GÜNDEM - 04 Kasım 2016 Cuma 11:31

Antik çağlarda kullanılan mermerle cami inşa ediyor

A
A
A
Antik çağlarda kullanılan mermerle cami inşa ediyor

Bursa'nın İznik ilçesinde antik çağlarda kullanılan taş malzemelerle inşa edilen caminin Türkiye'de bir başka örneği daha yok.

Bursa'nın İznik ilçesinde taş ustası 70 yaşındaki Mehmet Arslan, hayırseverlerin desteği ile işlettiği taş ocağından kestiği mermer bloklardan cami inşa ediyor. Mihrap'ı 10 ton ağırlığında yekpare mermerden olan caminin zemini de 3 metre uzunluğunda 160 santimetre genişliğinde mermer blok taştan oluşuyor. Tamamı mermer bloklardan oluşan camide taşıyıcı kolon olmaması ise dikkat çekiyor. İnşa edilen caminin mermerleri, İznik'in sur ve antik tiyatrosunda kullanılan taş malzemesiyle aynı özellikte sahip olduğunu ifade eden Arslan, "Hiç bir eğitimim yok. Çocukluğumdan beri bu işi yapıyorum. Caminin en büyük özelliği 10 ton ağırlığında yekpare mermerden olması. Ayrıca cami inşaatında beton kullanmıyoruz. Temeli oluşturan zeminde 10'ar ton ağırlığında mermerler var. Kısacası tamamı mermer bloklardan oluşuyor. Cemaat yeri ise yüz kişi alacak şekilde yapılıyor" dedi.

Arslan, "Antik çağda da kullanılan bu mermerin kalitesi çok yüksek. Biz buna Kaplan Postu diyoruz. Yıllandıkça rengi daha da açılacak. Kışın sıcak, yazın ise serin tutar" dedi.

4 ay önce başlanılan inşaatın 2017 yılı içerisinde bitirilmesi hedefleniyor. 

Halil Ataş

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Bilecik’te 90+1. dakikasında hakem kural hatası yaptığı gerekçesiyle tartışma çıktı Bilecik’te oynana Bölgesel Amatör Lig’de 1969 Bilecik Spor Kulübü ile Tavşanlı Tepecikspor arasındaki karşılaşmanın 90+1. dakikasında hakemlerin kural hatası yaptığı gerekçesiyle tartışma çıktı. Değişiklik sonrası çıkan oyuncuya kırmızı kart gösterince oyuna giren oyuncu saha dışına alındı. BAL 4. Grup 27. haftasında 1969 Bilecik Spor Kulübü, İstasyon Sentetik Sahası’nda Kütahya temsilcisi Tavşanlı Tepecikspor ile karşı karşıya geldi. Maçın 90+1. dakikasında maç 0-0’lık sonuçla devam ederken, 1969 Bilecik Spor Kulübü teknik heyetin oyundan Burhan Beyazit’ı oyundan almak istedi. Maçın 4. hakemi Burak Koç, bu değişlikte geç kalınca maçın orta hakemi Mustafa Bayındır arasında bir iletişim sorunu yaşandı. Ardından oyundan çıkan Burhan Beyazit’ın olduğunu öğrenince oyuncuya, çıkmadığı için sarı kart gösterdi. Oyuncu da tabela numarasının kalkmadığı söylemesi de fayda etmezken, oyundan çıktıktan sonra ’Küfür’ ettiği gerekçesiyle sarı kart iptal edilerek, direkt kırmızı kart gösterdi. Yaşanan olaylarda maçın orta hakemi Mustafa Bayındır, 1969 Bilecik Spor Kulübü teknik heyetinden bir kişiye kırmızı kart gösterdi. Olaylar 5 dakika sürerken, maç 0-0’lık sonuçla bitti. Maç sonu hakemlere 1969 Bilecik Spor Kulübü teknik heyeti ve oyuncuları uzun süre itiraz etti.