GÜNDEM - 27 Nisan 2015 Pazartesi 12:21

AYM Başkanı Zühtü Arslan: 'Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez'

A
A
A
AYM Başkanı Zühtü Arslan: 'Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez'

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, “Aklı ve vicdanını başkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konulmasına izin veren kişiden hakim olmaz. Hukuk devletinde, uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin 53. kuruluş yıl dönümü ve yeni seçilen Üye Rıdvan Güleç’in yemini dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nde düzenlenen törene katıldı. Anayasa Mahkemesi’ne yeni seçilen üye Rıdvan Güleç törende ant içti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan 53. kuruluş yıl dönümü nedeniyle yaptığı konuşmada “Anayasa Mahkemesi’nin 53. kuruluş yıl dönümü ve yeni seçilen üyemizin yemin törenine hoş geldiniz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce Sayıştay kontenjanından anayasa mahkemesine üye seçilen ve biraz önce yemin ederek görevine başlayan Rıdvan Güleç’i tebrik ediyor, üyeliğinin kendisine, ailesine, mahkememize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Ayrıca kısa bir süre önce anayasa mahkemesi başkanvekilliğine seçilen üyemiz Burhan Üstün’ü ve uyuşmazlık mahkemesi başkanvekilliğine seçilen üyemiz Nuri Necipoğlu’nu da kutluyor, yeni görevlerinde başarılar diliyorum. 20. yüzyılın önde gelen siyaset felsefecilerinden biri olan John Rawls ‘adalet toplumsal kurulların ilk erdemidir’ diyor. Ralws, iyi işleyen bir anayasal düzenin temeli olarak gördüğü adaletin birincil ilkesi temel hak ve özgürlüklere herkesin eşit şekilde sahip olmasıdır. Bu anlamda adalet, herkesin hakkı olanı alması ve hak ettiğini bulmasıdır. Adaletin bu yönünü en iyi anlatan kişi hiç kuşkusuz Mevlana’dır. Mevlana düşüncesinde adalet; her şeyi yerli yerine koymaktır. Mevlana’ya göre ağaçları sulamak adalettir, dikene su vermekte zülümdür. Zulmün zıttı olarak görülen adalet bu topraklarda yüzlerce yıl, devlet ve toplum hayatının temel ilkesi olarak kabul edilmiştir. Adalet sadece mülkün değil, aynı zamanda medeniyetinde temelidir. İnsanlığa teşkil edecek bir medeniyetin inşası ve idamesi ancak adalet ile mümkündür. Öte yandan adalet yalnızca kanunlara değil onların yorumlanması ve uygulanmasına da hakim olması gereken bir değerdir” diye konuştu.

"TÜM UNSURLAR MUHASEBE YAPMALI"

‘Adaletin gerçekleştirilmesin de en etkili kurumların başında yargı gelmektedir’ diyen Arslan, “Türkiye’de yargı belki de en önemli hassa dönemlerinden birini yaşıyor. Adaletin tesisi gibi son derece ağrı bir yük taşıyan yargının bu yükün altından hakkıyla kalmasının yolu vesayet kavramıyla yüzleşmesinden geçiyor. Bu konuda sadece yargını kendisiyle yüzleşmesi ve özeleştiri yapması yetmez. Aynı zamanda siyasal ve hukuksal sistemin tüm unsurlarının da bir muhasebe yapması gerekiyor. Vesayetçi anlayış demokrasi ve hukuk devletini etkisizleştiren, bu kavramların içini boşaltan bir işleve sahiptir. Vesayetçilik, kurumsal düzeyde demokratik siyasi aklın yetersiz olduğu varsayımına dayanır. Bireysel düzeyde ise kişinin kendi haline bırakılmaması gerektiği aksi halde doğru karar veremeyeceği düşüncesinden beslenir. Her iki durumda akla ipotek koyma durumu söz konusudur. Vesayet sadece siyasi alanda değil, yargı alanında da aklın ve vicdanın serbestçe kullanılmasının önündeki en büyük tehlikedir. Bu nedenle gerçek manada yargı bağımsızlığı hukuk devletinin olmazsa olmaz unsurudur. Yargı bağımsızlığı, yargının bir yandan kurumsal düzeyde hiçbir kişiden ve organdan emir, talimat ve telkine maruz kalmamasını, diğer yandan da bireysel düzeyde yargı mensuplarının hiçbir vesayete tabi olamadan akıllarını ve iradelerini serbestçe kullanabilmelerini gerektirir. Unutmayalım ki fikri ve vicdanı hür olmayandan hakim olmaz. Aklı ve vicdanını başkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konulmasına izin veren kişiden hakim olmaz. Hukuk devletinde, uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez.”
 

