SAĞLIK - 30 Eylül 2014 Salı 14:43

Astımınız varsa bunlara dikkat edin

A
A
A
Astımınız varsa bunlara dikkat edin

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Söğüt, “Astım bulgularını tetikleyen faktörler; soğuk hava, gribal enfeksiyonlar, soğukta yapılan egzersizler, alerjenler, polen, küf, ev tozları, kedi-köpek tüyleri ve kirli hava sayılabilir” dedi.

 

Astım hastalarının mevsim geçişlerinde ve kışın dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ayhan Söğüt, “Astım, bebeklerde ve ufak çocuklarda çok öksürük ve hırıltı şeklinde; büyük çocuklarda ise öksürük, hırıltılı sonulunum, göğüste sıkışma, göğüs ağrısı şeklinde gözükmektedir. Astım bulgularını tetikleyen faktörler var. Özellikle soğuk hava, gribal enfeksiyonlar, soğuk havada yapılan egzersizler, alerjenler, polen, küf, ev tozları ve kedi-köpek tüyleri sayılabilir. Bunlar astım atağını tetikleyebilir. Özellikle mevsim geçişleri çok önemlidir. Yazdan sonbahara geçişlerde ve özellikle kış aylarında hastalarda daha yoğun görünüyor. Nedeni ise gribal enfeksiyonların kış aylarında daha sık görülmesidir. Hava kirliliği de astım hastalarında belirtilerin ve atakların görülmesine neden olur” diye konuştu.

“ASTIM HASTALARI KENDİNE DİKKAT ETMELİ”

Astım rahatsızlığı için testler yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Söğüt, “Astımlı hastalar tanısında bazı kullandığımız testler var. Bu testlerde hangi alerjiliğe duyarlı olduğunu saplıyor ve o alerjiden uzak durması yönünde tedavi uyguluyoruz. Bunun için kliniğimizde gerçekleştirdiğimiz testler var. Deri ve kan testleri yapıyoruz. Akciğer grafisini çekiyoruz. Solunum testleri yapıyoruz. Daha sonra hastamıza bir plan dahilinde tedavi ediyoruz. Biz astımda kontrolü sağladığımızda normal hayattaki halini sağlamış oluyoruz. Bunu yakalasa bile astım hastasının kendisine dikkat etmesi gerekiyor. Astım hastaların kendilerine çok dikkat etmesi gerekiyor. Bunun dışlında sigaralı ortamlardan uzak durması, yattığı ortamın rutubetsiz olması, odada kalın halı, kilim, kedi-köpek gibi hayvanların olmaması gerekiyor. Yemesine ve içmesine dikkat etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. 

HAKAN AKGÜN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.