EKONOMİ - 13 Ekim 2022 Perşembe 12:07

Bakan Bilgin'den EYT ve Asgari Ücret açıklaması!

A
A
A
Bakan Bilgin'den EYT ve Asgari Ücret açıklaması!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, İstanbul’da düzenlenen Ortak Paylaşım Forumu’na katıldı. Forumda konuşan Bilgin, "Aralıkta yeniden Asgari Ücret Komisyonu toplanacak ve enflasyonun emekçiler üzerindeki tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız. EYT’de aralık ayında kapsamlı ve bütün sorunları aşmaya yönelik bir düzenleme yapacağız. Çok detaylı bir çalışma, onda da sona yaklaştık’’ dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından ‘Çalışma Hayatında Sürdürülebilirlik’ ana temasıyla dördüncüsü düzenlenen Ortak Paylaşım Forumu’na katıldı. Programın moderatörü Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan Bakan Bilgin, "Sosyal devlet olarak ekonomik maliyetin çalışanlar üzerindeki yansımasını engellemek mecburiyetindeyiz. Bizim uyguladığımız sosyal politikaların esasında da bu var. Hem özel işyerleri ile sendikalar arasında toplu sözleşme süreçlerine bakış açımız bu, hem devletin uyguladığı toplu sözleşmelerde bu, hem de asgari ücrette bir anlamda gelir transferi yapmaya çalışıyoruz. Türkiye tarihinde ilk defa asgari ücrete yüzde 50 artış yaptık. Ama daha önemli olan da bütün ücret gelirlerinden verginin kaldırılmasıydı’’ dedi.

"Aralık ayında enflasyonun emekçiler üzerindeki tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız"

Aralıkta yeniden Asgari Ücret Komisyonu'nun toplanacağını ve enflasyonun emekçiler üzerindeki tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacaklarını kaydeden Bakan Bilgin, “Bana sorarsanız ben bireysel olarak asgari ücrete 20-25 bin TL de olsun diyebilirim ama bunun bir gerçeklik temelinin olması lazım. Yani Türkiye’deki işletmelerin ödeyebileceği bir asgari ücret olması lazım. Aynı zamanda işçilerin üretim sürecinde aileleriyle birlikte emeklerini, enerjilerini verebilecekleri sosyal bir koruma sağlayacak bir asgari ücret olmalı. Dolayısıyla piyasadaki rakamların hiçbirinin gerçeklik temelli olmadığını düşünüyorum. Bunlar bilimsel temellerden yoksun şeyler. Ben Asgari Ücret Komisyonu başkanıyım. Üyelere saygısızlık etmem beklenemez’’ dedi.

EYT’de de aralık ayında bütün sorunları aşmaya yönelik bir düzenleme olduğunu kaydeden Bakan Bilgin, “Onda da sona yaklaştık, çok detaylı bir çalışma. Bir sürü insan var, onların tek tek özel durumlarını araştırıyoruz, özellikleri farklı. O özellikleri, sorunları kolektif bir sorunu çözer gibi çözeceğiz. O bakımdan ben çalışma hayatında insanların kafalarındaki sorularını, karşılaştıkları sorunlarını, özellikle gelecekleriyle ilgili endişelerini ortadan kaldırabilecek şeffaf bir düzenleme, ücretlerinin enflasyon karşısında uğradığı kaybı ortadan kaldıracak bir asgari ücret ve toplu pazarlık sistemiyle Türkiye’nin demokrasisine katkı yapacak, toplumsal dayanışmayı güçlendirecek bir çözüm yaklaşımını bu sene gerçekleştirirsek görevimizi yapmış sayacağız” açıklamasında bulundu.

