KÜLTÜR SANAT - 06 Temmuz 2023 Perşembe 12:50 | Son Güncelleme : 08 Temmuz 2023 Cumartesi 15:28

Annesinin memleketi Mardin'e gelen Suriyeli heykeltıraş 40 yıldır taşlara hayat veriyor

A
A
A
Annesinin memleketi Mardin'e gelen Suriyeli heykeltıraş 40 yıldır taşlara hayat veriyor

Uzun yıllar Suriye'de yaşadıktan sonra annesinin memleketi Mardin'e yerleşen 65 yaşındaki heykeltıraş Sabah Kassem Garguli, 40 yıldır volkanik taşlardan heykel yapıyor.

Uzun yıllar Suriye'de yaşayan 65 yaşındaki Sabah Kassem Garguli, daha sonra annesinin memleketi Mardin'e yerleşti. 25 yaşında sanatını icra etmeye başlayan Garguli, 40 yıldır sert taşlara hayat vererek eserler üretiyor. Mesleğini yaparken kendisini bir bal arısına benzettiğini dile getiren Garguli, "Uzun yıllar Suriye'de yaşadım, fakat şu an annemin memleketindeyim. 40 senedir bu mesleği yapıyorum. İşimi yaparken bir bal arısı gibi hiç sıkılmadan ve yorulmadan çalışıyorum. Allah'ın 99 isminden Cabbar isminin esas olarak bana işim için güç ve kuvvet verdiğine inanıyorum" dedi.

Bu işi Mardin'de bir tek kendisinin yaptığını söyleyen Garguli, "Mesleğim kaybolmaya yüz tutmuş olduğu için yetkililerden yanıma eğitmem için öğrenci vermelerini talep ediyorum. Heykel yapmak için sert ve volkanik taşları seçiyorum. Düşüncelerimi taş üzerinde heykele dönüştürüyorum. Basit bir taşı bile eski ideolojiye göre hikayeleştiriyorum" diye konuştu.

