DÜNYA - 22 Kasım 2022 Salı 18:34

Avrupa Parlamentosu’ndan şirketler hakkında 'cinsiyet kontenjanı' kararı

A
A
A
Avrupa Parlamentosu’ndan şirketler hakkında 'cinsiyet kontenjanı' kararı

Avrupa Parlamentosu (AP), Haziran 2026'ya kadar Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki halka açılmış tüm büyük şirketlerde, yöneticilerin en az yüzde 33'ünün temsil edilmeyen cinsiyet tarafından oluşmasını öngören yasa teklifini kabul etti.

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki şirketler hakkında “cinsiyet kontenjanı” kararı aldı. Fransa'nın Strazburg şehrinde devam eden AP Genel Kurul oturumları kapsamında oylanan “Yönetim Kurullarında Kadın” olarak da anılan yasa tasarısı kabul edildi.

İlk kez 2012 yılında AB Komisyonu tarafından önerilen ancak Mart 2022’ye kadar AB Konseyi düzeyinde beklemede kalan tasarı 10 yıl sonra kabul edilmiş oldu. Karara göre, AB üye ülkelerindeki şirketlere Haziran 2026 sonuna kadar, tüm yönetici pozisyonlarının yüzde 33'ünün yeterince temsil edilmeyen cinsiyet tarafından doldurulması zorunluluğu getirildi.

Söz konusu karar bir iş yerinde daha az temsil edilen cinsiyetin işe alımını teşvik etmeyi amaçlarken, karar ile bir iş yerinde az temsil edilen cinsiyetin belirlenen oranlarda temsil edilmesi zorunlu oldu.

Uygulamayana ceza verilecek

AB üye devletlerine söz konusu kararın uygulanması için kararın resmi gazetede yayınlanması ve ondan 20 gün sonra yürürlüğe girmesinin ardından iki yıl süre tanınacak. Bu 2 yıllık sürede üye devletlerin 250’den fazla çalışanı olan işletmelerin yönetimlerinde öngörülen cinsiyet temsilinin sağlanmasını temin etmesi istenecek. Haziran 2026’nın sonundan itibaren üye ülkelerin kararı uygulamayan işletmeleri tespit ederek cezalandıracak.

Karara uymayan şirketlerin yönetim kurulları feshedilebilecek

Üye devletlerin, açık ve şeffaf atama prosedürlerine uymayan şirketler için para cezaları gibi etkili, caydırıcı ve orantılı cezalara ilişkin kurallar koyması gerekiyor. Bunun için her ülke kendi adli sistemi içinde ayrıca bir yetkilendirme yaparak söz konusu şirketlerin kurallara uymadan kurulan yönetim kurullarını feshetme yetkisine sahip olacak. Bu şartlar bakımından uyarı alan işletmelerin gerekli düzenlemeyi taahhüt etmeleri ve buna dair bilgileri açıkça internet sayfalarından yayınlamaları gerekecek.

Küçük ve orta ölçekli şirketler karardan muaf tutuldu

AP tarafından kabul edilerek işletmelerin yönetim kurullarına yeni zorunluluklar getiren ve cinsiyet temsilini öngören yeni düzenleme, 250'den az çalışanı olan küçük ve orta ölçekli işletmeler için geçerli olmayacak.
Öte yandan, geçtiğimiz sene AB'nin halka açık en büyük şirketlerinde yönetim kurulu üyelerinin yüzde 30,6'sı kadınlardan oluşuyordu.

Mustafa Ulusoy
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Zeytin Çiçeği Festivali, renkli görüntülerle başladı Muğla’nın Bodrum ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Zeytin Çiçeği Festivali, üreticilerin yöresel yiyecekler ve el işi ürünlerini sergilediği stantlar ile renkli görüntülere sahne oldu. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Çiftlik ve Kızılağaç Mahalle Muhtarlığı iş birliği ve Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen festivale, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Bodrum İlçe Tarım Müdürü Durmuş Çakır, Kızılağaç Mahallesi Muhtarı Mehmet Karaca, Çiftlik Mahalle Muhtarı Hasan Kocaman, Bodrumlu vatandaşlar, yerli ve yabancı turistler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmalarında, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, zeytinin tarihine ve önemine dikkat çekerek, “Zeytin ağacı daimidir, devamlı yaşayacaktır. Bizler hep gelip geçiciyiz ama zeytin ağacı hep var olacaktır” dedi. “Zeytinlerimizin kıymetini bileceğiz” Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise Bodrum’un, kültürün, turizmin, doğanın ve tarihin iç içe harmanlandığı çok şanslı bir coğrafya olduğunu ifade ederek konuşmasında"Bu bölgede bize öğretilen kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için her türlü festivali, organizasyonu ve etkinliği yapmaya devam ediyoruz. Bölgemizde zeytinin sosyokültürel bir önemi olmasının yanı sıra ekonomik değeri de var. Bu ekonomik değerin kıymetini bilerek zeytinlerimizi, zeytin bahçelerimizi ve tarlalarımızı yaşatacağız. Üreticimize verdiğimiz değeri katbekat artırarak devam edeceğiz. Yerel üreticilerle tüketicileri doğrudan buluşturup onları bu güzel festivallerde bir araya getireceğiz" ifadelerine yer verdi. Açılış konuşmalarının ardından öğrencilerin halk oyunu gösterisi ve çeşitli yarışmalarla devam eden festivalde, protokol üyeleri stantları tek tek gezerek ürünleri incelediler ve alışveriş yaptılar. Zeytin Çiçeği Festivali, 19 Mayıs Pazar akşamına kadar Bodrum Belediyesi Yalı Kafe’de devam edecek.
Muğla Öğrencilerden Tarım Okulu ziyareti Bodrum Belediyesi tarafından 2019 yılında projelendirilerek hayata geçirilen Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park, öğrencilerden yoğun talep görüyor. Bodrum’da yapılan doğal üretim faaliyetlerini incelemek üzere öğrencilere kapılarını açan Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park’ı, bir haftada Bodrum Yarımadasında eğitim gören 540 öğrenci ziyaret etti. 13-17 Mayıs tarihleri arasında ilçedeki 5 okulun öğrencileri, Etrim Garaova Tarım Park’ı gezdi. Merkezde öğrenciler, İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesini de gezerek tarım malzemeleri hakkında bilgiler aldı. Öğrencileri misafir eden Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, öğrencilere lavanta yetiştiriciliği, arıcılık, bölgenin geçmiş yıllarda tarımdaki yeri ve önemi, köylülerin tarım okuluna bağışlamış oldukları tarımsal malzemeler ve müzedeki faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Tarım Okulu ve Müzesini gezerek bilgi alan öğrenciler, doğal üretim faaliyetlerini de inceleme fırsatı buldu. Ziyaretler, lavanta bahçesi ve yörük çadırı gezisi ile son buldu. Bodrum’un tarımsal tarihine tanıklık edilebilecek olan Tarım Okulu ve Müzesi, vatandaşların ve gezi gruplarının ziyaretine açık. Okul ziyaretlerinin güvenli ve sistemli yürütülmesi için Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne resmi yazı ile talep bildirimi yapılması gerekiyor. Garaova Tarım Park’ta gerçekleştirilen faaliyetler sosyal medya hesaplarından takip edilebilir. İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesi hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.