"Asgari ücrette rahatlatacak bir düzenleme yapacağız"

Emekliliği bekleyenlerin memnun olacaklarını ifade eden Bakan Bilgin, “3 bin 600 için kamu için bir düzenleme yaptık. Özel sektörü de kapsayan EYT ile ilgili düzenleme ve ücretlerde toplu sözleşme ve asgari ücrette rahatlatacak bir düzenleme yapacağız. Sosyal devletin görevi bunlar. Bunları bir ilave bir şey yapıyormuşuz gibi düşünmüyorum. Sosyal sorumluluğumuzun bir parçası olarak gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

Batuhan Altınbaş

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Bak, Anıtkabir’i ziyaret etti Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor ile Gençlik Haftası Etkinlikleri kapsamında Anıtkabir’i ziyaret etti. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve beraberindeki heyet, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen Gençlik Haftası Etkinlikleri kapsamında Anıtkabir’i ziyaret etti. Beraberindeki heyet ile Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün mozolesine gelen Bakan Bak, mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulundu. Bakan Bak ve beraberindeki heyet Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Anıtkabir Özel Defterini imzalayan Gençlik ve Spor Bakanı Bak, deftere şunları yazdı: “Aziz Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni yüzyılının ilk Gençlik Haftası’nda ülkemizin dört bir yanından gelen gençlerle manevi huzurunuzdayız. Hiçbir gücün bozmayacağı sarsılmaz birlik ruhu ile Türkiye için çok daha ihtişamlı günleri gençlerimizle omuz omuza koruyoruz. Bu yolda en güçlü ilham kaynağımız Türk tarihine unutulmaz izler bırakan kahramanların milli mücadele ruhuyla hareket etme kabiliyetidir. Gururla ifade etmek isterim ki Türkiye’nin gençleri işaret ettiğiniz muhasır medeniyetler düzeyine erişmiş ülkemizde güçlü imkanlarla yarınlara hazırlanıyorlar. Sporda, bilimde, sanatta, dünyanın dört bir yanında şanlı bayrağımızı layıkıyla temsil ediyorlar. Bundan tam 100 yıl önce Paris 1924 Olimpiyatlarında temsil edilen küllerinden henüz doğmuş Türkiye Cumhuriyeti bugün Paris 2024’te yüzlerce sporcumuz tarafından yeniden temsil edilecek. Bir asır sonra aynı yerde, aynı ruhla ve çok güçlü imkanlarla ay yıldız için ter dökecek sporcularımızın tüm başarıları zatıalinize ve kahraman ecdadımıza armağanımızdır. Bu vesileyle sizi ve bu topraklar için mücadele etmiş tüm şehit ve gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.”
Manisa Dünya ülkeleri Manisa kirazını tercih ediyor Kuzey Yarımküre’de ilk kiraz hasadının yapıldığı Manisa’da erkenci kirazların ardından tüccarlar tarafından bahçede 150-200 TL arasında alınan Napolyon ve Salihli kirazlarında da hasat başladı. Erkenci kirazları çoğunlukla Arap ülkelerine gönderen Manisa, Napolyon ve Salihli cinsi kirazları Rusya, Polonya, Balkan ülkeleri ve Avrupa’nın farklı noktalarına ihraç etmeye başladı. Kuzey Yarımküre’de ilk kiraz hasadının yapıldığı Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Sancaklıbozköy Mahallesinde hasadı tamamlanan erkenci kirazların ardından tüm dünyanın tercih ettiği Napolyon ve Salihli cinsi kirazlarda hasat başladı. Rekolte geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 olmasına rağmen fiyatlar üreticinin yüzünü güldürdü. Kiraz bahçesinden 150-200 TL arasında ihracatçılar tarafından alınan kirazlar özenle paketlenerek hem iç piyasaya hem de yurtdışı pazarına gönderiliyor. Manisa’nın önemli tarımsal ihraç kalemlerinden biri olan kiraz, özellikle iriliği, etli yapısı ve tadıyla aranan bir lezzet olarak özellikle Avrupa ülkeleri tarafından büyük rağbet görüyor. Sancaklıbozköy Mahallesinde yıllardır kiraz üreticiliği yapan Hüseyin Çimen, “Sancaklıbozköy’de kiraz üreticisiyim. 