POLİTİKA - 08 Aralık 2017 Cuma 06:40

Avrupa Komisyonu üç AB üyesi ülkeyi şikayet edecek

A
A
A
Avrupa Komisyonu üç AB üyesi ülkeyi şikayet edecek

Avrupa Komisyonu, mülteci kabul etmeyen Polonya, Macaristan ve Çekya’yı Avrupa Adalet Divanına şikayet kararı aldı.

2015 yılında başlanan Yunanistan ve İtalya’daki kamplarda yığılan 160 bin sığınmacının AB üyesi ülkelere yerleştirilmesi programında yer almayan üç ülke hakkında soruşturma başlatan Avrupa Komisyonu, bugün aldığı kararla söz konusu üç ülkeyi Avrupa Adalet Divanına şikayet etmeye karar verdi. Mültecilerin dağıtımı mekanizmasında yer almanın Avrupa Birliği hukukuna göre yasal bir zorunluluk olduğunu belirten Komisyon, söz konusu ülkelerin bugüne kadar yapılan tüm uyarılara rağmen mülteci kabulüne yanaşmaması üzerine bu kararı aldı. Komisyon, şimdilik bu üç ülke için Adalet Divanından herhangi bir ceza talep etmedi.

Yapılacak incelemeler neticesinde Adalet Divanı, Avrupa Komisyonunun başvurusunu haklı bulur ve davalı ülkeler buna rağmen mülteci alımına razı gelmezse Komisyon söz konusu ülkelere para cezası verilmesini isteyebilecek. Ancak tüm bu sürecin birkaç yıl sürmesi bekleniyor.

Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz Haziran ayında bugüne kadar hiç mülteci almayan Polonya ve Macaristan ile onun üzerinde mülteci kabul eden Çekya’ya yönelik soruşturma başlatmıştı. Polonya mülteci kabulüne güvenlik gerekçesiyle karşı çıkmış, mülteci krizi konusunda AB ile dayanışmasını Birliğin sınırlarını koruyarak ve AB dışındaki kamplarda kalan göçmenlere yardım ederek gösterdiğini ifade etmişti. 

Ebru Orhan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de kavgaya müdahale eden polislere saldıran şahıs kamerada İzmir’in Bornova ilçesinde kavga ihbarına giden polis ekipleri, kavgaya karıştığı öğrenilen bir kişi tarafından saldırıya uğradı. Polislerden birine kafa atan ve daha sonra müdahale eden diğer polislere de yumruklarla saldıran genç, zor kullanılarak gözaltına alınırken, o anlar vatandaşlar tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Olay gece saatlerinde Bornova Küçükpark Meydan’da meydana geldi. Edinilen bilgiye göre kavga ihbarına giden polis ekipleri tarafları ayırarak olaya müdahale etti. Bu esnada kavgaya karıştığı öğrenilen E.O.D. (25), polis ekiplerine zorluk çıkarttı. Gözaltına alınacağı esnada kendisinin yanına giden bir polisin kaskına kafa atan E.O.D., daha sonra kendisine müdahale eden polislere de yumruklarıyla saldırdı. Polislere saldıran genç daha sonra gözaltına alınarak emniyete götürülürken, saldırıya uğrayan polis memurlarının da kendisinden şikayetçi oldukları öğrenildi. Saldırı anları kamerada Öte yandan yaşanan kargaşa, vatandaşlar tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntülerde E.O.D.’nin kendisine müdahale eden polislere direnmesi, polislerden birinin kaskına kafa atması ve diğerlerine yumruklarla karşılık verdiği anlar görüntülendi. Öte yandan görüntülerde E.O.D.’ye polis ekiplerinin müdahale etmesi ve gözaltına alınarak götürüldüğü anlar da yer aldı.