EKONOMİ - 13 Ocak 2020 Pazartesi 20:24

Bakan Albayrak: 'Mayıs 2018'den beri en düşük seviyeye ulaştı'

A
A
A
Bakan Albayrak: 'Mayıs 2018'den beri en düşük seviyeye ulaştı'

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülke risk priminin 267 puan ile Mayıs 2018’den beri en düşük seviyeye ulaştığını açıkladı ve ‘’2020’de bunu çok daha ileri taşıyacağız’’ dedi.

Bakan Albayrak’ın sosyal medyadan yaptığı açıklamada ‘’2 yıllık tahvil faizimiz \%10,72 ile 6 Ocak 2017’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Kur atağı sonrası oluşan \%28,27’lik faiz oranından 1.755 baz puanlık düşüş sağladık. Enflasyonla mücadelede ve piyasa beklentilerinde sağladığımız iyileşme sürecin mimarı olmuştur.’’ ifadelerine yer verdi.

‘’2020’de bunu çok daha ileriye taşıyacağız’’

Bakan Albayrak ayrıca ekonomideki iyileşmeye işaret ederek, ‘’Ülke risk primimiz 267 puan ile Mayıs 2018’den beri en düşük seviyeye ulaştı. Kur atağı yaşadığımız 2018 Ağustos‘tan bugüne yaklaşık 320 baz puan iyileşme sağladık. 2019‘da ekonomide ortaya koyduğumuz performans, ülkemize güveni artırdı. 2020’de bunu çok daha ileri taşıyacağız’’ dedi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Madendeki göçükten dram çıktı Zonguldak’ta özel maden ocağındaki göçükte ölen 42 yaşındaki Şenol Zurnalı’nın aynı ocakta birlikte çalıştığı oğlunu evlendirmek için emekli olmasına rağmen çalıştığı ortaya çıktı. Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde özel olarak işletilen maden ocağında yaşanan göçükte hayatını kaybeden iki çocuk babası 42 yaşındaki maden işçisi Şenol Zurnalı için Çaycuma ilçesine bağlı Perşembe beldesi Yazı köyünde cenaze töreni düzenlendi. Cenazesi baba evinin önüne getirilerek helallik alınan Zurnalı’nın oğlu Atakan ve kızı Işılay babasının tabutu başında gözyaşı döktü. Zonguldak Vali Yardımcıları Mehmet Türk ve Turgut Subaşı, Çaycuma Kaymakamı Mehmet Göze, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç ve protokol üyeleri cenaze törenine katıldı. Babasının göçükte kaldığı ocakta birlikte çalışıyorlarmış Bir süre önce askerden gelen Atakan Zurnalı’nın babasının çalıştığı maden ocağında işe başladığı birlikte çalıştıkları ortaya çıktı. Yaklaşık 3 yıl önce emekli olduğu maden ocağında çalışmaya devam eden baba Şenol Zurnalı’nın, oğlu Atakan’ı evlendirebilmek için emekliliğine rağmen çalışmaya devam ettiği ortaya çıktı. Şenol Zurnalı’nın kayınpederi İsmail Özkadam, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Damadım Şenol çalıştığı ocaktan emekli oldu. Üç sene oldu emekli olalı. Tekrar çalışmaya başladı. Askerden gelen çocuğunu evlendirmek istedi. Oğlu ile beraber çalışıyordu. Kaza sırasında oğlu da madendeydi. Beraber çalışıyordu. Aynı ocaktalardı” dedi. Baba, “Mezarın nur olsun” diye gözyaşı döktü Çaycuma Müftüsü Rıdvan Karataş tarafından cenaze namazı kıldırıldı. Kılınan namaz öncesi helallik alındı, dualar edildi. Tabuta sarılarak oğluna gözyaşı döken emekli maden işçisi baba Sıtkı Zurnalı “Mezarın nur olsun. Kabristanın şen olsun. Bütün haklarım helal olsun. Evlatların bana emanet” diye ağladı. Köy mezarlığında defnedilen Şenol Zurnalı’nın oğlu aynı ocakta çalışan oğlu Atakan Zurnalı’nın; kazayı duyunca madenci kıyafetleriyle hastanenin önüne gelerek gözyaşı döktüğü de görüntülerde yer aldı. Öte yandan göçükte yaralanan Savaş Onur’un tedavisinin ardından taburcu edildiği öğrenildi.
Antalya Kepez’in kızları namağlup şampiyon Kulüplü Küçük Kızlar Türkiye Şampiyonası’nda namağlup şampiyon olan Kepez Belediyesi Spor Kulübü Kızlar Hentbol Takımı, 3 sezonda 6 kez Türkiye şampiyonu olarak önemli bir başarı elde etti. Kepez Belediyesi Spor Kulübü Kızlar Hentbol Takımı, Kulüplü Küçük Kızlar Türkiye Şampiyonası’nda namağlup şampiyon olmasıyla birlikte 3 sezonda 6 kez Türkiye şampiyonu olarak Antalya’nın spor tarihine not düştü. Nadire Konuk Ortaokulu altyapısından yetişip Kepez’e transfer olan takımın küçük kızları, Sakarya’da düzenlenen finallerde 16 takım ile yarıştı. Yarı finallerde olduğu gibi finallerde de namağlup olarak kupa kaldıran Kepez’in kızları, büyük coşku yaşadı. Son iki sezonda kulüplü miniklerde Türkiye şampiyonluğunu kazanan takım, özel müsabaka Ramazan Demirci açık alanda da 3 Türkiye şampiyonluğu kupası kaldırmıştı. Ayrıca kendilerinden 2 yaş büyük ablaları ile oynayan 2008 doğumlu sporcularıyla