GÜNDEM - 17 Aralık 2009 Perşembe 10:20

Bahçeli: DTP'lilerin istifalarına 'evet' diyeceğiz

A
A
A
Bahçeli: DTP'lilerin istifalarına 'evet' diyeceğiz

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DTP'nin kapatılmasıyla ilgili açıklama yaptı.

İşte konuşmadan satır başları:

"Parti kapatılmasına temelde karşı olduğumuzu söylemiştik. Ama burada istisnai bir durum var. Terör olaylarının odağı haline geliyorsa bir parti ülke yararına olur diye düşünüyorum. Kapatma kararının özünü terör ve şiddet olaylarının haline gelmesi olarak ifade etmiştim

Toplum olarak yargı kararına saygı duymayı bir anlayış olarak benimsemeliyiz. Anayasa Mahkemesi’nin kararını MHP olarak saygıyla karşılıyoruz. Bu kararı tartışılır hale getirmek, bölücü terörü cesaretlendirecek kavramları kullanmanın ülke için yararlı olmayacağını söylemekteyiz

37 siyasetçi yasak kavramında. 2’si DTP’nin eşbaşkan konumunda. Bu gelişmeler olurken DTP, sine-i millete dönmeyi düşünebilecekleri, böyle bir kararı aldıklarını, fakat kararı Diyarbakır’da yapılacak kongrede kesinleştireceklerini söyledi. Toplantı sonunda milletvekillerinin istifa dilekçesinin grup vekillerine bırakıldığı ve istifa mektuplarının Cuma günü TBMM’ye verileceği belirtilmiştir.

 Kararlarına saygı duyuyoruz. Anayasa’nın 84. maddesşne göre istifaların Meclis’e gelmesi haline orada onaylanması gerekir. Bu onay süresinde DTP’li vekillerin aldıkları kararlar doğrultusunda istifanın tek yönlü bir tasarruf olması nedeniyle MHP, TBMM’de istifaların kabulü yolunda oy kullanacaktır. 

AK Parti, 7 yılı aşkın bir süredir TBMM’de yüksek oranda bir temsil yürütmektedir. AK Parti yönetiminin cepheleşme ve kamplaşmayı öngören, çatışmayı körükleyen bir anlayışla hareket ettiği görülmektedir.

MHP, ülkenin cephelere ayrılması, etnik ve mezhep temelinde bir ayrışmanın ortaya çıkması, ve bunun bir çatışmaya dönüşmesini kabul etmemektedir. Türkiye’yi bir kardeş kavgasına götürecek hatalardan uzak kalmalıyız. Açılım projesi, bize göre bir yıkım projesidir. AK Parti gereken dersi çıkarmamıştır. Kurtarılmış bölgeler yaratarak, daha sonra bunu belli amaçlar doğrultusunda kullanma eğilimi de ortaya çıkabilir"

"HER ŞEYİMİZ AÇIK ORTADA"

Yaptığı açıklamanın ardından Devlet Bahçeli basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

 

SORU - CEVAP

Daha önce bu projeye ilişkin hiçbir çalışmada yer alamayacağınızı söylediniz. Toplumsal olaylarda kan akmaya başladı. Gül vasıtasıyla liderler bir araya getirilmek istenirse siz gider misiniz?

Cumhurbaşkanı’nın büyük fırsat, uzlaşma zemini oluştuğu düşüncesinden hareketle liderlerle Köşk’te görüştüğünü hatırlıyoruz. MHP olarak bu davete katıldık. O görüşmenin özü, o öze dayalı sonraki gelişmeleri değerlendirdiğimizde açılım projesinin Sayın Gül bir tarafıdır. İlk görüşmeden hayırlı bir sonuç elde edilmemiştir. Açılımın ayrışmaya dönüştüğü bir ortamda yapacağı toplantı geç kalınmış bir toplantıdır. Liderlerle toplantı yapacağın Bakanlar Kurulu’na başkanlık ederek mevcut durumu iktidarla görüşüp, kararı kamuoyu ile paylaşması yerinde oalcaktır. Davet olması halinde görüşmenin tekrarında bir fayda görmüyoruz.

MGK’ya ilişkin 20 Kasım’dan sonraki bakış açınız geçerli midir? Diyarbakır’a nasıl gideceğimizi görürsünüz dediniz. Öyle bir programınız olacak mı?

MGK’nın toplantısı sonrası kamuoyuna gelenek haline gelmiş bildirisi MHP net ifadeler kullanarak gerekli sözü söylemiştir. O günden sonra da değişiklik olmadığı görülmüştür. MHP olarak devletin zirvesi kimlerden oluşuyor, bu zirvede olanların açılıma nasıl yaklaştıklarını kamuoyuna anlatmalarını istemiştik. Hala aynı fikirdeyiz. Güneydoğu’da MHP vardır. 5.6 oranında oy da almıştır. Zaman zaman siyasi partiler belli bölgelerde oy patlaması yapar, belli bölgelerde zayıf kalabilir. MHP’yi Güneydoğu’ya gitmeyen bir parti olarka takdim etmek en azından internet sayfalarından Kürdistan haritasına baktığınızda alınmak istenen toprak parçasının Hatay üzerinden Sivas’ın ötesine bir çizgiyle talip olduklarını görürsünüz. Başbakan herhalde şuur altında ‘Herhalde Türkiye bölünürse buradan bölünür’ diye bir bölünme haritası çizmeye çalışıyor. Bu gafletten kurtulması lazımdır. Belki MHP, AK Parti gibi 81 ilden vekil çıkarmamıştır. Ama bir gün çıkaracaktır. Türkiye’de birilerinin tahriki ile biz de ‘’Madem böyle söylüyorsunuz yarın sabah Sivas’tan öteye gidiyoruz’’ diye bizi tuzağa düşürmeye kimsenin hakkı yok. Sayın Başbakan’ın buna aklı da yetmez. Öteye nasıl gideceğimizi Diyarbakır’da göreceksiniz.

