GENEL - 07 Mayıs 2011 Cumartesi 13:31

Ankara Metrosu, Ulaştırma Bakanlığı'na devredildi

A
A
A
Ankara Metrosu, Ulaştırma Bakanlığı'na devredildi

Ankara Metrosu'nun yapımı, düzenlenen törenle Ulaştırma Bakanlığı'na devredildi.

EDA IŞIK
ANKARA 

 

Mayıs ayında ihalesine çıkılacak olan 44 kilometrelik ve 3 güzergah olan metrolar 2 yıl içinde tamamlanacak.


Ankara metrosunun yapımının Ulaştırma Bakanlığı'na devredilmesine ilişkin Kızılay-Çayyolu metrosunun ODTÜ durağının içinde tören düzenlendi. Törene Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ulaştırma Bakanı Habib Soluk, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bakanlık ve belediye bürokratları katıldı.


Törende bir konuşma yapan aynı zamanda AK Parti Ankara 2. Bölge milletvekili adayı Bakan Çiçek, siyasi hayatında başta nikah olmak üzere birçok şeye şahitlik yaptığı ama böylesine önemli bir projeye şahitlik yapmaktan ayrı bir gurur ayrı bir onur duyduğunu ifade etti. Bu projenin kendileri için önemli bir proje olduğunu kaydeden Çiçek, Ankara'nın siyaseten bir marka şehir olduğunu söyledi.

 

AK Parti'nin 2023 vizyonunu anımsatan Çiçek, siyaseten marka olan Ankara'yı başka alanlarda da marka haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Çiçek, Ankara metrosunun bitirilmesi için bu yıl ki bütçenin 7'de 1 oranında kaynak ayrıldığını belirtti.


Ulaştırma Bakanı Habib Soluk ise metro yapımının bakanlığa devredilmesine ilişkin yasanın çıkarılmasının ardından Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana büyükşehir belediyelerinin kendilerine başvuruda bulunduğunu söyledi. Soluk, 4 ilde toplam 165 kilometrelik metro yapılacağını bunun 44 kilometresinin Ankara'ya yapılacağını ifade etti. Önümüzdeki günlerde metroların elektronik teknik işlerine başlanacağını belirten Bakan Soluk, Mayıs ayı içerisinde de metro altyapı ihalesine çıkacaklarını bildirdi. Soluk, "2 yıl gibi bir süreçte biz bu metroları teslim aşamasına getireceğimize inanıyoruz" diye konuştu.


Ankara metrosunun maliyeti hakkında da bilgi veren Soluk, metronun 3 milyar 40 milyon liraya mal olacağını ifade etti.


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise başkentin trafik sorunun çözmek için metro inşaatına başladıklarını ancak belediyenin kısıtlı imkanları nedeniyle bunu bitiremediklerini söyledi. Metro yapmanın devletin işi olduğunun yineleyen Gökçek, bugüne kadar metro inşaatı için 828 milyon lira harcadıklarını anlattı.


İnşaatları devam eden ve bakanlığa devredilen metrolar hakkında bilgi veren Gökçek, 16,5 kilometre uzunluğundaki Kızılay-Çayyolu metrosunun inşaatının yüzde 92.31'nin, 15.3 kilometre uzunluğundaki Batıkent-Sincan metrosunun yüzde 71,78'nin, 9,2 kilometre uzunluğundaki Keçiören-Tandoğan metrosunun ise yüzde 41.3'ünün tamamlandığını ifade etti. Gökçek, metroların 2 yıl içinde tamamlanacağını bildirdi. Törenin ardından devir-teslime ilişkin imzalar atıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir