KÜLTÜR SANAT - 31 Temmuz 2021 Cumartesi 09:41

Atık ahşaplardan dönüştürdüğü oyuncaklarıyla ‘Ahşap Dostu’ öğretmen

A
A
A
Atık ahşaplardan dönüştürdüğü oyuncaklarıyla ‘Ahşap Dostu’ öğretmen

Sokaktan topladığı atık ahşap parçalarını çocuklar için birbirinden farklı oyuncaklara dönüştüren emekli öğretmen Muzaffer Sağır, Ümraniye’de evinin altındaki atölyesinde oyuncaklar üretmeye devam ediyor. 38 yıllık öğretmenlik mesleğinin yanı sıra ahşap sanatçılığına gönül veren Muzaffer öğretmen, “Her şeyden bir şey yapılır, hiçbir şey atık değildir.” diyerek geri dönüşüme dikkat çekiyor.

Meslek hayatına öğretmenlikle başlayan ve çeşitli şehirlerde 38 yıl boyunca öğretmenlik mesleğini icra eden emekli öğretmen Muzaffer Sağır, mesleğinin yanında ahşap sanatçılığına da gönül verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı ahşap oyuncak yapımı sertifikası da bulunan Muzaffer öğretmen, çocuklar için çeşitli oyuncaklar tasarlıyor. Muzaffer Sağır, kendisi için bir tutku halini alan ahşap sanatçılığına etraftan topladığı atık durumundaki ahşapları öğrencileri için çeşitli oyuncaklara dönüştürerek başladı.

Atık ahşaplardan dönüştürdüğü oyuncaklarıyla ‘Ahşap Dostu’ öğretmen

‘Her şeyden bir şey yapılır, hiçbir şey atık değildir’ görüşü ile topladığı atık ahşapları oyuncaklara dönüştüren Muzaffer Sağır, çevresi ve öğrencileri tarafından ‘ahşabın gözyaşlarını silerek oyuncağa dönüştüren Muzaffer öğretmen’ olarak tanınıyor. Çevresinin ve öğrencilerinin de getirdiği ahşap malzemelerle desteğini alan Muzaffer öğretmen, Ümraniye'deki evinin alt katında bulunan atölyesinde ahşap oyuncaklar üretmeye devam ediyor.

Atık ahşaplardan dönüştürdüğü oyuncaklarıyla ‘Ahşap Dostu’ öğretmen

Birbirinden farklı ve eğitici oyuncaklar tasarlayan Muzaffer Sağır, ortaya koyduğu eserlerin kaybolup gideceğinden endişe duyuyor.

Adeta bir oyuncak sergisini andıran atölyesine ahşaba ilgisi olan herkesi davet eden Muzaffer öğretmen, ürettiği oyuncakların daha fazla çocukla buluşması için sesinin daha fazla insan tarafından duyulmasını bekliyor.

Atık ahşaplardan dönüştürdüğü oyuncaklarıyla ‘Ahşap Dostu’ öğretmen

“Ahşabın gözyaşlarını silip oyuncağadönüştüren ahşap dostu Muzaffer öğretmen”

Öğretmenlik mesleğinin yanı sıra atık ahşap malzemelerle icra ettiği ahşap sanatçılığına gönül veren Muzaffer Sağır, ahşaba olan ilgisini anlatırken, “Ahşabın gözyaşlarını silip oyuncağa dönüştüren ahşap dostu Muzaffer öğretmen olarak şu anda yaşamıma devam ediyorum. Neden ahşabın gözyaşları? Çünkü şu anda görmüş, izlemiş olduğunuz bütün ahşap oyuncaklar atık malzemelerden oluşmakta. Eskiden benim bir okulum vardı, öğrencilerim ve tebeşirim vardı. Emekli oldum. Emekli olduktan sonra okulum İstanbul'un sokakları, öğrencilerim toplamış olduğum artık ahşaplar, kalemim matkap ucu, tebeşir tozum ise ahşaptan çıkan talaş oldu. Anadolu köylerinde çalışırken Muzaffer Öğretmen çocukları ile birlikte harman zamanı harmandan saman toplar, tarlalara gider, killi toprakları eleyip çuvallara koyar, sınıfın bir köşesine yerleştirip kışın onlardan ders araç ve gereci üretirdi. Şimdi bu düşünceler zaman içerisinde emeklilik yaklaştıktan sonra da atölyede görmüş olduğunuz bu oyuncaklara dönüştü.” dedi.