Başbuğ, Trabzon’da ‘TSK olarak rahatsızız’ dedi. Dolapdere’deki olaylarla ilgili olarak silah çeken kişi eğer üyemizse ihraç edeceğiz dediniz. Ettiniz mi?

Yeni Şafak gazetesi olarak üyemiz olduğunu belirlediniz mi? Belirlediyseniz o zaman konuşuruz

Partinizin çok da telefon dinlemelerden muzdarip olmadığınız yönünde bir hava var. Önlem aldınız mı?

Sıkıntımız yok. Zaten az konuşan bir yapımız var. Cep telefonu ile daha az konuşuyoruz. Bizi dinleyip ne yapacaklar.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’nin yüksekleri 5 Mayıs’ta beyaza büründü Gümüşhane il genelinde dün etkili olan yağmur yağışı yüksek kesimlerde gece yerini kar yağışına bıraktı ve günler sonra yüksek kesimler yeniden beyaza büründü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerinde sarı uyarı verdiği Gümüşhane’de beklenen kar yağışı gerçekleşti. Kentin yüksek kesimleri beyaz gelinliğini yeniden giydi. Dün akşama kadar devam eden ve kent merkezinde metrekareye 26 kilogram yağışın düştüğü Gümüşhane’de sabaha karşı yağmur yağışı yerini kar yağışına bıraktı. Bazı noktalarda kar kalınlığı 5 santimetreyi geçerken, kar yağışının bu gece de devam etmesi bekleniyor. Merkeze bağlı Yağmurdere Vadisi’nde yer alan köylere ulaşımı sağlayan 2 bin 280 metre rakımlı Kostan Dağı geçidinde kar ve tipi etkili olurken denizden 2 bin 24 metre yükseklikte yer alan Limni Gölü Tabiat Parkı’nda ise kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı. Torul ilçesine bağlı Zigana köyü sınırlarındaki “Zigana’nın nazar boncuğu” olarak nitelendirilen Limni Gölü’nde yağışın ardından gölün etrafını sarmalayan çam ağaçları beyaz örtüyle kaplanırken eşsiz bir manzara oluştu. Tesis işletmecisi Mustafa Eroğlu, her yıl olduğu gibi Hıdırellez gününe denk gelen 5 Mayıs tarihinde yine kar yağışı gerçekleştiğini belirterek, “Akşamdan itibaren şiddetli yağışın ardından gerçekleşen kar yağışıyla beyaz örtüye büründü. Her yıl Gümüşhane’nin yüksek kesimleri ve Limni Gölü böyle bir kar yağışı gerçekleşiyor. Bu yıl da yine aynısı oldu. Kar yağışının ardından ortaya çıkan güzel görüntüyü gelen turistler görebiliyor” dedi.
Bingöl Karataş: “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor, İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti” Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti” dedi. Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde düzenlenen panele Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Veysel Turan, Prof. Dr. Mustafa Karataş, Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Dr. Ömer Korkmaz, STK temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış ve selamlama konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Bugün aramızda çok saygın hocalarımız var. Türkiye’nin ve İslam dünyasının tanıdığı hocalarımızla beraberiz. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Üniversitemiz tabii birçok alanda çalışıyor ama kültürel faaliyetleri de ihmal etmemeye çalışıyoruz. Türkiye ve dünya üniversiteleri içerisinde yerimizi daha yüksek noktalara taşımaya çalışırken kültürel faaliyetleri de ihmal etmeden sürecimizi devam ettiriyoruz” dedi. Moderatörlüğünü Dr. Ömer Korkmaz’ın üstlendiği panelde Prof. Dr. Mustafa Karataş, ‘Gazze direnişinden Müslümanların dirilişine’, Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu ise ‘Kur’an ve Sünnete göre insan ve toplum’ başlıklı birer sunum yaptı. Prof. Dr. Mustafa Karataş panelde yaptığı konuşmasında, “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti. Müslümanları yönetenler bu imtihanda başarısız oldu. Ne dersek diyelim çabaladılar, bir şeyler yapmaya çalıştılar. Fakat orada hala bedel ödeyen çocuklar var, şehitler var. Bunun karşısında biz hala ne yapacağımızı bilememenin acziyeti içerisindeyiz. Ayağa kalkma konusunda Batı bizden daha önde gidiyor. Bu cesareti, bu korkaklığı, ihaneti bir an önce üzerimizden atmamız lazım. Bu anlamda bunlara kafa yormamız lazım. İş işten geçmeden Filistin ve Gazze konusunda duyarlılığımızın artması gerekiyor. Bu imtihanı kaybedenlerden olmayalım, bu konuda siz gençlerden ümidimiz var” ifadelerini kullandı. Panel soru cevap faslı, plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.