küçükler kategorisinde Türkiye 3’üncülüğü kupasını kulüp müzesine götüren Kepez’in hentbolcuları, milli takım antrenörlerinin radarına girdi. Kız kardeşine hediye Takımın kurucu Başantrenörü Sertan Sarpaş, her şampiyona finalinde olduğu gibi 17 yaşında gizli kalp krizi sonucu kaybettiği kız kardeşi Sibel Sarpaş’ı andığı tişört ile salona çıktı. Üzerinde “Bu da benim sana hediyem olsun. Asla unutulmayacaksın.” yazılı ve fotoğraflı tişörtü ile Kulüplü Küçük Kızlar Türkiye Şampiyonluğu kupasını da kaldıran Sarpaş, bunu gelenek haline getirdi. Antalya’dan yetişen çocuklarımızla zirveye çıkmak çok güzel olduğunu belirten Sarpaş, kendilerine bu imkanı veren Kepez Belediyesi ile Nadire Konuk Ortaokulu yönetimine teşekkür etti. Kepez’in hentbolda marka olma yolunda olduğunun altını çizen Sarpaş, “Kızlarımız çok gayretli ve sıkı çalışarak, hak ederek başarılara imza attı. Kulüp, aile ve okul işbirliği ve hayal kurdurmayı başararak final kupalarına ulaştık.” diye konuştu.
İstanbul Eminönü Mısır Çarşısı’nda yanan çatı böyle görüntülendi Eminönü’nde bulunan tarihi Mısır Çarşısı’nın çatısında yangın çıktı. Kısa süreli paniğe neden olan yangın itfaiye ekipleri tarafından büyümeden söndürüldü. İtfaiye ekiplerinin çatıda yaptığı çalışmalar dron ile görüntülendi.Edinilen bilgiye göre Eminönü’nde bulunan tarihi Mısır Çarşısı’nın çatısında saat 10.00 sıralarında ilk bilgilere göre, bacadan kaynaklı olduğu düşünülen nedenle yangın çıktı. Restoranın bacasında çıkan yangın nedeniyle olay yerine çok sayıda itfaiye sevk edildi. Yangının çıkmasıyla birlikte dükkandaki müşteriler ve çalışanlar dışarı çıktı. Yangın nedeniyle kısa süreli panik yaşandı. Olay yerine ulaşan itfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışma başlattı. Yangın büyümeden kısa sürede söndürülürken, yangının çıkış nedeni incelemeden sonra belli olacak. Öte yandan yangının söndürülmesinin ardından restoranda ve çarşının bir bölümünde temizlik çalışması yapıldı. İtfaiye ekiplerinin çatıdaki çalışmaları havadan görüntülendi."Yaralı yok, yapıda da çok önemli bir hasar yok"Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan ise olay yerine gelerek yangın hakkında bilgi aldı. Burada basın mensuplarına konuşan Turan, “Bacadan kaynaklı bir yangın çıkmış. İtfaiyeci arkadaşlarımız sağ olsunlar olaya müdahale etti. Şuanda söndürüldü. Soğutma işlemleri yapıldı. Çatı arasında yangın olduğu için bir duman var. Dumanın da tahliyesi bekleniyor. Herhangi bir yaralı yok. Yapıda da çok önemli bir hasar yok. Bacadan dolayı bir yangın çıkmış. Arkadaşlar onu tespit edecek" diye konuştu.
Giresun Geleceğin öğretmenleri eğitimde şiddeti kınadı Giresun’da öğretmen adayları, okullarda yaşanan şiddeti kınayarak basın açıklaması yaptı. İstanbul Eyüp Sultan’da bir öğrencinin silahlı saldırısı sonucu öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan’ın ardından eğitimde yaşanan şiddete tepkiler sürüyor. Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri de kampüste basın açıklaması yaparak eğitimde şiddeti kınadı. Yapılan açıklamada, “Toplumumuzda artış gösteren şiddet olaylarının okullarımızda da görülmesini ve öğretmenlerimize yönelmesini büyük bir üzüntü ve endişe ile takip etmekteyiz. Öğretmen yetiştiren fakültenin mensupları olarak biz eğitimciler, şiddetin her türlüsüne karşı olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bilindiği üzere İstanbul’da özel bir lisenin müdürü İbrahim Oktugan öğretmenimiz, 7 Mayıs 2024’de okulun eski öğrencisi tarafından düzenlenen silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir. Bu elim olayda hayatını kaybeden meslektaşımıza rahmet, ailesine ve eğitim camiamıza başsağlığı diliyoruz. Yine görevlerini fedakârca yaparken şehit olan tüm öğretmenlerimizi de saygıyla anıyoruz. Öğretmenlerimize sıkılan kurşun ve atılan yumruk, ülkemizin ve milletimizin geleceğine indirilmiş bir darbedir. Bu gerçeklik unutulmamalı ve el birliği ile zedelediğimiz öğretmenlik mesleğinin saygınlığı ivedilikle tekrar sağlanmalıdır. Toplumumuzda yaşanan şiddet olaylarının arka planı irdelenerek gerekçeleri ortaya çıkarılmalı ve gerekli çözümler için paydaşların işbirliği yapması kaçınılmazdır. Öğretmenlere yönelik şiddetin önlenmesi için caydırıcı yasal düzenlemelerin yapılmasını ve meslektaşlarımızın can güvenliğinin sağlanmasını talep ediyoruz” denildi.