Atık ahşaplardan dönüştürdüğü oyuncaklarıyla ‘Ahşap Dostu’ öğretmen

“Ben ahşap dostuyum, çocuklarıma bunlardan oyuncak yapacağım”

Sokaktan topladığı ahşap parçaları için kimi zaman tepki aldığını belirten Muzaffer öğretmen, bir öğrencisiyle yaşadığı anısını anlatırken, “Kırılan dolapları, masaların, sandalyelerin ayaklarını alırken bile hep yadırgarlardı. Onlara tek sözüm vardı, ‘Ben ahşap dostuyum. Çocuklarıma bunlardan oyuncak yapacağım.’ Çünkü öğretmen söylediğini yapmalı. Sınıfta israfı önleyelim derken dışarıda israf eden bir öğretmen çocuklarına ne kadar inandırıcı olabilir? 4. Sınıfta Merve diye bir öğrencim vardı. Biz derse başladık, Merve geç kaldı. 5-6 dakika sonra kapı çalındı, içeri Merve girdi, elinde bir poşet vardı. Merve'ye sordum, ‘Merve neden geç geldin?’ ‘Öğretmenim özür dilerim, sana hediye getirdim’ dedi. Poşeti getirdik, masaya koyduk. Bütün öğrenciler dikkatle bakıyor, Merve nasıl bir hediye getirmiş diye. Poşetin içinden bu tahta parçası çıktı. Görüyor musunuz tükenmez kalemle ne kadar uğraşmış bu çocuk, bu çizgiler epey bir zaman almıştır. Arkasında aynı şekilde resmini yapmış. Öğretmenim ben bu tahta parçasını yolda buldum aldım ve şöyle dedim Muzaffer öğretmenime bunu götürürsem o bundan bir şeyler yapar” diye konuştu.

Atık ahşaplardan dönüştürdüğü oyuncaklarıyla ‘Ahşap Dostu’ öğretmen

“Bu oyuncaklar çocuklarla buluşursa mutlaka güzellikler olur”

Konuşmalarında geri dönüşüme dikkat çeken ve atık ahşap parçalarından üretmeye devam ettiği oyuncakların daha fazla çocukla buluşabilmesi için çağrıda bulunan Muzaffer Sağır, “Değerli çocuklar dünyada hiçbir şey çöp değildir, her şeyden mutlaka bir şeyler yapılır. Atıklar toplansın, atılmasın. Çöpe gitmeyip doğal oyuncaklar olsun, çocuklara yetiştirilsin. Ahşaptan oyuncaklar yapıp burayı dolduruyorum. Belki bir gün bir yerden ışık olur, Muzaffer öğretmeni bu bodrumdan çıkarır, gün ışığına koyarlarsa, bu oyuncaklar da çocuklarla buluşursa mutlaka güzellikler olur diye düşünüyorum” dedi.


