DÜNYA - 09 Ocak 2025 Perşembe 10:53 | Son Güncelleme : 09 Ocak 2025 Perşembe 11:00

Avrupa’da kadın cinayetleri 2024’te de artış eğilimini sürdürdü

A
A
A
Avrupa’da kadın cinayetleri 2024’te de artış eğilimini sürdürdü

Polis istatistikleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından yayınlanan raporlar, Avrupa’da kadın cinayetlerinin 2024 yılında da artış eğilimini koruduğunu ortaya koydu.

Dünya genelinde kadına yönelik şiddet devam ederken, Avrupa’da da kadına yönelik şiddet oranının yüksek olması dikkat çekiyor. Polis istatistikleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından yayınlanan raporlar, Avrupa’da kadın cinayetlerinin 2024 yılında da artış eğilimini koruduğunu ortaya koydu. Üstelik kadın cinayetine kurban gidenlerin büyük bir kısmı yakın aile üyeleri veya partnerleri tarafından öldürülüyor.

Almanya’da neredeyse her gün kadın cinayeti yaşandı
Almanya’da Federal Kriminal Polis Ofisi (BKA) tarafından 2024 yılı Kasım ayında yayınlanan veriler, bir önceki yıl ülkede her gün bir kadın cinayeti yaşandığını ortaya koydu. Polis tarafından yayınlanan raporda, 2023 yılında 360 kadın cinayeti yaşandığı ve kadın kurbanların yer aldığı cinayetlerin yüzde 68,6’sının ev içi şiddete bağlı olduğu ortaya kondu. Raporda 2023 yılında toplam 180 bin 715 kadının ev içi şiddete maruz kaldığı ve şiddet vakalarının bir önceki yıla oranla yüzde 5,6 oranında arttığı ifade edildi.

Fransa’da Macron’un göreve gelişinden bu yana 900’den fazla kadın hayatını kaybetti
Fransa’da kadına karşı şiddetle mücadele eden Collectif NousToutes isimli grubun yayınladığı verilere göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron döneminde 900’den fazla kadın hayatını kaybetti. 2024 yılı Kasım ayında gerçekleştirilen protesto gösterisinde Macron döneminde şiddet kurbanı olan yüzlerce kadının isimleri ve yaşlarının yazılı olduğu 15 metrelik bir pankart açıldı. Grup, protesto sırasında şiddet kurbanı kadınlar anısına Eyfel Kulesi’nin yanında 900 mum yaktı.

Belçika’da ayda iki kadın hayatını kaybetti
Belçika’da Kadın Erkek Eşitliği Enstitüsü Yardımcı Direktörü Liesbet Stevens, 2024 yılı Kasım ayı itibarıyla partnerleri tarafından öldürülen kadınların sayısının 20 olduğunu ve ülkede her ay 2 kadının şiddet kurbanı olduğunu açıkladı. Gerçek rakamların daha yüksek olduğu tahmin edilirken, 2023 yılında potansiyel olarak partnerleri tarafından kadına yönelik yaklaşık 260 şiddet vakası kaydedildi ve bunların yaklaşık yüzde 10’u ölümle sonuçlandı.

İtalya’da kadın cinayetleri yüzde 8 azaldı
İtalya’da ise kadın cinayetleri, 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8 azaldı. İtalyan parlamento üyesi Martina Semenzato, 2024’te çoğunluğu partnerleri veya eski partnerleri tarafından öldürülen 59 kadının yaşamını yitirdiğini ifade ederek, bu sayının 2023’te 64 olarak kaydedildiğini açıkladı. Gayriresmi verilere göre ise 2023’te kadın cinayeti vakası 103 oldu.

Birçok ülkede 2024 yılına ilişkin detaylı veriler henüz yayınlanmazken, gayriresmi verilere göre 2023 yılında İspanya’da 80, Avusturya’da 23, Çekya’da 21, Yunanistan’da 13, İrlanda’da 9 ve Hırvatistan’da 6 kadın cinayeti yaşandı.

İbrahim Aydoğan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Edirne’de bozuk yollar sürücüleri mağdur ediyor Edirne’de seyir halindeyken yoldaki çukurlara giren sürücüler, araçlarında oluşan hasarlar sebebiyle ciddi maddi zarara uğruyor. Polis ekiplerinin tutanağa yol hatasını "belediye sorumluluğunda" olarak geçirdiğini belirten vatandaşlar, yetkililerden çözüm bekliyor. Edirne’de araçla çukura girdiğinde büyük bir sarsıntı yaşadığını ifade eden sürücüler, lastiklerin yarılması, jantların eğilmesi ve alt takımda ciddi hasar meydana gelmesi gibi sorunlar yaşadıklarını aktardı. Kentte benzer şikayetlerin arttığını belirten vatandaşlar, özellikle gece saatlerinde açık bırakılan kazı alanları ve çukurların büyük risk oluşturduğunu vurguladı. Edirne şehir merkezinde bozuk yol sorunlarının sürücüler için ciddi tehlike oluşturduğu belirtilirken, vatandaşlar sorunun bir an önce çözülmesini talep ediyor. "Yetkililerden çözüm bekliyoruz" Mağdur sürücü Muharrem Duran, "Arabamla yolda ilerlerken büyük bir çukura düştüm. Daha önce kazı yapılmış ama üzeri kapatılmamış. Edirne’nin birçok noktasında aynı şekilde açık kazılar var; hep yarım işler yapılıyor. İki lastiğim yarıldı, jantlarım eğildi, alt takımım hasar gördü. Maddi ve manevi büyük bir mağduriyet yaşıyorum. Polis tutanağında da yol hatasının belediyeye ait olduğu açıkça yazıyor. Belgelerimle birlikte başvurumu yaptım ancak zararımın karşılanıp karşılanmayacağı belirsiz. Edirne’de yol çalışmaları gerçekten çok kötü. Bu kadar çok açık çukurun olması, rögar kapaklarının zeminden aşağıda kalması kabul edilebilir bir durum değil. Yetkililerden çözüm bekliyoruz. 30 bin lira hasarımız var" dedi.