2024 kiraz hasadımız devam ediyor. Erkenci kirazlarımızı bitirdik. Şimdi ihracat bölümüne geçtik. Salihli ve Napolyon cinsi kirazların hasadı başladı. Üretime devam ediyoruz. Bu sene rekoltemiz düşük ama kalitemiz bol, hava şartları da iyi gidiyor. Fiyatlarımız da iyi gidiyor. Şu an gayet memnunuz. Erkenci kirazda 15 günlük hasadımız vardı onlar bitti. Uçak kargolarla gönderildi. Şimdi normal ihracatımıza geçtik. Maliyetler yüksek ama fiyatlar bu şekilde giderse herhangi bir sıkıntı gözükmüyor. Geçen sene topladığımızın 3’te biri işçi maliyetine gidiyordu şimdi 5’te bire düştü. Fiyat yüksek olsa da ihracat rakamlarımız iyi gittiği için gayet memnunuz.” dedi. Kirazın nabzının attığı ve çok sayıda tüccarın faaliyet gösterdiği Sancaklıbozköy Kiraz Pazarında başta kiraz olmak üzere bölgede yetişen meyve alımların yapan ve ihracat eden Tüccar Birol Aydoğdu, “Burada iç piyasa ve ihracat ağırlıklı olarak bulunan tüccarlarımız günlük hasat edilen kirazları almakta. Salihli ve Napolyon cinsi kirazlarımız başta olmak üzere bu bölgede kiraz hasadı devam ediyor. Genellikle Almanya, Rusya ve Polonya başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesine ihracatımız devam ediyor. Şu anda fiyatlarımız 150-200 TL arasında üreticiden kirazı alıyoruz. Hem ilk kiraz hasadının yapıldığı yer olması, hem de kirazın etli ve dolgun olması, kalibresinin büyük olması nedeniyle bu bölgenin kirazı rağbet görüyor.” diye konuştu. (SC-
İzmir İzmir Ekonomi zirveye çıktı İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Endüstriyel Tasarım Bölümü, başarılarına bir yenisini daha ekleyerek, Endüstriyel Tasarım Akreditasyon Kurulundan (ENTAK) 5 yıl süreyle tam akreditasyon aldı. Öğrencilerine sağladığı fiziki imkanlardan güncel eğitim uygulamalarına kadar birçok kriterde eksiksiz görülen İEÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü, Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında tam akreditasyon alan tek bölüm oldu. Türkiye genelinde endüstriyel tasarım eğitiminin kalitesini artırmak hedefiyle değerlendirmelerde bulunan Endüstriyel Tasarım Akreditasyon Kurulu (ENTAK); İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Endüstriyel Tasarım Bölümünün; öğretim kadrosu ve planı, yönetim yapısı, eğitim altyapısı ve fiziki imkanları hakkında detaylı incelemeler yaptı. Yapılan araştırma sonucu İEÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü, Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında tam akreditasyon alan tek bölüm oldu. 2005 yılından beri Dünya Tasarım Organizasyonu (WDO) üyesi olan, şimdiye kadar sektörde ön plana çıkan yüzlerce genci ülkemize kazandıran İEÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü, elde ettiği ‘akreditasyon’ başarısıyla eğitim kalitesini de tescillemiş oldu. Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Can Özcan, öğrencileri en iyi şekilde geleceğe hazırlamak için çalışmaya, kendilerini sürekli yenileyerek geliştirmeye devam edeceklerini belirtti. İEÜ diplomasının ne kadar değerli olduğunun bir kez daha görüldüğünü ifade eden Özcan, “Ülkemiz genelinde 3 üniversite, 5 yıl süreyle tam akreditasyon aldı. Biz, bu 3 üniversitenin arasına adımızı yazdırırken, vakıf üniversiteleri arasında tam akreditasyon alan tek bölüm olduk. Bölümümüzde; tasarım problemine farklı metodlarla çözüm geliştirebilen, üretim süreçlerinin tümüne hakim, tasarımı etkileyen sosyal ve çevresel yapıyı anlayıp yorumlayabilen, bilgisayar destekli tasarım ve üretim teknolojilerini kullanabilen, donanımlı gençler yetiştiriyoruz. Bunun için müfredatı güncelliyor, teknolojik yenilikleri takip ediyor, eğitim altyapımızı ve teknolojik imkanlarımızı sürekli geliştiriyoruz. Tüm bunlar; bize başarıyı, akreditasyonu getirdi. Bu başarıda büyük emeği olan, birlikte çalışmaktan mutluluk duyduğum tüm akademisyenlerimizi kutluyorum. Bu akreditasyonu, mezunlarımıza ve bundan sonra mezun olacak öğrencilerimize armağan ediyoruz” diye konuştu.