 30 Eylül 2025'te sona erecek görev süresi 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatıldığı belirtilerek, acil görev gücü kapsamında konuşlandırılan Eurofighter uçak sayısının da 2'den 4'e çıkarıldığı belirtildi.

Mayıs 2021'de Almanya ve Polonya Savunma Bakanlıkları iki ülkenin hava kuvvetlerine, komşu hava sahasında ihtiyaç olması durumunda iki tarafa da müdahale etme yetkisi veren bir anlaşma imzalamıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Küslerin barıştığı bayramlaşma halkası geleneği yaşatıldı Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Yeni Mahalle’de küslerin barışması ve herkesin birbirine sarılması için her bayram sabahı sürdürülen ‘bayramlaşma halkası’ geleneği bu yıl olumsuz hava koşuları nedeniyle caminin içerisinde oluşturuldu. Tavas’a bağlı Yeni Mahalle’de yılla önce köyün ileri gelenleri tarafından kırgınlıkların unutulması ve küslüklerin sona erdirilmesi için başlatılan ‘Bayramlaşma Halkası’ geleneği bu yılda yaşatıldı. Her yıl Taşbaşı Camisinin avlusunda yaşatılan gelenek, bu yıl soğuk ve yağışlı hava nedeniyle caminin içinde gerçekleştirildi. Caminin dışında bayramlaşmak için halka oluşturan cemaat, 7’den 77’ye tüm erkeklerin katıldığı bayramlaşma zincirini bu sene cami içinde kurdu. Yıllardır devam eden bayramlaşma geleneği sayesinde, herkes birbiriyle tokalaşıp sarıldığı için kimse küs veya kırgın kalmadı. Birlik ve beraberlik için bir fırsat olarak gördükleri geleneği yaşatmaya devam ettiklerini ifade eden Yeni Mahalle eski muhtarlarından Hacı Ahmet Şen, "Mahallemizde yıllardır yaşattığımız bir bayramlaşma halkası geleneğimiz var. Bayram namazını kıldıktan sonra hocalarımız sürekli ikazda bulunur ve caminin avlusunda oluşturduğumuz halkada mahallenin 7’den 77’ye tüm erkekleri hep birlikte bayramlaşırdı. Fakat bu yıl havanın çok soğuk olması nedeniyle bayramlaşma halkamızı camimizin içerisinde oluşturduk. Bu bizim yıllardır hem gelenek göreneğimiz hem de küslerin barışması için bir fırsatımız. Adam aynı safta namaz kılıyor ama küs. Bayramlaşmak için birbirlerine el uzattıklarında, bu sayede barışmalarına vesile olunuyor. Bu gelenek göreneği ayakta tutmak için biz bayramlaşma halkasını oluşturmaya devam ediyoruz" dedi. Bayramların toplumsal dayanışma içi önemli bir fırsat olduğunun altını çizen cam cemaatinden Mehmet İnce ise "Geleneksel olarak her bayramda caminin avlusunda hep birlikte bayramlaşıyoruz. Komşularımız ve cami cemaatimiz bayram sabahı burada buluşuyor. Hiçbir şekilde küskünlüklerin devam etmesini istemiyoruz. Herkes birbiriyle sarılsın, dostluk, kardeşlik ve beraberlik olsun diye bu geleneğimizi sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.