Sadiye Alav
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’ın babası son yolculuğuna uğurlandı Türkiye Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’ın vefat eden babası Osman Doğan, son yolculuğuna uğurlandı.Türkiye Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’ın Babası Osman Doğan tedavi gördüğü Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde hayata gözlerini yumdu. Doğan’nın vefatı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından, "Değerli büyüğümüz Osman Doğan amcamız, Bilkent Şehir Hastanesi yoğun bakım bölümünde tedavi altındaydı. Kendisini kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyorum. Başta oğlu ve Türkiye Cumhurbaşkanı özel kalem müdürü, Büyükelçi Sayın Hasan Doğan kardeşim olmak üzere tüm ailesine, sevenlerine başsağlığı diliyorum” ifadeleriyle duyurulmuştu.Osman Doğan’ın cenazesi bugün öğle namazına müteakip Ankara Hacı Bayram-ı Veli Camii’ne getirildi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın cenaze namazını kıldırdığı Doğan’ın son yolcuğuna, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Sağlık bakanı Fahrettin Koca, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ak parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Ak Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanı Mansur yavaş ve pek çok siyasi isim katılım sağladı. Cenaze namazının ardından Osman Doğan’ın naaşı ikindi namazı sonrası defnedilmek üzere Ankara Kızılcahamam, Yukarı Çamlı köyüne götürüldü.
Gaziantep M. Naci Topçuoğlu dualarla anıldı Merhum sanayici M. Naci Topçuoğlu vefatının 16. yıldönümünde düzenlenen törende dualarla anıldı. 11 Mayıs 2008 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonrası vefat eden Anadolu’nun öncü sanayicilerinden M. Naci Topçuoğlu için vefatının yıldönümünde anma töreni düzenlendi. Asri mezarlıktaki aile kabristanında düzenlenen törene Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Op. Dr. Samet Bayrak, Topçuoğlu Ailesinin mensupları, Gülsan Holding ve Gaziantep Sanayi Odası SO ile sevenleri katıldı. Anadolu’nun sanayileşmesindeki öncü rolünün yanında Gaziantep’in ekonomi, eğitim, sosyal, kültürel ve sportif alanda gelişimine yaptığı katkılarla bilenen merhum M. Naci Topçuoğlu, mezarı başında düzenlenen törende dualarla anıldı. Anma töreninin ardından Topçuoğlu ailesi adına Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu kısa bir konuşma yaptı. M. Naci Topçuoğlu’nun ömrünü topluma adayan biri olduğunu belirten Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu, şunları söyledi: “Amcam, merhum Naci Topçuoğlu, ömrünü sanayiye, kalkınmaya ve Gaziantep’e adadı. ‘Ne yaparsanız yapın, en iyisini yapın’ prensibi ile hareket ederdi. Araştırma-Geliştirmeye, markalaşmaya, inovasyona çok önem verirdi. Hayatı boyunca her zaman yaşadığı topluma hizmet etmeyi öncelikleri arasında bildi. Bizler de amcam merhum Naci Tapçoğlu’nun yolundan giderek, ona layık olmaya çalışıyoruz. Nur içinde yatsın, mekanı cennet olsun. Geldiğiniz için de hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.” Türkiye ekonomisinin öncü sanayi kuruluşlarından Gülsan Holding’in kuruluşundan vefat edene kadar Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan M. Naci Topçuoğlu, Gaziantep Sanayi Odası’nın kuruluşunda da aktif rol almış ve 10 yıl süreyle Meclis Başkanı olarak görev yapmıştı. Gaziantep’in her alanda kalkınmasına büyük önem veren M. Naci Topçuoğlu, kendi adını taşıyan Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu MYO ile de iş dünyasının kalifiye eleman ihtiyacını karşılayan önemli bir eğitim kurumunu ülkemize kazandırmıştı. Gaziantepspor’da da uzun süre As Başkan olarak görev yapan M. Naci Topçuoğlu, 11 Mayıs 2008 tarihinde vefat etti.
Balıkesir Bıçaklı saldırıya uğrayan kurye hayatını kaybetti Balıkesir’de bıçaklı saldırıya uğrayan kurye hayatını kaybetti. Alınan bilgiye göre, Balıkesir Üniversitesi Turizm ve Otelcilik bölümü öğrencisi olan ve kuryelik işinde çalışan A.E.A. (20), merkez Karesi ilçesinde sipariş götürdüğü noktada henüz bilinmeyen bir nedenle E.Ö.’nün (17) bıçaklı saldırısına uğradı. Vücudunun çeşitli yerlerinden 10 bıçak darbesi alan A.E.A., olay yerinde hayatını kaybetti. A.E.A.’nın cenazesi Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi morguna kaldırıldı. A.E.A.’nın ailesinin Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde yaşadığı öğrenildi. İddiaya göre, alkollü olduğu öğrenilen E.Ö. ise olay yerinden kaçarak uzaklaştı. Daha sonra saklanan zanlı E.Ö. ile babası O.Ö. polis ekiplerince gözaltına alındı. E.Ö. ve babası O.Ö. işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüpheli E.Ö.’nün kasten yaralama ve tehdit suçları gibi 6 ayrı suçtan kaydının bulunduğu belirtildi. Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu da sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklamada bulundu. Ustaoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Dün gece Karesi ilçemizde kuryelik yaparak harçlığını çıkartan üniversite öğrencimiz A.E.A.’nın hunharca bıçaklanarak öldürüldüğünü üzüntüyle öğrendim. Emniyetimiz tarafından şüpheli şahıslar yakalanmıştır. Hayatını kaybeden öğrencimize Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı dilerim."
Bursa Bursa Uluslararası Ticaret ve Lojistik Sempozyumu yapıldı Bursa Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü tarafından ‘Bursa Uluslararası Ticaret ve Lojistik Sempozyumu’ düzenlendi. Bursa Teknik Üniversitesi Yıldırım Bayezid Kampüsünde yüz yüze ve çevrim içi olarak gerçekleşen sempozyumun açılış oturumunda sektörün durumu ve geleceği ele alındıyapıldı. Açılış oturumunda; Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Bursa Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Çağlayan, BTSO Girişimcilik ve Üniversite-Sanayi İşbirliği Konsey Başkanı Hakan Hacızade, BTSO E-Ticaret Konseyi Başkanı İlker Özgüven, WestLine Global Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şener, Prof. Dr. Selim Başar, Prof. Dr. Hilmi Yüksek sunum yaptılar. Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Orhan Çağlayan yaptığı açıklamada; “Bilimsel bildiri sunumları çerçevesinde; 36 yerli ve 40’ı yabancı ülkelerden olmak üzere toplam 76 bildiri alındı. Sempozyuma 17 farklı ülkeden bilim insanı katıldı. Katılımcı ülkeler; Türkiye, Hindistan, Etiyopya, Endonezya, Nijerya, Irak, Macaristan, Pakistan, Kosova, Tayland, Suudi Arabistan, Arnavutluk, Vietanam, Fas, Malezya, İspanya ve Ukrayna’dan oluşmaktadır” ifadelerini kullandı Çağlayan, sempozyum sonunda; “Bilimi öncelediğimiz, yaşadığımız kenti merkeze aldığımız, üniversitemizi enternasyonal klasmanda üst sıralara taşıma gayretimizde yanımızda olan Yıldırım Belediyesine, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasına, Bursa MÜSİAD’a, sempozyum ortağımız İKSAD’a bölümümüz, sempozyum düzenleme kurulumuz ve tüm çabalarımızın hedefi, geleceğimizin teminatı öğrencilerimiz adına hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.