GÜNDEM - 18 Nisan 2015 Cumartesi 09:53

Artvin Tanıtım Günleri tüm coşkusuyla devam ediyor

A
A
A
Artvin Tanıtım Günleri tüm coşkusuyla devam ediyor

Feshane Fuar ve Kongre Merkezi’nde bu yıl 2’ncisi düzenlenen Artvin Tanıtım Günleri’nde Artvin’in yöresel yiyeceklerinden enstrümanlarına kadar kültürel özellikleri tanıtılıyor.

Artvin Valiliği, Artvin vakıfları, federasyonları ve derneklerinin iş birliği ile İstanbul’a taşınan Artvin kültür ürünlerine her kesimden insan ilgi gösteriyor. 19 Nisan’a kadar ziyaretçilere açık olan Artvin Tanıtım Günleri’nde kentin kültürel özellikleri tanıtılıyor. Artvin’in geçmişinden beri verimli ama sınırlı topraklara sahip olduğu için kendi kendine yetemeyen bir ekonomisi olduğunu ifade eden Artvin Hizmet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Osman Bozkurt, Artvin’in genellikle kapalı kır ekonomisi üzerine şekillendiği için pazarla ilişkisinin zayıf olduğunu, bu nedenle Artvin halkının eğitime yöneldiğini söyledi. Artvin’in Türkiye için yüksek dayanışma konusunda bir model olduğunun altını çizen Bozkurt, “Artvin’in Türkiye için model olma özelliği vardır. Bu yönü yeterince değerlendirilmiyor. Çünkü Türkiye’de etnik sorunların çok kışkırtılan sorunlar olmasına karşın Artvin hiçbir kışkırtmanın başaramadığı yüksek bir dayanışma ve hemen her etnik kökenin bir diğerine empati kurduğu bir düzen vardır. Bu düzen zannediyorum Türkiye’de şu anda bir tek Artvin’de var. Antakya bu konuda iyi bir örnekti. Ama ne yazık ki şu anda başka sebeplere bağlı olarak o etnik durum başka bir hal aldı. Artvin örneği bütün Türkiye için rol model olarak düşünülmeli. Eğitime gösterdiği ilgi açısından da böyle düşünülmeli” dedi.