TÜRKER BEKTAŞ 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Dışişleri Bakanlığından Yunanistan’da düzenlenen bazı etkinliklere ilişkin açıklama Dışişleri Bakanlığından, Yunanistan’da düzenlenen bazı etkinlik ve yapılan açıklamalara ilişkin, "Yunanistan’daki aşırı sağcı grupların, İstiklal Savaşımızın başlangıcı olarak kabul ettiğimiz 19 Mayıs 1919’dan 75 yıl sonra, 1994’te, popülist söylemlerle ortaya attığı Pontus iddiaları asılsızdır" ifadeleri kullanıldı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Yunanistan’daki aşırı sağcı grupların, İstiklal Savaşımızın başlangıcı olarak kabul ettiğimiz 19 Mayıs 1919’dan 75 yıl sonra, 1994’te, popülist söylemlerle ortaya attığı Pontus iddiaları asılsızdır. ‘Pontus’ antik çağda kalmış bir tanımdan ibarettir. 19’uncu yüzyılın sonunda ortaya çıkan Pontusçu faaliyetler, Yunanistan’ın ‘Megali Idea’ planının bir uzantısıdır. Konu esasen Türk ve Rum ahalinin mübadelesi ile sonuçlanmış tarihi bir sürecin asılsız iddialara konu edilerek istismarından ibarettir. Söz konusu iddialar, Türk-Yunan ilişkilerine zarar vermeyi ve Yunanistan siyasetinin sağduyulu kesimlerini zor durumda bırakmayı hedeflemektedir" denildi. Yunanistan ile ikili ilişkilerde son dönemde olumlu bir ivme yakalandığı da belirtilen açıklamada, “Yunanistan Hükümetinden beklentimiz, sorumsuz bazı siyasetçilerin gelecek nesillerin barış ve huzur ortamında yaşamasını engellemeye yönelik çabalarına karşı net bir tutum ortaya koymasıdır” ifadelerine yer verildi.
İstanbul Avcılar’da 19 Mayıs kutlamasında Gülşen sahne aldı Avcılar’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen yürüyüşün ardından sanatçı Gülşen sahne aldı. Avcılar Belediyesi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları çerçevesinde Halide Edip Adıvar Parkı’ndan Avcılar sahiline kadar bando eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara da katıldı. Belediye Başkanı ile beraber coşkuyla korteje katılan vatandaşlar yürüyüşü Avcılar sahilinde sonlandırdı. Konser ve gösterilerden önce konuşmasını yapmak için sahne çıkan Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara konuşmalarının ardından kalabalık ile sahneden selfie çekti. Festival havasında yapılan kutlamalara DJ performansının yanı sıra animasyon gösterileri de renk kattı. Ardından kutlamalar, ünlü şarkıcı Gülşen’in konseriyle devam etti. 19 Mayıs coşkusunu Avcılar’da yoğun bir kalabalık ile yaşandığını ifade eden Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, "Çok mutluyuz. Bugün 19 Mayıs 1919’un 105’inci yıl dönümü. Aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının ve milli mücadeleyi başlatmasının 105. yıl dönümü. Bu anlamda gururluyuz. Milli bayramlarımızı her zaman bu şekilde kutlamak istiyoruz. Çünkü bu bayramlar birbirimize kenetleyen değerlerimizi hatırladığımız güzel bayramlarımız. Bu anlamda da başta ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Bundan sonra da laik Türkiye Cumhuriyetimize sahip çıkacağımızı ve bayramlarımızı Avcılarımızda çok daha yüksek bir coşkuyla kutlayacağımızı ifade ediyorum” dedi. "Milli bayramlar, tarihi mirası hatırlamanın ve milli kimliğimizi güçlendirmenin en önemli unsurlarıdır" Konser öncesinde sahneye çıkan Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara milli bayramların birlik ve beraberliği pekiştirmenin önemli unsurlarından olduğunu ifade ederek, "Bu kutlu gün tüm işgal kuvvetlerine karşı ülke bütünlüğünü korumak için kanlarının son damlasına kadar savaşan ve kesin zaferle sonuçlanan kutlu Kurtuluş Savaşı’nı barındırıyor. Bu kutlu gün masum bir ulusun direniş destanının öyküsünü barındırıyor içerisinde. Bu bayram cumhuriyet kazanımlarının sarıp sarmaladığı bu cennet vatanda kadının önemini, çocukların kıymetini, gençlerin değerini barındırıyor. Milli bayramlarımız bir milletin birlik ve beraberliğini pekiştirmenin tarihi mirasını hatırlamanın ve milli kimliğimizi güçlendirmenin en önemli unsurlarıdır” diye konuştu.