Beyza Cömert - Furkan Çon - Abdul Samet Kaya
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Gözlemciye o kulüp ateş püskürdü Bilecik 1. Amatör Lig Play-Off Ligi’nde mücadele eden Osmaneli Gençlerbirliği Spor Kulübü, geçtiğimiz hafta oynanan ve yarıda kalan maçın gözlemcisine ateş püskürerek, "Gözlemci mi, kabadayı mı belli değil" açıklaması yaptı. Bilecik 1. Amatör Lig Play-Off müsabakasının ilk haftasında Gölpazarı Belediyespor ile Osmaneli Gençlerbirliği Spor, Gölpazarı İlçe Stadı’ndan karşı karşıya geldiler. Maçın 87’inci dakikasında sahada 9 kişi bulunan Osmaneli Gençlerbirliği Sporlu futbolcular ile maçın orta hakemi Erdeniz Gezer arasında bir pozisyon sonrası tartışma çıktı. 3-3’lük skorla devam maçta o dakika Osmaneli Gençlerbirliği Sporlu 3 oyuncu daha kırmızı kart gördü. Osmaneli Gençlerbirliği Spor sahada 6 kişi kalınca maçın hakemi müsabakayı orta hakemi Erdeniz Gezer maçı iptal etti. Bir dakika boyunca hareketsiz kaldılar, seremonide hakem elini sıkmadılar" Yaşanan olaylar sonrası 1. Amatör Lig Play-Off müsabakasının 2’inci haftasında geçtiğimiz pazar günü Osmaneli İlçe Stadı’ndan Osmaneli Gençlerbirliği Spor ile Vitraspor karşı karşıya geldi. Maç öncesinde seremoni sırasında Osmaneli Gençlerbirliği Sporlu futbolcular maçın orta hakemi Mehmet Karaköz’ün elini sıkmadılar. Maçın başlama düğünden sonra tepkilerini 1 dakika boyunca hareketsiz kaldılar. "Gözlemci mi, kabadayı mı belli değil" Yaşanan olaylar sonrası Osmaneli Gençlerbirliği Spor kulübü sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "7 Nisan 2024 tarihinde oynanan Bilecik 1. Amatör Play- Off ilk maçımız olan Gölpazarı Belediyespor karşılaşmasında normal süresi 3-3 devam eden maçın son dakikaların da hakem ve gözlemci hakkımızı gasp etmesi ve futbolcularımıza küfür etmesi sonucunda maç tatil edilmiş olup, rakibimize hükmen 3-0 maç verilmiştir. Maç içinde kırmızı kart vermeyip, maçtan 2 gün sonra oyuncularımıza toplam 5 kırmızı kart verilmiş olup, raporlarına yazarak kendilerine yakışanı yapmışlardır. Gözlemci Fatih Gündoğdu ve Hakem Erdeniz Gezer akıl oyunları ile operasyon başarıyla tamamlanmıştır. Fatih Gündoğdu maçın gözlemcisi mi yoksa kabadayı mı belli değil. Unutmayın ettiğiniz küfür ve tehditleri sizlere misliyle ödetmek boynumuzun borcudur" ifadelerine yer verildi.
Diyarbakır Diyarbakır’da kadın muhtar, ikinci adaylığında 25 yıllık muhtarı devirdi Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde ikinci adaylığında muhtar seçilen Çiçek Gözen, 25 yıllık muhtarı devirerek göreve başladı. Şeyh Şamil Mahallesi’nde önceki dönem muhtar adayı olan 58 yaşındaki 4 çocuk annesi Çiçek Gözen, seçimi kaybetmesine rağmen pes etmeyip çalışmalarına başladı. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde tekrar aday olan Gözen, en yakın rakibi 25 yıllık muhtarı, 1200 oy fark atarak devirdi. 2’si kadın, 6 erkek azasıyla göreve başlayan Gözen’in, muhtar olunması mahalledeki kadınları sevindirdi. Çiçek Gözen, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine, Şeyh Şamil Mahallesi’nde ikamet ettiğini, ev hanımı olduğunu ve ticaretle uğraştığını söyledi. Geçen dönemde muhtar adayı olduğunu hatırlatan Gözen, çok güzel gittiğini, bir talihsizlik yaşanıp çok az farkla kaybettiğini ifade etti. “ Bırakmadım, pes etmedim, yoluma devam ettim, bu dönem yine aday oldum” diyen Gözen, “Çok büyük bir farkla, 1200, önceki muhtarımız Mehmet Kızıltepe 25 yıllık muhtardı, kazandık. Altı erkek, tek kadın aday bendim. Doğuda kadınları biraz yadırgıyorlardı, ‘kadın nasıl aday olur, nasıl muhtar olur.’ İnşallah kadın muhtarlar daha da çoğalır. Sadece evde oturup yemek yapmak, temizlik yapmak olmasın. Allah’ın izniyle daha iyi yerlere varırız. Kadınlar, her alanda olsunlar. Kadınlar, her yerde, her alanda olsun. Bunu istiyoruz, bunu diliyoruz” dedi. Şeyh Şamil Mahallesi’nde yaklaşık 21 bin seçmen olduğunu aktaran Gözen, “Kullanılan oy sayısı 10 bin civarıydı. 3 bin 250 oy ile seçildim. Azalarım, 2 bayan, 6 da erkek. Mahallede genelde kadınların işi düşüyor. Kadın muhtar olunca, kadınlar istedikleri saatte gelip derdini, sorunlarını anlatabiliyor. Ama erkek olunca ister istemez çekindikleri de oluyor” diye konuştu. 4 gündür mesai başladığını kaydeden Gözen, “Bayanlar geliyor, yıllardır söylemediklerini söylüyor. Bugün bir bayan geldi şaşırıp kaldım. Kadının her yeri yara bere içinde. Ama gelip kimseye anlatamıyor derdini. Yardım istedi, Allah’ın izniyle elimden geleni yapacağım. Bu tür durumlarda kadının muhtar olması anlıyor” şeklinde konuştu. Mahalle sakini Sozdar Sarıca, çok memnun olduklarını, bayan muhtar olmasını çok istediklerini dile getirdi. Yaklaşık 3-4 yıldır mahalleye taşındıklarını belirten Sarıca, “Benim işim oluyor muhtarlıkta. Erkekler genelde çok fazla gelip gidemiyor. Onun için bayan olmasını istiyorduk. Özelikle ablaya verdik, oylar topladık. Bayanların işi bir tek ev işleriyle kalmasın, her yerde olsunlar” dedi.