DÜNYA - 08 Ekim 2021 Cuma 21:12

Almanya’da polis ABD Büyükelçiliğindeki 'Havana Sendromu' vakalarını araştırıyor

A
A
A
Almanya’da polis ABD Büyükelçiliğindeki 'Havana Sendromu' vakalarını araştırıyor

Almanya’da polisin, başkent Berlin’de bulunan ABD Büyükelçiliğindeki gizemli hastalık “Havana Sendromu” vakalarını araştırdığı bildirildi.

Küba'nın başkenti Havana'dan adını alan gizemli hastalık “Havana Sendromu” vakaları ABD’li diplomatlar arasında devam ediyor. Gizemli hastalığın dünya çapında yaklaşık 200 ABD’li yetkiliyi ve ailesini etkilediğine inanılıyor. Alman basınında yer alan haberde, polisin başkent Berlin’de bulunan ABD Büyükelçiliğindeki gizemli hastalık “Havana Sendromu” vakalarını araştırdığı bildirildi.

Haberde, Berlin polisinin geçtiğimiz ağustos ayından bu yana "ABD Büyükelçiliği çalışanlarına yönelik sonik silah saldırısı olduğu iddiasını" araştırdığı aktarılırken, polisin konu hakkında daha fazla bilgi vermediği ifade edildi. Konu hakkında ABD Büyükelçiliği tarafından ise henüz açıklama yapılmadı.

Havana Sendromunun semptomları arasında migren, mide bulantısı, hafıza kaybı, baş dönmesi, denge ve duyma kaybı ile anksiyete bulunuyor. Hastalığa yakalandığını iddia eden kişiler, çevredekilerin duymadığı şekilde gürültüler duyduklarını belirtmişti.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns temmuz ayında yaptığı açıklamada, Havana Sendromundan muzdarip 200 kadar ABD yetkilisi ve aile üyesi arasında yaklaşık 100 CIA görevlisi ve aile üyesinin bulunduğunu aktarmıştı.

Burns, aralık ayında ABD Ulusal Bilimler Akademisi Panelinin "yönlendirilmiş enerji" ışınlarının kullanılmasının makul bir neden olduğunu bulduğunu belirtmiş, semptomların kasıtlı olarak ortaya çıktığına dair "çok güçlü bir ihtimal" olduğunu aktarmıştı. Burns, gizemli hastalıktan Rusya'nın sorumlu olabileceğini öne sürmüş, Rusya ise iddiaları reddetmişti.

Öte yandan 2016 yılında Küba'da ABD Büyükelçiliği'ndeki düzinelerce diplomatın Havana Sendromuna ait semptomlardan şikayet etmesinin ardından gizemli hastalık kamuoyunun dikkatini çekmişti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Devrek’te 19 Mayıs coşkusu akşam da devam etti Zonguldak’ın Devrek ilçesinde Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları akşam da düzenlenen etkinliklerle devam etti. Devrek Belediyesi tarafından gerçekleştirilen etkinliklerde, halk oyunları ekiplerinin gösterileri, bando takımının konseri, animasyon şovlar, canlı langırt turnuvası, çocuklar için şişme oyun parkurları, canlı dart turnuvasının yanı sıra daha birçok etkinlik hazırlandı. Organize edilen etkinliklerin hemen ardından akşam saatlerinde DJ Emircan Saltabaş tarafından davetlilere müzik ziyafeti gerçekleştirildi. “Dev Fest Gençlik Festivali” adı altında hazırlanan ve yeni hizmete giren Egemenlik Mesire Alanı’nda gerçekleştirilen, programa Kaymakamı Muhammed Evlice, Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, başkan yardımcıları Ayhan Kazkondu ve Özcan Özmekik ve çok sayıda davetli katıldı. Gençlerin doyasıya eğlendiği kutlamalarda özel eğitim gören çocuklar ’’Başkan Ulupınar’’ tezahüratları attı. Herkesin bayramını kutlayan Başkan Ulupınar ise, ’’Kutlamalar öncesinde 20 gün mesire alanın bakımını yaptık ve festivale hazırladık. Gençlerimizle birçok program yapacağız, gençlerimizin her zaman yanındayız, onları her konuda destekleyeceğiz. En büyük zenginliğimiz gençlerimiz olduğunu biliyoruz. Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın ve bize yeniden bir istiklal savaşı yaşatmasın, bu toprakları vatan yapan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e, gazilerimize ve şehitlerimize şükranlarımızı sunuyoruz’’ diye konuştu.