Türkiye’nin ihtiyacı olan Kafkas arısının damızlık olarak kalabildiği tek bölgenin Artvin Borçka ilçesindeki Macahel bölgesinde olduğunu söyleyen Macahel Arıcılık A.Ş. firmasının yöneticisi Mehmet Ali Bayrak ise, “Türk arıcılarının damızlık olarak kullanabileceği tek gen kaynağı Macahel bölgesinde. Bu bölgenin oradaki varlığı Artvin’e de değer anlamında önemli katkılar sağlıyor. Bizim projelerimiz arıcılık, eko-turizm ve organik tarım olmak üzere üç ayaklı olarak yürütülüyor. Artvin’in coğrafya yapısı tarım faaliyetlerine uygun değil. Arıcılık için çok daha uygun durumda. Arıcılığı daha fazla geliştirip oradaki mevcut arıları ıslah ederek ırklarını düzeltip tüm Türkiye’ye hatta uluslararası platforma açmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Erzurum’a ait olduğu bilinen cağ kebabının aslında Artvin’in Ardanuç ilçesinden çıktığını dile getiren İstanbul-Artvin Dernekleri Federasyon Başkanı Sinan Temiz, cağ kebabının orijinal adının ‘eşkıya kebabı’ olduğunu ve aslında Artvin’in Ardanuç yöresine ait olduğunu söyledi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 2 - Erzurumspor FK: 0 Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Ümraniyespor, konuk ettiği Erzurumspor FK’yı 2-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar 19. dakikada kazanılan serbest vuruşta topun başına geçen Eren Tozlu’nun yaptığı vuruşta meşin yuvarlak kaleci Übeyd Adıyaman’da kaldı. 55. dakikada rakibini geçerek sol taraftan topla birlikte ceza sahasına giren Titebah’ın içeri çevirdiği topa altıpas içerisinde Emre Demir’in yaptığı tek vuruşta meşin yuvarlak filelerle buluştu. 1-0 64. dakikada sağ taraftan Orhan Ovacıklı’nın yaptığı ortada altıpas çizgisinin sol tarafında Mustafa Yumlu’nun yaptığı vuruşta savunmada Cofie’nin sonda müdahalesiyle meşin yuvarlak ona çarpıp oyuna döndü. 89. dakikada Tiago Çukur’un pasında ceza sahası içi sol çaprazda topla buluşan İlhami Siraçhan Nas, sağa çekip rakibini geçtikten sonra uzak köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 2-0 Hakemler: Süleyman Bahadır, Hüseyin Kıvanç Durmaz, Sabri Öğe Ümraniyespor: Übeyd Adıyaman, Uğur Kaan Yıldız, Cavare, Mustafa Eser, Emre Kaplan, Titebah (Muhammed Mert dk. 65), Serkan Göksu, Cofie (Diniyev dk. 85), Emre Demir (İlhami Siraçhan Nas dk. 69), Tiago Çukur, Emrecan Bulut (Bouali dk. 86) Yedekler: Abdulsamed Damlu, Melih Okutan, Saponjic, Onur Ayık, Kosoko, Batuhan Arıcı Teknik Direktör: Orhan Gençer Erzurumspor FK: Göktuğ Bakırbaş, Gürkan Varlık (Celal Hanalp dk. 46), Orhan Ovacıklı, Mustafa Yumlu, Yakup Kırtay, Ufuk Budak, Özgür Sert (Furkan Özhan dk. 57), Estrela, Sefa Akgün (Alican Özfesli dk. 73), Eren Tozlu, Rosheuvel (Süleyman Koç dk. 58) Yedekler: Rıdvan Yağcı, Alperen Karaca, Hüseyin Mevlütoğlu, Muhammed Yavaş, Cengizhan Bayrak, Eren Özdemir Teknik Direktör: Hakan Kutlu Goller: Emre Demir (dk. 55), İlhami Siraçhan Nas (dk. 89) (Ümraniyespor) Sarı kartlar: Emre Demir, Emre Kaplan (Ümraniyespor)
Manisa Manisa Büyükşehir İtfaiyesinden samanlık yangınları uyarısı Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, son günlerde artan samanlık yangınlarına karşı hayvan yetiştiricilerine önemli uyarılarda bulundu. Yangınların uzun sürdüğü, aşırı su harcamasına ve hayvanların yaralanması ya da ölümüyle sonuçlandığına dikkat çekilen açıklamada, alınacak küçük çaplı önlemlerle büyük yangınların önüne geçilebileceğine vurgu yapıldı. Son günlerde Manisa’da samanlık depolarında, özellikle saman ve kuru ot balyalarından yangınlar çıktığının görüldüğüne dikkat çeken Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, bu tür yangınların üreticilere büyük zarar verdiği, yangınların uzun sürdüğü ve çok fazla tonajda su harcandığı bazı yangınlarda hayvanların yaralandığı ve öldüğüne dikkat çekerek, hayvan yetiştiricilerine önemli uyarılarda bulundu. Konu ile ilgili İtfaiye Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamada, “Mevsim şartlarından dolayı kuru ot ve saman açısından uygun zaman olması sebebiyle çiftçilerin kendi ürettikleri veya dışarıdan aldıkları ot balyalarını yem depolarına istiflemektedirler. Fakat iyi kurutulmamış ve nem miktarı fazla olan otların balyalanması ve bu balyaların yem depolarına üst üste istiflenmeleri sonucunda, nem miktarının fazla olması sebebiyle içten içe bir kızışma olmakta ve maalesef bu durumda samanlıkta çıkan yangınların artışını göstermektedir” denildi. Alınacak tedbirler sıralandı Açıklamada, samanlık yangınlarına karşı alınacak tedbirler şöyle sıralandı: “Yangına sebebiyet verecek tüm ihtimallerin göz önünde bulundurularak, gerekli tedbirlerin alınması, samanlığa yakın yerlerde kesinlikle ateş vb. yanıcı, yakıcı madde yakılmaması ve demir kaynağı ya da kıvılcıma neden olacak ısı işlemleri yapılmaması gerekmektedir. Çiftliklerde çalışan tüm personelin yem depolarına kesinlikle sigara ile girmemeleri, yem deposuna yakın yerlere de izmaritlerin atılmaması gerekmektedir. İşletmede görevli tüm personele, yangın konusunda eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılmalı gerekirse Büyükşehir itfaiyemiz eğitim biriminden destek de istenmelidir. Traktör vb. mazot veya yakıt içeren veyahut yangına neden olabilecek, yangını hızlandırabilecek araçlar yem deposunda bulundurulmamalıdır. Ateşleyici ve yanıcı malzeme kaynakları birbirinden ayrı yerlerde muhafaza edilmelidir. Her an çıkabilecek yangınlar için su depoları ve su pompaları yangın söndürme cihazları çalışır durumda bulundurulmalıdır. Duman algılama dedektörleri takılarak yangına başlangıç anında, yangın büyümeden ilk müdahale sağlanmalıdır. Elektrik tesisatı sık sık kontrolden geçirilmelidir. Hayvan yemi olarak kullanılacak otların depolanmadan önce iyice kurutulduğundan emin olunmalıdır. Isıölçer aletlerle sık sık ısı ölçümü yapılmalıdır. Olabilecek bir yangın tehdidinde derhal 112 acil çağrı merkezi aranarak İtfaiye ile irtibata geçilmeli ve itfaiye araçlarının geçeceği ve müdahale edeceği yerler açık bırakılması sağlanmalıdır. Yangın sırasında saman balyalarını taşıyacak iş makinaları, kepçe vb. araçlar hazır bulundurulmalıdır. Yangın hayvanların bulunduğu yere yakınsa hızlıca hayvanların tahliyesi yapılmalıdır. Yetiştiriciler olabilecek yangın durumları olmadan önce az maddiyat ile tedbir alarak büyük yangınların önüne geçebilirler.”