GÜNDEM - 28 Eylül 2018 Cuma 17:33

Atık cam ve taşları sanat eserine dönüştürüyor

A
A
A
Atık cam ve taşları sanat eserine dönüştürüyor

Gaziantep’te yaklaşık 10 yıl boyunca resimlere çerçeve yapan Ayhan Dağcılar, emekli olmasının ardından iş yerini kapatırken, mesleği süresince israf olan atık camları değerlendirmek istedi. Cam parçalarını ve taşları sanat eserine dönüştüren Ayhan Dağcılar, bir süre sonra kurduğu atölyede üretim yaparak para kazanmaya başladı.

Yıllardır içerisinde uhde olan atık cam parçalarını işe yarar hale getiren emekli usta,hem de para kazanıyor. Çok küçük yaşlarda başladığı çerçeve işinde atık malzemeleri değerlendirmeyi çok istediğini belirten Dağcılar, büyük heves ve zevkle ortaya çıkardığı aksesuar ve malzemelerin yoğun ilgi gördüğünü ifade etti. İş yerinde deniz taşlarından, cam meşrubat şişelerinden ve diğer atık eşyalardan küçük ev, ağaç, top, masa, heykel, lamba, avize gibi pek çok aksesuar yapan Dağcılar'a çevresi de destek veriyor. Onun için sokaktan atık toplayan vatandaşlar, topladıkları malzemeleri Dağcılar'ın marifetli ellerine teslim ediyor.  

"Atık camlar ve taşlar çöpe gitmesin" 

Bu işin yıllardır istediği ve yapmaktan zevk aldığı bir iş olduğunu söyleyen Dağcılar, "Yaklaşık 10 yıl boyunca çerçeve işi yapıyordum. Bu süre zarfında işim esnasında atık camlar çöpe gitmesin, israf olmasın diye aksesuar yapmaya başladım. Çalışma esnasında atık camlardan lamba, heykel, ağaç gibi eserler yapardım. Zamanla bu konuda kendimi geliştirdim. Emekli olduktan sonra da hemen atölyemi açtım ve her zaman hayalini kurduğum bu işi yapmaya başladım. Şimdi kendimi daha da geliştirip mozaik işleme sanatını da yapmaya başladım. Şuan da hem atık malzemelerden cam hem de mozaik eserler yapıyorum" dedi. 

Atık cam ve taşları sanat eserine dönüştürüyor

"Bu eserler için elime geçen her türlü malzemeyi kullanıyorum"

Aksesuarları nasıl yaptığını da açıklayan Dağcılar, "Bu eserler için elime geçen her türlü malzemeyi kullanıyorum. Çeşitli yapıştırıcılarla birlikte derz dolgu için toprak kullanıyorum. Heykeller ve diğer eserler için atıl camları kullanıyorum. Yani bildiğiniz çöpe atılmış, sağa sola bırakılmış soda camlarını alıp parçalıyorum ve ve çeşitli eserlere dönüştürüyorum. Bazen herhangi bir top veya kaşığı da kullanıyorum. Bazen bu atıklardan ağaç yaparken çivi bile kullanıyorum. Yani hemen her şeyi kullanabiliyorum. Bazen insanlar getirip bana malzeme veriyor hatta burayı açtığımdan beri kendim malzeme almadım hep insanlar getirdi. Arada deniz taşları falan getiriyorlar, onlardan da eserler yapmaya çalışıyorum" diye konuştu.  

Said Vakkas Yağcı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’da kedi köpek oteline silahlı ve uçan tekmeli saldırı Antalya’nın Alanya ilçesinde kedi ve köpeklerin barındığı bir otel, bir şahıs tarafından kurşunların hedefi oldu. Otelin sahibi, çevredeki vatandaşların otelde hayvanların barınmasına karşı çıktıklarından dolayı kurşun sıktığını ve sürekli tehditler aldığını iddia etti. Olay, 28 Nisan Pazar günü akşam saatlerinde Tepe Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, Nurhayat Bıçakçıoğlu isimli vatandaşın sahibi olduğu kedi ve köpeklerin barındığı bir otele tabanca ile defalarca ateş edildi. Tabancadan çıkan kurşunlar otele isabet ederken, olayda herhangi bir yaralanma yaşanmadı. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerinin olayla ilgili incelemeye devam ettiği öğrenildi. Silahlı saldırı güvenlik kamerasında Olay anı ise oteldeki güvenlik kamerası tarafından kayıt edildi. Görüntülerde elinde tabanca olan şahsın otele doğru birçok el ateş ettiği görülüyor. Dakikalar geçinince şahsın uçan tekmeyle kapıyı kırmaya çalıştığı anlar da kamera kaydına yansıdı. Saldırgan şahsın, “dışarı çık” şeklinde bağırdığı anlar da görüntülerde yer aldı. “Silah sıkan kişi zaten benimle biraz husumetli” Yaşadığı olayla ilgili konuşan Nurhayat Bıçakçıoğlu, çevrede yaşayan bazı vatandaşların otelde kalan hayvanların barınmasına karşı çıktıklarını öne sürerek, “3 tane baktığım hayvan bahane ediliyor. Aslında otelin kapanmasını isteyen, bir sitedeki yabancılar. Yurtdışından gelmişler hayvanları istemiyorlar. Hayvanların burada bulunmasını, sokak hayvanlarını bahane ederek hayvanların canına acıtıyorlar, taşlıyorlar, sürekli kışkırtmaya çalışıyorlar. Barınaktan geldiler hayvanları götürdüler. Onun savaşını yaşıyoruz biz burada. Hayvanları aldırttıktan sonra ben savunmasız kalınca 23 sıktılar bana burada. Silah sıkan kişi zaten benimle biraz husumetli. Yandaki arsa benim arsam. Ben kendisine birkaç kere izah ettim yapmayın diye. Gittim müdahale ettim. Müdahale ettiğim için de bu şekilde karşılık aldım. Sonrasında da sürekli tehdit yağdırıyorlar. Şu an burayı kapatıp gitmemi istiyorlar, bu olaylar bitmez, bu olayı tekrar yaşarsın diyorlar. Hayvanlar seni ilgilendirmez sen kendinle ilgilen müşteri köpekleriyle ilgilen diyorlar. Sürekli böyle tehditler yiyorum ben burada. Ben bu 3 canı bunların eline bırakmak istemiyorum” dedi.