POLİTİKA - 05 Ekim 2015 Pazartesi 18:05

Bakan Eroğlu sokak hayvanları için mama kabı dağıttı

A
A
A
Bakan Eroğlu sokak hayvanları için mama kabı dağıttı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, vatandaşların sahiplendiği sokak hayvanları için kullanılmak üzere mama ve su kabı dağıttı.

1 Kasım seçim çalışmaları kapsamında geldiği memleketi Afyonkarahisar’da esnaf ve vatandaşları ziyaret eden Bakan Eroğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü aracılığı ile daha önceden tespit edilen vatandaşlara verilmek üzere mama kabı dağıttı. Esnaf ziyaretinin ardından hayvanları koruma dernekleri tarafından 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü nedeniyle açılan sergiyi de gezen Bakan Eroğlu, burada mama kabı dağıtım etkinliğine katıldı. Dağıtım töreninde konuşan Bakan Eroğlu, bütün canlılara değer verdiklerini ve her canlının kendileri için değerli olduğunu kaydetti. Bakan Eroğlu, “4 Ekim her yıl Dünya Hayvanları Koruma Günü olarak kutlanıyor. Canlılar, hayvanlar bizim de korumamız gereken bu dünyada korunması gereken yaratılmış mahluklardır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı da bilhassa yaban hayatını, evcil hayvanları, köpekleri, kedileri korumakla mükellef bir bakanlık. Biz de elimizden geldiği kadar hayvanları koruyoruz. Geçtiğimiz günlerde bir hayvan dövüşü vardı. Sabah arkadaşlarımız gitti buna müsaade etmeyip engelledi. Bu konuyla ilgili yeni kanun hazırlandı. TBMM’ye gönderildi ama Meclis'te görüşmeler yapılmadığı için kadük kaldı. İnşallah önümüzdeki dönemde bu hayvanları korumada yeni kanun çıkacak. Bu kanunda hayvanlara eziyet edenlere sadece maddi ceza değil, hapis cezası olması da söz konusu. Hayvanlar da bu dünyada yaşayan yaratıklar. Biz bütün yaratılmışları seviyoruz yaratandan ötürü. Bu yüzden hayvanları da korumamız gerekiyor. Bakanlığımız bu çerçevede özellikle köpekler için çok planlı bir program yaptı. Rehabilitasyon ve hayvan barınaklarını kurmak üzere belediyelere yüzde 40’a yakın hibe veriyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından Bakan Eroğlu, sergideki hayvanları severek mama kaplarını dağıttı.

“BİZ BÜTÜN YARATILMIŞLARI SEVİYORUZ”

Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, "Ülke genelinde Bakanlığımız tarafından hayvan barınaklarına 2013 ve 2014 yıllarında 11 milyon 990 bin TL ödenek aktarılmıştır. 2015 yılında da bakım evlerinin yapımı maksadıyla 4 milyon 5 bin TL aktarılacaktır. 2015 yılında 13 adet otomatik su ve mama makinası alınarak işletilmek üzere belediyelere verilmiştir. Bakanlığımız tarafından sokak hayvanlarını kayıt maksatlı 1 milyon TL ödenek ile mikroçip, okuyucu ve kulak küpesi alınarak dağıtımı yapılmıştır. Bakanlığımız 2015 yılında 100 bin adet su ve mama kabını belediyelere dağıttı. Son iki yılda belediyelerce ülke genelinde 262 bin 141 aşılama, kısırlaştırma ve işaretleme yapılarak kayıt altına alınmıştır. Bakanlığımız ülke genelinde yoğun kış şartlarında yaban hayvanların için tabiata 1 milyon 196 bin kilogram yem bırakılmıştır. Son iki yılda ülkemiz genelinde 5 bin 651 yaban hayvanı doğada zarar görmüş, 3 bin 752 hayvan tedavi edildikten sonra tekrar doğaya kazandırılmıştır.” 

GÖKTEN CEYLAN
AFYONKARAHİSAR

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.